Ισπανία Το Ισπανικό ντέρμπι! Madrid - Barcelona! Guest star Toledo & Girona!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?

Στο Toledo! part 1/2

Μπορεί η Μαδρίτη να μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά από το Τολέδο δεν έχω κανένα παράπονο. Η ημερήσια στο Τολέδο ήταν η καλύτερη ημέρα μας και από τις 7 ημέρες του ταξιδιού και στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Διότι ο καλύτερος συνδυασμός για μια επιτυχημένη εξόρμηση που θα σου μείνει αξέχαστη, είναι ένα εξαιρετικό μέρος, ένας τέλειος καιρός και το σημαντικότερο η καλύτερη διάθεση που είχαμε στις αποσκευές μας! Και ως γνωστόν είναι ακόμα καλύτερα όταν δεν περιμένεις πολλά από ένα μέρος επειδή έχεις διαβάσει ανάμεικτα ή χλιαρά σχόλια και τελικά αυτό που βλέπεις είναι πολύ ανώτερο απ’ αυτό που φανταζόσουν. Τα εισιτήρια ήταν στα χέρια μας, ή μάλλον στα κινητά μας κλεισμένα βδομάδες πριν από το http://www.renfe.com/ με 21€ πήγαινε-έλα. Αναχώρηση από τον κεντρικό σταθμό Madrid-Puerta de Atocha με το υπερ γρήγορο τρένο της renfe και σε μόλις 33 λεπτά ήμασταν στον σταθμό του Τολέδο. * Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας είναι πως ο φακός της μηχανής μου μάλλον ήταν λερωμένος, κάτι που δεν εντόπισα έγκαιρα με αποτέλεσμα όλες οι φωτογραφίες στο Τολέδο, να έχουν μια θολούρα σε ένα σημείο!



Με το καλημέρα σας το Τολέδο μας εντυπωσίασε λόγω του εξαιρετικού σταθμού τρένων, που είναι από τους πιο ιδιαίτερους και ομορφότερους σταθμούς στη Ισπανία. Ένα υπέροχο κτίριο σε στυλ νεομουδεχάρ (Neo-Mudejar) του 1920 που θεωρείται μνημείο εθνικής κληρονομιάς.


Κι ενώ όλο το μπούγιο που κατέβηκε από το τρένο κατευθύνθηκε προς την έξοδο, εμείς ήμασταν οι μοναδικοί που πήγαμε στο γραφείο του tourist information. Είχα στο μυαλό μου να κάνουμε τουρ για πρώτη φορά με το Hop-On, Hop-Off λεωφορείο για εξοικονόμηση χρόνου και κυρίως γιατί το λεωφορείο πάει κυκλικά και κάνει στάση στο Valle el Mirador για την ωραιότερη θέα της κοιλάδας και του Τολέδο. Η εξυπηρετικότατη υπάλληλος όμως μας είπε πως δεν προτείνει το Hop-On, Hop-Off γιατί το κόστος είναι πάνω από 10 ευρώ και περιλαμβάνει έναν κύκλο χωρίς τη δυνατότητα να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις σε κάθε στάση περιμένοντας το επόμενο. Γι’ αυτό μας πρότεινε το τουριστικό τρενάκι που κάνει σχεδόν την ίδια διαδρομή και κοστίζει μόνο 5,50€. Απλά θα ‘πρεπε να αγοράσουμε το εισιτήριο και να πάρουμε το τρενάκι από την κεντρική πλατεία Zocodover, ενώ το Hop-On, Hop-Off bus περνάει και από τον σταθμό τρένων. Ήταν η καλύτερη επιλογή όμως γιατί ούτως σι άλλος, γιατί ήθελα να το πάμε ποδαράτο ώστε να προσεγγίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την παλιά πόλη.

Ο σταθμός του Τολέδο από την Paseo de la Rosa


Έτσι πολύ ορεξάτοι , ξεκινήσαμε από τον σταθμό από την Paseo de la Rosa και σε λίγα λεπτά φτάσαμε στην ιστορική γέφυρα Alcantara. Η θερμοκρασία είχε πιάσει τους 24 βαθμούς και θα ανέβαινε κι άλλο. Η εικόνα της παλιάς πόλης στο λόφο μας μαγνήτισε από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η κοιλάδα με τον ποταμό Τάγο που αγκαλιάζει την πόλη έλαμπε κάτω από τον ήλιο και ήμασταν ένα βήμα πριν μπούμε σε μια από τις ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις που έχουμε δει!




Περάσαμε την Ρωμαϊκή τοξωτή γέφυρα Puente de Alcantara, η οποία χτίστηκε από τους Ρωμαίους μετά την ίδρυση της πόλης και κατά το Μεσαίωνα ήταν μία από τις λίγες εισόδους στην πόλη. Σταθήκαμε στη γέφυρα να παρατηρήσουμε τις αψίδες της και να ατενίσουμε την όμορφη θέα στην κοιλάδα. Στην απέναντι πλευρά, στέκεται σε λόφο το μεσαιωνικό κάστρο του San Servando. Πριν καν μπούμε μέσα στην πόλη, το Τολέδο μας είχε συνεπάρει. Μια πόλη διαμάντι!










Περάσαμε την πύλη Puerta de Alcantara και ανηφορίσαμε από τα μεσαιωνικά σκαλοπάτια προς τα ενδότερα της πόλης. Πριν μπούμε στο εσωτερικό της, ρεμβάσαμε από το μεγάλο πλάτωμα Paseo Carmen, την καταπληκτική πανοραμική θέα προς τη γέφυρα, τον ποταμό και το μεσαιωνικό κάστρο απέναντι στο λόφο.












Η Μαδρίτη ήδη μας είχε ξεθεώσει, θα ακολουθούσαν άλλες 3 κουραστικές μέρες με τρέξιμο στη Βαρκελώνη κι έτσι στο Τολέδο θέλαμε όλα να γίνουν χαλαρά! Όπως κάθε μεσαιωνική πόλη, έτσι και το Τολέδο προσφέρεται για χαλαρούς περιπάτους, χάσιμο στα στενά σοκάκια με μια ανέμελη αύρα που σε ξεκουράζει από μόνη της. Ωστόσο στο Τολέδο υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις άλλες παλιές πόλεις. Δεν μιλάμε για ακόμα μια μεσαιωνική πόλη. Η καλλιτεχνική αξία του Τολέδο είναι ανυπολόγιστη. Γνωστή και ως ''Αυτοκρατορική πόλη'', από το 1085 έως το 1559 υπήρξε πρωτεύουσα της Ισπανικής αυτοκρατορίας, ισχυρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο αποτελώντας μια ολόκληρη πόλη μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής, εμποτισμένη από τον El Greco, Cervantes και Garcilaso. Χάρη στην τεράστια ιστορική και καλλιτεχνική κληρονομιά του μπήκε στη λίστα της Unesco, ενώ είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνυπάρχουν τρείς πολιτισμοί, τρεις μεγάλες θρησκείες. Εδώ η συνύπαρξη είναι εφικτή και εξαιρετικά εμπλουτιστική! Όλα τα αρχιτεκτονικά στυλ βρίσκονται στο Τολέδο. Αραβικό, mudejar, γοτθικό, αναγέννησης. Τζαμιά, συναγωγές, καθεδρικοί ναοί μετατρέπουν το Τολέδο σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ισπανίας γεμάτη εκπλήξεις!

Με λίγα λόγια μιλάμε για αμέτρητα σπουδαία αξιοθέατα. Η λίστα είναι τεράστια και θες μέρες για να τα δεις όλα. Εκ των πραγμάτων ήταν απίθανο να τα επισκεφτούμε όλα μέσα σε λίγες ώρες. Έτσι αποφάσισα να δούμε χαλαρά την πόλη, να νοιώσουμε τον παλμό και την ατμόσφαιρά της, να θαυμάσουμε το τοπίο να τη δούμε πανοραμικά από διάφορα σημεία και να επισκεφτούμε επιλεκτικά 2-3 σημαντικά αξιοθέατά της. Το Τολέδο, κράτησε ανέπαφη τη γοητεία του με τα στενά δαιδαλώδη δρομάκια και τα μεγαλειώδη μνημεία του, σκαλισμένα ως μια μανία πάνω στον βράχο που οριοθετεί ο ποταμός Tajo και λούζει το ιστορικό κέντρο του! Μα πάνω από όλα κράτησε τη γοητεία του, με το άρωμα του μυστηρίου να πλανάται σε κάθε γωνιά! Ήμουν απίστευτα χαρούμενος που βρισκόμουν στο Τολέδο και ήθελα σαν τρελός να σκαλίσω την ιστορία του!

Για να σας προσγειώσω για όσους δεν ξέρετε, μη φανταστείτε μια πόλη ήσυχη, που περπατάς ανενόχλητος, και έχεις προσκολληθεί στη μεσαιωνική της όψη. Δυστυχώς μέσα στα πλακόστρωτα στενά κυκλοφορούν αυτοκίνητα και είναι παρκαρισμένα παντού, ενώ οι πολυκοσμία από επισκέπτες την έχουν κάνει άκρως τουριστική. Και? Δεν με ενόχλησε καθόλου, κι ακόμα κι έτσι απολαύσαμε την πόλη στο έπακρον με όλη αυτή την ζωντάνια που για πολλούς μπορεί να είναι και ενοχλητική. Όμως μιλάμε για το Τολέδο, μια πόλη συγκλονιστική γεμάτη ενέργεια και άπειρους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.

Περπατήσαμε την Calle Miguel de Cervantes...




που μας έβγαλε στην κεντρική πλατεία του Τολέδο, Plaza Zocodover





Κάθε πόλη έχει το τουριστικό της κέντρο, κι έτσι στο Τολέδο η καρδιά της πόλης χτυπάει στην Plaza Zocodover που όπως ήταν αναμενώμενο είχε πολύ κόσμο. Εμείς πήγαμε στο σταντ του τουριστικού τρένου για να πάρουμε τα εισιτήρια μας. Τελικά πληρώσαμε από 6,50€ ενώ ήξερα πως το εισιτήριο κοστίζει 5€. Μετά κατάλαβα πως πληρώσαμε 6,50€ γιατί θέλαμε δεν θέλαμε θα είχαμε και audio guide και μάλιστα στην Ελληνική γλώσσα! Ας είναι λοιπόν. Το τρενάκι θα αναχωρούσε σε 20 λεπτά και η στάση είναι λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία στην οδό Cuesta Alcazar. Η Μαυριτανική όψη της πόλης κάνει το Τολέδο ιδιαίτερο και εξωτικό! "Βραχνή θλίψη. Δόξα της Ισπανίας και το φως των πόλεων της’’ είπε ο Θερβάντες!





Το τρενάκι ήρθε στην ώρα του και ο οδηγός μας μοίρασε τα ακουστικά μας. Να σας δώσω και ένα Tip. Στα καθίσματα του τρένου χωράνε 4 άτομα. Μη μπείτε πρώτοι μέσα. Με τρόπο μπείτε τελευταίοι, γιατί στα δεξιά είναι η θέα προς την κοιλάδα και την παλιά πόλη. Εγώ σαν βλάκας δεν το σκέφτηκα και μπαίνοντας πρώτοι καθίσαμε στα αριστερά, κι έτσι στη διαδρομή δεν μπορούσα να απολαύσω καλά τη θέα ούτε να βγάλω καλές φωτογραφίες.Μόνο αν έκοβα τα κεφάλια του θείου και της θείας που καθόταν δίπλα μας!


Το τρενάκι, κάνει τον κύκλο περιμετρικά της πόλης κατά μήκος του ποταμού. Περάσαμε δίπλα από την γέφυρα Alcantara, ανηφορίσαμε τον λόφο και σε 15 λεπτά φτάσαμε στο Mirador del Valle, στο σημείο που κάνουν στάση όλα τα τουριστικά λεωφορεία, το σημείο που κάθε επισκέπτης του Τολέδο θέλει να δει, το σημείο που ίσως να είναι ο σημαντικότερος λόγος επίσκεψης στο Τολέδο!




Στο Mirador del Valle, κάναμε στάση για 5 λεπτά. Είναι το ωραιότερο σημείο να ατενίσεις το Τολέδο. Η ομορφιά του Τολέδο μακριά από τη δραστηριότητα της πόλης είναι συγκλονιστική. Αυτή η πανοραμική άποψη της πόλης, είναι σαν την υπέροχη ζωγραφιά που είχε φτιάξει ο Ελ Γκρέκο το 1608 για το Τολέδο! Αυτή η απίστευτη θέα κατά το ηλιοβασίλεμα και όταν θα ανάβει η πόλη τα φώτα της, είμαι σίγουρος πως θα είναι μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσει κάποιος. Όμως ακόμα και κάτω από τον λαμπερό καστιγιάνικο ήλιο, θα μου μείνει αξέχαστη η εικόνα της μεσαιωνικής πόλης και της κοιλάδας. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου, στέκεται το Αλκάθαρ του Τολέδου σαν κορόνα! Πύργοι, εκκλησίες και παλάτια. Ένα όνειρο αρχιτεκτονικής λαξευμένη στο βράχο που το αγκαλιάζει ο ποταμός Τάγος!







Μετά την 5λεπτη στάση αναχωρήσαμε με το τρενάκι, το οποίο διέσχισε τον δρόμο δίπλα από την κοιλάδα, πέρασε δίπλα από την μεσαιωνική γέφυρα San Martin, ξαναμπήκε στο ιστορικό κέντρο και ολοκλήρωσε την διαδρομή του ακριβώς στο ίδιο σημείο που μας πήρε, σχεδόν έξω από το Αλκάθαρ. Επίσκεψη στο Τολέδο λοιπόν χωρίς να δεις την πανοραμική του θέα του από το Mirador del Valle είναι μισές δουλειές και μισή χαρά! Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε από ψηλά την γνωριμία μας με το Τολέδο, είχε έρθει η ώρα να περπατήσουμε τα σοκάκια του και να το δούμε στην καθημερινότητα του. Το Alcazar του Τολέδο, το είδαμε μόνο από έξω. Είναι μια εντυπωσιακή πέτρινη οχύρωση που πρωτοκατασκεύασαν οι Ρωμαίοι, όμως οι Άραβες ήταν αυτοί που το κατασκεύασαν σαν οχυρό για να ελέγχουν την πόλη. Μετά την ανάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς, το 1085, ο βασιλιάς Αλφόνσος ΣΤ' της Καστίλλης το ανοικοδόμησε. Στεγάζει την περιφερειακή βιβλιοθήκη και το Μουσείο του στρατού (Museo del Ejercito). Και μπορεί από ψηλά το κτίριο του Αλκάθαρ να μας φάνηκε ντελικάτο και κομψό όμως από κοντά μας εντυπωσίασε με τον όγκο του!


Μπορεί μέσα στο ιστορικό κέντρο να κυκλοφορούν οχήματα που χαλάνε κάπως την ατμόσφαιρα της μεσαιωνικής πόλης, όμως το Τολέδο δεν μας άφησε παραπονεμένους γιατί αυτή η μαγική πόλη έχει πολλά στενά σοκάκια άκρως γοητευτικά και έρημα. Τα ανακαλύψαμε χωρίς χάρτες κατηφορίζοντας και ψάχνοντας την Plaza Ayuntamiento, την πλατεία που βρίσκεται το Δημαρχείο και ο Καθεδρικός ναός του Τολέδο.










Στην πλατεία Δημαρχείου Plaza Ayuntamiento γινόταν ψιλοχαμός από κόσμο. Ο Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo, είναι ο Καθεδρικός ναός του Τολέδο. Χτίστηκε μεταξύ 1226 – 1493 και είναι από τους πιο πρωτότυπους καθεδρικούς ναούς, από τους λίγους στην Ισπανία που ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο της Γοτθικής τέχνης. Αποφάσισα να μην μπούμε μέσα και βολτάραμε στην πλατεία ενώ ο ήλιος είχε γίνει πιο καυτός. Στην πλατεία μας έκανε εντύπωση μια τρελοπαρέα αντρών οι οποίοι ήταν πολύ ζωηροί και φασαριόζοι. Γρήγορα καταλάβαμε πως τα παιδιά ήταν…πορνοστάρ! Θα μου πείτε πως το κατάλαβα. Ε δεν ήταν και τόσο δύσκολο ούτε ήθελε φαντασία να το καταλάβεις! Θα τους ξαναβλέπαμε και αργότερα να κάνουν εξτριμ δραστηριότητες!












Δίπλα από την πλατεία Δημαρχείου είναι η μικρή Plaza Consistorio. Μια ωραία ήσυχη πλατεία με ένα μικρό καφέ-εστιατόριο. Χωρίς σκέψη την αράξαμε στα τραπεζάκια έξω και απολαύσαμε σπιτικό καστιγιάνικο φαγητό και μπύρα. Γρήγορη και φιλική εξυπηρέτηση και πάνω απ’ όλα ηρεμία. Ήταν το τέλειο διάλειμμα πριν συνεχίσουμε τη γνωριμία μας με το φανταστικό Τολέδο!








Συνεχίσαμε σε διάφορα στενά σοκάκια, άλλα πιο ήρεμα άλλα πιο πολύβουα. Πολλά τα είχα σημειωμένα να τα δούμε και ακόμα περισσότερα τα ανακαλύψαμε τυχαία αφήνοντας τον εαυτό μας να ''χαθεί'' στους δρόμους του μοναδικού Τολέδο. Σε κάθε μας βήμα, η πόλη τριών πολιτισμών μας αποκάλυπτε και μια έκπληξη!






Συνεχίζεται...
 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
2.224
Likes
25.916
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
όχι δεν θα γλιτώσετε έτσι εύκολα.
Καλέ ποιός σου είπε ότι θέλουμε να γλιτώσουμε. Ψέματα σου είπαν!:)

Γράφε, γράφε...γιατί δεν έχω πάει ακόμα ούτε στη μία, ούτε στην άλλη.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Καλέ ποιός σου είπε ότι θέλουμε να γλιτώσουμε. Ψέματα σου είπαν!:)

Γράφε, γράφε...γιατί δεν έχω πάει ακόμα ούτε στη μία, ούτε στην άλλη.
Θα γράψω αλλά την συχνότητα δεν ξέρω. Είμαι και επιμελής και δεν θέλω να χαλάσω τη φήμη μου:D
 

marianna k.

Member
Μηνύματα
186
Likes
534
Επόμενο Ταξίδι
Βέλγιο
Ταξίδι-Όνειρο
Κoύβα
Χάζευα τις φωτογραφίες από το ταξίδι σου στο ίνσταγκραμ και περίμενα την ιστορία με ανυπομονησία!! :clap:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Χάζευα τις φωτογραφίες από το ταξίδι σου στο ίνσταγκραμ και περίμενα την ιστορία με ανυπομονησία!! :clap:
Τώρα θα ρωτούσα, και που ξέρεις το instagram μου:D Τελείως ξανθός!
Έχω περιέργεια να δω, πότε θα βγάλω κεφάλαιο:eek: Υπομονή!
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αμάν ρε Γιάννη. Δεν μπορούσες να κάνεις αυτό το ταξίδι πριν 9 χρόνια (που πήγα Βαρκελώνη) ή πριν 7 χρόνια που πήγα Μαδρίτη και Τολέδο για να έχω τα tips? Απαράδεκτος.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
4 διανυκτερεύσεις Βαρκελώνη, 2 Μαδρίτη (υποθέτω και το Τολέδο μέσα), μήπως το αποτέλεσμα ήταν γνωστό πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι? :icon_evil:
χαχα όχι με παρεξήγησες. Στη Μαδρίτη οι καθαρές μέρες ήταν 2,5 μέρες (χωρίς Τολέδο) και στη Βαρκελώνη 3 μέρες άσχετα με τις διανυκτερεύσεις. Οπότε ήταν δίκαιο, τις είδα σχεδόν ισάξιες μέρες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αμάν ρε Γιάννη. Δεν μπορούσες να κάνεις αυτό το ταξίδι πριν 9 χρόνια (που πήγα Βαρκελώνη) ή πριν 7 χρόνια που πήγα Μαδρίτη και Τολέδο για να έχω τα tips? Απαράδεκτος.
Πριν 9 χρόνια, ταξιδιωτικά δεν ήξερα που πάνε τα 4! Με συγχωρείς πάντως :D
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αν και προτίμησες Βαρκελώνη (πφφφφ...) θα σε διαβάσω με ευχαρίστηση! Περιμένουμε την αναλυτική περιγραφή σου!!!

Μα... Βαρκελώνη;;; Έλεος δλδ! :p
Α σε παρακαλώ! Εδώ είχαμε ντέρμπι κανονικό και βαθμολογία. Δεν βγήκε αυθαίρετα το αποτέλεσμα:p
Μάλλον θα διαφωνήσεις σε αρκετά σημεία όταν θα φτάσω στη Βαρκελώνη. Η κριτική δεκτή:D
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.149
Likes
5.373
Αν και προτίμησες Βαρκελώνη (πφφφφ...) θα σε διαβάσω με ευχαρίστηση! Περιμένουμε την αναλυτική περιγραφή σου!!!

Μα... Βαρκελώνη;;; Έλεος δλδ! :p
Α σε παρακαλώ! Εδώ είχαμε ντέρμπι κανονικό και βαθμολογία. Δεν βγήκε αυθαίρετα το αποτέλεσμα:p
Μάλλον θα διαφωνήσεις σε αρκετά σημεία όταν θα φτάσω στη Βαρκελώνη. Η κριτική δεκτή:D
Μήπως να κάναμε κανένα travel war? :innocent:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.903
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom