Αργεντινή Βραζιλία Ουρουγουάη Ρίο, Μπάιρες, Μοντεβιδέο, 3 (μήνες) επί 3

10900km

Member
Μηνύματα
392
Likes
4.190

Ψάχνοντας στο ίντερνετ για μαγαζιά με αθλητικά είδη, βρήκα διάφορα, και μεταξύ εκείνων, ένα “Starbade”, εταιρεία στο σάιτ τής οποίας είδα φανέλες – μικρών – ομάδων, δικής τους παραγωγής. Η διεύθυνση που είδα στην ιστοσελίδα τους είναι δύο χιλιόμετρα περπάτημα από το σπίτι που μένω, ο πρώτος προορισμός μου στη σημερινή βόλτα.

Αποδείχθηκε όχι κατάστημα λιανικής πώλησης, αλλά... κεντρικά “γραφεία”, ας τα αποκαλέσω έτσι. Εξήγησα τι με ενδιαφέρει (φανέλες συλλόγων), μου είπαν τι ακριβώς παίζει με τις δικές τους, πού μπορώ να τις βρω, το ένα από τα δύο παιδιά πέταξε ένα “Φαμπιάν Εστογιανόφ! Πάμπλο Γκαρσία!”, όταν άκουσε ότι είμαι από την Ελλάδα, περισσότερο όμως μίλησα με το άλλο παιδί, τον Φεδερίκο, ο οποίος είχε διάθεση για κουβέντα.

Από τις... αδιανόητα υψηλές τιμές των φανελών των περισσότερων ομάδων τής Ουρουγουάης, πήγαμε στο ποδόσφαιρο γενικά, και μετά στις τιμές γενικά, στο κόστος ζωής εδώ. Συμφωνήσαμε ότι οι τιμές είναι από υψηλές μέχρι... τρελές, και μία από τις εξηγήσεις που εκείνος έχει, ειδικά για ό,τι έχει να κάνει με τα ενοίκια, είναι ότι οι τιμές βρίσκονται εκεί που βρίσκονται – στα ύψη – επειδή έχουν εγκατασταθεί πάμπολλοι μετανάστες στο Μοντεβιδέο τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Χαμογέλασα, και του είπα ότι στο διαμέρισμα που μένω, είμαστε πέντε, και μεταξύ ημών, ένας Κουβανός και δύο Βενεσολάνοι.

Πριν αρχίσω να γράφω αυτό το κείμενο, πέρασα λίγο χρόνο στο ίντερνετ ψάχνοντας στοιχεία, συγκεκριμένα νούμερα, κυρίως εκείνα που έχουν να κάνουν με τον βασικό μισθό και τα ενοίκια. Σε τέσσερα-πέντε κείμενα που διάβασα, είδα ότι το ύψος των ενοικίων είναι άρρηκτα δεμένο με τη μεγάλη ζήτηση, ακριβώς λόγω της έλευσης/εγκατάστασης μεταναστών τα τελευταία χρόνια στο Μοντεβιδέο.

Για να πάρετε μία ιδέα πόσο... χαώδης είναι η διαφορά μεταξύ Μπουένος Άιρες και Μοντεβιδέο, ρίξτε, αν έχετε την περιέργεια και την υπομονή, μία ματιά στο airbnb. Ενδεικτικά, 1η Φεβρουαρίου με 1η Μαρτίου, 28 βράδια (για να “πιάσετε” εκείνους που κάνουν έκπτωση για διαμονή από τέσσερις εβδομάδες και πάνω), ένα άτομο, ιδιωτικό δωμάτιο, όχι κρεβάτι σε κοιτώνα, με ίντερνετ, μέχρι 250 ευρώ. Δείτε πόσες επιλογές (κάποιες εκ των οποίων εξαιρετικές) υπάρχουν στο Μπουένος Άιρες (γύρω στις 100), και πόσες στο Μοντεβιδέο (μιάμιση! Εννοώ... εντός Μοντεβιδέο, όχι στο... τέλος τού κόσμου).

Προφανώς, το Μπουένος Άιρες είναι τεράστιο, και το Μοντεβιδέο... μία τρύπα (σε σύγκριση με το Μπουένος Άιρες), όμως... “όχι κι έτσι...” Το Μοντεβιδέο δεν είναι 50 φορές μικρότερο από το Μπουένος Άιρες. Εντάξει, μικρό-μικρό, αλλά δεν είναι και... Σιάτιστα.

Για να καταλήξω – επιτέλους – σε αυτό που θέλω να γράψω από την αρχή αυτού τού κειμένου, το Μοντεβιδέο είναι το αντίθετο του value for money. Για να μην παρεξηγηθώ, πριν από μέρες έγραψα πόσο ικανοποιημένος είμαι από την επιλογή μου να έρθω εδώ και να μείνω τρεις μήνες, αυτό δεν αλλάζει, ούτε το βλέπω να αλλάζει στην πορεία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι... κλείνω τα μάτια στα αρνητικά του, κι ένα από τα βασικά-βασικότατα αρνητικά του είναι το κόστος ζωής εδώ.

Ειδικά σε σύγκριση με το Μπουένος Άιρες, δυόμισι βδομάδες τώρα, δεν έχω βρει ΟΥΤΕ ΕΝΑ προϊόν, ΟΥΤΕ ΜΙΑ υπηρεσία, που να είναι φθηνότερο/φθηνότερη. “Είναι επειδή κατρακύλησε το αργεντίνικο πέσο τούς τελευταίους μήνες”, θα μπορούσε να πει κανείς. Εν μέρει, δεκτό. Έλα μου όμως που ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ μπορώ να γράψω για το Μοντεβιδέο, συγκρίνοντάς το όχι με το Μπουένος Άιρες, αλλά με το ΡΙΟ!

Το κόστος τής διαμονής; Σχεδόν μέρα με τη νύχτα. Βασικά προϊόντα σε σούπερ μάρκετ; Όλα ακριβότερα εδώ. Ρεστοράν και μπαρ; Αντί απάντησης, παραθέτω ένα ηχηρό “ΧΑΧΑΧΑ”. Μετακινήσεις; Μπορεί προσωπικά ακόμα να μην έχω πάρει λεωφορείο, όμως από προχθές το εισιτήριο κοστίζει 38 πέσος (πάνω από ευρώ), ή 31, αν χρησιμοποιείς μία κάρτα. Στο Μπουένος Άιρες, με το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων, καλύπτεις μεγάλες αποστάσεις με μετρό. Με ακόμα λιγότερα δε, παίρνεις τρένο που σε πηγαίνει... σε άλλη πόλη. Εδώ, δίνεις περισσότερα για να καλύψεις ασύγκριτα μικρότερες αποστάσεις. Αυτό εννοώ με το “το Μοντεβιδέο είναι το αντίθετο του value for money”.

Όσο για τους μισθούς, ο βασικός ήταν 360 ευρώ μέχρι προχθές, και με την είσοδο του 2019 ανέβηκε στα 400 (και κάτι). Ω ναι... Στην “Ελβετία τής Νότιας Αμερικής” (μπορεί να το έχετε ακούσει/διαβάσει αυτό το κλισέ για την Ουρουγουάη), ο βασικός μισθός μόλις ξεπέρασε, επιτέλους, τα 400 ευρώ, με το μέσο ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος (ένα υπνοδωμάτιο) στο Μοντεβιδέο να είναι – με βάση επίσημα στοιχεία – ακριβώς τόσο! Μόνο το ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος!

Φανταστείτε οικογένειες ολόκληρες να ζουν στο ίδιο διαμέρισμα, ακόμα και με τα “παιδιά” στα 30 τους. Φανταστείτε κόσμο και κοσμάκη να μαζεύεται στις λαϊκές αγορές, ξέροντας ότι εκεί θα βρει σχεδόν τα πάντα φθηνότερα απ’ ότι στα σούπερ μάρκετ. Φανταστείτε κόσμο να μαζεύεται σε σπίτια το βράδυ, να πίνουν εκεί, αλκοόλ που έχουν αγοράσει όσο πιο φθηνά μπορούν από μικρομάγαζα της γειτονιάς, κι όταν βγαίνουν να πίνουν σε μπαρ μόνο ένα ή δύο ποτά, υπό τη... ζάλη ακόμα όσων έχουνν πιει – φθηνά – νωρίτερα στο σπίτι. Φανταστείτε κόσμο να μοιράζεται έξοδα βενζίνης, γεμίζοντας το ίδιο αυτοκίνητο τέσσερα άτομα, για να πάνε κάπου γύρω από το Μοντεβιδέο, για Σαββατοκύριακο για παράδειγμα. Έτσι “τη βγάζουν” πάμπολλοι Ουρουγουανοί, πάμπολλοι... “Ελβετοί τής Νότιας Αμερικής” (το γράφω με πικρία, βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση τους. Δεν το γράφω με ειρωνική διάθεση).

Πηγαίνοντας σχεδόν εννιάμισι χρόνια πίσω, Σεπτέμβριο του 2009, την πρώτη (και μοναδική, μέχρι πρόσφατα) φορά που πέρασα λίγο χρόνο εδώ, αναφέρω/ομολογώ ότι το κόστος διαμονής και φαγητού ήταν που με “έδιωξε” από το Μοντεβιδέο μετά από μόλις τέσσερα βράδια εδώ. Εκείνες τις τέσσερις ημέρες, είδα δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, έκανα το κέφι μου, κι όταν είδα ότι στο Μπουένος Άιρες ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ χόστελ από εκείνο στο οποίο έμενα εδώ, θα μου κόστιζε ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ, έφυγα. Τόσο απλά. Για να είμαι ακριβής, οκτώ μήνες το 2009, σε Γουατεμάλα, Μεξικό, Κούβα, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη, για διαμονή, μόνο τα πρώτα βράδια μου στην Αβάνα έδωσα περισσότερα απ’ όσα έδωσα εδώ, ΟΜΩΣ, στην Αβάνα είχα δικό μου δωμάτιο, όχι κρεβάτι σε κοιτώνα. Κι ήταν δωμάτιο σε επίσημη casa particular, που είχα βρει μέσω ίντερνετ (μετά από τρία-τέσσερα βράδια “μετακόμισα” στο σπίτι συμπαθέστατης κυρίας στην Παλιά Πόλη, κι έδινα λιγότερα από δέκα ευρώ, λιγότερο δηλαδή απ’ όσο έβγαινε η διανυκτέρευση σε κοιτώνα στο φθηνότερο, τότε, χόστελ τού Μοντεβιδέο).

Απέφυγα από την αρχή τού κειμένου να χρησιμοποιήσω τη λέξη “υπερτιμημένη” για την Ουρουγουάη, επειδή στο δικό μου λεξιλόγιο η συγκεκριμένη λέξη έχει να κάνει περισσότερο με την αναλογία “προσδοκίες – πραγματικότητα”, και λιγότερο με κόστη, με νούμερα, με ποσά προϊόντων και υπηρεσιών. Αν τα βάλεις όλα κάτω, εκτίμησή μου είναι ότι ναι, σε σύγκριση με άλλες χώρες τής Νότιας Αμερικής, η Ουρουγουάη δεν είναι “value for money”, όμως παραμένει μία χώρα στην οποία... περνάς σχετικά άνετα, αν δεν σου είναι απαραίτητο να μένεις σε “καλό” ξενοδοχείο και να τρως/πίνεις κάθε δεύτερη μέρα σε “καλά” μαγαζιά. Εκείνη όμως που δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να χαρακτηρίσω εξωφρενικά υπερτιμημένη είναι η Πούντα ντελ Έστε, την οποία έχω βαρεθεί να βλέπω και να ακούω να χαρακτηρίζεται “κορυφαίος τουριστικός προορισμός τής Νότιας Αμερικής”. Τα δωμάτια εκεί, καλοκαίρι, κοστίζουν... μια μικρή περιουσία, λες και είσαι σε γαμάτο ξενοδοχείο σε “πρωτοκλασάτο” νησί στις Κυκλάδες παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Με τρελαίνει το ότι λέγονται και γράφονται ύμνοι για ένα “τίποτα”...

Η βασική εξήγηση της καραφούσκας τού κερατά που λέγεται Πούντα ντελ Έστε, είναι ότι πρόκειται για το μέρος που όλες οι... lifestyle “μούρες” τής Αργεντινής “ξεκαλοκαιριάζουν”. VIPs, διασημότητες, λεφτάδες, αστέρες τής μουσικής και του ποδοσφαίρου, όλοι οι γκλαμουράτοι Αργεντίνοι (και φυσικά Ουρουγουανοί) περνάνε κάποια στιγμή από εκεί, μέσα στο καλοκαίρι, άσχετα αν πιο βόρεια, στη Βραζιλία, υπάρχουν παραλίες άπειρες φορές ανώτερες από εκείνη της Πούντα. Τι να “πω”... Ο καθένας ξοδεύει τα λεφτά του και τον χρόνο όπως και, ό,που θέλει... (μέσα στο 2018 πέρασα βλακωδώς πέντε μήνες στην απαράδεκτη Ασουνσιόν, και τρεις μήνες στο Μπουένος Άιρες ξόδεψα περισσότερα χρήματα σε φανέλες παρά στη διαμονή μου, οπότε... δεν με παίρνει να κάνω κήρυγμα σε κανέναν για τις επιλογές του, όσο βλακώδεις κι αν μου φαίνονται).

Οκτώ παρά κάτι (το βράδυ). Σταματάω την γκρίνια, για να ακούσω λίγη μουσική χαζεύοντας τον πορτοκαλοκίτρινο ουρανό. Κι αύριο μέρα είναι (για να γκρινιάξω περισσότερο). :)

 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.686
Likes
50.572
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλώς τον!!!

Έχω ψιλοσοκαριστεί κι εγώ για το πόσοι από τους γνωστούς μου ψήφισαν αυτό το κράμα Τραμπ και Πινοσέτ, αλλά η δική μου εκτίμηση (πριν διαβάσω τη δική σου) είναι ότι συνετέλεσαν τα εξής:
α) η διαφθορά του Εργατικού Κόμματος έκανε πολύ κόσμο να αηδιάσει
β) υπάρχει μια τάση παγκοσμίως να ψηφίζει ο κόσμος για οτιδήποτε αντισυστημικό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι χειρότερο. Αρκεί να μην κερδίσει το σύστημα. Ας αυτοπυροβοληθούμε, αρκεί να χάσει το σύστημα.
γ) ο Μπολσονάρο έβγαλε το πολύ συντηρητικό, ξενοφοβικό, μισογυνικό, ταλιμπανοχριστιανικό που έχει ένα μεγάλο (κυρίως φτωχό) κομμάτι της Βραζιλίας μέσα του και που δεν εκφραζόταν έυκολα. Ε τώρα απενοχοποιήθηκε και βγήκε από τη ντουλάπα του όλο αυτό το πράγμα, που μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αφού τα ίδια και χειρότερα λέει ο νέος πρόεδρος
δ) η γενική αίσθηση ανασφάλειας και χάους σε μια χώρα όπου ο αρχιμαφιόζος της χώρας κάνει συνεντεύξεις από τη φυλακή κι εξηγεί το πώς διοικεί τη χώρα (!!) και προτείνει υπουργούς (!) δίνει πάτημα σε κόσμο να ψηφίσει έναν "σκληρό" στρατιωτικό που γουστάρει τη χούντα και ισχυρίζεται πως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι "είναι υπέρ των βασανιστηρίων". Βέβαια ο βασικός του αντίπαλος είναι αυτός που έριξε εντυπωσιακά το έγκλημα στο Σάο Πάολο, αλλά την εικόνα του αποτελεσματικού την έχει ο Μπολσονάρο, η εικόνα μετράει.
ε) ο Μπολσονάρο έπαιξε το "Καραμανλής ή τανκς". Έτσι όπως τα παρουσίαζε στην προεκλογική, η επιλογή ήταν "Μπολσονάρο ή κομουνισμός" το οποίο βέβαια δεν είχε καμία βάση, αλλά δε βαριέσαι, τα τουίτ να είναι πιασάρικα τη σήμερον ημέρα. "Αν δε βγω εγώ θα γίνουμε Βενεζουέλα" είπε ο άρχοντας και τον ψήφισαν ακόμη και γυναίκες παρά τα όσα απίθανα έχει πει κατά καιρούς για τους βιασμούς ή το IQ των γυναικών.
Άντε και εις κατώτερα. Έτσι κι αλλιώς κατά διαόλου πάει όλο το κομμάτι της Λατινικής Αμερικής που βλέπει προς Ατλαντικό, ένας φασίστας παραπάνω μας μάρανε;

Αναμένουμε τη συνέχεια, όχι μετά από 4 μήνες πάλι. (Στο μεταξύ τι το συγκλονιστικό θα βρεις στο Μοντεβιδέο, εσύ το ξέρεις. Ε, από την Ασουνσιόν καλύτερα θα είναι, και ποδοσφαιρικώς υποθέτω).
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.542
Likes
8.530
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Φίλοι μου βραζιλιανοι αντιφασιστες μου ελεγαν ότι θα τον ψηφίσουν γιατί "δεν παει άλλο και η Βραζιλία χρειάζεται ένα ηλεκτροσοκ". Οι συγκεκριμενοι μου είχαν ανοιξει τα ματιά σχετικά με το ρατσισμό στη Βραζιλία και πόσες δολοφονίες μαύρων από αστυνομικους γίνονται κάθε χρόνο. Απίστευτα πράγματα!
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.883
Likes
14.444
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Καλημέρα! Ποσο μου αρέσει αυτή η live μετάδοση της ζωής των χωρών της Λατινικής Αμερικής! Γράψε μας ο,τι θες, όσο μακροσκελές κι αν είναι, σε παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον!
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Καλώς τον!
Περιμένουμε την επόμενη κοινωνικο - πολιτικο - ταξιδιωτική ανταπόκριση. :)
(Τα ποδοσφαιρικά τα θεωρώ αναγκαίο κακό στο σπίτι μου, δεν θα τα αντέξω στο φόρουμ; :haha: )
 

NightcoreKing

Member
Μηνύματα
241
Likes
567
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδια!
Αφήστε τον άνθρωπο να μιλήσει ρε! Γράφε οοοοοοτι θες και όσα θες εγώ σου έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι στο big3 fans σου..!
 

10900km

Member
Μηνύματα
392
Likes
4.190
Παίρνω πάσα από σχόλιά σας για να γράψω τούτο: τρεις μήνες στο Ρίο, έμεινα με την αίσθηση ότι ο μέσος Καριόκα δεν περιμένει από καμία ομοσπονδιακή ή τοπική κυβέρνηση να μην είναι γεμάτη διεφθαρμένους, να μην... υπερκοστολογούν έργα, να μην είναι... τακίμια με μαφιόζους, να μην φουσκώνουν τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε “φορολογικούς παραδείσους”. Αυτά, έμεινα με την αίσθηση, τα έχουν... αποδεχθεί, σιωπηρά, απρόθυμα, αλλά αποδεχθεί. Εκείνο όμως που πιστεύουν, ή τουλάχιστον ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει, να βελτιωθεί, είναι το αίσθημα φόβου που έχουν όταν βγαίνουν από το σπίτι τους, ή ακόμα κι εντός αυτού...

Έλεγα στον airbnb host μου “θα πάω στο τάδε γήπεδο”, και με ρωτούσε πώς είχα σχεδιάσει να φθάσω εκεί, εφιστώντας μου πάντα την προσοχή, να αποφύγω τον δρόμο Α και τον σταθμό Β, και να φορέσω το Γ αποφεύγοντας να πάρω μαζί μου το Δ. Βλέπεις ειδήσεις στο Globo (καταστροφολόγοι από τους λίγους), και νομίζεις ότι στο Ρίο είσαι σε εμπόλεμη ζώνη. Διάβαζα ειδήσεις για όλες τις ομάδες τής πόλης (και γενικά του πρωταθλήματός τους, λόγω δουλειάς και προσωπικού ενδιαφέροντος), και κάθε τρεις και λίγο, ακόμα και στις ειδήσεις τής Φλαμένγκο, της Βάσκο, της Φλουμινένσε, της Μποταφόγκο, έβρισκα κομμάτια που είχαν να κάνουν με ληστείες (με θύματα στελέχη των ομάδων), και φυσικά-φυσικότατα με “ενέδρες” οπαδών σε παίκτες και διοικούντες (άλλου τύπου βία αυτή, αλλά... βία).

Έμεινα με την εντύπωση ότι ο μέσος Καριόκα ήταν έτοιμος να ψηφίσει οποιονδήποτε τον ψευτοέπειθε ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές, θα έβγαινε από το σπίτι του το πρωί για να πάει στη δουλειά, αισθανόμενος ότι το ρίσκο να μην επιστρέψει το βράδυ θα είναι μικρό, πολύ μικρότερο από τώρα.

Είναι όντως ΤΟΣΟ άσχημα τα πράγματα; Μήπως υπερβάλλουν; Αν ναι, πόσο; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Ξέρω όμως δύο πράγματα: πρώτη φορά στη ζωή μου βρέθηκα στη θέση να αναρωτιέμαι αν είχα φάει σφαίρα, και σε άλλη περίπτωση, άλλη μέρα, αλλού, είδα αστυνομικό να γράφει χιλιάδες κόσμου στα... του, και να ρίχνει καπνογόνο εν μέσω εντελώς αθώου και ακίνδυνου πλήθους.

Εξηγούμαι: μία κοπελιά που γνωρίζω από το 2009, μένει σχεδόν στη γωνία Catete με Pedro Américo. Λίγα μέτρα αριστερά, ανατολικά, όπως βλέπει κανείς τον χάρτη, υπάρχουν κάτι σκαλοπάτια που βγάζουν πάνω, σε φαβέλα. Ένα μεσημέρι που περνούσα από εκεί (το μέρος που νοίκιασα για τρεις μήνες ήταν Largo do Machado, λίγα λεπτά περπάτημα από εκεί), είδα την αστυνομία (έχει αστυνομικό τμήμα ακριβώς στη γωνία) να έχει διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Δύο αστυνομικοί ήταν με την πλάτη στον τοίχο, ακριβώς δίπλα στη βάση των σκαλοπατιών. Αντί να σταματήσω, να γυρίσω, και να πάρω άλλον δρόμο, δεν ξέρω τι σκέφτηκα, κι απλά συνέχισα να περπατάω, προφανώς στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τη στιγμή που έφθασα στην ευθεία των σκαλοπατιών, ένας από τους αστυνομικούς έγειρε μπροστά και πυροβόλησε προς τα πάνω. Αμέσως μετά ακούστηκαν δύο-τρεις πυροβολισμοί από πάνω, κι ένας τύπος που ήταν μέσα σε ένα μαγαζί εκεί δίπλα μού φώναξε να τρέξω. Μέχρι που απομακρύνθηκα, δεν άκουσα άλλους πυροβολισμούς, και σε ένα λεπτό είδα αυτοκίνητα να περνούν από δίπλα μου, οπότε οι αστυνόμοι είχαν ανοίξει πάλι την κυκλοφορία, αυτό ήταν όλο, αλλά όπως άνοιξα το βήμα μου για να απομακρυνθώ, θυμήθηκα ταινίες, που κόσμος που είχε χτυπηθεί από σφαίρα δεν το είχε καταλάβει, και είδε το αίμα αργότερα (μέχρι εκεί φθάνουν οι γνώσεις μου για το τι σου συμβαίνει όταν σε πυροβολούν). Το βράδυ, είπα στη φίλη μου τι είχε συμβεί δίπλα στο σπίτι της, και της έκανε εντύπωση επειδή είχαν περάσει μήνες από την προηγούμενη φορά που κάτι τέτοιο είχε συμβεί. Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι της έκανε εντύπωση που συνέβη ξανά “μετά από μήνες”.

Το με το καπνογόνο έγινε μετά το Φλαμένγκο-Γκρέμιο, στο Κύπελλο Βραζιλίας. Εκείνο το βράδυ, στο Μαρακανά ήμασταν πάνω από 60.000 άνθρωποι. Η Φλαμένγκο ξεπούλησε, και το γήπεδο δεν είχε 70.000 κόσμο επειδή στη Βραζιλία επιτρέπεται (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, βασικά μία, στην Κουριτσίμπα) η παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών, και η αστυνομία άφησε ένα μέρος των κερκίδων κενό για λόγους ασφαλείας.

Μετά το παιχνίδι, περπατώντας προς Σάο Κριστόβαο (δύο σταθμούς μετρό έχει κοντά στο Μαρακανά. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο), είδα δύο-τρεις τύπους να φωνάζουν σε αστυνομικούς, δεν ξέρω γιατί. Δεν έκαναν κίνηση εναντίον τους, ήταν μόλις δύο-τρεις, οι αστυνομικοί ήταν... στρατιά ολόκληρη, όμως... στο έτσι, στο... “άντε χάσου από εδώ”, ένας αστυνομικός σήκωσε το παλούκι που κρατούσε κι έριξε καπνογόνο στη μέση του πλήθους!!!!! Στο εντελώς “έτσι”. Από τη μια στιγμή στην άλλη, όσοι ήμασταν εκεί τριγύρω αρχίσαμε να τρέχουμε, επειδή ήταν δύσκολο να αναπνεύσεις, κι άρχισαν αμέσως να τσούζουν τα μάτια. Σταμάτησα να τρέχω λίγο πριν τον σταθμό τού μετρό. Τύποι που είχαν πάγκους με νερό και αναψυκτικά, μοίραζαν νερά δεξιά-αριστερά σε κόσμο για να ξεπλύνει το πρόσωπο, τα μάτια. “Μιλάμε” για κόσμο κάθε ηλικίας, από πιτσιρίκια μέχρι ηλικιωμένους, πολλές γυναίκες, οικογένειες, χαμός... Κι όλα αυτά, επειδή “σπάστηκε” ένας αστυνομικός με τη μανούρα που του έκαναν δύο-τρεις εκνευρισμένοι.

Για να καταλήξω, στο Ρίο, σήμερα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, όταν βγαίνεις από το σπίτι σου, υπολογίζεις πράγματα (πού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πέσεις σε πυροβολισμούς) που αλλού δεν αποτελούν ζήτημα. Και δεύτερο, δεν φαντάζομαι πώς θα είναι τα πράγματα αν όντως βγει ο Μπολσονάρο, που έχει πει “αστυνομικός που δεν σκοτώνει, δεν είναι αστυνομικός”. Η αστυνομία στη Βραζιλία είναι ήδη “υπεράνω νόμων”, υπάρχει μηδέν... accountability (δεν μου έρχεται η λέξη στα Ελληνικά), ο αστυνομικός κάνει ό,τι θέλει ξέροντας ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια, κι αυτό, ΠΡΟ Μπολσονάρο.

Καταλαβαίνω τους Βραζιλιάνους που έχουν απηυδίσει με την εγκληματικότητα, αλλά το να περιμένουν από την αστυνομία να βελτιώσει την κατάσταση με τον Μπολσονέρο πρόεδρο, είναι σαν να έχεις ημικρανία, να σε τρελαίνει, και η λύση που σου φαίνεται πιο άμεση είναι να κουτουλήσεις με δύναμη το κεφάλι σου στον τοίχο. Το “καλύτερο” που μπορεί να σου συμβεί είναι να μείνεις προσωρινά αναίσθητος. Το χειρότερο; Όταν συνέλθεις, να έχεις αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα...

Χαιρετώ. Πηγαίνω σήμερα να αγοράσω το εισιτήριό μου για Μοντεβιδέο, δύο μήνες νωρίτερα. Έτσι όπως αλλάζουν οι τιμές εδώ, αν το αφήσω για μια βδομάδα πριν το ταξίδι, μπορεί να πληρώσω και 50% περισσότερο. Άλλος... μπαχτσές η Αργεντινή και η οικονομία της...
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
Να και μια περιγραφή όπου το Ρίο παρουσιάζεται και ως εμπόλεμη ζώνη. Ομολογώ πως δεν έχω άποψη για την πολιτική κατάσταση εκεί, οπότε περιμένω με ενδιαφέρον.
Ιντριγκαδόρικα όσα μας λες και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι εκτιμώ πολύ αυτό που κάνεις, μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις και το πώς γενικότερα αποτυπώνεις τη ζωή των τόπων που επισκέπτεσαι/ζεις (έστω και μέσα από το ποδόσφαιρο, που δεν μου είναι ιδιαίτερα προσφιλές), το βρίσκω πολύ χρήσιμο (κι ελπίζω να ολοκληρώσεις και μέρη που έχεις αφήσει στη μέση, όταν θα επανακτήσεις την όρεξή σου γι' αυτά, αν έχει νόημα για σένα). Κι εύχομαι να ταξιδεύεις όσο σε βαστούν τα πόδια σου κι όσο το ποθεί η καρδιά σου.

β) υπάρχει μια τάση παγκοσμίως να ψηφίζει ο κόσμος για οτιδήποτε αντισυστημικό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι χειρότερο. Αρκεί να μην κερδίσει το σύστημα. Ας αυτοπυροβοληθούμε, αρκεί να χάσει το σύστημα.
Χωρίς να ξέρω τα περί Βραζιλίας (σίγουρα η οπτική όσων είναι γνώστες θα είναι ωφέλιμη κι ως εξωτερικοί παρατηρητές θα το κρίνετε κάπως πιο αμερόληπτα το ζήτημα), θα κάνω μόνο μια διόρθωση(προσωπική άποψη): το αντισυστημικό θα το έβαζα μέσα σε πολλαπλά εισαγωγικά. Εκτός αν θεωρείς ότι ο Τραμπ ήταν αντισυστημικός (ή ακόμη κι ο Πινοσέτ, αν κι εδώ παίζει ρόλο σε ποιο σύστημα αναφερόμαστε: το οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό, συνήθως αναφερόμαστε στο πρώτο που καθορίζει και τα υπόλοιπα ως έναν βαθμό), όπως "αντισυστημική" είναι και η ΧΑ με τους "ακτιβιστές" της ή οι πολιτικοί που θα ‘σκιζαν μνημόνια και καταλήγουν να τα γλείφουν και να κολλάνε το ένα πάνω στ’ άλλο. Κατά τα άλλα συμφωνώ.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.686
Likes
50.572
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Χωρίς να ξέρω τα περί Βραζιλίας (σίγουρα η οπτική όσων είναι γνώστες θα είναι ωφέλιμη κι ως εξωτερικοί παρατηρητές θα το κρίνετε κάπως πιο αμερόληπτα το ζήτημα), θα κάνω μόνο μια διόρθωση(προσωπική άποψη): το αντισυστημικό θα το έβαζα μέσα σε πολλαπλά εισαγωγικά. Εκτός αν θεωρείς ότι ο Τραμπ ήταν αντισυστημικός (ή ακόμη κι ο Πινοσέτ, αν κι εδώ παίζει ρόλο σε ποιο σύστημα αναφερόμαστε: το οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό, συνήθως αναφερόμαστε στο πρώτο που καθορίζει και τα υπόλοιπα ως έναν βαθμό), όπως "αντισυστημική" είναι και η ΧΑ με τους "ακτιβιστές" της ή οι πολιτικοί που θα ‘σκιζαν μνημόνια και καταλήγουν να τα γλείφουν και να κολλάνε το ένα πάνω στ’ άλλο. Κατά τα άλλα συμφωνώ.
O Trump δε στηρίχτηκε από τα ΜΜΕ της χώρας του, με εξαίρεση το fox κι αυτό με πολλούς αστερίσκους. Ο Μπολσονάρο εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή από τραπεζίτες, το επιχειρηματικό λόμπι, τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις των γύρω χωρών. Άλλους υποψήφιους στήριξαν, αλλά πήγαν άπατοι. Η ΧΑ στήριξη από τα ΜΜΕ της Ελλάδος επίσης δεν είχε, ούτε έχει. Ως συστημικό εννοώ κάποιον που έχει τη στήριξη του οικονομικού/μιντιακού στάτους κβο της χώρας, όταν δε σε στηρίζουν αυτοί, δίνεις την αίσθηση του αντισυστημικού. Το να είναι κάποιος αντισυστημικός δε σημαίνει σώνει και καλά ότι είναι κάτι θετικό, αφού υπάρχουν πολύ χειρότερες επιλογές από το υπάρχον στάτους κβο (π.χ. ανάμεσα στο ναζισμό και την υπάρχουσα κατάσταση οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι θα επέλεγαν το δεύτερο).
 

taver

Member
Μηνύματα
12.492
Likes
29.041
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Στο πρόσφατο ταξίδι στη Β. Κορέα, γνώρισα ένα παλικάρι που δουλεύει αστυνομικός στο Ρίο, στα αντίστοιχα ΜΑΤ μάλιστα, όταν κάποια στιγμή χάλασε το λεωφορείο τους στο δρόμο για την Kaesong και τους πήραμε με το δικό μας. Αν και τα Αγγλικά του ήταν φτωχά, μας περιέγραψε διάφορες ιστορίες φρίκης. Το τι γίνεται στις φαβέλες, με εμπλοκή και κάποιων συναδέλφων του, δεν περιγράφεται...

Όταν για τόσο κόσμο η καθημερινότητα είναι έτσι, είναι φυσικό να στρέφουν την εκλογική προσοχή τους στον πρώτο που αναδικνύει το δικό τους πρόβλημα στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας, έστω και με λάθος ή αναποτελεσματικό τρόπο ("αφού όλοι απέτυχαν, ας δοκιμάσουμε κι αυτόν").

Για το συστημικός ή όχι, τα πράγματα είναι λιγο πιο κυνικά. Αντισυστεμικός είναι όποιος θέλει να προβάλλει πρόσωπο διωκόμενου και διαφορετικού, ανατρεπτικού - αν είναι ή δεν είναι στην πραγματικότητα, λίγη σημασία έχει. Το να μη σε παίζουν τα κανάλια σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι επικοινωνιακό πλεονέκτημα (αρκεί να έχεις εναλλακτικές προσβάσεις στις μάζες: μηχανισμούς word of mouth/viral, social media κλπ).
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
O Trump δε στηρίχτηκε από τα ΜΜΕ της χώρας του, με εξαίρεση το fox κι αυτό με πολλούς αστερίσκους. Ο Μπολσονάρο εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή από τραπεζίτες, το επιχειρηματικό λόμπι, τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις των γύρω χωρών. Άλλους υποψήφιους στήριξαν, αλλά πήγαν άπατοι. Η ΧΑ στήριξη από τα ΜΜΕ της Ελλάδος επίσης δεν είχε, ούτε έχει. Ως συστημικό εννοώ κάποιον που έχει τη στήριξη του οικονομικού/μιντιακού στάτους κβο της χώρας, όταν δε σε στηρίζουν αυτοί, δίνεις την αίσθηση του αντισυστημικού. Το να είναι κάποιος αντισυστημικός δε σημαίνει σώνει και καλά ότι είναι κάτι θετικό, αφού υπάρχουν πολύ χειρότερες επιλογές από το υπάρχον στάτους κβο (π.χ. ανάμεσα στο ναζισμό και την υπάρχουσα κατάσταση οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι θα επέλεγαν το δεύτερο).
Νομίζω πως το απαντάς και μόνος σου, άλλο δίνεις την αίσθηση, άλλο είσαι. Άλλο σε ψηφίζω επειδή είσαι αντισυστημικός (που λες) κι άλλο επειδή νομίζω πως είσαι (που τα εισαγωγικά θα έφτιαχναν). Θέλω να πιστεύω ότι είναι καθαρά εκφραστικό το ζήτημα. Επίσης το ότι δεν σε στηρίζει το παλιό κατεστημένο, δεν σημαίνει ότι είσαι αντισυστημικός (γιατί αυτό κρίνεται από την πολιτική που ακολουθείς και από το τι διατίθεσαι να αλλάξεις), αν και το Fox που αναφέρεις είναι από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ για να είναι απλή εξαίρεση. Επίσης δεν ισχύει ότι τα μέσα δεν στήριξαν την ΧΑ (ενδεικτικά ΣΚΑΙ, Πρώτο Θέμα κι άλλα μεγάλα κανάλια/εφημερίδες, ρεπορτάζ με γιαγιάδες και παλικάρια που τις βοηθούν να φτάσουν μέχρι το ΑΤΜ και δεν συμμαζεύεται, δεν νομίζω όλοι οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι της να ανακάλυψαν τη ΧΑ από το twitter), δεν ξέρω πόσο έχεις παρακολουθήσει τα ελληνικά δρώμενα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά αυτή είναι η εικόνα. Επίσης λάθος το ότι ο Χίτλερ ήταν αντισυστημικός (μιας κι αναφέρεσαι στον ναζισμό ως κάτι αντίθετο στο κατεστημένο), μια χαρά τον στήριξε η ελίτ της εποχής του, μια χαρά βολικές οι χούντες γενικότερα (κι η δική μας μαζί, όχι για όλους, αλλά για αυτούς που είχαν τη δύναμη να τις στηρίξουν), δίχως στήριξη από το κατεστημένο δεν θα άντεχαν (ιδίως σε κράτη σαν τις ΗΠΑ και φαντάζομαι και τη Βραζιλία, που είναι ανερχόμενη υπερδύναμη, για την οποία όμως δεν έχω εικόνα). Η Λατινική Αμερική, που είναι το δεύτερο σπίτι σου, νομίζω είναι γεμάτη τέτοιες "αντισυστημικές" ιστορίες.

Συγγνώμη, 10,900km για το hijacking του θέματος, αν θέλει κάποιος μοντ να μεταφέρει τα ποστ που δεν σχετίζονται με την ιστορία σε νέο τόπικ (ή ήδη υπάρχον σχετικό), ας το κάνει (κι εκεί θα μιλήσω εκτενώς), δεν θα ενοχλήσω στο παρόν, καθώς πρόκειται για ένα ημερολόγιο κι όχι μια αντιπαράθεση (που επαναλαμβάνω, μια χαρά θα την έκανα αλλού κι ιδίως με κάποιον σαν τον Γιώργο που έχει επιχειρήματα).
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.994
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom