Ισπανία Το Ισπανικό ντέρμπι! Madrid - Barcelona! Guest star Toledo & Girona!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?

Barcelona: Παλιά πόλη / Ciutat Vella (Barri Gotic)

Η παλιά πόλη της Βαρκελώνης, αυτή που οι Καταλανοί αποκαλούν Ciutat Vella είναι μια μεγάλη περιοχή που αποτελείται από την περίφημη γοτθική συνοικία δηλαδή το Barri Gotic, την Sant Pere- Santa Caterina i la Ribera ή αλλιώς El Born, την El Raval και την La Barceloneta. Η καρδιά της παλιάς πόλης όμως είναι η γοτθική συνοικία και από αυτή θα ξεκινούσαμε. Άλλωστε ήδη είχαμε διασχίσει την La Rambla και είδαμε το παλιό λιμάνι Port Vell που εντάσσονται στην γοτθική συνοικία.

Τα περισσότερα σχόλια που είχα διαβάσει για το Barri Gotic ήταν από χλιαρά έως αρνητικά. Το μεγαλύτερο αρνητικό που εντοπίζουν οι περισσότεροι είναι ότι έχει υπερβολικά τουριστικό χαρακτήρα και το κυριότερο ότι δεν είναι αυθεντική. Και ερωτώ εγώ. Και? Την βόλτα στη συνοικία αυτή - όπως και σε όλη την παλιά πόλη - εγώ την απόλαυσα. Την γυρίσαμε όλη, περπατήσαμε τα δαιδαλώδη στενά της, ανακαλύψαμε μικρές κρυμμένες πλατείες γνωστές και άγνωστες, είδαμε τα επιβλητικά της κτίρια, συναντήσαμε και πανέμορφα δρομάκια χωρίς κόσμο, και ουδόλως με απασχόλησε αν αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυθεντικό. Η συνοικία αυτή είναι γραφική, έχει γοητεία και μυστήριο κι ας μην είναι μεσαιωνική. Τώρα αν αυτά τα διαβάσει ο @panius θα ανεβάσει πίεση, γιατί έχει χλευάσει προκλητικά τη Γοτθική συνοικία στην ιστορία που έχει γράψει και την έχει υποτιμήσει άσχημα:rolleyes:. Αν κάποιος που δεν έχει πάει, διαβάσει την κριτική του και μετά τη δική μου, θα προβληματιστεί για το ποιος έχει δίκιο και ποιος είναι ο υπερβολικός. Παιδιά μην αναρωτιέστε, εννοείται εγώ έχω δίκιο:D! Τη Γοτθική συνοικία αξίζει να την χορτάσεις. Όχι ξεπέτες!

Η Γοτθική συνοικία περιλαμβάνει τα παλαιότερα μέρη της Βαρκελώνης, όπως τα ερείπια του ρωμαϊκού τείχους της πόλης, όμως παρά το όνομά της μια σειρά από γοτθικού ρυθμού κτίρια ορόσημα στη συνοικία αυτή, δεν χρονολογούνται από το Μεσαίωνα. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα η γειτονιά αυτή στα πλαίσια ενός project για την Διεθνή έκθεση του 1929, μεταμορφώθηκε από μια σκοτεινή γειτονιά σε ένα τουριστικό αξιοθέατο μέσα από μια μαζική αποκατάσταση και τροποποίηση. Μάλιστα υπήρξε και περαιτέρω αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων με νέο-γοτθικές προσθήκες που συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1960. Τους βγάζω το καπέλο λοιπόν, γι’αυτή την ιδέα που είχαν να μεταμορφώσουν σε γοτθική μια ολόκληρη συνοικία. Το αποτέλεσμα το βρήκα άκρως πετυχημένο.

Το Barri Gotic είναι μεγάλο. Μη νομίζετε πως είναι μόνο 2-3 γνωστές μεγάλες πλατείες και 4-5 τρανταχτά αξιοθέατα. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πάρα πολλά. Δεν θέλω να σας αναφέρω κάθε μονοπάτι, κάθε στενό και κάθε εκκλησία που συναντήσαμε με καθορισμένη σειρά. Για να απολαύσεις τη συνοικία πρέπει να χαθείς ή τέλος πάντων να τη γνωρίσεις χωρίς προγράμματα και σχεδιαγράμματα. Βέβαια το gps με βοήθησε να εντοπίσω κάποια κρυμμένα μονοπάτια και κλειστά τετράγωνα που ίσως να προσπερνούσα.

Η αρχή έγινε από την καταπληκτική Placa Reial, ακριβώς δίπλα στη La Rambla


Είναι από τις πιο δημοφιλείς πολυσύχναστες πλατείες, είναι γεμάτη με φοίνικες, τα φανάρια της είναι σχεδιασμένα από τον Αντόνι Γκαουντί, έχει πλήθος από καφέ και εστιατόρια, και μου άρεσε τρελά!




Η Placa de George Orwell με το σουρεαλιστικό μνημείο Leandre Cristofol.
Η πλατεία αυτή δημιουργήθηκε μόλις το 1990 μετά από κατεδάφιση ενός μπλοκ πολυκατοικιών.




Απομεινάρι του ρωμαϊκού τείχους / Muralla romana


Στα δαιδαλώδη στενά








Placa de Sant Miquel


Placa de Sant Jaume ή αλλιώς πλατεία του Αγίου Ιακώβου. Είναι το κεντρικό σημείο της Γοτθικής συνοικίας και το διοικητικό κέντρο της Βαρκελώνης καθώς εδώ βρίσκονται το Κυβερνείο της Καταλονίας Palau de la Generalitat de Catalunya και απέναντι το Δημαρχείο της Βαρκελώνης. Η Placa Sant Jaume βρίσκεται στο πρώην κέντρο της Ρωμαϊκής πόλης του Barcino και στο χώρο της πλατείας από τους μεσαιωνικούς χρόνους υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου η οποία όμως κατεδαφίστηκε το 1823. Ασχέτως λοιπόν αν η πλατεία ονομάζεται Αγίου Ιακώβου, εκκλησία δεν υπάρχει!






Placa de Sant Just, μια όμορφη ήσυχη πλατεία με την Basílica dels Sants Màrtirs μια εκκλησία του 13ου αιώνα και την κρήνη Font de San Just που λέγεται ότι είναι η αρχαιότερη πηγή νερού στην πόλη φτιαγμένη το 1367.










Ποιος δεν ξέρει αυτό το σημείο? Στην οδό Carrer del Bisbe το στενό δίπλα από το Κυβερνείο, είναι η Pont del Bisbe που θα πει η Γέφυρα του Επισκόπου. Είναι από τα πιο εμβληματικά σημεία στη γοτθική συνοικία, και ένα από τα πιο αγαπημένα τουριστικά σημεία για φωτογραφίες. Και σωστά μαντέψατε, δεν είναι αυθεντική γοτθική αλλά φτιαγμένη μόλις το 1928. Όπως και να χει είναι πράγματι από τα πιο όμορφα σημεία της παλιάς πόλης.


Οι άτιμοι όμως έκαναν φοβερή δουλειά. Θα ορκιζόσουν ότι είναι του μεσαίωνα.
Θυμίζει και λίγο το γεφυράκι των στεναγμών στη Βενετία!










Λίγο μετά είναι η Placa de Garriga i Bachs, και η πλευρική είσοδος του Καθεδρικού ναού. Είχε μια μικρή ουρά και είπαμε να επιστρέψουμε λίγο αργότερα. Το στενάκι Carrer de Montjuic del Bisbeμας οδήγησε στην ομορφότερη μικρή πλατεία της παλιάς πόλης, Placa de Sant Felip Neri.


Η Placa de Sant Felip Neri είναι απλά υπέροχη και είναι από τα σημεία της πόλης που είναι σχετικά άγνωστα. Γι’ αυτό και θα την ανακαλύψουν μόνο όσοι αγαπούν το περπάτημα και να περιπλανιούνται στα στενά χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία Sant Felip Neri του 1721, στα δεξιά της εκκλησίας είναι το σχολείο Saint Felip Neri ενώ στο κέντρο της έχει μια κρήνη. Η πλατεία όμως κρύβει και μια τραγική μαύρη ιστορία. Στις 30 Ιανουαρίου 1938, στην πλατεία έγινε ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια του Ισπανικού εμφυλίου. Τα στρατεύματα του Φράνκο έριξαν μια βόμβα μπροστά από την εκκλησία σκοτώνοντας 30 παιδιά του διπλανού σχολείου που είχαν για καταφύγιο την εκκλησία για να προστατευθούν από τις βόμβες. Λίγο αργότερα, ενώ οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διασώσουν τους επιζώντες, μια δεύτερη βόμβα εξερράγη στην πλατεία φτάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 42. Οι τρύπες μπροστά στην εκκλησία μαρτυρούν τις βομβιστικές επιθέσεις .

Εξαιτίας των βομβαρδισμών διάφορα κτίρια στην πλατεία καταστράφηκαν, κι έτσι δημιουργήθηκε ένας ανοιχτός χώρος που μέχρι τότε δεν υπήρχε και είναι το τετράγωνο που είναι σήμερα η Placa de Sant Felip Neri. Η τρέχουσα διάταξη είναι το αποτέλεσμα των οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1950, όταν κτίρια γοτθικού ρυθμού από άλλες περιοχές της πόλης μεταφέρθηκαν πέτρα με πέτρα στην πλατεία. Η ανακατασκευή κτιρίων δείχνει την εμμονή των Καταλανών με τα γοτθικά στοιχεία! Πάντως το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας γοητευτικής και ρομαντικής πλατείας που εκ πρώτης όψεως φαίνεται πολύ παλιά!








Placa Nova. Τα ρωμαϊκά και μεσαιωνικά τείχη






Pla de la Seu. Η μεγάλη πλατεία που βρίσκεται η κεντρική είσοδος του Καθεδρικού ναού. Και μπορεί ο Καθεδρικός ναός να είναι του 13ου αιώνα, η γοτθική πρόσοψη του είναι φυσικά μεταγενέστερη προσθήκη που κατασκευάστηκε μεταξύ 1882 και 1913. Είναι Μεγάλη Παρασκευή και έξω από την κεντρική πόρτα, τελείται θεία λειτουργία με πολλούς πιστούς και τουρίστες φυσικά να έχουν γεμίσει το προαύλιο μπροστά από την εκκλησία. Εικάζω λοιπόν πως αν αυτή την ώρα επιτρέπεται είσοδος στο εσωτερικό του ναού, αυτή θα πραγματοποιείται από την πλευρική είσοδο στην οδό Carrer del Bisbe.




Η πλατεία Pla de la Seu


Carrer del Pi


Placa de Sant Josep Oriol


Και δίπλα η μικρή Placa del Pi, με την εκκλησία Santa Maria del Pi του 15ου αιώνα!






Εβραϊκή συνοικία. Sinagoga Major de Barcelona




Carrer de Sant Sever και στο βάθος η Porta de Santa Eulalia του Καθεδρικού ναού


Η είσοδος για τον Καθεδρικό είναι 7€ όμως είχα διαβάσει πως κάποιες ώρες το μεσημέρι έχει ελεύθερη είσοδο. Ε λοιπόν την ώρα που ήμασταν εμείς εκεί, ήταν η ώρα δωρεάν εισόδου. Τέλεια. Πολύ γρήγορα και χωρίς ουρά, μπήκαμε στην εσωτερική αυλή του μοναστηριού, στο οποίο φυλάσσονται 13 λευκές χήνες, ένας συμβολικός αριθμός επειδή η Eulalia ήταν 13 χρονών όταν αυτή μαρτύρησε. Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στην Eulalia της Βαρκελώνης και η πλήρης ονομασία του είναι Καθεδρικός Ναός του Τιμίου Σταυρού και της Αγίας Eulalia (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia).








Το εσωτερικό του Καθεδρικού είναι εκπληκτικό και άκρως επιβλητικό. Εντυπωσιαστήκαμε με το που μπήκαμε μέσα. Κάποιοι πιστοί παρακολουθούσαν στις οθόνες την λειτουργία που λάμβανε χώρα έξω από τον ναό! Καθίσαμε για λίγα λεπτά και μαγευτήκαμε από την ηρεμία και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που επικρατούσε.










Ρωμαϊκό τείχος στην Placa De Ramon Berenguer El Gran


Carrer del Veguer και στο βάθος η Plaza del Rey


Σειρά είχε η Πλατεία του βασιλιά δηλαδή η Plaza del Rey. Πολύ ωραία και ατμοσφαιρική και αυτή η πλατεία που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Αυτή είναι αυθεντική μεσαιωνική! Η πλατεία περιβάλλεται από το Palau Reial Major που είναι ένα συγκρότημα από ιστορικά κτίρια. Κάπου είχα διαβάσει ότι μπορείς να ανέβεις στον πύργο Mirador del Rei Marti που προσφέρει πανοραμική θέα. Ρωτήσαμε 2 ανθρώπους που δεν ήξεραν, δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη από πού μπορείς να μπεις κι έτσι αφήσαμε την ιδέα. Αράξαμε στα σκαλιά που οδηγούν στο Salo del Tinell και στο παρεκκλήσι της Santa Agata, και απολαύσαμε το τελευταίο κομμάτι που είδαμε στη Γοτθική συνοικία.








Είδαμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Γοτθικής συνοικίας και ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες περιηγήσεις που έχουμε κάνει σε παλιές πόλεις! Είμαι σίγουρος πως δεν μπορέσαμε να την ανακαλύψουμε όλη, π.χ. ξέχασα την Plaça de la Mercè με την Basílica de la Mercè όμως έτσι κι αλλιώς η γοτθική συνοικία είναι ανεξάντλητη. Σίγουρα όμως είδαμε τα σημαντικότερα σημεία της. Το κομμάτι αυτό της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό μέρος για βόλτες και ''χάσιμο'' στα στενά και με εξαίρεση τα κεντρικά σημεία, βρήκαμε δρόμους και μικρές πλατείες με λίγο ή και καθόλου κόσμο.

Η συνέχεια είχε το άλλο κομμάτι της παλιάς πόλης, την La Ribera & El Born!
 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
2.224
Likes
25.916
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
όχι δεν θα γλιτώσετε έτσι εύκολα.
Καλέ ποιός σου είπε ότι θέλουμε να γλιτώσουμε. Ψέματα σου είπαν!:)

Γράφε, γράφε...γιατί δεν έχω πάει ακόμα ούτε στη μία, ούτε στην άλλη.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Καλέ ποιός σου είπε ότι θέλουμε να γλιτώσουμε. Ψέματα σου είπαν!:)

Γράφε, γράφε...γιατί δεν έχω πάει ακόμα ούτε στη μία, ούτε στην άλλη.
Θα γράψω αλλά την συχνότητα δεν ξέρω. Είμαι και επιμελής και δεν θέλω να χαλάσω τη φήμη μου:D
 

marianna k.

Member
Μηνύματα
186
Likes
534
Επόμενο Ταξίδι
Βέλγιο
Ταξίδι-Όνειρο
Κoύβα
Χάζευα τις φωτογραφίες από το ταξίδι σου στο ίνσταγκραμ και περίμενα την ιστορία με ανυπομονησία!! :clap:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Χάζευα τις φωτογραφίες από το ταξίδι σου στο ίνσταγκραμ και περίμενα την ιστορία με ανυπομονησία!! :clap:
Τώρα θα ρωτούσα, και που ξέρεις το instagram μου:D Τελείως ξανθός!
Έχω περιέργεια να δω, πότε θα βγάλω κεφάλαιο:eek: Υπομονή!
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αμάν ρε Γιάννη. Δεν μπορούσες να κάνεις αυτό το ταξίδι πριν 9 χρόνια (που πήγα Βαρκελώνη) ή πριν 7 χρόνια που πήγα Μαδρίτη και Τολέδο για να έχω τα tips? Απαράδεκτος.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
4 διανυκτερεύσεις Βαρκελώνη, 2 Μαδρίτη (υποθέτω και το Τολέδο μέσα), μήπως το αποτέλεσμα ήταν γνωστό πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι? :icon_evil:
χαχα όχι με παρεξήγησες. Στη Μαδρίτη οι καθαρές μέρες ήταν 2,5 μέρες (χωρίς Τολέδο) και στη Βαρκελώνη 3 μέρες άσχετα με τις διανυκτερεύσεις. Οπότε ήταν δίκαιο, τις είδα σχεδόν ισάξιες μέρες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αμάν ρε Γιάννη. Δεν μπορούσες να κάνεις αυτό το ταξίδι πριν 9 χρόνια (που πήγα Βαρκελώνη) ή πριν 7 χρόνια που πήγα Μαδρίτη και Τολέδο για να έχω τα tips? Απαράδεκτος.
Πριν 9 χρόνια, ταξιδιωτικά δεν ήξερα που πάνε τα 4! Με συγχωρείς πάντως :D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αν και προτίμησες Βαρκελώνη (πφφφφ...) θα σε διαβάσω με ευχαρίστηση! Περιμένουμε την αναλυτική περιγραφή σου!!!

Μα... Βαρκελώνη;;; Έλεος δλδ! :p
Α σε παρακαλώ! Εδώ είχαμε ντέρμπι κανονικό και βαθμολογία. Δεν βγήκε αυθαίρετα το αποτέλεσμα:p
Μάλλον θα διαφωνήσεις σε αρκετά σημεία όταν θα φτάσω στη Βαρκελώνη. Η κριτική δεκτή:D
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.149
Likes
5.373
Αν και προτίμησες Βαρκελώνη (πφφφφ...) θα σε διαβάσω με ευχαρίστηση! Περιμένουμε την αναλυτική περιγραφή σου!!!

Μα... Βαρκελώνη;;; Έλεος δλδ! :p
Α σε παρακαλώ! Εδώ είχαμε ντέρμπι κανονικό και βαθμολογία. Δεν βγήκε αυθαίρετα το αποτέλεσμα:p
Μάλλον θα διαφωνήσεις σε αρκετά σημεία όταν θα φτάσω στη Βαρκελώνη. Η κριτική δεκτή:D
Μήπως να κάναμε κανένα travel war? :innocent:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.903
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom