Ισπανία Το Ισπανικό ντέρμπι! Madrid - Barcelona! Guest star Toledo & Girona!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?

Μαδρίτη: Centro - Gran Via

Από τις πιο αγαπημένες μου πλατείες στη Μαδρίτη είναι η εντυπωσιακή Plaza del Callao. Θα έλεγα πως είναι το Piccadilly Circus ή η Times Square της Μαδρίτης! Οκ μπορεί να είναι αυτό που λέμε ''πέρασε και δεν ακούμπησε'' αλλά οι οθόνες στα γύρω κτίρια της πλατείας όπως το κτίριο του Cine Callao, σε συνδυασμό με την πολυκοσμία μου θύμισαν αυτές τις πλατείες. Ακριβώς δίπλα του είναι ένα από τα πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά κτίρια της Gran Via, το κτίριο Carrion. Το κτίριο είναι μια αναγνωρίσιμη εικόνα ενός ολόκληρου αιώνα της ισπανικής αρχιτεκτονικής. Στην Plaza del Callao άλλο ένα διάσημο κτίριο και ένα από τα πιο ψηλά στη Μαδρίτη κατά τη δεκαετία του 1930 είναι το Palacio de la Prensa, όπου η εξωτερική εμφάνιση του είναι πολύ επηρεασμένη από την αμερικανική αρχιτεκτονική!





Η λεωφόρος Gran Via, είναι ένα σημαντικό ορόσημο της πόλης από την κατασκευή της στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα καταπληκτικά επιβλητικά κτίρια της Gran Via χτίστηκαν από το 1910 μέχρι το 1955, δημιουργώντας έτσι την Μαδρίτη του μέλλοντος! Η λεωφόρος περιλαμβάνει πολλά ψηλά κτίρια, μερικά από αυτά θεωρούνται ουρανοξύστες και ήταν τα ψηλότερα κτίρια της Μαδρίτης μέχρι τη δεκαετία του 1980. Η ατμόσφαιρά της και η εικόνα της παραπέμπει ξεκάθαρα σε λεωφόρο αμερικανικής πόλης! Μάλιστα επειδή είναι το κέντρο ψυχαγωγίας της Μαδρίτης με πληθώρα από κινηματογράφους και θέατρα την αποκαλούν Broadway!

Τέλεια η Gran Via, αλλά ακόμα καλύτερα να την βλέπεις από ψηλά! Και μάλιστα δωρεάν! Στην Plaza del Callao, βρίσκεται το πολυώροφο εμπορικό κέντρο El Corte Ingles. Η Μαδρίτη δεν έχει λόφους και σημεία με πανοραμική θέα, οπότε αυτό το εμπορικό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια από τις καλύτερες θέες που προσφέρει η πόλη.


Ασανσέρ δεν υπάρχει (ή δεν το εντοπίσαμε εμείς), κι έτσι πήγαμε στον τελευταίο όροφο, ανεβαίνοντας έναν έναν τους ορόφους από τις κυλιόμενες σκάλες! Στον τελευταίο όροφο είναι το καφέ-εστιατόριο με μεγάλη τζαμαρία αλλά και βεράντα με απρόσκοπτη πανοραμική θέα. Πάρα πολύς ο κόσμος αλλά χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς συνωστισμό απολαύσαμε την εξαιρετική θέα της πόλης. Η ωραιότερη θέα, και αυτή που είχα δει σε πολλές φωτογραφίες, ήταν η πανοραμική άποψη της Gran Via, με πρώτο πλάνο το ρετρό και φουτουριστικό κτίριο Carrion και το Palacio de la Prensa. Μια εικόνα που θυμίζει ξεκάθαρα Νέα Υόρκη ή Τόκιο!









Περπατήσαμε όλο το μπαλκόνι του εμπορικού και θαυμάσαμε την Μαδρίτη προς κάθε κατεύθυνση. Υπάρχει τζάμι αλλά δεν εμποδίζει την θέα. Το εμπορικό αυτό, το βρήκα μόνος μου ψάχνοντας στο google μέρη με πανοραμική θέα στη Μαδρίτη. Η στάση εδώ επιβάλλεται. Διότι εκτός από την φοβερή και δωρεάν πανοραμική άποψη, το ίδιο το εμπορικό και το εστιατόριο στον τελευταίο όροφο είναι εξαιρετικό.











Η συνέχεια είχε Gran Via με κατεύθυνση την Plaza de Espana


Η Plaza de Espana μου άρεσε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν έχει πράσινο και γρασίδι που λιαζόταν ο κόσμος, έχει δύο πολύ όμορφα και ιδιαίτερα σιντριβάνια με μια λιμνούλα και περιβάλλεται από δυο εμβληματικά κτίρια ορόσημα της πόλης, που για χρόνια ήταν από τα ψηλότερα κτίρια στην Ευρώπη. Ο 142 μέτρων Torre de Madrid που χτίστηκε το 1957, είναι το 6ο ψηλότερο κτίριο στην πόλη και μέχρι το 1967 ήταν το ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη. Αυτό που ξεχωρίζει όμως στην πλατεία είναι το εντυπωσιακό Edificio Espana 117 μέτρων χρονολογίας 1953 που όμως ήταν καλυμμένο με σκαλωσιές. Και πάλι βέβαια φαινόταν επιβλητικό με την συμμετρία και τον όγκο του!











Τα δέντρα και η σκιά στο πάρκο μας προκάλεσαν να ξαπλάρουμε λίγο κι εμείς οι ταλαίπωροι. Χαλαρώσαμε κάτω στο γρασίδι δίπλα στην μικρή λίμνη, παρατηρώντας και το μνημείο του ισπανού λογοτέχνη Μιγκέλ ντε Θερβάντες που κοιτάει μπροστά του τα χάλκινα αγάλματα των δύο ηρώων του Δον Κιχώτη, που έγραψε ο ίδιος το 1605 που αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.








Άνοιξη!




Πολύ κοντά στην Plaza de Espana είναι το Parque de la Montana μέρος του μεγάλου Parque del Oeste. Ένα από τα ελάχιστα υπερυψωμένα σημεία της πόλης. Δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσουμε, αν και όπως λένε η καλύτερη ώρα για να το επισκεφτείς είναι κατά το ηλιοβασίλεμα για τη μαγική ατμόσφαιρα που προσφέρει ο Αιγυπτιακός ναός Templo de Debod που βρίσκεται στο λόφο. Κι όμως υπάρχει τέτοιος ναός στη Μαδρίτη και μάλιστα αυθεντικός. Ο ναός αυτός κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. 15 χιλιόμετρα νότια του Ασουάν. Το 1960, λόγω της κατασκευής του μεγάλου φράγματος του Ασουάν και την απειλή από την δεξαμενή για πολυάριθμα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, η UNESCO έκανε μια διεθνή έκλυση για να σωθεί αυτή η πλούσια ιστορική κληρονομιά. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που παρείχε η Ισπανία στους ναούς του Αμπού Σιμπέλ, το αιγυπτιακό κράτος δώρισε το ναό του Debod στην Ισπανία το 1968.







Ο ναός Debod αποτελεί ένα από τα λίγα αρχαία έργα αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής που μπορεί να δει κανείς έξω από την Αίγυπτο και φυσικά το μοναδικό του είδους του στην Ισπανία. Ήθελα να ξανάρθουμε κατά το ηλιοβασίλεμα αλλά φοβήθηκα την κατακραυγή του Rose, όμως και κάτω από τον λαμπερό ήλιο ο ναός ήταν εξίσου εντυπωσιακός. Εκτός από τον ναό, το ίδιο το πάρκο είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης. Είχε πολύ κόσμο, νεολαία, άραγμα στο γρασίδι, πολύ πράσινο και φυσικά μια πανοραμική θέα της ευρύτερης περιοχής με τις άχαρες πολυκατοικίες!









Επιστροφή και πάλι στην Plaza de Espana και την Gran Via. Ήταν η στιγμή να διασχίσουμε τα 1,3 χλμ. της ωραιότερης λεωφόρου της Μαδρίτης που είναι ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής! Τα κτίρια της Gran Via, που αποτελούν μέρος ενός ενιαίου σχεδίου, είναι όλα παρόμοιου ύψος, ωστόσο, επειδή έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1910 και 1955, παρουσιάζουν μια προφανή εξέλιξη στην αρχιτεκτονικής. Για μένα είναι από τους ωραιότερους δρόμους της Ευρώπης και περπατώντας τον δεν σταματήσαμε να χαζεύουμε κάθε αριστοκρατικό επιβλητικό κτίριο.





Το κτίριο της Telefonica είναι από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Gran Via. Χτίστηκε μεταξύ 1926 και 1929, και ήταν ένας από τους πρώτους ουρανοξύστες στην Ευρώπη. Με ύψος 89 μέτρα είναι μόλις το 18ο ψηλότερο κτίριο στη Μαδρίτη.






Και φτάνουμε στο τέλος της Gran Via (μάλλον στην αρχή της. Στη γωνία με την λεωφόρο calle de Alcala βρίσκεται το ωραιότερο κτίριο και από τα πιο παλιά της Gran Via. Το διάσημο κτίριο Metropolis με τη γαλλική φινέτσα που στον θόλο του στέκεται η μπρούτζινη ''φτερωτή νίκη''.




calle de Alcala


Κι αυτό εδώ είναι το ωραιότερο κτίριο της Μαδρίτης!


Ναι πολύ καλά βλέπετε, είναι καλυμμένο ολόκληρο με σκαλωσιές. Όχι δεν έβγαλα αφρούς από τα νεύρα μου γιατί πριν το ταξίδι, τυχαία είχα δει στο ίντερνετ ότι στο Palacio de Comunicaciones που στεγάζει το Δημαρχείο, από τέλη Φεβρουαρίου 2018 γίνονται εργασίες αποκατάστασης της πρόσοψης που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τέλη Ιουνίου 2018. Έτσι το πιο εντυπωσιακό μέγαρο της Μαδρίτης έμελε να το δω σ’αυτά τα χάλια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξαιτίας των εργασιών είναι κλειστή και η ταράτσα στον 8ο όροφο και χάσαμε την ωραία θέα της Plaza de Cibeles και της calle Alcala. Να δώσω την πληροφορία λοιπόν ότι το δημαρχείο προσφέρει μια από τις καλύτερες πανοραμικές θέες από τον 8ο όροφο με κόστος μόνο 2€. Ωστόσο, είναι δωρεάν την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, 2 και 15 Μαΐου και στις 12 Οκτωβρίου. Από Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:30 έως 13:30 και από τις 16:00 έως τις 19:00. Στον 6ο όροφο λειτουργεί το εστιατόριο - μπαρ που η βεράντα του επίσης έχει θέα αλλά πιο περιορισμένη, αλλά υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση 6€ +2€ η είσοδος που αφαιρείται όμως από τον λογαριασμό. Διαλέγετε και παίρνετε. Αφού δεν μπόρεσα να πάω εγώ, πάτε εσείς για μένα. Είπαμε η Μαδρίτη δεν έχει πολλές ευκαιρίες για πανοραμική άποψη οπότε μη το χάσετε!



Η Plaza de Cibeles έχει στο κέντρο της την περίφημη κρήνη (Fuente de Cibeles) του 1782, την οποία για να πλησιάσω θα έπρεπε μάλλον να πετάξω πάνω από τα αυτοκίνητα! Στο βάθος αχνοφαίνεται η Puerta de Alcala.




Calle de Alcala


Ξανά η Gran Via και η calle de Alcala με το κτίριο Metropolis




Μπορεί να ήμασταν άτυχοι και να χάσαμε την πανοραμική θέα από το Δημαρχείο, όμως δεν θα χάναμε με τίποτα την θέα από την ταράτσα του Circulo de Bellas Artes. Το κτίριο αυτό βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Gran Via με Calle Alcala, στον αριθμό 42 απέναντι από το Metropolis. Όπως το εμπορικό El Corte Ingles, έτσι και το κτίριο Circulo de Bellas Artes το βρήκα μετά από έρευνα που έκανα στο google για σημεία με πανοραμική θέα στη Μαδρίτη. Η είσοδος είναι από την οδό Calle del Marques de Casa Riera, και δεν ήταν τόσο απλή όσο θα θελαμε! Η ουρά ήταν πολύ μεγάλη και η αναμονή για το ασανσέρ κουραστική. Αν κι εκείνη τη στιγμή με πέθαινε η μέση μου δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσουμε! Ο υπάλληλος στην είσοδο έβαζε τα άτομα ανά 8αδες στο εσωτερικό στο ισόγειο. Μετά από ένα 20λεπτο περίπου μπήκαμε επιτέλους στο λόμπι και σε αυτόματο μηχάνημα πληρώσαμε με κάρτα τα εισιτήρια μας 8€ και οι δύο. Υπάρχει υπάλληλος στο εκδοτήριο αλλά παίρνει μόνο μετρητά. Μικρή αναμονή ξανά στο ασανσέρ και επιτέλους ανεβαίνουμε πάνω στην ταράτσα. Την πιο ιδανική ώρα που σουρούπωνε!



Στη βεράντα του τελευταίου ορόφου είναι το εστιατόριο με ένα κοκτέιλ μπαρ το Azotea del Circulo. Ένας εξαιρετικός μεγάλος και προσεγμένος χώρος με καναπέδες και σταντ που έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα στέκια στη Μαδρίτη τις βραδιές του καλοκαιριού. Επειδή είχε καλή θερμοκρασία είχε πολύ κόσμο και η ατμόσφαιρα ήταν σαν καλοκαιρινή. Οπότε φαντάζομαι το χειμώνα όσοι ανεβαίνουν θα είναι καθαρά και μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες, άρα περισσότερο τουρίστες. Το μπαρ στην ταράτσα είναι ανοιχτό από τις 9:00 το πρωί μέχρι περίπου τις 2:00 το βράδυ κάθε μέρα.



Ο όμορφος προσεγμένος χώρος βέβαια περνάει σε δεύτερη μοίρα, γιατί από αυτή την τεράστια βεράντα, η πανοραμική θέα 360 μοιρών είναι η ωραιότερη της Μαδρίτης και προσφέρει στους επισκέπτες της μια μοναδική προοπτική του αστικού τοπίου της πόλης. Αυτή τη θέα λοιπόν δεν πρέπει να τη χάσει κανείς αν βρεθεί στη Μαδρίτη. Θυμηθείτε το!










Επειδή ο χώρος είναι πολύ μεγάλος, δεν υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτείς να βρεις ένα καλό σημείο να βγάλεις φωτογραφίες. Μικρός συνωστισμός επικρατεί μόνο σε ένα μέρος της ταράτσας, ένα στενό σημείο του μπαλκονιού, εκεί που η θέα είναι η πιο εντυπωσιακή και κοιτάει την Gran Via. Έτσι τα κοράκια μαζεύτηκαν και κάποιοι αναίσθητοι δεν έλεγαν να φύγουν από το σημείο. Τσατίστηκα περισσότερο με μια κινέζα που έβγαζε τη φίλη της απανωτά φωτογραφίες σε κάθε πόζα με φόντο το κτίριο Metropolis. Αυτή να χαζογελάει κι εγώ να φουντώνω από τα νεύρα. Απαθέστατη αδιαφορούσε αν περίμενε κι άλλος κόσμος να βγάλει φωτογραφία το τοπίο. Κι επειδή δεν φημίζομαι για την υπομονή μου και κάτι τέτοια μου ανάβουν τα λαμπάκια, την σπρώχνω σχετικά ευγενικά, της λέω ένα sorry και χώθηκα κι εγώ εκεί για να φωτογραφίσω. Μα απηύδησα ο άνθρωπος. Ορίστε λοιπόν η εκπληκτική θέα της Μαδρίτης. Αυτή που σίγουρα έχετε δει πολλές φορές στο διαδίκτυο!





Αν έχετε τρέλα με τις πανοραμικές θέες όπως εγώ υπάρχουν και άλλες λύσεις. Στις βεράντες τους, κάποια ξενοδοχεία της Μαδρίτης έχουν ανοίξει μπαρ με δωρεάν πρόσβαση στο κοινό χωρίς την ανάγκη να διαμένει στο ξενοδοχείο. Όπως το hotel Emperador στην Gran Via, το ME Madrid Reina Victoria στην plaza de Santa Ana ή το H10 Puerta de Alcala στην calle de Alcala. Επίσης ορισμένοι ουρανοξύστες όπως ο Torre Picasso και ο Torre Sacyr στην λεωφόρο Paseo de la Castellana, ανοίγουν για το κοινό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αρχιτεκτονικής (Semana de la Arquitectura) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αρχές Οκτωβρίου. Ψάξτε το!

Στην οροφή ένα χάλκινο άγαλμα, που απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεά της Σοφίας και της τέχνης,
έμβλημα του Circulo de Bellas Artes από την ίδρυσή του



Δείτε σε πραγματικό χρόνο από κάμερες, τη θέα από την ταράτσα του κτιρίου
http://www.circulobellasartes.com/azotea/

Κι επειδή το μπαρ είχε πολύ κόσμο και επικρατούσε μια ωραία ζωντανή ατμόσφαιρα, καθίσαμε για ένα ποτό να χαλαρώσουμε από την έντονη και κουραστική πρώτη ημέρα στη Μαδρίτη. Η νύχτα έπεσε και η Μαδρίτη άναψε τα φώτα της!




Επιστρέψαμε και πάλι μέσω της κοσμοπολίτικης Gran Via με τα καταπληκτικά φωτισμένα της κτίρια. Αυτός ο δρόμος είναι πραγματική απόλαυση να τον περπατάς μέρα και νύχτα!






Η times square της Μαδρίτης, η Plaza del Callao




Η πλατεία Puerta del Sol


Έχουμε ακόμα αρκετά να δούμε από τη Μαδρίτη!
 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
2.225
Likes
25.937
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
όχι δεν θα γλιτώσετε έτσι εύκολα.
Καλέ ποιός σου είπε ότι θέλουμε να γλιτώσουμε. Ψέματα σου είπαν!:)

Γράφε, γράφε...γιατί δεν έχω πάει ακόμα ούτε στη μία, ούτε στην άλλη.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Καλέ ποιός σου είπε ότι θέλουμε να γλιτώσουμε. Ψέματα σου είπαν!:)

Γράφε, γράφε...γιατί δεν έχω πάει ακόμα ούτε στη μία, ούτε στην άλλη.
Θα γράψω αλλά την συχνότητα δεν ξέρω. Είμαι και επιμελής και δεν θέλω να χαλάσω τη φήμη μου:D
 

marianna k.

Member
Μηνύματα
186
Likes
534
Επόμενο Ταξίδι
Βέλγιο
Ταξίδι-Όνειρο
Κoύβα
Χάζευα τις φωτογραφίες από το ταξίδι σου στο ίνσταγκραμ και περίμενα την ιστορία με ανυπομονησία!! :clap:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Χάζευα τις φωτογραφίες από το ταξίδι σου στο ίνσταγκραμ και περίμενα την ιστορία με ανυπομονησία!! :clap:
Τώρα θα ρωτούσα, και που ξέρεις το instagram μου:D Τελείως ξανθός!
Έχω περιέργεια να δω, πότε θα βγάλω κεφάλαιο:eek: Υπομονή!
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αμάν ρε Γιάννη. Δεν μπορούσες να κάνεις αυτό το ταξίδι πριν 9 χρόνια (που πήγα Βαρκελώνη) ή πριν 7 χρόνια που πήγα Μαδρίτη και Τολέδο για να έχω τα tips? Απαράδεκτος.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
4 διανυκτερεύσεις Βαρκελώνη, 2 Μαδρίτη (υποθέτω και το Τολέδο μέσα), μήπως το αποτέλεσμα ήταν γνωστό πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι? :icon_evil:
χαχα όχι με παρεξήγησες. Στη Μαδρίτη οι καθαρές μέρες ήταν 2,5 μέρες (χωρίς Τολέδο) και στη Βαρκελώνη 3 μέρες άσχετα με τις διανυκτερεύσεις. Οπότε ήταν δίκαιο, τις είδα σχεδόν ισάξιες μέρες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αμάν ρε Γιάννη. Δεν μπορούσες να κάνεις αυτό το ταξίδι πριν 9 χρόνια (που πήγα Βαρκελώνη) ή πριν 7 χρόνια που πήγα Μαδρίτη και Τολέδο για να έχω τα tips? Απαράδεκτος.
Πριν 9 χρόνια, ταξιδιωτικά δεν ήξερα που πάνε τα 4! Με συγχωρείς πάντως :D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αν και προτίμησες Βαρκελώνη (πφφφφ...) θα σε διαβάσω με ευχαρίστηση! Περιμένουμε την αναλυτική περιγραφή σου!!!

Μα... Βαρκελώνη;;; Έλεος δλδ! :p
Α σε παρακαλώ! Εδώ είχαμε ντέρμπι κανονικό και βαθμολογία. Δεν βγήκε αυθαίρετα το αποτέλεσμα:p
Μάλλον θα διαφωνήσεις σε αρκετά σημεία όταν θα φτάσω στη Βαρκελώνη. Η κριτική δεκτή:D
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.150
Likes
5.385
Αν και προτίμησες Βαρκελώνη (πφφφφ...) θα σε διαβάσω με ευχαρίστηση! Περιμένουμε την αναλυτική περιγραφή σου!!!

Μα... Βαρκελώνη;;; Έλεος δλδ! :p
Α σε παρακαλώ! Εδώ είχαμε ντέρμπι κανονικό και βαθμολογία. Δεν βγήκε αυθαίρετα το αποτέλεσμα:p
Μάλλον θα διαφωνήσεις σε αρκετά σημεία όταν θα φτάσω στη Βαρκελώνη. Η κριτική δεκτή:D
Μήπως να κάναμε κανένα travel war? :innocent:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.218
Μηνύματα
883.968
Μέλη
38.907
Νεότερο μέλος
Chrysostomos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom