Αργεντινή Βραζιλία Ουρουγουάη Ρίο, Μπάιρες, Μοντεβιδέο, 3 (μήνες) επί 3

10900km

Member
Μηνύματα
392
Likes
4.190

Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος, όμως πρέπει να ήταν σε επεισόδιο του “Ταξιδεύοντας” που το άκουσα, γυρισμένο στο Νεπάλ. Αν δεν κάνω λάθος, μιλούσε η Μάγια η Τσόκλη με κάποιον ντόπιο, και της είπε ότι η Κατμαντού είναι “οργανωμένο χάος”. Αυτοκίνητα, κόρνες, θόρυβος, κόσμος-κόσμος-κόσμος, χαμός γενικά, “χάος”, αλλά “οργανωμένο”...

Σκέφτομαι ποια λέξη είναι η αντίθετη του χάους... “Ευταξία”; Ας πούμε ευταξία, for argument’s sake. Τι (μεταξύ άλλων) είναι το Μπουένος Άιρες για μένα; “Αισχρά ανοργάνωτη ευταξία”...

Το γράφω με αφορμή όσα έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη διπλή αναβολή τού επαναληπτικού τελικού τού Λιμπερταδόρες, όμως ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα το έγραφα. “Ευταξία”, επειδή κυκλοφορείς ειδικά στο κέντρο τού Μπουένος Άιρες, και βλέπεις επιβλητικά κτήρια, μια ατελείωτα φαρδιά λεωφόρο, διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών/τραπεζών, έχεις στο μυαλό σου “Αργεντινή, μεγάλη χώρα, η πιο ‘ευρωπαϊκή’ τής Νότιας Αμερικής”, αν παρακολουθείς κιόλας τα τεκταινόμενα στην πολιτική και οικονομική ζωή τής χώρας συναντάς κάθε τρεις και λίγο επίθετα που κραυγάζουν ότι οι φέροντές τους έχουν γερμανική καταγωγή, άλλοι αγγλική, άλλοι γαλλική (το “ιταλική” και “ισπανική” το θεωρώ αυτονόητο), και... ξεγελιέσαι περνώντας την Αργεντινή για σοβαρή, για οργανωμένη χώρα.

“Αισχρά ανοργάνωτη”, επειδή... Por Dios… Αυτό το “επειδή” θα μπορούσε να κρατήσει ατελείωτες παραγράφους...

Στο αεροδρόμιο Εσέισα, το μεγαλύτερο από τα δύο που έχει το Μπουένος Άιρες, στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Πρωτεύουσας μίας χώρας που καυχιέται ότι είναι η καλύτερη στα πάντα (τουλάχιστον στη Λατινική Αμερική), υπάρχει ΕΝΑ μέρος στο οποίο μπορείς επίσημα να αλλάξεις χρήματα, ένα υποκατάστημα της “Εθνικής” (ας πούμε) τράπεζας της χώρας. Δεν υπάρχουν άλλα ανταλλακτήρια(!!!!!). Την ημέρα που έφθασα, “το σύστημα είχε πέσει”, και δεν ήταν η πρώτη φορά. Για να ανταλλάξω δολάρια με πέσος εκεί, έπρεπε να περιμένω ένα δίωρο(!!). Δεν είχα κάνει πέσος στο Ρίο, επειδή η ισοτιμία ήταν προκλητικά κακή τόσο στην πόλη όσο και στο αεροδρόμιο. Σκέφτηκα ότι στο Εσέισα μόνο καλύτερη θα μπορούσε να ήταν. Δεν είχα φανταστεί, δεν ήξερα για να είμαι ειλικρινής, ότι υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ σημείο για να ανταλλάξεις επίσημα χρήματα.

Χρειαζόμουν να βγάλω κάρτα SUBE, αυτήν που χρησιμοποιείς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μπουένος Άιρες. Μου την έδωσαν στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών. Για να τη “φορτώσω” χρειάστηκε να πάω σε κιόσκι, να αγοράσω κάτι μικρό, να δώσω πέντε ευρώ, και να πάρω τα ρέστα σε πέσος. Αυτή ήταν η λύση, για να μην περιμένω δύο ώρες μέχρι να... αποκατασταθεί το σύστημα.

Το λεωφορείο, αντί να ακολουθήσει την κανονική διαδρομή του φθάνοντας στην Μπόκα, έκανε αριστερά, κι ο οδηγός με άφησε 10-15 τετράγωνα από τον προορισμό μου, αργά το βράδυ. Αργότερα κατάλαβα ότι οι οδηγοί αποφεύγουν να μπαίνουν στην Μπόκα το βράδυ.

Την επομένη, Σάββατο, για να αλλάξω χρήματα στη Φλορίδα, τον πιο εμπορικό πεζόδρομο στο microcentro, χρειάστηκε να πάω σε κιόσκι, “συστημένος”, επειδή δεν είχα εμπιστοσύνη να αλλάξω χρήματα οπουδήποτε στον δρόμο. Μία Κολομβιανή φίλη τής κυρίας στο σπίτι της οποίας μένω, ήξερε κάποιον ιδιοκτήτη... κιοσκίου στη Φλορίδα, και πήγα εκεί. Άλλη επιλογή εκείνη την ημέρα δεν είχα, αν και Σάββατο, όχι Κυριακή, αν και δύο-τρεις το μεσημέρι-απόγευμα, όχι στις... έντεκα το βράδυ, επειδή τα “κανονικά” ανταλλακτήρια ήταν ήδη κλειστά.

Κάνοντας δε βόλτα στη Φλορίδα εκείνη τη μέρα, κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι είχε γίνει blackout, κανείς δεν είχε ρεύμα, εκτός από κάποια μεγάλα μαγαζιά που είχαν ενεργοποιήσει τις δικές τους γεννήτριες.

Ανακεφαλαιώνω λοιπόν, για τις πρώτες... ούτε 20 ώρες μου στο Μπουένος Άιρες τον περασμένο Σεπτέμβριο: στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, κι ένα από τα πιο busy τής Νότιας Αμερικής, υπήρχε ΕΝΑ μέρος για να αλλάξεις “κανονικά” χρήματα, και ήταν off, λόγω προβλήματος στο σύστημα. Το λεωφορείο που έπρεπε να ακολουθήσει μία διαδρομή Α, ακολούθησε στο τέλος άλλη διαδρομή, ετσιθελικά. Για να αλλάξω χρήματα σε εργάσιμη μέρα, όχι Κυριακή ή εθνική αργία, αναγκάστηκα να πάω σε... πωλητή περιοδικών. Τέλος, στον πιο τουριστικό πεζόδρομο της Πρωτεύουσας της “πιο ευρωπαϊκής χώρας τής Νότιας Αμερικής”, τα μαγαζιά έμειναν χωρίς ρεύμα, εκτός κι αν είχαν δική τους γεννήτρια. Κι αυτά, επαναλαμβάνω, πριν κλείσω 24 ώρες στο Μπουένος Άιρες.

Αν και αθεράπευτα αργεντινόφιλος, όπως έχω ξαναγράψει και ξαναγράψει, αυτό εγώ το λέω και “μπουρδέλο”, ξέροντας ότι έτσι προσβάλω πολύ περισσότερο τα μπουρδέλα, και πολύ λιγότερο το Μπουένος Άιρες...

Πρέπει να έχω κουράσει να το γράφω, είναι κλισέ, θα φανώ να επαναλαμβάνομαι σε εσάς που είστε του ποδοσφαίρου, θα ξενερώσω με ποδοσφαιρική αναφορά εσάς που δεν είστε του ποδοσφαίρου, αλλά ξανά, for argument's sake, θέλω να αναφέρω τούτο: πριν από βδομάδες, δύο ομάδες τού Ροσάριο είχαν να παίξουν μεταξύ τους σε προημιτελικό τού Κυπέλλου Αργεντινής, μονό παιχνίδι, νοκ-άουτ. Την ημέρα που προκρίθηκε η δεύτερη ομάδα (την πρώτη την ξέραμε νωρίτερα, όπως κι ότι με βάση τις διασταυρώσεις θα έπαιζαν μεταξύ τους), άρχισε ένα ατελείωτο, απολαυστικό, γελοίο, λαχταριστό, καταγέλαστο πανηγύρι, γύρω από το πού θα διεξαγόταν το παιχνίδι, και υπό ποιες συνθήκες. Επί μέρες και μέρες και μέρες ακούγονταν διάφορες προτάσεις, όχι θα γινόταν στο Ροσάριο, για να αποδείκνυαν οι τοπικές Αρχές ότι ήταν ικανές να διοργανώσουν τέτοιο παιχνίδι με οπαδούς και των δύο ομάδων (κάτι που δεν επιτρέπεται στο πρωτάθλημα, παρά μόνο σε ελάχιστα παιχνίδια, και σίγουρα όχι σε τοπικά ντέρμπι), όχι θα γινόταν εδώ, όχι εκεί, όχι δεν ξέρω κι εγώ πού, μέχρι που ένα πρωί ανακοινώθηκε ότι θα γινόταν σε ένα γήπεδο της κακιάς (της χείριστης...) ώρας στο Σαραντί, νότια του Μπουένος Άιρες, κοντά μου (με λεωφορείο ή τρένο), ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ!!!

Τι να γράψω για να το καταλάβετε εσείς που δεν είστε του ποδοσφαίρου, ειδικά του αργεντίνικου; Ήταν σαν να είχαν περάσει πενήντα νοματαίοι δυο βδομάδες ρίχνοντας ιδέες για το πού θα διοργάνωναν ένα τεράστιο πάρτι, και μετά από όοοοοολο εκείνο το πανηγύρι των προτάσεων, των ιδεών, των “μήπως να”, κατέληξαν να κάνουν το πάρτι σε υπόγειο εγκαταλελειμμένης πολυκατοικίας(!), ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ!!!

Ειλικρινά, εκείνη τη μέρα, σκέφτηκα “πού σκατά ήρθα ρε π...; Πού σκατά ήρθα;...” Ήταν τέτοιο το... anticlimax, που ειλικρινά αισθάνθηκα αηδία...

Την ίδια πολλαπλασιασμένη επί δέκα αισθάνθηκα το Σάββατο, βλέποντας τι είχε συμβεί με το λεωφορείο τής Μπόκα. Στο αγαπημένο μου μπουρδέλο που λέγεται Μπουένος Άιρες, την πόλη που με έκανε να πεθυμήσω σαν τρελός το εξάμηνο που πέρασα στην Κρακοβία (επειδή εκεί, παρά τα άλλα στραβά τής πόλης και της χώρας, ήξερα κάθε μέρα τι μου ξημέρωνε, σε αντίθεση με εδώ που κάθε μέρα κρύβει και μία δυσάρεστη έκπληξη λόγω έλλειψης οργάνωσης και συνέπειας), στο κωλοχανείο λοιπόν που λέγεται Μπουένος Άιρες, η Αστυνομία είχε δύο ολόκληρες εβδομάδες, ΔΥΟ, ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ, ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, για να ετοιμάσει ένα σχέδιο πρώτα και κύρια για ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ: πώς θα έφθανε το λεωφορείο τής Μπόκα στο γήπεδο χωρίς προβλήματα. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ. Όλα τα υπόλοιπα ήταν δευτερεύοντα. Όλα τα υπόλοιπα μπορούσαν να λυθούν ακόμα και την τελευταία στιγμή, όπως λύνονται τα... έντεκα από τα δέκα προβλήματα στην Αργεντινή. Το πόσο καλά τα πήγε η Αστυνομία, νομίζω ότι περιγράφεται με ένα “σκατά στα μούτρα τους”...

Πέρασα ώρες το Σάββατο και την Κυριακή παρακολουθώντας online Fox Sports, το κανάλι που έχει – μέχρι και φέτος – αποκλειστικά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τού Λιμπερταδόρες. Τι σκεφτόμουν ακούγοντας τα σενάρια περί του τι επρόκειτο να συμβεί, τις εκδοχές τού τι είχε συμβεί, τις on και off the record πληροφορίες, και όλα τα σχετικά με το μ-π-ά-χ-α-λ-ο γύρω από τον διπλά ματαιωμένο τελικό; Το 1982, και τον πόλεμο στις Μαλβίνας, στα Φόκλαντς...

Ήμουν εφτά, και θυμάμαι τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Δεν καταλάβαινα τα πάντα, όμως έχω αναμνήσεις από εκείνα τα δελτία ειδήσεων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκείνο που σκεφτόμουν ήταν ότι οι Αργεντινοί ήταν τυχεροί τότε που η σύρραξη περιορίστηκε στα νησιά. Όχι ότι υπήρχε θέμα να... εξαπλωθεί στην – ηπειρωτική – Αργεντινή, αλλά... λέμε τώρα, σκεφτόμουν ότι αν οι Βρετανοί ήθελαν, θα είχαν κάνει το Μπουένος Άιρες σύγχρονη αποικία τους σε λίγες εβδομάδες, “πατώντας” στο πόσο μνημειωδώς ανοργάνωτοι, χύμα, “ό,τι να’ναι”, “πάμε και βλέπουμε”, “κάτι θα γίνει”, και “εντάξει μωρέ” είναι οι Αργεντινοί...

Το ότι περνάω χρόνο στην Αργεντινή τρίτη φορά τώρα, και χρόνο... αρκετό, όπως επίσης το ότι από έφηβος παρακολουθώ νέα που έχουν να κάνουν με τη χώρα, προφανώς δεν με κάνει ειδικό επί αυτής. Έχω όμως γνώμη/θεωρία για το ποια είναι η... βάση τού κακού. Μπορεί να είμαι εντελώς... offside, μπορεί να έχω λίγο δίκιο: για όλα, ακόμα και για τη μεγαλύτερη χοντράδα, υπάρχει μια δικαιολογία, την οποία είναι όλοι έτοιμοι πρώτα να χλευάσουν ως γελοία, και μετά να αποδεχθούν(!!).

Πώς γίνεται αστυνομικός διευθυντής που υπό την εποπτεία του πυροβολήθηκαν άνθρωποι σε διαδηλώσεις να κυκλοφορεί ελεύθερος και ουσιαστικά ποτέ να μην λογοδότησε; “Εεε, να, έτσι είναι στην Αργεντινή...”

Πώς γίνεται πολιτικός να έχει, αποδεδειγμένα, μοιράσει δεξιά-αριστερά βαλίτσες με χρήματα, και να είναι σήμερα μέλος τού Κονγκρέσου, λέγοντας μάλιστα ότι δεν μετανιώνει για τίποτα; “Εεε, να, έτσι είναι στην Αργεντινή...”

Πώς γίνεται η Αστυνομία να μην σκέφτηκε ότι σε εκείνο το σημείο, με τόσους οπαδούς τής Ρίβερ δεξιά-αριστερά, κάποιοι κάτι θα πετούσαν; “Εεε, να, έτσι είναι στην Αργεντινή. Έκανε επιδρομή η Αστυνομία παραμονές τού αγώνα στο σπίτι τού αρχηγού των μπάρρας τής Ρίβερ, βρήκαν 300 εισιτήρια και πολλά χρήματα σε ρευστό, δεν έκαναν το ίδιο με τους μπάρρας τής Μπόκα πριν τον πρώτο τελικό, και... πήραν εκδίκηση στο λεωφορείο”.

“En Argentina es asíii” (παρατεταμένο το “ι”), “έτσι είναι στην Αργεντινή”. Δεν ξέρω πόσες φορές και από πόσα άτομα το έχω ακούσει, όταν μιλάμε για... κακώς κείμενα. “Έεετσι είναι στην Αργεντινή”, τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε...

Για να το κλείσω... Εδώ και λίγες ημέρες διαβάζω το “¡Academia, carajo!”, ένα βιβλίο για το... “ιστορικό” πρωτάθλημα που κατέκτησε η Ράσινγκ το 2001, τον Δεκέμβρη που ολόκληρη η Αργεντινή και φυσικά το Μπουένος Άιρες ήταν – για κάποιες ημέρες – πεδίο μάχης. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, σε σύγκριση με το υπερκαραμπάχαλο εκείνων των ημερών, και όσα συνέβησαν για να διεξαχθούν τα δύο παιχνίδια που θα έβγαζαν τον πρωταθλητή, να μην “έμενε” ολόκληρη η τελευταία αγωνιστική για τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση λοιπόν με ΕΚΕΙΝΑ, όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες με τον τελικό τού Λιμπερταδόρες είναι... “ψιλικατζίδικο”. Οι μηχανορραφίες για να διεξαχθούν τα δύο κρίσιμα παιχνίδια και να βγει συγκεκριμένα η Ράσινγκ πρωταθλήματα ήταν τέτοιες, εν μέσω χάους σε ολόκληρη τη χώρα, με νεκρούς στα πεζοδρόμια, με λεηλασίες μαγαζιών, με τον έναν πρόεδρο να διαδέχεται τον άλλο κάθε λίγες ημέρες, με, με, με, που πραγματικά, το μπάχαλο αυτών των τελευταίων ημερών φαντάζει... παρεξήγηση νηπίων σε παιδικό σταθμό για το ποιος φώναξε “γεια σας κυρία” πιο δυνατά από τον άλλο...

Κλείνω με αυτό... Όπως βλέπω τα πράγματα εγώ (χωρίς, όπως έχω γράψει αμέτρητες φορές όλα αυτά τα χρόνια που μοιράζομαι εδώ εντυπώσεις από ταξίδια, να υποστηρίζω ότι η δική μου εκδοχή των πραγμάτων είναι απαραίτητα σωστή), το Μπουένος Άιρες γοητεύει, αλλά και εξουθενώνει. Σε διαμονή λίγων ημερών, βλέπεις κατά κανόνα τη γοητευτική πλευρά του, ίσως επειδή είσαι προδιατεθειμένος – οι περισσότεροι – να... απολαύσεις το πρώτο ταξίδι σου εδώ. Μετά από κάποιον καιρό όμως, εμένα τουλάχιστον, η έλλειψη οργάνωσης και συνέπειας, με φθείρει. Η Αργεντινή, από άποψη οργάνωσης, κάνει τη Βραζιλία να φαντάζει... γερμανικότερη της Γερμανίας. Οι άνθρωποι πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Είναι κορυφές στο να επιλύουν τελευταία στιγμή και πλαγίως προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Επιπλέον, όπως πολύ εύστοχα, εκτιμώ, μου είπε η καλύτερη Αργεντινή φίλη μου, από το Ροσάριο, η Αργεντινή, εδώ και χρόνια, αλλά ειδικά αυτόν τον καιρό, είναι χώρα στην οποία το Κράτος, οι Αρχές, όσοι έχουν κάποια δύναμη στα χέρια τους, κάνουν ό,τι περνάει από αυτά για να περιπλέκουν καταστάσεις, και να κάνουν τη ζωή όλων δύσκολη, μόνο για να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή και “ως δια μαγείας” να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει. Αυτό, το βλέπω, και με φθείρει.

Συνήθιζα να λέω και να γράφω ότι τα αρνητικά τής Αργεντινής τα αναγνωρίζω αλλά τα αποδέχομαι, μέχρι που τα “καλοδέχομαι” κιόλας, σαν αναπόσπαστα κομμάτια της. Χαίρομαι που ήρθα, χαίρομαι που περνάω ένα γεμάτο τρίμηνο, αλλά... δεν είμαι για περισσότερο. Μπορεί μετά από χρόνια να επιστρέψω για σύντομη επίσκεψη, αλλά δεν με βλέπω να επιστρέφω για άλλο τρίμηνο. Στη Βραζιλία, ναι, πολύ ευχαρίστως, ειδικά στο Ρίο, παρά κι εκείνου τα στραβά. Σχεδόν τίποτα δεν με απογοήτευσε ή... εξουθένωσε στο Ρίο, ούτε καν το να σκέφτομαι ποιον δρόμο έπρεπε να πάρω για να αποφύγω πιθανούς πυροβολισμούς. Στο Μπουένος Άιρες, μετά από εννιά εβδομάδες, αισθάνομαι ότι η πόλη με έχει... στεγνώσει με την ανοργανωσιά της.

Μακρηγόρησα...

Χαιρετίσματα σε όλους από το – ακόμα, και μάλλον παντοτινά, βαθιά στην καρδιά μου – Μπουένος Άιρες.

 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.685
Likes
50.570
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλώς τον!!!

Έχω ψιλοσοκαριστεί κι εγώ για το πόσοι από τους γνωστούς μου ψήφισαν αυτό το κράμα Τραμπ και Πινοσέτ, αλλά η δική μου εκτίμηση (πριν διαβάσω τη δική σου) είναι ότι συνετέλεσαν τα εξής:
α) η διαφθορά του Εργατικού Κόμματος έκανε πολύ κόσμο να αηδιάσει
β) υπάρχει μια τάση παγκοσμίως να ψηφίζει ο κόσμος για οτιδήποτε αντισυστημικό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι χειρότερο. Αρκεί να μην κερδίσει το σύστημα. Ας αυτοπυροβοληθούμε, αρκεί να χάσει το σύστημα.
γ) ο Μπολσονάρο έβγαλε το πολύ συντηρητικό, ξενοφοβικό, μισογυνικό, ταλιμπανοχριστιανικό που έχει ένα μεγάλο (κυρίως φτωχό) κομμάτι της Βραζιλίας μέσα του και που δεν εκφραζόταν έυκολα. Ε τώρα απενοχοποιήθηκε και βγήκε από τη ντουλάπα του όλο αυτό το πράγμα, που μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αφού τα ίδια και χειρότερα λέει ο νέος πρόεδρος
δ) η γενική αίσθηση ανασφάλειας και χάους σε μια χώρα όπου ο αρχιμαφιόζος της χώρας κάνει συνεντεύξεις από τη φυλακή κι εξηγεί το πώς διοικεί τη χώρα (!!) και προτείνει υπουργούς (!) δίνει πάτημα σε κόσμο να ψηφίσει έναν "σκληρό" στρατιωτικό που γουστάρει τη χούντα και ισχυρίζεται πως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι "είναι υπέρ των βασανιστηρίων". Βέβαια ο βασικός του αντίπαλος είναι αυτός που έριξε εντυπωσιακά το έγκλημα στο Σάο Πάολο, αλλά την εικόνα του αποτελεσματικού την έχει ο Μπολσονάρο, η εικόνα μετράει.
ε) ο Μπολσονάρο έπαιξε το "Καραμανλής ή τανκς". Έτσι όπως τα παρουσίαζε στην προεκλογική, η επιλογή ήταν "Μπολσονάρο ή κομουνισμός" το οποίο βέβαια δεν είχε καμία βάση, αλλά δε βαριέσαι, τα τουίτ να είναι πιασάρικα τη σήμερον ημέρα. "Αν δε βγω εγώ θα γίνουμε Βενεζουέλα" είπε ο άρχοντας και τον ψήφισαν ακόμη και γυναίκες παρά τα όσα απίθανα έχει πει κατά καιρούς για τους βιασμούς ή το IQ των γυναικών.
Άντε και εις κατώτερα. Έτσι κι αλλιώς κατά διαόλου πάει όλο το κομμάτι της Λατινικής Αμερικής που βλέπει προς Ατλαντικό, ένας φασίστας παραπάνω μας μάρανε;

Αναμένουμε τη συνέχεια, όχι μετά από 4 μήνες πάλι. (Στο μεταξύ τι το συγκλονιστικό θα βρεις στο Μοντεβιδέο, εσύ το ξέρεις. Ε, από την Ασουνσιόν καλύτερα θα είναι, και ποδοσφαιρικώς υποθέτω).
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.542
Likes
8.530
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Φίλοι μου βραζιλιανοι αντιφασιστες μου ελεγαν ότι θα τον ψηφίσουν γιατί "δεν παει άλλο και η Βραζιλία χρειάζεται ένα ηλεκτροσοκ". Οι συγκεκριμενοι μου είχαν ανοιξει τα ματιά σχετικά με το ρατσισμό στη Βραζιλία και πόσες δολοφονίες μαύρων από αστυνομικους γίνονται κάθε χρόνο. Απίστευτα πράγματα!
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.883
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Καλημέρα! Ποσο μου αρέσει αυτή η live μετάδοση της ζωής των χωρών της Λατινικής Αμερικής! Γράψε μας ο,τι θες, όσο μακροσκελές κι αν είναι, σε παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον!
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Καλώς τον!
Περιμένουμε την επόμενη κοινωνικο - πολιτικο - ταξιδιωτική ανταπόκριση. :)
(Τα ποδοσφαιρικά τα θεωρώ αναγκαίο κακό στο σπίτι μου, δεν θα τα αντέξω στο φόρουμ; :haha: )
 

NightcoreKing

Member
Μηνύματα
241
Likes
567
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδια!
Αφήστε τον άνθρωπο να μιλήσει ρε! Γράφε οοοοοοτι θες και όσα θες εγώ σου έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι στο big3 fans σου..!
 

10900km

Member
Μηνύματα
392
Likes
4.190
Παίρνω πάσα από σχόλιά σας για να γράψω τούτο: τρεις μήνες στο Ρίο, έμεινα με την αίσθηση ότι ο μέσος Καριόκα δεν περιμένει από καμία ομοσπονδιακή ή τοπική κυβέρνηση να μην είναι γεμάτη διεφθαρμένους, να μην... υπερκοστολογούν έργα, να μην είναι... τακίμια με μαφιόζους, να μην φουσκώνουν τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε “φορολογικούς παραδείσους”. Αυτά, έμεινα με την αίσθηση, τα έχουν... αποδεχθεί, σιωπηρά, απρόθυμα, αλλά αποδεχθεί. Εκείνο όμως που πιστεύουν, ή τουλάχιστον ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει, να βελτιωθεί, είναι το αίσθημα φόβου που έχουν όταν βγαίνουν από το σπίτι τους, ή ακόμα κι εντός αυτού...

Έλεγα στον airbnb host μου “θα πάω στο τάδε γήπεδο”, και με ρωτούσε πώς είχα σχεδιάσει να φθάσω εκεί, εφιστώντας μου πάντα την προσοχή, να αποφύγω τον δρόμο Α και τον σταθμό Β, και να φορέσω το Γ αποφεύγοντας να πάρω μαζί μου το Δ. Βλέπεις ειδήσεις στο Globo (καταστροφολόγοι από τους λίγους), και νομίζεις ότι στο Ρίο είσαι σε εμπόλεμη ζώνη. Διάβαζα ειδήσεις για όλες τις ομάδες τής πόλης (και γενικά του πρωταθλήματός τους, λόγω δουλειάς και προσωπικού ενδιαφέροντος), και κάθε τρεις και λίγο, ακόμα και στις ειδήσεις τής Φλαμένγκο, της Βάσκο, της Φλουμινένσε, της Μποταφόγκο, έβρισκα κομμάτια που είχαν να κάνουν με ληστείες (με θύματα στελέχη των ομάδων), και φυσικά-φυσικότατα με “ενέδρες” οπαδών σε παίκτες και διοικούντες (άλλου τύπου βία αυτή, αλλά... βία).

Έμεινα με την εντύπωση ότι ο μέσος Καριόκα ήταν έτοιμος να ψηφίσει οποιονδήποτε τον ψευτοέπειθε ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές, θα έβγαινε από το σπίτι του το πρωί για να πάει στη δουλειά, αισθανόμενος ότι το ρίσκο να μην επιστρέψει το βράδυ θα είναι μικρό, πολύ μικρότερο από τώρα.

Είναι όντως ΤΟΣΟ άσχημα τα πράγματα; Μήπως υπερβάλλουν; Αν ναι, πόσο; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Ξέρω όμως δύο πράγματα: πρώτη φορά στη ζωή μου βρέθηκα στη θέση να αναρωτιέμαι αν είχα φάει σφαίρα, και σε άλλη περίπτωση, άλλη μέρα, αλλού, είδα αστυνομικό να γράφει χιλιάδες κόσμου στα... του, και να ρίχνει καπνογόνο εν μέσω εντελώς αθώου και ακίνδυνου πλήθους.

Εξηγούμαι: μία κοπελιά που γνωρίζω από το 2009, μένει σχεδόν στη γωνία Catete με Pedro Américo. Λίγα μέτρα αριστερά, ανατολικά, όπως βλέπει κανείς τον χάρτη, υπάρχουν κάτι σκαλοπάτια που βγάζουν πάνω, σε φαβέλα. Ένα μεσημέρι που περνούσα από εκεί (το μέρος που νοίκιασα για τρεις μήνες ήταν Largo do Machado, λίγα λεπτά περπάτημα από εκεί), είδα την αστυνομία (έχει αστυνομικό τμήμα ακριβώς στη γωνία) να έχει διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Δύο αστυνομικοί ήταν με την πλάτη στον τοίχο, ακριβώς δίπλα στη βάση των σκαλοπατιών. Αντί να σταματήσω, να γυρίσω, και να πάρω άλλον δρόμο, δεν ξέρω τι σκέφτηκα, κι απλά συνέχισα να περπατάω, προφανώς στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τη στιγμή που έφθασα στην ευθεία των σκαλοπατιών, ένας από τους αστυνομικούς έγειρε μπροστά και πυροβόλησε προς τα πάνω. Αμέσως μετά ακούστηκαν δύο-τρεις πυροβολισμοί από πάνω, κι ένας τύπος που ήταν μέσα σε ένα μαγαζί εκεί δίπλα μού φώναξε να τρέξω. Μέχρι που απομακρύνθηκα, δεν άκουσα άλλους πυροβολισμούς, και σε ένα λεπτό είδα αυτοκίνητα να περνούν από δίπλα μου, οπότε οι αστυνόμοι είχαν ανοίξει πάλι την κυκλοφορία, αυτό ήταν όλο, αλλά όπως άνοιξα το βήμα μου για να απομακρυνθώ, θυμήθηκα ταινίες, που κόσμος που είχε χτυπηθεί από σφαίρα δεν το είχε καταλάβει, και είδε το αίμα αργότερα (μέχρι εκεί φθάνουν οι γνώσεις μου για το τι σου συμβαίνει όταν σε πυροβολούν). Το βράδυ, είπα στη φίλη μου τι είχε συμβεί δίπλα στο σπίτι της, και της έκανε εντύπωση επειδή είχαν περάσει μήνες από την προηγούμενη φορά που κάτι τέτοιο είχε συμβεί. Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι της έκανε εντύπωση που συνέβη ξανά “μετά από μήνες”.

Το με το καπνογόνο έγινε μετά το Φλαμένγκο-Γκρέμιο, στο Κύπελλο Βραζιλίας. Εκείνο το βράδυ, στο Μαρακανά ήμασταν πάνω από 60.000 άνθρωποι. Η Φλαμένγκο ξεπούλησε, και το γήπεδο δεν είχε 70.000 κόσμο επειδή στη Βραζιλία επιτρέπεται (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, βασικά μία, στην Κουριτσίμπα) η παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών, και η αστυνομία άφησε ένα μέρος των κερκίδων κενό για λόγους ασφαλείας.

Μετά το παιχνίδι, περπατώντας προς Σάο Κριστόβαο (δύο σταθμούς μετρό έχει κοντά στο Μαρακανά. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο), είδα δύο-τρεις τύπους να φωνάζουν σε αστυνομικούς, δεν ξέρω γιατί. Δεν έκαναν κίνηση εναντίον τους, ήταν μόλις δύο-τρεις, οι αστυνομικοί ήταν... στρατιά ολόκληρη, όμως... στο έτσι, στο... “άντε χάσου από εδώ”, ένας αστυνομικός σήκωσε το παλούκι που κρατούσε κι έριξε καπνογόνο στη μέση του πλήθους!!!!! Στο εντελώς “έτσι”. Από τη μια στιγμή στην άλλη, όσοι ήμασταν εκεί τριγύρω αρχίσαμε να τρέχουμε, επειδή ήταν δύσκολο να αναπνεύσεις, κι άρχισαν αμέσως να τσούζουν τα μάτια. Σταμάτησα να τρέχω λίγο πριν τον σταθμό τού μετρό. Τύποι που είχαν πάγκους με νερό και αναψυκτικά, μοίραζαν νερά δεξιά-αριστερά σε κόσμο για να ξεπλύνει το πρόσωπο, τα μάτια. “Μιλάμε” για κόσμο κάθε ηλικίας, από πιτσιρίκια μέχρι ηλικιωμένους, πολλές γυναίκες, οικογένειες, χαμός... Κι όλα αυτά, επειδή “σπάστηκε” ένας αστυνομικός με τη μανούρα που του έκαναν δύο-τρεις εκνευρισμένοι.

Για να καταλήξω, στο Ρίο, σήμερα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, όταν βγαίνεις από το σπίτι σου, υπολογίζεις πράγματα (πού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πέσεις σε πυροβολισμούς) που αλλού δεν αποτελούν ζήτημα. Και δεύτερο, δεν φαντάζομαι πώς θα είναι τα πράγματα αν όντως βγει ο Μπολσονάρο, που έχει πει “αστυνομικός που δεν σκοτώνει, δεν είναι αστυνομικός”. Η αστυνομία στη Βραζιλία είναι ήδη “υπεράνω νόμων”, υπάρχει μηδέν... accountability (δεν μου έρχεται η λέξη στα Ελληνικά), ο αστυνομικός κάνει ό,τι θέλει ξέροντας ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια, κι αυτό, ΠΡΟ Μπολσονάρο.

Καταλαβαίνω τους Βραζιλιάνους που έχουν απηυδίσει με την εγκληματικότητα, αλλά το να περιμένουν από την αστυνομία να βελτιώσει την κατάσταση με τον Μπολσονέρο πρόεδρο, είναι σαν να έχεις ημικρανία, να σε τρελαίνει, και η λύση που σου φαίνεται πιο άμεση είναι να κουτουλήσεις με δύναμη το κεφάλι σου στον τοίχο. Το “καλύτερο” που μπορεί να σου συμβεί είναι να μείνεις προσωρινά αναίσθητος. Το χειρότερο; Όταν συνέλθεις, να έχεις αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα...

Χαιρετώ. Πηγαίνω σήμερα να αγοράσω το εισιτήριό μου για Μοντεβιδέο, δύο μήνες νωρίτερα. Έτσι όπως αλλάζουν οι τιμές εδώ, αν το αφήσω για μια βδομάδα πριν το ταξίδι, μπορεί να πληρώσω και 50% περισσότερο. Άλλος... μπαχτσές η Αργεντινή και η οικονομία της...
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
Να και μια περιγραφή όπου το Ρίο παρουσιάζεται και ως εμπόλεμη ζώνη. Ομολογώ πως δεν έχω άποψη για την πολιτική κατάσταση εκεί, οπότε περιμένω με ενδιαφέρον.
Ιντριγκαδόρικα όσα μας λες και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι εκτιμώ πολύ αυτό που κάνεις, μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις και το πώς γενικότερα αποτυπώνεις τη ζωή των τόπων που επισκέπτεσαι/ζεις (έστω και μέσα από το ποδόσφαιρο, που δεν μου είναι ιδιαίτερα προσφιλές), το βρίσκω πολύ χρήσιμο (κι ελπίζω να ολοκληρώσεις και μέρη που έχεις αφήσει στη μέση, όταν θα επανακτήσεις την όρεξή σου γι' αυτά, αν έχει νόημα για σένα). Κι εύχομαι να ταξιδεύεις όσο σε βαστούν τα πόδια σου κι όσο το ποθεί η καρδιά σου.

β) υπάρχει μια τάση παγκοσμίως να ψηφίζει ο κόσμος για οτιδήποτε αντισυστημικό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι χειρότερο. Αρκεί να μην κερδίσει το σύστημα. Ας αυτοπυροβοληθούμε, αρκεί να χάσει το σύστημα.
Χωρίς να ξέρω τα περί Βραζιλίας (σίγουρα η οπτική όσων είναι γνώστες θα είναι ωφέλιμη κι ως εξωτερικοί παρατηρητές θα το κρίνετε κάπως πιο αμερόληπτα το ζήτημα), θα κάνω μόνο μια διόρθωση(προσωπική άποψη): το αντισυστημικό θα το έβαζα μέσα σε πολλαπλά εισαγωγικά. Εκτός αν θεωρείς ότι ο Τραμπ ήταν αντισυστημικός (ή ακόμη κι ο Πινοσέτ, αν κι εδώ παίζει ρόλο σε ποιο σύστημα αναφερόμαστε: το οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό, συνήθως αναφερόμαστε στο πρώτο που καθορίζει και τα υπόλοιπα ως έναν βαθμό), όπως "αντισυστημική" είναι και η ΧΑ με τους "ακτιβιστές" της ή οι πολιτικοί που θα ‘σκιζαν μνημόνια και καταλήγουν να τα γλείφουν και να κολλάνε το ένα πάνω στ’ άλλο. Κατά τα άλλα συμφωνώ.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.685
Likes
50.570
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Χωρίς να ξέρω τα περί Βραζιλίας (σίγουρα η οπτική όσων είναι γνώστες θα είναι ωφέλιμη κι ως εξωτερικοί παρατηρητές θα το κρίνετε κάπως πιο αμερόληπτα το ζήτημα), θα κάνω μόνο μια διόρθωση(προσωπική άποψη): το αντισυστημικό θα το έβαζα μέσα σε πολλαπλά εισαγωγικά. Εκτός αν θεωρείς ότι ο Τραμπ ήταν αντισυστημικός (ή ακόμη κι ο Πινοσέτ, αν κι εδώ παίζει ρόλο σε ποιο σύστημα αναφερόμαστε: το οικονομικό, το πολιτικό, το κοινωνικό, συνήθως αναφερόμαστε στο πρώτο που καθορίζει και τα υπόλοιπα ως έναν βαθμό), όπως "αντισυστημική" είναι και η ΧΑ με τους "ακτιβιστές" της ή οι πολιτικοί που θα ‘σκιζαν μνημόνια και καταλήγουν να τα γλείφουν και να κολλάνε το ένα πάνω στ’ άλλο. Κατά τα άλλα συμφωνώ.
O Trump δε στηρίχτηκε από τα ΜΜΕ της χώρας του, με εξαίρεση το fox κι αυτό με πολλούς αστερίσκους. Ο Μπολσονάρο εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή από τραπεζίτες, το επιχειρηματικό λόμπι, τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις των γύρω χωρών. Άλλους υποψήφιους στήριξαν, αλλά πήγαν άπατοι. Η ΧΑ στήριξη από τα ΜΜΕ της Ελλάδος επίσης δεν είχε, ούτε έχει. Ως συστημικό εννοώ κάποιον που έχει τη στήριξη του οικονομικού/μιντιακού στάτους κβο της χώρας, όταν δε σε στηρίζουν αυτοί, δίνεις την αίσθηση του αντισυστημικού. Το να είναι κάποιος αντισυστημικός δε σημαίνει σώνει και καλά ότι είναι κάτι θετικό, αφού υπάρχουν πολύ χειρότερες επιλογές από το υπάρχον στάτους κβο (π.χ. ανάμεσα στο ναζισμό και την υπάρχουσα κατάσταση οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι θα επέλεγαν το δεύτερο).
 

taver

Member
Μηνύματα
12.492
Likes
29.040
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Στο πρόσφατο ταξίδι στη Β. Κορέα, γνώρισα ένα παλικάρι που δουλεύει αστυνομικός στο Ρίο, στα αντίστοιχα ΜΑΤ μάλιστα, όταν κάποια στιγμή χάλασε το λεωφορείο τους στο δρόμο για την Kaesong και τους πήραμε με το δικό μας. Αν και τα Αγγλικά του ήταν φτωχά, μας περιέγραψε διάφορες ιστορίες φρίκης. Το τι γίνεται στις φαβέλες, με εμπλοκή και κάποιων συναδέλφων του, δεν περιγράφεται...

Όταν για τόσο κόσμο η καθημερινότητα είναι έτσι, είναι φυσικό να στρέφουν την εκλογική προσοχή τους στον πρώτο που αναδικνύει το δικό τους πρόβλημα στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας, έστω και με λάθος ή αναποτελεσματικό τρόπο ("αφού όλοι απέτυχαν, ας δοκιμάσουμε κι αυτόν").

Για το συστημικός ή όχι, τα πράγματα είναι λιγο πιο κυνικά. Αντισυστεμικός είναι όποιος θέλει να προβάλλει πρόσωπο διωκόμενου και διαφορετικού, ανατρεπτικού - αν είναι ή δεν είναι στην πραγματικότητα, λίγη σημασία έχει. Το να μη σε παίζουν τα κανάλια σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι επικοινωνιακό πλεονέκτημα (αρκεί να έχεις εναλλακτικές προσβάσεις στις μάζες: μηχανισμούς word of mouth/viral, social media κλπ).
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
O Trump δε στηρίχτηκε από τα ΜΜΕ της χώρας του, με εξαίρεση το fox κι αυτό με πολλούς αστερίσκους. Ο Μπολσονάρο εξαρχής χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή από τραπεζίτες, το επιχειρηματικό λόμπι, τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις των γύρω χωρών. Άλλους υποψήφιους στήριξαν, αλλά πήγαν άπατοι. Η ΧΑ στήριξη από τα ΜΜΕ της Ελλάδος επίσης δεν είχε, ούτε έχει. Ως συστημικό εννοώ κάποιον που έχει τη στήριξη του οικονομικού/μιντιακού στάτους κβο της χώρας, όταν δε σε στηρίζουν αυτοί, δίνεις την αίσθηση του αντισυστημικού. Το να είναι κάποιος αντισυστημικός δε σημαίνει σώνει και καλά ότι είναι κάτι θετικό, αφού υπάρχουν πολύ χειρότερες επιλογές από το υπάρχον στάτους κβο (π.χ. ανάμεσα στο ναζισμό και την υπάρχουσα κατάσταση οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι θα επέλεγαν το δεύτερο).
Νομίζω πως το απαντάς και μόνος σου, άλλο δίνεις την αίσθηση, άλλο είσαι. Άλλο σε ψηφίζω επειδή είσαι αντισυστημικός (που λες) κι άλλο επειδή νομίζω πως είσαι (που τα εισαγωγικά θα έφτιαχναν). Θέλω να πιστεύω ότι είναι καθαρά εκφραστικό το ζήτημα. Επίσης το ότι δεν σε στηρίζει το παλιό κατεστημένο, δεν σημαίνει ότι είσαι αντισυστημικός (γιατί αυτό κρίνεται από την πολιτική που ακολουθείς και από το τι διατίθεσαι να αλλάξεις), αν και το Fox που αναφέρεις είναι από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ για να είναι απλή εξαίρεση. Επίσης δεν ισχύει ότι τα μέσα δεν στήριξαν την ΧΑ (ενδεικτικά ΣΚΑΙ, Πρώτο Θέμα κι άλλα μεγάλα κανάλια/εφημερίδες, ρεπορτάζ με γιαγιάδες και παλικάρια που τις βοηθούν να φτάσουν μέχρι το ΑΤΜ και δεν συμμαζεύεται, δεν νομίζω όλοι οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι της να ανακάλυψαν τη ΧΑ από το twitter), δεν ξέρω πόσο έχεις παρακολουθήσει τα ελληνικά δρώμενα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά αυτή είναι η εικόνα. Επίσης λάθος το ότι ο Χίτλερ ήταν αντισυστημικός (μιας κι αναφέρεσαι στον ναζισμό ως κάτι αντίθετο στο κατεστημένο), μια χαρά τον στήριξε η ελίτ της εποχής του, μια χαρά βολικές οι χούντες γενικότερα (κι η δική μας μαζί, όχι για όλους, αλλά για αυτούς που είχαν τη δύναμη να τις στηρίξουν), δίχως στήριξη από το κατεστημένο δεν θα άντεχαν (ιδίως σε κράτη σαν τις ΗΠΑ και φαντάζομαι και τη Βραζιλία, που είναι ανερχόμενη υπερδύναμη, για την οποία όμως δεν έχω εικόνα). Η Λατινική Αμερική, που είναι το δεύτερο σπίτι σου, νομίζω είναι γεμάτη τέτοιες "αντισυστημικές" ιστορίες.

Συγγνώμη, 10,900km για το hijacking του θέματος, αν θέλει κάποιος μοντ να μεταφέρει τα ποστ που δεν σχετίζονται με την ιστορία σε νέο τόπικ (ή ήδη υπάρχον σχετικό), ας το κάνει (κι εκεί θα μιλήσω εκτενώς), δεν θα ενοχλήσω στο παρόν, καθώς πρόκειται για ένα ημερολόγιο κι όχι μια αντιπαράθεση (που επαναλαμβάνω, μια χαρά θα την έκανα αλλού κι ιδίως με κάποιον σαν τον Γιώργο που έχει επιχειρήματα).
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.981
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom