Αργεντινή Βραζιλία Ουρουγουάη Ρίο, Μπάιρες, Μοντεβιδέο, 3 (μήνες) επί 3

10900km

Member
Μηνύματα
392
Likes
4.190

Το 2009 πήρα λεωφορείο από Σάντα Φε για Ασουνσιόν τέλη Νοεμβρίου, πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες. Ακόμα και τότε όμως, στο Ροσάριο και στη Σάντα Φε (στο Μπουένος Άιρες όχι ιδιαίτερα), έσκαγες, με εξαίρεση τα βραδάκια στο Ροσάριο, δίπλα στο ποτάμι, όπου έκανε λίγη δροσιά.

Τέλη 2011 κι αρχές 2012 ήμουν στο Μπουένος Άιρες κατακαλόκαιρο, οι μέρες ήταν... για να λιώνεις, αλλά τα βράδια ήταν ευχάριστα. Έτσι θυμάμαι. Την ημέρα να ψάχνω σκιά, και τα βράδια να κοιμάμαι με το παράθυρο ανοικτό αλλά με σεντόνι, χωρίς να αισθάνομαι δυσφορία λόγω ζέστης (στο δωμάτιο δεν είχα ούτε κλιματιστικό ούτε ανεμιστήρα).

Αυτά περί καιρού...

Περί ασφάλειας, το θέμα το βρίσκω εντελώς υποκειμενικό. Η ιδιοκτήτρια του airbnb μέρους που νοικιάζω (δωμάτιο, όχι ολόκληρο το διαμέρισμα), στην παρουσίαση του χώρου της στο airbnb, αναφέρει ότι το μέρος δεν ενδείκνυται για όσους έρχονται στο Μπουένος Άιρες με σκοπό να βγαίνουν τα βράδια, και να επιστρέφουν όταν οι τριγύρω δρόμοι είναι άδειοι. Αν νομίζετε ότι το γράφει για να έχει το κεφάλι της ήσυχο, να μην έχει μεταμεσονύχτια μπες-βγες στο σπίτι, η αλήθεια είναι πως όχι, δεν το γράφει γι’ αυτό, αφού κι εκείνη, λόγω δουλειάς, τα μισά βράδια κάθε βδομάδα “άγρια” ώρα επιστρέφει. Το γράφει επειδή θέλει να έχει τη συνείδησή της καθαρή, επειδή ξέρει ότι η Μπόκα είναι... “κάπως”.

Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσοι μου έχουν πει το ίδιο από τη μέρα που έφθασα εδώ. Όταν μιλάω με κόσμο (συνήθως σε γήπεδα, ή σε καταστήματα αθλητικών ειδών, όπου περνάω πολύυυυ χρόνο, αγοράζοντας ποδοσφαιρικές φανέλες που δεν θα φορέσω ποτέ), και κάποια στιγμή φθάνουμε στο πού μένω, όλοι μου λένε “πρόσεχε εκεί...”

Πώς μου φαίνεται εμένα η Μπόκα; “Διαχειρίσιμη”. Δεν είναι... Ρεκολέτα, αλλά... ναι, “διαχειρίσιμη”. Με μία καλή δόση κοινής λογικής, μένεις μακριά από μπελάδες. Αν είναι η πρώτη σου φορά στη Νότια Αμερική κι είσαι... Ιάπωνας ή Ταϊβανέζος, μπορεί να τρομάξεις (αν βρεθείς μόνος στον δρόμο από τη δύση τού ήλιου και μετά). Αν είσαι συνηθισμένος στη Λατινική Αμερική και δεν έχεις το μυαλό σου πάνω από το κεφάλι σου, κανένα πρόβλημα.

Αλήθεια είναι ότι από τις δέκα και μετά, το βράδυ, οι δρόμοι είναι σχετικά άδειοι, και βλέπεις κυρίως παρέες νεαρών να κάθονται σε πεζούλια, να πίνουν (με μία μεγάλη μπίρα στο χέρι ο καθένας), να “καπνίζουν”, κι επίσης αλήθεια είναι ότι... δεν σε κοιτάνε απλά, αλλά σε “τσεκάρουν”. Το καλό με το σπίτι που μένω εγώ είναι ότι βρίσκεται μόλις ένα τετράγωνο από Almirante Brown, έναν φαρδύ δρόμο που έχει πάντα κόσμο και κίνηση, λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα.

Όχι ότι δεν γίνονται διάφορα... Η κυρία στο σπίτι τής οποίας μένω, είναι part-time κοινωνική λειτουργός, εθελοντικά το κάνει, χωρίς να αμείβεται, και μέρα παρά μέρα μού λέει... διάφορα. Πριν από λίγα βράδια, οδηγός λεωφορείου μαχαιρώθηκε από δύο νεαρούς. Στο Μπουένος Άιρες δεν βγάζεις εισιτήριο από τους οδηγούς, με κάρτα μετακινείσαι, οι οδηγοί δεν έχουν τις... εισπράξεις τής ημέρας πάνω τους, όμως πάλι στόχοι είναι, ακόμα και για το κινητό τους. Από τις δέκα το βράδυ και μετά, η δική μου εμπειρία λέει ότι οι οδηγοί των λεωφορείων που “κανονικά”, βάσει δρομολογίου, πρέπει να μπουν στην Μπόκα, δεν μπαίνουν, αλλάζουν ετσιθελικά το δρομολόγιο, και δεν τους κακίζω.

Γενικά, “συμβαίνουν πράγματα” στην Μπόκα, όμως... δεν μου αλλάζει γνώμη κανείς, την κατάσταση εδώ τη θεωρώ “διαχειρίσιμη”, χωρίς να είμαι και κανένας ατρόμητος που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Απλά, έχω πάθει αλλού, και λίγο-πολύ έχω μάθει.

Παρεμπιπτόντως, η Μπόκα κάποτε (αρχές 20ού αιώνα), είχε πολλούς-πολλούς Έλληνες. Ομολογώ ότι δεν το ήξερα, όπως δεν ήξερα ότι τρεις-τέσσερις από τους ιδρυτές τής Μπόκα “Τζούνιορς” (που δεν προφέρεται έτσι, αλλά... τέλος πάντων) ήταν Έλληνες(!). Έχει γραφτεί βιβλίο από Ελληνίδα για τον ελληνισμό τής Μπόκα. Σήμερα απομένουν ελάχιστοι. Σήμερα-σήμερα, η Μπόκα είναι... περουβιανο-παραγουανο-κινεζο-ιταλιάνικη... Περουβιανοί (με ΠΟΛΥ περουβιανικά χαρακτηριστικά) έχουν όλα τα μανάβικα. Παραγουανοί έχουν τα κρεοπωλεία (δεν ξέρω μπροστά από πόσα έχω περάσει, κι έχω προσέξει μέσα σημαίες και μπανεράκια τής Ολίμπια και της Σέρρο Πορτένιο, των δύο μεγαλύτερων ομάδων τής Ασουνσιόν και γενικότερα της Παραγουάης). Κινέζοι έχουν τα σούπερ μάρκετ. Ακόμα και σήμερα όμως, επιζούν “ντόπιοι” που όταν μιλάνε, νομίζεις ότι ακούς Ιταλό να μιλάει Ιταλο-Ισπανικά. Πολύ ενδιαφέρουσα μίξη.

Ειδικά για τους Κινέζους, το σχόλιό μου είναι ότι... είναι ίδιοι όπως σχεδόν παντού, απ’ όπου τουλάχιστον εγώ προσωπικά έχω περάσει. Είναι κλεισμένοι στο καβούκι τους, το σπίτι τους είναι στο πίσω μέρος των μαγαζιών τους ή ακριβώς από πάνω, δεν συμμετέχουν στη ζωή τής περιοχής, και τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο. Ό,τι μαθαίνουν, το μαθαίνουν σπίτι. Τα δε Ισπανικά τους, είναι όσα χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Έτσι τους έχω δει σχεδόν παντού (δεν αναφέρομαι στη... Μαλαισία για παράδειγμα, όπου είναι μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά σε χώρες που είναι περιορισμένη μειοψηφία, Πολωνία, Ουγγαρία, αλλού στην Ευρώπη, Μεξικό, Χιλή, και πάει λέγοντας).

Αυτό που θα γράψω θα φανεί οξύμωρο, αλλά το δικό μου ένα και μοναδικό μεγάλο πρόβλημα με την Μπόκα είναι ότι μένω... πέντε τετράγωνα από το Μπομπονέρα, το γήπεδο. “Οξύμωρο”, επειδή φαντάζομαι να έχετε καταλάβει ότι η σχέση μου με το ποδόσφαιρο είναι... ιδιάζουσα. Γιατί είναι τόσο πρόβλημα για μένα το ότι το σπίτι “μου” είναι κυριολεκτικά πέντε τετράγωνα από το Μπομπονέρα; Επειδή όχι τρεις μήνες, αλλά τρία ΧΡΟΝΙΑ να περάσω στο Μπουένος Άιρες και στην Μπόκα συγκεκριμένα, παιχνίδι στο Μπομπονέρα δεν πρόκειται να δω(!), όχι επειδή δεν θέλω, αλλά επειδή... Μπερδεμένη ιστορία, μικρογραφία τού πόσο... κωλοχανείο (συγγνώμη κιόλας) είναι η Αργεντινή σαν χώρα γενικότερα, όχι μόνο η Μπόκα Σούνιορς (αν θέλουμε να το προφέρουμε σωστά, με το “Σ” να ακούγεται σαν το αγγλικό “sh”), και το αργεντίνικο ποδόσφαιρο, αλλά η χώρα γενικότερα... (την οποία μπορεί να την αγαπάω, αλλά... δεν είμαι και τυφλός).

Το 2009, την πρώτη μου φορά εδώ, μπορούσες ακόμα να πας στα εκδοτήρια και να αγοράσεις εισιτήριο σε λογική τιμή (κάτω από δέκα ευρώ, τότε). Αυτό έκανα, κι είδα ένα Μπόκα-Κολόν, ένα από τα δέκα χειρότερα παιχνίδια που έχω δει στη ζωή μου, στο εξωτερικό, αλλά... σκοτίστηκα. Ήμουν στο Μπομπονέρα, κι αυτό μου έφθανε για να “πετάω”. Το 2011 που επέστρεψα, η κατάσταση είχε ήδη αλλάξει, και σήμερα είναι πιο αρρωστημένη από ποτέ. Το πρόβλημα έχει... διάφορα επίπεδα: το γήπεδο είναι μικρό, δεν παίρνει πάνω από 50.000 κόσμο, που για την Μπόκα είναι λίγο. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι ο σύλλογος αφήνει τους “μπάρρας” να κάνουν μπίζνα με τα εισιτήρια, για να τους έχει “βολεμένους” και ήσυχους. Αν θέλω, μπορώ τώρα, να σταματήσω να γράφω αυτό το κείμενο, και σε δέκα λεπτά να έχω αγοράσει εισιτήριο για το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι τους, σε κάποιο από τα σάιτ που πουλάνε στο ίντερνετ. Σε τι τιμές; Για μένα, προκλητικές. Πού τα βρίσκουν; Από τους “μπάρρας”. Από τους “οργανωμένους” οπαδούς που όπως παίρνουν τα εισιτήρια από τον σύλλογο, έτσι τα “σπρώχνουν” σε τουριστικά γραφεία, που με τη σειρά τους τα χρυσοπουλάνε, σε ξένους κυρίως, που έρχονται στο Μπουένος Άιρες με το “ματς Μπόκα στο Μπομπονέρα” στην... bucket list τους με τα πράγματα που θέλουν να κάνουν στην πόλη πριν φύγουν.

Πριν το Μπόκα-Κολόν (πάλι η Κολόν...) τώρα πρόσφατα, πήγαμε με τη Βερόνικα (την airbnb host μου) σε ένα ρεστοράν κοντά στο Καμινίτο. Είχε ασχοληθεί εκείνη για να με βοηθήσει, είχε βρει άνθρωπο που πουλάει εισιτήρια στη μαύρη. Πιο πολύ από περιέργεια πήγα, για να δω πώς γίνεται το όλο... πράγμα. Πήγαμε, περίμενα έξω, τον βρήκε, μίλησαν, και της είπε 2400 πέσος. Μου το μετέφερε η Βερόνικα, και γέλασα αυθόρμητα. Επέστρεψε μέσα, και της είπε ότι ήταν πρόθυμος να κατέβει το πολύ στα 2000 πέσος. Την ευχαρίστησα για τον χρόνο της, και πήγα βόλτα, ψελλίζοντας “βρε δεν γα...έστε...”

Άλλος στη θέση μου θα τα είχε δώσει. Δύο χιλιάδες πέσος, λιγότερο από 50 ευρώ. Περιουσία, δεν τη λες. Προφανώς δεν ήταν φθηνό, αλλά... δεν ήταν και αστρονομική η τιμή. Όπως εξήγησα όμως στη Βερόνικα, τώρα που έχω μεγαλώσει, η ανοχή μου σε διάφορα πράγματα έχει περιοριστεί. Επιπλέον, τα πράγματα τα θέλω να γίνονται όπως θεωρώ εγώ ότι είναι σωστά, όπως θεωρώ ότι η κοινή λογική επιτάσσει ότι είναι σωστά. Είμαι σχετικά flexible, προσαρμόζομαι στα... τοπικά “ήθη κι έθιμα”, το έκανα στην Παραγουάη, το έκανα στη Βραζιλία, αλλά μέχρι ενός ορίου. Πενήντα ευρώ για εισιτήριο αγώνα τής σειράς (ούτε καν ιδιαίτερα σημαντικό παιχνίδι), αγορασμένο στη μαύρη αγορά, μετά από... ξετρύπωμα παράνομου μεταπωλητή, στην πίσω αυλή ρεστοράν, μετά από παζάρια, όοοοολο αυτό, ό-χ-ι. Αν η μάνα μου χρειαζόταν εγχείρηση και μας έλεγαν... 50.000 ευρώ, θα έψαχνα τοκογλύφο για να βρω τα χρήματα. Πενήντα ευρώ όμως σε “εισιτηριο-γλύφο”, δεν τα δίνω. Έτσι, ΕΤΣΙ, δεν μ’ ενδιαφέρει.

Με το “έτσι, δεν μ’ ενδιαφέρει”, εννοώ ότι την ημέρα τού Μπόκα-Ρίβερ, αντί έστω να πάω έξω από το γήπεδο και να “χαζέψω ατμόσφαιρα”, εγώ πήγα να δω Ατλάντα-Σαν Λορένσο, γυναικείο ποδόσφαιρο, σε γήπεδο που δεν είχα πάει ποτέ. Με το “έτσι, δεν μ’ ενδιαφέρει”, εννοώ ότι τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, έξι παρά, απόγευμα, εδώ, ακούω τύμπανα από το γήπεδο. Στις δέκα παρά τέταρτο παίζει η Μπόκα ημιτελικό Λιμπερταδόρες με την Παλμέιρας, κι όχι μόνο δεν κάνω κέφι να πάω να ρίξω μια ματιά τι παίζει γύρω από το γήπεδο, αλλά ειλικρινά, το πιθανότερο είναι να μην δω καν το παιχνίδι σε τηλεόραση ή στο ίντερνετ. Αν με κάνεις να αισθάνομαι ανεπιθύμητος, περιττός, αντικείμενο αρμέγματος, δεν μ’ ενδιαφέρεις. Μπορώ να ζήσω χωρίς να ξαναπάω στο Μπομπονέρα. Μπορούν να βάλουν τα μοσχοπουλημένα στη μαύρη αγορά εισιτήριά τους bien en el fondo de su profundo culo...

Εκεί που αηδίασα τελείως με την Μπόκα (στην οποία εύχομαι απόψε να χάσει 0-4 – πολύ “ανώτερος” άνθρωπος, δεν μπορείτε να πείτε...), ήταν όταν πήγα να δω τις reservas τους, την ομάδα νέων, στην οποία ενίοτε παίζουν και παίκτες τής πρώτης ομάδας, κυρίως όταν επιστρέφουν από τραυματισμό. Παίζουν σε ένα γήπεδο δίπλα στο Μπομπονέρα, μικρό, με κερκίδα για... χίλια( ; ) άτομα. Στη Φλουμινένσε, στο Ρίο, όταν πήγα σε αντίστοιχο παιχνίδι, με κέρασαν αναψυκτικό, επειδή τους φάνηκε “ουάου” ότι Έλληνας μπήκε στη διαδικασία να ψάξει το πρόγραμμα και να βρει πότε και πού έπαιζε η δεύτερη ομάδα τους. Στην Μπόκα (la concha de su hermana…), έφαγα πόρτα(!!!), επειδή δεν είμαι socio (μέλος) !! Για να δεις τα πιτσιρίκια τής Μπόκα, στο πρωτάθλημα (de mierda) που συμμετέχουν, πρέπει να είσαι μέλος!!! Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου... Φάνηκε παράξενο ακόμα και σε σόσιο που ήταν εκεί δίπλα, και με είδε τρελαμένο με την “απαγόρευση εισόδου”. Το παιχνίδι άρχιζε σε 15 λεπτά, στην κερκίδα ήταν δεν ήταν 50 άτομα, και δεν με άφησαν να μπω επειδή η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε σόσιος!

Υπάρχει λόγος, εντελώς ηλίθιος, εντελώς... αργεντίνικος, αλλά το κείμενο είναι ήδη τεράστιο, κι είμαι ήδη αρκετά εκνευρισμένος :):):). Θα γκρινιάξω επί του συγκεκριμένου άλλη φορά.

Μπορούσα να είχα μπει στο γήπεδο, μπορούσα να είχα... κάνει μανούρα, να είχα ζητήσει να δω άνθρωπο του συλλόγου, να είχα φλασάρει τη διεθνή δημοσιογραφική κάρτα μου, να είχα φωνάξει, να, να, να, για όλα υπάρχει μία λύση, ειδικά σε χώρες σαν την Αργεντινή, όπου το “ψηστήρι” (και το να είσαι από την Ευρώπη) goes a long-looong way, αλλά... όπως έγραψα και νωρίτερα, ΕΤΣΙ, δεν μ’ ενδιαφέρει. Οτιδήποτε ξεπερνάει τα όρια του “ενοχλητικού” και κινείται στη σφαίρα του απύθμενα γελοίου, δεν μ’ ενδιαφέρει. Στα σχεδόν 43 μου, προτεραιότητα μου είναι να ζω ήρεμα, κι οτιδήποτε αισθάνομαι ότι μου... ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι, όσο και όπως μπορώ, το αποφεύγω.

 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.685
Likes
50.567
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλώς τον!!!

Έχω ψιλοσοκαριστεί κι εγώ για το πόσοι από τους γνωστούς μου ψήφισαν αυτό το κράμα Τραμπ και Πινοσέτ, αλλά η δική μου εκτίμηση (πριν διαβάσω τη δική σου) είναι ότι συνετέλεσαν τα εξής:
α) η διαφθορά του Εργατικού Κόμματος έκανε πολύ κόσμο να αηδιάσει
β) υπάρχει μια τάση παγκοσμίως να ψηφίζει ο κόσμος για οτιδήποτε αντισυστημικό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι χειρότερο. Αρκεί να μην κερδίσει το σύστημα. Ας αυτοπυροβοληθούμε, αρκεί να χάσει το σύστημα.
γ) ο Μπολσονάρο έβγαλε το πολύ συντηρητικό, ξενοφοβικό, μισογυνικό, ταλιμπανοχριστιανικό που έχει ένα μεγάλο (κυρίως φτωχό) κομμάτι της Βραζιλίας μέσα του και που δεν εκφραζόταν έυκολα. Ε τώρα απενοχοποιήθηκε και βγήκε από τη ντουλάπα του όλο αυτό το πράγμα, που μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αφού τα ίδια και χειρότερα λέει ο νέος πρόεδρος
δ) η γενική αίσθηση ανασφάλειας και χάους σε μια χώρα όπου ο αρχιμαφιόζος της χώρας κάνει συνεντεύξεις από τη φυλακή κι εξηγεί το πώς διοικεί τη χώρα (!!) και προτείνει υπουργούς (!) δίνει πάτημα σε κόσμο να ψηφίσει έναν "σκληρό" στρατιωτικό που γουστάρει τη χούντα και ισχυρίζεται πως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι "είναι υπέρ των βασανιστηρίων". Βέβαια ο βασικός του αντίπαλος είναι αυτός που έριξε εντυπωσιακά το έγκλημα στο Σάο Πάολο, αλλά την εικόνα του αποτελεσματικού την έχει ο Μπολσονάρο, η εικόνα μετράει.
ε) ο Μπολσονάρο έπαιξε το "Καραμανλής ή τανκς". Έτσι όπως τα παρουσίαζε στην προεκλογική, η επιλογή ήταν "Μπολσονάρο ή κομουνισμός" το οποίο βέβαια δεν είχε καμία βάση, αλλά δε βαριέσαι, τα τουίτ να είναι πιασάρικα τη σήμερον ημέρα. "Αν δε βγω εγώ θα γίνουμε Βενεζουέλα" είπε ο άρχοντας και τον ψήφισαν ακόμη και γυναίκες παρά τα όσα απίθανα έχει πει κατά καιρούς για τους βιασμούς ή το IQ των γυναικών.
Άντε και εις κατώτερα. Έτσι κι αλλιώς κατά διαόλου πάει όλο το κομμάτι της Λατινικής Αμερικής που βλέπει προς Ατλαντικό, ένας φασίστας παραπάνω μας μάρανε;

Αναμένουμε τη συνέχεια, όχι μετά από 4 μήνες πάλι. (Στο μεταξύ τι το συγκλονιστικό θα βρεις στο Μοντεβιδέο, εσύ το ξέρεις. Ε, από την Ασουνσιόν καλύτερα θα είναι, και ποδοσφαιρικώς υποθέτω).
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.542
Likes
8.530
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Φίλοι μου βραζιλιανοι αντιφασιστες μου ελεγαν ότι θα τον ψηφίσουν γιατί "δεν παει άλλο και η Βραζιλία χρειάζεται ένα ηλεκτροσοκ". Οι συγκεκριμενοι μου είχαν ανοιξει τα ματιά σχετικά με το ρατσισμό στη Βραζιλία και πόσες δολοφονίες μαύρων από αστυνομικους γίνονται κάθε χρόνο. Απίστευτα πράγματα!
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.883
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Καλημέρα! Ποσο μου αρέσει αυτή η live μετάδοση της ζωής των χωρών της Λατινικής Αμερικής! Γράψε μας ο,τι θες, όσο μακροσκελές κι αν είναι, σε παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον!
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Καλώς τον!
Περιμένουμε την επόμενη κοινωνικο - πολιτικο - ταξιδιωτική ανταπόκριση. :)
(Τα ποδοσφαιρικά τα θεωρώ αναγκαίο κακό στο σπίτι μου, δεν θα τα αντέξω στο φόρουμ; :haha: )
 

NightcoreKing

Member
Μηνύματα
241
Likes
567
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδια!
Αφήστε τον άνθρωπο να μιλήσει ρε! Γράφε οοοοοοτι θες και όσα θες εγώ σου έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι στο big3 fans σου..!
 

10900km

Member
Μηνύματα
392
Likes
4.190
Παίρνω πάσα από σχόλιά σας για να γράψω τούτο: τρεις μήνες στο Ρίο, έμεινα με την αίσθηση ότι ο μέσος Καριόκα δεν περιμένει από καμία ομοσπονδιακή ή τοπική κυβέρνηση να μην είναι γεμάτη διεφθαρμένους, να μην... υπερκοστολογούν έργα, να μην είναι... τακίμια με μαφιόζους, να μην φουσκώνουν τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε “φορολογικούς παραδείσους”. Αυτά, έμεινα με την αίσθηση, τα έχουν... αποδεχθεί, σιωπηρά, απρόθυμα, αλλά αποδεχθεί. Εκείνο όμως που πιστεύουν, ή τουλάχιστον ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει, να βελτιωθεί, είναι το αίσθημα φόβου που έχουν όταν βγαίνουν από το σπίτι τους, ή ακόμα κι εντός αυτού...

Έλεγα στον airbnb host μου “θα πάω στο τάδε γήπεδο”, και με ρωτούσε πώς είχα σχεδιάσει να φθάσω εκεί, εφιστώντας μου πάντα την προσοχή, να αποφύγω τον δρόμο Α και τον σταθμό Β, και να φορέσω το Γ αποφεύγοντας να πάρω μαζί μου το Δ. Βλέπεις ειδήσεις στο Globo (καταστροφολόγοι από τους λίγους), και νομίζεις ότι στο Ρίο είσαι σε εμπόλεμη ζώνη. Διάβαζα ειδήσεις για όλες τις ομάδες τής πόλης (και γενικά του πρωταθλήματός τους, λόγω δουλειάς και προσωπικού ενδιαφέροντος), και κάθε τρεις και λίγο, ακόμα και στις ειδήσεις τής Φλαμένγκο, της Βάσκο, της Φλουμινένσε, της Μποταφόγκο, έβρισκα κομμάτια που είχαν να κάνουν με ληστείες (με θύματα στελέχη των ομάδων), και φυσικά-φυσικότατα με “ενέδρες” οπαδών σε παίκτες και διοικούντες (άλλου τύπου βία αυτή, αλλά... βία).

Έμεινα με την εντύπωση ότι ο μέσος Καριόκα ήταν έτοιμος να ψηφίσει οποιονδήποτε τον ψευτοέπειθε ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές, θα έβγαινε από το σπίτι του το πρωί για να πάει στη δουλειά, αισθανόμενος ότι το ρίσκο να μην επιστρέψει το βράδυ θα είναι μικρό, πολύ μικρότερο από τώρα.

Είναι όντως ΤΟΣΟ άσχημα τα πράγματα; Μήπως υπερβάλλουν; Αν ναι, πόσο; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Ξέρω όμως δύο πράγματα: πρώτη φορά στη ζωή μου βρέθηκα στη θέση να αναρωτιέμαι αν είχα φάει σφαίρα, και σε άλλη περίπτωση, άλλη μέρα, αλλού, είδα αστυνομικό να γράφει χιλιάδες κόσμου στα... του, και να ρίχνει καπνογόνο εν μέσω εντελώς αθώου και ακίνδυνου πλήθους.

Εξηγούμαι: μία κοπελιά που γνωρίζω από το 2009, μένει σχεδόν στη γωνία Catete με Pedro Américo. Λίγα μέτρα αριστερά, ανατολικά, όπως βλέπει κανείς τον χάρτη, υπάρχουν κάτι σκαλοπάτια που βγάζουν πάνω, σε φαβέλα. Ένα μεσημέρι που περνούσα από εκεί (το μέρος που νοίκιασα για τρεις μήνες ήταν Largo do Machado, λίγα λεπτά περπάτημα από εκεί), είδα την αστυνομία (έχει αστυνομικό τμήμα ακριβώς στη γωνία) να έχει διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Δύο αστυνομικοί ήταν με την πλάτη στον τοίχο, ακριβώς δίπλα στη βάση των σκαλοπατιών. Αντί να σταματήσω, να γυρίσω, και να πάρω άλλον δρόμο, δεν ξέρω τι σκέφτηκα, κι απλά συνέχισα να περπατάω, προφανώς στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τη στιγμή που έφθασα στην ευθεία των σκαλοπατιών, ένας από τους αστυνομικούς έγειρε μπροστά και πυροβόλησε προς τα πάνω. Αμέσως μετά ακούστηκαν δύο-τρεις πυροβολισμοί από πάνω, κι ένας τύπος που ήταν μέσα σε ένα μαγαζί εκεί δίπλα μού φώναξε να τρέξω. Μέχρι που απομακρύνθηκα, δεν άκουσα άλλους πυροβολισμούς, και σε ένα λεπτό είδα αυτοκίνητα να περνούν από δίπλα μου, οπότε οι αστυνόμοι είχαν ανοίξει πάλι την κυκλοφορία, αυτό ήταν όλο, αλλά όπως άνοιξα το βήμα μου για να απομακρυνθώ, θυμήθηκα ταινίες, που κόσμος που είχε χτυπηθεί από σφαίρα δεν το είχε καταλάβει, και είδε το αίμα αργότερα (μέχρι εκεί φθάνουν οι γνώσεις μου για το τι σου συμβαίνει όταν σε πυροβολούν). Το βράδυ, είπα στη φίλη μου τι είχε συμβεί δίπλα στο σπίτι της, και της έκανε εντύπωση επειδή είχαν περάσει μήνες από την προηγούμενη φορά που κάτι τέτοιο είχε συμβεί. Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι της έκανε εντύπωση που συνέβη ξανά “μετά από μήνες”.

Το με το καπνογόνο έγινε μετά το Φλαμένγκο-Γκρέμιο, στο Κύπελλο Βραζιλίας. Εκείνο το βράδυ, στο Μαρακανά ήμασταν πάνω από 60.000 άνθρωποι. Η Φλαμένγκο ξεπούλησε, και το γήπεδο δεν είχε 70.000 κόσμο επειδή στη Βραζιλία επιτρέπεται (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, βασικά μία, στην Κουριτσίμπα) η παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών, και η αστυνομία άφησε ένα μέρος των κερκίδων κενό για λόγους ασφαλείας.

Μετά το παιχνίδι, περπατώντας προς Σάο Κριστόβαο (δύο σταθμούς μετρό έχει κοντά στο Μαρακανά. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο), είδα δύο-τρεις τύπους να φωνάζουν σε αστυνομικούς, δεν ξέρω γιατί. Δεν έκαναν κίνηση εναντίον τους, ήταν μόλις δύο-τρεις, οι αστυνομικοί ήταν... στρατιά ολόκληρη, όμως... στο έτσι, στο... “άντε χάσου από εδώ”, ένας αστυνομικός σήκωσε το παλούκι που κρατούσε κι έριξε καπνογόνο στη μέση του πλήθους!!!!! Στο εντελώς “έτσι”. Από τη μια στιγμή στην άλλη, όσοι ήμασταν εκεί τριγύρω αρχίσαμε να τρέχουμε, επειδή ήταν δύσκολο να αναπνεύσεις, κι άρχισαν αμέσως να τσούζουν τα μάτια. Σταμάτησα να τρέχω λίγο πριν τον σταθμό τού μετρό. Τύποι που είχαν πάγκους με νερό και αναψυκτικά, μοίραζαν νερά δεξιά-αριστερά σε κόσμο για να ξεπλύνει το πρόσωπο, τα μάτια. “Μιλάμε” για κόσμο κάθε ηλικίας, από πιτσιρίκια μέχρι ηλικιωμένους, πολλές γυναίκες, οικογένειες, χαμός... Κι όλα αυτά, επειδή “σπάστηκε” ένας αστυνομικός με τη μανούρα που του έκαναν δύο-τρεις εκνευρισμένοι.

Για να καταλήξω, στο Ρίο, σήμερα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, όταν βγαίνεις από το σπίτι σου, υπολογίζεις πράγματα (πού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πέσεις σε πυροβολισμούς) που αλλού δεν αποτελούν ζήτημα. Και δεύτερο, δεν φαντάζομαι πώς θα είναι τα πράγματα αν όντως βγει ο Μπολσονάρο, που έχει πει “αστυνομικός που δεν σκοτώνει, δεν είναι αστυνομικός”. Η αστυνομία στη Βραζιλία είναι ήδη “υπεράνω νόμων”, υπάρχει μηδέν... accountability (δεν μου έρχεται η λέξη στα Ελληνικά), ο αστυνομικός κάνει ό,τι θέλει ξέροντας ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια, κι αυτό, ΠΡΟ Μπολσονάρο.

Καταλαβαίνω τους Βραζιλιάνους που έχουν απηυδίσει με την εγκληματικότητα, αλλά το να περιμένουν από την αστυνομία να βελτιώσει την κατάσταση με τον Μπολσονέρο πρόεδρο, είναι σαν να έχεις ημικρανία, να σε τρελαίνει, και η λύση που σου φαίνεται πιο άμεση είναι να κουτουλήσεις με δύναμη το κεφάλι σου στον τοίχο. Το “καλύτερο” που μπορεί να σου συμβεί είναι να μείνεις προσωρινά αναίσθητος. Το χειρότερο; Όταν συνέλθεις, να έχεις αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα...

Χαιρετώ. Πηγαίνω σήμερα να αγοράσω το εισιτήριό μου για Μοντεβιδέο, δύο μήνες νωρίτερα. Έτσι όπως αλλάζουν οι τιμές εδώ, αν το αφήσω για μια βδομάδα πριν το ταξίδι, μπορεί να πληρώσω και 50% περισσότερο. Άλλος... μπαχτσές η Αργεντινή και η οικονομία της...
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
Να και μια περιγραφή όπου το Ρίο παρουσιάζεται και ως εμπόλεμη ζώνη. Ομολογώ πως δεν έχω άποψη για την πολιτική κατάσταση εκεί, οπότε περιμένω με ενδιαφέρον.
Ιντριγκαδόρικα όσα μας λες και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι εκτιμώ πολύ αυτό που κάνεις, μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις και το πώς γενικότερα αποτυπώνεις τη ζωή των τόπων που επισκέπτεσαι/ζεις (έστω και μέσα από το ποδόσφαιρο, που δεν μου είναι ιδιαίτερα προσφιλές), το βρίσκω πολύ χρήσιμο (κι ελπίζω να ολοκληρώσεις και μέρη που έχεις αφήσει στη μέση, όταν θα επανακτήσεις την όρεξή σου γι' αυτά, αν έχει νόημα για σένα). Κι εύχομαι να ταξιδεύεις όσο σε βαστούν τα πόδια σου κι όσο το ποθεί η καρδιά σου.

β) υπάρχει μια τάση παγκοσμίως να ψηφίζει ο κόσμος για οτιδήποτε αντισυστημικό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι χειρότερο. Αρκεί να μην κερδίσει το σύστημα. Ας αυτοπυροβοληθούμε, αρκεί να χάσει το σύστημα.
Χωρίς να ξέρω τα περί Βραζιλίας (σίγουρα η οπτική όσων είναι γνώστες θα είναι ωφέλιμη κι ως εξωτερικοί παρατηρητές θα το κρίνετε κάπως πιο αμερόληπτα το ζήτημα), θα κάνω μόνο μια διόρθωση(προσωπική άποψη): το αντισυστημικό θα το έβαζα μέσα σε πολλαπλά εισαγωγικά. Εκτός αν θεωρείς ότι ο Τραμπ ήταν αντισυστημικός (ή ακόμη κι ο Πινοσέτ, αν κι εδώ παίζει ρόλο σε ποιο σύστημα αναφερόμαστε: το οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό, συνήθως αναφερόμαστε στο πρώτο που καθορίζει και τα υπόλοιπα ως έναν βαθμό), όπως "αντισυστημική" είναι και η ΧΑ με τους "ακτιβιστές" της ή οι πολιτικοί που θα ‘σκιζαν μνημόνια και καταλήγουν να τα γλείφουν και να κολλάνε το ένα πάνω στ’ άλλο. Κατά τα άλλα συμφωνώ.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.685
Likes
50.567
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Χωρίς να ξέρω τα περί Βραζιλίας (σίγουρα η οπτική όσων είναι γνώστες θα είναι ωφέλιμη κι ως εξωτερικοί παρατηρητές θα το κρίνετε κάπως πιο αμερόληπτα το ζήτημα), θα κάνω μόνο μια διόρθωση(προσωπική άποψη): το αντισυστημικό θα το έβαζα μέσα σε πολλαπλά εισαγωγικά. Εκτός αν θεωρείς ότι ο Τραμπ ήταν αντισυστημικός (ή ακόμη κι ο Πινοσέτ, αν κι εδώ παίζει ρόλο σε ποιο σύστημα αναφερόμαστε: το οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό, συνήθως αναφερόμαστε στο πρώτο που καθορίζει και τα υπόλοιπα ως έναν βαθμό), όπως "αντισυστημική" είναι και η ΧΑ με τους "ακτιβιστές" της ή οι πολιτικοί που θα ‘σκιζαν μνημόνια και καταλήγουν να τα γλείφουν και να κολλάνε το ένα πάνω στ’ άλλο. Κατά τα άλλα συμφωνώ.
O Trump δε στηρίχτηκε από τα ΜΜΕ της χώρας του, με εξαίρεση το fox κι αυτό με πολλούς αστερίσκους. Ο Μπολσονάρο εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή από τραπεζίτες, το επιχειρηματικό λόμπι, τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις των γύρω χωρών. Άλλους υποψήφιους στήριξαν, αλλά πήγαν άπατοι. Η ΧΑ στήριξη από τα ΜΜΕ της Ελλάδος επίσης δεν είχε, ούτε έχει. Ως συστημικό εννοώ κάποιον που έχει τη στήριξη του οικονομικού/μιντιακού στάτους κβο της χώρας, όταν δε σε στηρίζουν αυτοί, δίνεις την αίσθηση του αντισυστημικού. Το να είναι κάποιος αντισυστημικός δε σημαίνει σώνει και καλά ότι είναι κάτι θετικό, αφού υπάρχουν πολύ χειρότερες επιλογές από το υπάρχον στάτους κβο (π.χ. ανάμεσα στο ναζισμό και την υπάρχουσα κατάσταση οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι θα επέλεγαν το δεύτερο).
 

taver

Member
Μηνύματα
12.492
Likes
29.040
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Στο πρόσφατο ταξίδι στη Β. Κορέα, γνώρισα ένα παλικάρι που δουλεύει αστυνομικός στο Ρίο, στα αντίστοιχα ΜΑΤ μάλιστα, όταν κάποια στιγμή χάλασε το λεωφορείο τους στο δρόμο για την Kaesong και τους πήραμε με το δικό μας. Αν και τα Αγγλικά του ήταν φτωχά, μας περιέγραψε διάφορες ιστορίες φρίκης. Το τι γίνεται στις φαβέλες, με εμπλοκή και κάποιων συναδέλφων του, δεν περιγράφεται...

Όταν για τόσο κόσμο η καθημερινότητα είναι έτσι, είναι φυσικό να στρέφουν την εκλογική προσοχή τους στον πρώτο που αναδικνύει το δικό τους πρόβλημα στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας, έστω και με λάθος ή αναποτελεσματικό τρόπο ("αφού όλοι απέτυχαν, ας δοκιμάσουμε κι αυτόν").

Για το συστημικός ή όχι, τα πράγματα είναι λιγο πιο κυνικά. Αντισυστεμικός είναι όποιος θέλει να προβάλλει πρόσωπο διωκόμενου και διαφορετικού, ανατρεπτικού - αν είναι ή δεν είναι στην πραγματικότητα, λίγη σημασία έχει. Το να μη σε παίζουν τα κανάλια σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι επικοινωνιακό πλεονέκτημα (αρκεί να έχεις εναλλακτικές προσβάσεις στις μάζες: μηχανισμούς word of mouth/viral, social media κλπ).
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
O Trump δε στηρίχτηκε από τα ΜΜΕ της χώρας του, με εξαίρεση το fox κι αυτό με πολλούς αστερίσκους. Ο Μπολσονάρο εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή από τραπεζίτες, το επιχειρηματικό λόμπι, τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις των γύρω χωρών. Άλλους υποψήφιους στήριξαν, αλλά πήγαν άπατοι. Η ΧΑ στήριξη από τα ΜΜΕ της Ελλάδος επίσης δεν είχε, ούτε έχει. Ως συστημικό εννοώ κάποιον που έχει τη στήριξη του οικονομικού/μιντιακού στάτους κβο της χώρας, όταν δε σε στηρίζουν αυτοί, δίνεις την αίσθηση του αντισυστημικού. Το να είναι κάποιος αντισυστημικός δε σημαίνει σώνει και καλά ότι είναι κάτι θετικό, αφού υπάρχουν πολύ χειρότερες επιλογές από το υπάρχον στάτους κβο (π.χ. ανάμεσα στο ναζισμό και την υπάρχουσα κατάσταση οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι θα επέλεγαν το δεύτερο).
Νομίζω πως το απαντάς και μόνος σου, άλλο δίνεις την αίσθηση, άλλο είσαι. Άλλο σε ψηφίζω επειδή είσαι αντισυστημικός (που λες) κι άλλο επειδή νομίζω πως είσαι (που τα εισαγωγικά θα έφτιαχναν). Θέλω να πιστεύω ότι είναι καθαρά εκφραστικό το ζήτημα. Επίσης το ότι δεν σε στηρίζει το παλιό κατεστημένο, δεν σημαίνει ότι είσαι αντισυστημικός (γιατί αυτό κρίνεται από την πολιτική που ακολουθείς και από το τι διατίθεσαι να αλλάξεις), αν και το Fox που αναφέρεις είναι από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ για να είναι απλή εξαίρεση. Επίσης δεν ισχύει ότι τα μέσα δεν στήριξαν την ΧΑ (ενδεικτικά ΣΚΑΙ, Πρώτο Θέμα κι άλλα μεγάλα κανάλια/εφημερίδες, ρεπορτάζ με γιαγιάδες και παλικάρια που τις βοηθούν να φτάσουν μέχρι το ΑΤΜ και δεν συμμαζεύεται, δεν νομίζω όλοι οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι της να ανακάλυψαν τη ΧΑ από το twitter), δεν ξέρω πόσο έχεις παρακολουθήσει τα ελληνικά δρώμενα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά αυτή είναι η εικόνα. Επίσης λάθος το ότι ο Χίτλερ ήταν αντισυστημικός (μιας κι αναφέρεσαι στον ναζισμό ως κάτι αντίθετο στο κατεστημένο), μια χαρά τον στήριξε η ελίτ της εποχής του, μια χαρά βολικές οι χούντες γενικότερα (κι η δική μας μαζί, όχι για όλους, αλλά για αυτούς που είχαν τη δύναμη να τις στηρίξουν), δίχως στήριξη από το κατεστημένο δεν θα άντεχαν (ιδίως σε κράτη σαν τις ΗΠΑ και φαντάζομαι και τη Βραζιλία, που είναι ανερχόμενη υπερδύναμη, για την οποία όμως δεν έχω εικόνα). Η Λατινική Αμερική, που είναι το δεύτερο σπίτι σου, νομίζω είναι γεμάτη τέτοιες "αντισυστημικές" ιστορίες.

Συγγνώμη, 10,900km για το hijacking του θέματος, αν θέλει κάποιος μοντ να μεταφέρει τα ποστ που δεν σχετίζονται με την ιστορία σε νέο τόπικ (ή ήδη υπάρχον σχετικό), ας το κάνει (κι εκεί θα μιλήσω εκτενώς), δεν θα ενοχλήσω στο παρόν, καθώς πρόκειται για ένα ημερολόγιο κι όχι μια αντιπαράθεση (που επαναλαμβάνω, μια χαρά θα την έκανα αλλού κι ιδίως με κάποιον σαν τον Γιώργο που έχει επιχειρήματα).
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.981
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom