Δανία Ισλανδία Πλήρης γύρος Ισλανδίας, κεντρική έρημος, Δυτικά Φιορδ και μια τζούρα από Γροιλανδία

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163

Στο δρόμο για την Askja - Ταξίδι στη μαύρη καρδιά της Ισλανδίας

Σταματημένοι εδώ και πέντε λεπτά στην όχθη του Grafarlandaa παρακολουθούμε τη ροή του ποταμού τροφοδότη του Jokulsa a Fjollum (εκείνου που κατακρημνίζεται στο Dettifoss) προσπαθώντας να μαντέψουμε το βάθος του. Περνάμε ή δεν περνάμε; Ιδού το αμλετικό δίλημμα το οποίο (υποψιάζομαι ότι) ταλανίζει εσωτερικά και τους τέσσερις της παρέας μας, κι ας μην το ομολογεί κανένας φωναχτά.

Εμένα πάντως το σαράκι της αμφιβολίας σίγουρα με τρώει. Κι όχι μόνο τώρα, εν όψει της «ώρας της αλήθειας», αλλά εδώ και μήνες, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτού του ταξιδιού. Και μιας και το συζητάμε, συνειδητοποιώ ότι πρέπει να κατανάλωσα πάνω από το πενήντα τα εκατό του χρόνου έρευνας στο να μαζεύω λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ισλανδική ενδοχώρα, την κατάσταση των δρόμων και τις τεχνικές δυσκολίες. Μιλάμε για εμμονή. Τόσο που στο τέλος κατέληξα να βλέπω περάσματα ποταμών ακόμα και στον ύπνο μου. Και μάλιστα όχι πάντα με αίσιο τέλος. Διόλου περίεργο το τελευταίο άμα σκεφτεί κανείς τον αριθμό των αδρελινογεννεσουργών αφηγήσεων που περισυνέλεξα στα διάφορα ταξιδιωτικά φόρουμ, με ιστορίες τρόμου για τροχοφόρα παγιδευμένα στην γκρίζα ηφαιστειακή άμμο, κολλημένα σε θανατηφόρες λάσπες, ντεραπαρισμένα σε γλιστερές κροκάλες ή, ακόμα χειρότερα, ακινητοποιημένα εν μέσω ποταμού με τη μηχανή πνιγμένη από τα νερά. Ανάμεσα στα πιο γνωστά περιστατικά, είναι αυτό που σημειώθηκε το 2000 όταν 4χ4 ισλανδικό τουριστικό λεωφορείο παρασύρθηκε από τον ορμητικό ρου για να ξεβραστεί δεκάδες μέτρα μακρύτερα, και το άλλο, το 2006, όταν μια 67χρονη Γερμανίδα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το πλημμυρισμένο της όχημα και να περπατήσει καμιά εξηνταριά χιλιόμετρα μέχρι να ξαναβγεί στον κεντρικό δρόμο και να βρει επιτέλους βοήθεια.
Ο Θωρ να βάλει το χέρι του δηλαδή, να μη μας βρουν τα ίδια…!

Στο μεταξύ, το αμλετικό ερώτημα με το οποίο ξεκίνησα τη σημερινή αφήγηση πρόκειται ν’ απαντηθεί οσονούπω, αφού βλέπω τον Ζυρ να τραβάει την τελευταία ρουφηξιά από το τσιγάρο του, να το σβήνει στην άμμο, να μαζεύει (εννοείται!) την γόπα και να κάθεται στο τιμόνι.
- Έτοιμοι;
- Έτοιμοι!!!
Με το πού ο αγαπημένος μου βάζει μπρος τη μηχανή και ρίχνει την πρώτη ταχύτητα συντελείται μέσα μου η προσδοκώμενη μαγική μεταστροφή. Εν ριπή οφθαλμού, το άγχος και η ανησυχία πάνε περίπατο και παραχωρούν τη θέση τους στο μόνο συναίσθημα αντάξιο τέτοιων στιγμών: την εκρηκτική χαρά της περιπέτειας. Εδώ είμαστε λοιπόν! Στο στοιχείο μας!

Αχ πόσο γνώριμες και συναρπαστικές αυτές οι «πρώτες φορές»! Και για να θυμηθώ μερικές: Η πρώτη σοβαρή δοκιμασία με τις λάσπες στα Βαρδούσια, σε διαδρομές που επισήμως είχαν κλείσει από τις καταρρακτώδεις βροχές. Η πρώτη επίπονη αναμέτρηση με το χιόνι στους δασικούς δρόμους του νομού Καστοριάς τότε που στο τσακ δεν κολλήσαμε ανεπανόρθωτα για να μας βρουν κατεψυγμένους την επόμενη άνοιξη. Άσε πια η πρώτη εμπειρία οδήγησης σε πάγο, στο ξεχασμένο Αιτωλικό, που παρ ’ολίγο να μετατραπεί σε πρώτη (και τελευταία) εμπειρία πτώσης στους χάσκοντες γκρεμούς από κάτω. Κι όμως τα καταφέραμε. Πάντα. Ας είναι καλά το ηρωικό suzukάκι μας, το ταπεινό πλην θαυματουργό τζηπάκι των 1300 κυβικών που συνεχίζει να μας περιφέρει ακούραστα ανά την Ελλάδα κοντά ένα τέταρτο του αιώνα μετά από κείνες τις «πρώτες φορές». Ας είναι καλά και το νοικιασμένο Landrover που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους πριν καμιά δεκαετία στην παρθενική μας επαφή με τις αμμώδους εκτάσεις της Ναμίμπ και της Καλαχάρι. Και μια σκέψη ευγνωμοσύνης για το άλλο νοικιασμένο όχημα, ένα Toyota Landcruiser που…

Έχουμε μπει μέσα στο ποτάμι! Μπροστά μας μόνο το νερό κι από κάτω οι ρόδες που αφρίζουν. Με το λεβιέ του 4χ4 στο κοντό διαφορικό, προχωράμε αργά αλλά απολύτως σταθερά. Ούτε υποψία ντεραπαρίσματος. Ο χρυσός κανόνας οδήγησης που ο Κώστας τηρεί απαρέγκλιτα: οδηγεί το αυτοκίνητο ελαφρώς διαγώνια, με τη φορά του ποταμού, και με μια ταχύτητα μόλις λίγο μεγαλύτερη απ’ αυτήν της ροής. Σίγουρος και ατάραχος ο καλός μου! Σαν έτοιμος από χρόνια γι αυτήν ειδικά τη στιγμή.

Λίγο μετά τη μέση, το νερό βαθαίνει κάπως παραπάνω αλλά για ελάχιστη μονάχα απόσταση. Το Wrangler συνεχίζει να συμπεριφέρεται άψογα, ενώ καταπίνει το υγρό στοιχείο χωρίς ίχνος δυσφορίας. Το αντίθετο μάλιστα, δείχνει να το απολαμβάνει κι όλας. Κι εμείς ακόμα περισσότερο, ειδικά όσο, μέτρο το μέτρο, το αυτοκίνητο κερδίζει την εμπιστοσύνη μας.

Φτάσαμε στην όχθη. Τι; Κι όλας; Αυτό ήταν; Σιγά το πράγμα! Γι αυτό είχα αγχωθεί τόσο καιρό; Ανακουφισμένοι και χαρούμενοι, βγάζουμε πολεμικές ιαχές χορεύοντας ένα γύρο σαν Ινδιάνοι μπροστά στο πεδίο λάβας που μας περιμένει για τη συνέχιση της διαδρομής.



Τι λέτε, πάμε; Ε όχι δα! Να μην παίξει λιγάκι κι ο Βαγγέλης; Γίνεται; Δεν γίνεται. Το αυτοκίνητο έχει μόλις στραγγίξει από τα νερά, καιρός λοιπόν να ξαναβραχεί. Ο Βαγγέλης μπαίνει μόνος του μέσα στο Wrangler για μια αλέ-ρετούρ διάσχιση ξεχαρμανιάσματος, κι ο Κώστας θα κάνει αυτό που προσδοκούσε και δεν μπορούσε όσο καθόταν στη θέση του οδηγού: Να φωτογραφήσει. Ορίστε, δείτε κι εσείς.




Από νωρίς το πρωί που αναχωρήσαμε από το Μύβατν, η διάσχιση του Grafarlandaa ήταν το μόνο κάπως σοβαρό εμπόδιο στην μέχρι τώρα πορεία μας. Η στροφή για την F88, την αποκαλούμενη Oskjuleid route (ή αλλιώς ο δρόμος για την Askja ) ξεκινάει από το Grimsstadir, πάνω στη γνωστή Ring Road, τριάντα δύο χιλιόμετρα ανατολικά του Μύβατν. Από κει μέχρι τον Grafarlandaa, η διαδρομή πραγματοποιείται πάνω σ’ έναν απολύτως ομαλό δρόμο από ηφαιστειακή τέφρα, σε χρώμα – τι άλλο; - σταχτί.





Τώρα όμως όσο προχωράμε, τα πράγματα δυσκολεύουν, και όσο δυσκολεύουν, τόσο πιο απόκοσμα γίνονται.



Μόνιμα πλέον μέσα στο οπτικό μας πεδίο, το στεφανωμένο φευγάτα σύννεφα Herdubreid, σήμα κατατεθέν του «δρόμου για την Askja» και αγαπημένο βουνό κάθε Ισλανδού.





Ωχ! Και τώρα τι γίνεται; Έχουμε φτάσει μπροστά στον Lindaa (άλλον έναν τροφοδότη του Jokulsa) και μια απλή ματιά αρκεί για να διακρίνει κανείς τη διαφορά βαθμού επικινδυνότητας αυτής της διάσχισης σε σχέση με την προηγούμενη. Το ποτάμι εδώ είναι σαφώς πιο φουσκωμένο, ενώ οι έντονες κατά τόπους αναταράξεις σηματοδοτούν ανώμαλο βυθό και αυξομειώσεις βάθους.


Στην όχθη στέκεται ήδη ένα Toyota RAV με δυο Ελβετούς ακόμα πιο διστακτικούς από μας. Μας ομολογούνε δε απερίφραστα ότι περιμένουν εδώ και κάνα εικοσάλεπτο ελπίζοντας να εμφανιστεί κάποιο αυτοκίνητο να διασχίσει το ποτάμι πριν απ’ αυτούς. «Ευτυχώς που ήρθατε! Με το Wrangler, εσείς δεν θα έχετε πρόβλημα να περάσετε!»
- Τι λέτε; Καλοσύνη σας! Εκτιμώ το άδολο και μη συμφεροντολογικό της προτροπής σας (όχι, το τελευταίο δεν το είπα).

Αλονζ ανφάν! Το γαλλιστί σύνθημα έχει μόλις εκστομιστεί από τον Κώστα που ήδη κάθεται στη θέση του οδηγού, απολύτως ήρεμος και χαμογελαστός. Οι Ελβετοί μόνο που δεν χοροπηδάνε από τη χαρά τους που επιτέλους βρέθηκαν πρόθυμα πειραματόζωα.





Λίγα μόλις μέτρα από την όχθη, ο βυθός κατηφορίζει απότομα και το αυτοκίνητο παίρνει έντονα πρόσθια κλίση ενώ το νερό γύρω μας αφρίζει. Κι όταν λέμε αφρίζει, αφρίζει πολύ!



Εδώ βρίσκεται και το πιο κρίσιμο σημείο. Να μην πανικοβληθείς και να κρατήσεις σταθερό τιμόνι και ταχύτητα. Αυτό ήταν! Η δυσκολία ξεπεράστηκε. Η υπόλοιπη διάσχιση ολοκληρώνεται χωρίς παρατράγουδα.





Και όπως πολύ σωστά καταλάβατε από την ύπαρξη φωτογραφιών, το παιχνίδι μας άρεσε τόσο πολύ που το επαναλάβαμε και δυο και τρεις φορές. Έ, μετά την τρίτη φορά, μέχρι και οι Ελβετοί ξεψάρωσαν κι αποτόλμησαν το μεγάλο βήμα.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Ααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ
Πολλαπλοί οργασμοί (ταξιδιωτικοί) νυχτιάτικα.
Ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αχχχχ!!! Πάω για ύπνο!!! Θα ονειρεύομαι ότι διαβάζω την ιστορία σου!
Αύριο όμως στην πραγματικότητα... !! Ανυπομονώ!!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.703
Likes
11.142
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Από τους top ονειρεμένους προορισμούς μου! Αναμένω εναγωνίως.:xmas_biggrin:
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς!Ανυπομονώ για τη συναρπαστική συνέχεια...
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
25 ημέρες Ισλανδία είναι ταξιδιωτική λαιμαργία για τους περισσότερους που αρκούνται στη μία εβδομάδα:xmas_evil:

Η εκδρομή στον κρατήρα Askja και η διάσχιση του δρόμου των υψιπέδων, υποθέτω, από Landmannalaugar μέχρι τη Myvatn είναι ψαγμένες και δύσκολες επιλογές, ειδικά με τον ευμετάβλητο καιρό ακόμα και το καλοκαίρι.

Φυσικά, περιμένω εναγωνίως και Γροιλανδία αν και θα προτιμήσω τη δυτική μεριά στο μέλλον για πρώτη επαφή μαζί με μια έξτρα τζούρα Ισλανδία παίρνοντας ιδέες από το grand tour σου.
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
Από τους top ονειρεμένους προορισμούς μου! Αναμένω εναγωνίως.:xmas_biggrin:
Underwater κι εγώ που πήγα, εξακολουθώ να ονειρεύομαι πότε θα μπορέσω να ξαναπάω...! Δεν είναι απλά top. Είναι το top των top!

Η όμορφη φωτό από την Jokulsarlon?
Όχι, είναι από το Breidarlon καμιά 15αριά χλμ. δυτικά του Jokulsarlon. Εκεί το lagoon είναι ελαφρώς λιγότερο εντυπωσιακό αλλά σχεδόν έρημο από τουρίστες.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Ααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ
Πολλαπλοί οργασμοί (ταξιδιωτικοί) νυχτιάτικα.
Ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!
Θυμαμαι μια Ισλανδία απ τον Μcelk. Πιο προσφατη του Παναγιώτη.
Τώρα θα μας αποτελειώσεις Ισαβέλα.
Ασε που υπάρχει πάντα η απορία: Τι απέγινε αυτο το κράτος μετα την απόρριψη του μνημονίου;
Αρχίζω λοιπόν λογαριασμους και ερευνα για ζευγος συνταξιιδωτων, εσυ φροντισε να μας πληροφορησεις σύντομα για τα υπόλοιπα.
ΥΓ: Τα Hostels της Ισλανδιας φαινονται παλατια μπροστα σ αυτα της Ιρλανδίας που απήλαυσα περσί
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
25 ημέρες Ισλανδία είναι ταξιδιωτική λαιμαργία για τους περισσότερους που αρκούνται στη μία εβδομάδα:xmas_evil:

Η εκδρομή στον κρατήρα Askja και η διάσχιση του δρόμου των υψιπέδων, υποθέτω, από Landmannalaugar μέχρι τη Myvatn είναι ψαγμένες και δύσκολες επιλογές, ειδικά με τον ευμετάβλητο καιρό ακόμα και το καλοκαίρι.

Φυσικά, περιμένω εναγωνίως και Γροιλανδία αν και θα προτιμήσω τη δυτική μεριά στο μέλλον για πρώτη επαφή μαζί με μια έξτρα τζούρα Ισλανδία παίρνοντας ιδέες από το grand tour σου.
Ε, ναι παραδέχομαι ότι κυλίστηκα βαθειά μέσα στο βούρκο του τρίτου από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα, την απληστία δηλαδή, αλλά μόνο την ταξιδιωτική. Ως προς τις ανέσεις υπήρξα σεμνή όπως φρόντισα να τονίσω, έτσι εξάλλου μπόρεσα να ικανοποιήσω το βασικό μου πάθος. :xmas_mrgreen:

Ως προς τις διασχίσεις και την ενδοχώρα:

1. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή της F88 μέχρι την Askja, κι από κει πήραμε την F910 που μας οδήγησε στο Adalbol, την πιο μεσόγεια φάρμα της Ισλανδίας όπου διανυκτερεύσαμε πριν βγούμε την επομένη στην ανατολική ακτή στο Seydisfjordur.
2. Από το Hvoll, φτάσαμε στο ηφαίστειο του Laki για ολοήμερη περιήγηση και τo βράδυ καταλήξαμε στο Vik.
3. Οδηγήσαμε τον δρόμο 35 (Kjolur road) που χώνεται στην ενδοχώρα ανάμεσα στους παγετώνες Langjokull και Hofsjokull για να διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο δίπλα στο γεωθερμικό πεδίο του Hveravellir. Μετά το Hveravellir, o δρόμος 35 συνεχίζει για να ενωθεί με την ring road στο ύψος του Blonduos. Επειδή όμως είχαμε ήδη καλύψει τον βορρά, προτιμήσαμε να χωθούμε προς το Kerlingarfjoll μέσω του δρόμου F347.
4. Και βεβαίως πήγαμε στο Landmannalaugar μέσω της F208, και μετά την επίσκεψη οδηγήσαμε μέχρι το καταφύγιο του Jokulheimar μέσω της F228.

Η ενδοχώρα είναι απλά ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ!

Για την Γροιλανδία μίλησα για τζούρα. Αυτό ακριβώς ήταν. Ίσα για να μας ανοίξει μια όρεξη ΝΑ, και να μας μείνει η πείνα μέχρι σήμερα.:xmas_sad:
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Ωχ Παναγία μου...τι μας περιμένει πάλι...
Θα δημοσιεύσεις και χαρτη Ισαβελλα ή το αφηνεις σε μας;
 

Just Lori

Member
Μηνύματα
449
Likes
1.675
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Αυτά είναι.....περιμένω και'γω τη συνέχεια....:xmas_wink:. Ονειρεμένος προορισμός.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.799
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom