delmem2233
Member

Η... κακιά σκέψη που έκανα βγάζοντας αυτήν τη φωτογραφία, ήταν ότι η Μπόκα θα νικήσει 6-5 στα πέναλτι (επειδή οι δικές της φανέλες είναι έξι, και της Ρίβερ πέντε. Εγώ; Προληπτικός; Ό-χι βέ-βαι-α... ... ...). Όχι ότι καίγομαι να πάρει το Λιμπερταδόρες η Ρίβερ... Ας το πάρει ο καλύτερος (εκτός κι αν ο καλύτερος είναι η Μπόκα).
Την πρώτη μέρα που ήρθα, η Βερόνικα μου είπε ότι από την ταράτσα φαίνεται το γήπεδο. Έβαλε πλυντήριο σήμερα, κι όταν ήρθε η ώρα να ανέβει για να κρεμάσει τα ρούχα να στεγνώσουν στον ήλιο, ανέβηκα μαζί της. Η θέα ήταν πολύ καλύτερη πριν χτιστεί αυτό το ψηλό κτήριο στα αριστερά. Φαίνεται πάντως το τρίτο διάζωμα του βόρειου “πετάλου”.

Στην άλλη πλευρά, φαίνεται το ποτάμι, κι η γέφυρα που συνδέει την Μπόκα με Ίσλα Μασιέλ (και κατ’ επέκταση Αβεσανέδα).

Πληροφοριακά, ακόμα και λίγα τετράγωνα από το γήπεδο της Μπόκα, ελάχιστες ώρες πριν τον... Τελικό των Τελικών, είδα σήμερα κόσμο με φανέλες τής Ρίβερ(!). Όχι ότι ήταν η πρώτη φορά, αλλά... πάλι, μου έκανε εντύπωση. Δεν φαντάζομαι Αρειανό με φανέλα τής ομάδας του να τριγυρνάει γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ (φυσικά και αντίστροφα), ειδικά μέρα αγώνα μεταξύ των δύο. Κάφροι-κάφροι οι Αργεντίνοι, αλλά... τους ξεπερνάμε.
Περπάτησα πάλι μέχρι Καλιφόρνια, στο εμπορικό κέντρο με outlets. Κακός χαμός ειδικά στο της Nike. Πάντα τα Σάββατα έχει πολύ κόσμο, έχουν σήμερα και μία επιπλέον έκπτωση 20% στα πάντα, οπότε... Κάτι βρήκα που με ενδιέφερε, όμως μέτρησα 37 άτομα στην ουρά για ταμείο. Επαναλαμβάνω, 37. Όπως είχα ξεκρεμάσει τα δύο κομμάτια που με ενδιέφεραν, τα ξανακρέμασα, κι έφυγα.
Οι 11 φανέλες τής φωτογραφίας είναι μερικές από τις περίπου 50 που έχω αγοράσει δύο μήνες τώρα στο Μπουένος Άιρες. Τι να πω... Είμαι άρρωστος. Έχω ξοδέψει περισσότερα λεφτά σε φανέλες παρά στη διαμονή μου. Όχι ότι είναι ακριβές... Οι περισσότερες έκαναν μέχρι 600 πέσος, 15 ευρώ. Κάποιες έκαναν μόλις 300! Μόνο δύο ήταν πάνω από 1000 πέσος, κατά ειρωνεία δύο που δεν βρήκα τρεις μήνες στο Ρίο (μία “ουάου” τής Βάσκο και μία πανέμορφη γαλάζια τής Γκρέμιο).
Στη συλλογή μου έχω πλέον περίπου 400. Θα ήταν πολύ περισσότερες αν δεν είχα... “κανόνες”. Σπάνια έχω δώσει πάνω από 30 ευρώ, ανέκαθεν ήταν το όριό μου, το οποίο εσχάτως έχω ρίξει στα 20 ευρώ, επιτρέποντάς μου ελάχιστες εξαιρέσεις. Επίσης, ποτέ δεν έχω αγοράσει online, αν και πολλές φορές έχω μπει στον πειρασμό. Συνήθως οι φανέλες που αγοράζω είναι τοπικών ομάδων, σε χώρες που ταξιδεύω. Είναι τα... ενθύμιά μου (ομολογουμένως, πιο ακριβά από... μαγνητάκια ψυγείων). Τέλος, πάντα φροντίζω να είναι αυθεντικές, αγορασμένες σε καταστήματα εταιριών (Nike, Adidas, Puma, μεταξύ άλλων, και εννιά στις δέκα φορές, σε outlets τους, εκεί που έχουν κομμάτια περασμένων σεζόν), επίσημα μαγαζιά συλλόγων, ή καταστήματα σοβαρών αλυσίδων.
Μία φορά την πάτησα, στην Κολομβία, αλλά η απομίμηση που μου πούλησαν σαν αυθεντική ήταν τόσο καλή, που όταν πήγα σε κατάστημα της Adidas (αλλού την είχα αγοράσει τη φανέλα) και ζήτησα από τα παιδιά να μου διαλύσουν κάποιες υποψίες που είχα, έπρεπε να την κοιτάξουν καλά-καλά για να διακρίνουν κάποιες διαφορές (κυρίως στις ραφές, και ανεπαίσθητα στο χρώμα τού εσκούδου της κολομβιανής ομοσπονδίας. Ήταν η φανέλα τής εθνικής ομάδας τής Κολομβίας). Εγώ λόγω μυρωδιάς είχα αμφιβολίες. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι αυθεντικές φανέλες (τουλάχιστον της Adidas), μυρίζουν διαφορετικά από τις απομιμήσεις που βρίσκεις παντού στον κόσμο. Αν έχεις περάσει πάνω από τη μισή ζωή σου σε μαγαζιά με φανέλες, η μύτη σου... εκπαιδεύεται.
Η Μπόκα γιορτάζει σήμερα, τουλάχιστον για άλλη μία ώρα, μέχρι να αρχίσει το παιχνίδι (για όσους δεν είναι του ποδοσφαίρου, “το παιχνίδι” είναι ο επαναληπτικός τελικός τού Κυπέλλου Λιμπερταδόρες, ίσως το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία τής διοργάνωσης, εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, όσο... πομπώδες κι αν αυτό “ακούγεται”). Από νωρίς το πρωί άκουγα κόρνες, φωνές, τραγούδια, κι όταν βγήκα για να πάω να... ικανοποιήσω την εξάρτησή μου (φανέλες, Καλιφόρνια, outlets), είδα την Μπόκα όπως δεν την είχα ξαναδεί. Πάντα βλέπεις αμέεετρητο κόσμο με φανέλες τής Μπόκα, φόρμες τής Μπόκα, καπέλα, ζακέτες, το ένα, το άλλο, αλλά το σημερινό ήταν/είναι... μία κατηγορία μόνο του. Μόνο κάποιοι τουρίστες κυκλοφορούν σήμερα στην Μπόκα χωρίς κάτι πάνω τους που να παραπέμπει στην ομάδα. Ούτε μωρό σε αγκαλιά μαμάς δεν βλέπεις σήμερα στην Μπόκα χωρίς κάτι μπλε και κίτρινο/χρυσαφί πάνω του. Μέχρι και σε σκύλο είδα φακιόλι στα χρώματα της ομάδας.
Γράφεται ιστορία σήμερα, κι αν είστε του ποδοσφαίρου, ξέρετε ότι δεν υπερβάλω. Τελικό σαν τον φετινό, το Λιμπερταδόρες δεν είχε ποτέ, και το πιθανότερο είναι να μην έχει ποτέ ξανά, αφού το σύστημα αλλάζει από την ερχόμενη περίοδο, και οι τελικοί θα είναι μονοί, όχι διπλοί, ένα και μοναδικό παιχνίδι, όπως στην Ευρώπη.
Κλείνω με τούτο: πέρα από το ποδόσφαιρο αυτό καθεαυτό, εκείνο που λατρεύω είναι όσα συμβαίνουν γύρω από το ποδόσφαιρο, από ένα παιχνίδι. Πριν από δύο βδομάδες, την ημέρα τού πρώτου τελικού, στο γήπεδο της Μπόκα, ο ραδιοφωνικός σταθμός τής Κολόνια ντελ Σακραμέντο, απέναντι, στην Ουρουγουάη, γνωστός για τις... εκκεντρικές κατά καιρούς επιλογές του, είχε μετάδοση του αγώνα “για καρδιακούς”(!!!). Είχαν δύο ανθρώπους στο στούντιο, εκφωνητή και σχολιαστή, έβλεπαν το παιχνίδι σε τηλεόραση, κι έκαναν ο καθένας τη δουλειά του χωρίς να σηκώνουν υπερβολικά τον τόνο τής φωνής τους, ακόμα και στα – τέσσερα – γκολ! Ειδικά στο 1-1, ο εκφωνητής πρόφερε το... μακρόσυρτο “γκοοοοοοοολ” τόσο σιγά, λες και κοιμόταν μωρό δίπλα του, και φοβόταν μην το ξυπνήσει. Το κλου, ΤΟ κλου, ήταν ότι επί 90 λεπτά τη μετάδοση του αγώνα συνόδευε απαλή, χαλαρωτική, ζεν μουσική