Δανία Ισλανδία Πλήρης γύρος Ισλανδίας, κεντρική έρημος, Δυτικά Φιορδ και μια τζούρα από Γροιλανδία

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163

Πριν αφήσουμε πίσω μας τα Βεστφιρδιρ για να συνεχίσουμε την περιήγησή μας στον Βορρά της Ισλανδίας, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να παραθέσω εδώ μερικές πρόσθετες πρακτικές πληροφορίες. Και πρώτα απ’ όλα το ακριβές πρόγραμμα και την διαδρομή με κάποια χρήσιμα λινκ:

Διαδρομή στα Βεστφιρδίρ

Ημέρα 1: Απογευματινή πτήση Αθήνα-Βερολίνο με Easyjet. Διανυκτέρευση σε τετράκλινο (τιμή δωματίου 72 ευρώ τον Αύγουστο του 2009), στο hostelhttp://www.baxpax.de/kreuzberg/en/home/στη συνοικία Kreuzberg. Το hostel πολύ νεολαιίστικο (ήμασταν οι μόνοι πελάτες στην ηλικία των «ήντα»), ελαφρώς ατημέλητο, αλλά σε πολύ καλή τοποθεσία (το Kreuzberg είναι κατά τη γνώμη μου η πιο ζωντανή και πολυπολιτισμική περιοχή του Βερολίνου) και βεβαίως φτηνό (όχι μόνο το hostel αλλά και τα εστιατόρια/καφέ/μπαρ στα πέριξ).

Ημέρα 2: Ολοήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο - Βραδινή πτήση με Icelandairγια Reykjavik - Άφιξη στην Ισλανδία γύρω στα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Παραλαβή αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο. Διανυκτέρευση σε τετράκλινο (τιμή 112 ευρώ με πρωινό) στο Guesthouse 101 http://www.iceland101.com/ στο κέντρο του Reykjavik.

Ημέρα 3: Εκκίνηση από το Reykjavik με κατεύθυνση πρώτα βόρεια και μετά δυτικά προς την χερσόνησο Snaefellsness. Μαζικές προμήθειες στο σούπερ μάρκετ του Borganes. Διαδρομή από την επαρχιακή No 54 και στη συνέχεια από την Νο 574 κατά μήκος του νότιου τμήματος της χερσονήσου Snaefellsness. Επίσκεψη καθ' οδόν των χωριών Arnarstapi και Hellnar. Πεδία λάβας, παράδοξη ακτογραμμή, βράχινα γλυπτά, αποικίες πουλιών. Συνεχίζουμε περιφερειακά από την Νο 574 επισκεπτόμενοι και άλλα ψαροχώρια και παραλίες. Διανυκτέρευση σε τετράκλινο στο hostel του Stykkisholmur (τιμή δωματίου τότε 65 ευρώ). Συνολική οδήγηση ημέρας 250 περίπου χλμ.

Σημείωση 1: Σημαντικό tip ως προς τα hostels: Στο πρώτο που θα μείνετε, φροντίστε να προμηθευτείτε από την ρεσεψιόν την κάρτα μέλους της hostels international που σας εξασφαλίζει έκπτωση σε οποιοδήποτε κατάλυμα της αλυσίδας όχι μόνο στην Ισλανδία αλλά οπουδήποτε στον κόσμο. Τον Αύγουστο του 2009 η ετήσια κάρτα μέλους κόστιζε 10,5 ευρώ και την αποσβέσαμε μέσα σε τέσσερις διανυκτερεύσεις, ήτοι από την πέμπτη και πέρα είχαμε κέρδος λόγω της έκπτωσης ως μέλη.

Σημείωση 2: Απ’ ότι είδα ψάχνοντας σήμερα στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι το hostel μας στο Stykkisholmur στο μεταξύ έχει κλείσει, έχει όμως ανοίξει κάποιο άλλο αντίστοιχο στο γειτονικό Grundarfjordur http://www.hostel.is/Hostels/Grundarfjordur/

Σημείωση 3: Δεν μπορώ δυστυχώς να ανεβάσω τον λεπτομερή χάρτη όπου σημειώνεται και η παραμικρή επαρχιακή οδός με τον αριθμό της. Θα τον βρείτε ωστόσο παντού στην Ισλανδία, και παρέχεται δωρεάν από τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων μαζί με το νοικιασμένο όχημα.
Ελλείψει του καλού χάρτη ανεβάζω και πάλι σ’ αυτό το σημείο τον χάρτη που ήδη ξέρετε, και που αν μη τι άλλο έχει τα περισσότερα τοπωνύμια που μας ενδιαφέρουν.



Ημέρα 4: Πρωινή αναχώρηση από το Stykkisholmur, για να διασχίσουμε με φέρρυ μπωτ τον κόλπο Breidafjordur με προορισμό τα απομονωμένα Δυτικά Φιορδ. Κράτηση για το πλοίο μπορείτε να κάνετε εδώ: http://www.seatours.is/FerryBaldur/
Διάρκεια θαλάσσιας διαδρομής περίπου 3 ώρες με σύντομη στάση στο νησάκι Flatey. Βγαίνοντας από το πλοίο ακολουθήσαμε τον δρόμο Νο 62 προς το φιορδ Patreksfjordur και στη συνέχεια στρίψαμε από τον Νο F612 για Breidavik και Latrabjarg. Στο Ladrabjarg σας περιμένει ο «γκρεμός της γονιμότητας», 12 χλμ. κάθετων βράχων με χιλιάδες θαλασσοπούλια στο δυτικότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στη συνέχεια, επιστροφή στο Patreksfjordur από τον ίδιο δρόμο και στροφή για το Bildudalur. Διανυκτέρευση στο hostel σε τετράκλινο (τιμή δωματίου 65 ευρώ τότε). http://www.hostel.is/Hostels/Bildudalur/
Σύνολο οδήγησης ημέρας 190 χλμ.

Ημέρα 5: Πρωινή αναχώρηση και οδήγηση κατά μήκος της ακτής από την οδό Νο 60. Χαρακτηριστικό τοπίο υψίπεδων και βαθιών φιορδ. Περίπατος και πικνικ στο Dynjandi δίπλα στους καταρράκτες. Συνέχιση μέσω της Νο 60 για το Thingeyri. Υπέροχα ορεινά τοπία. Στη συνέχεια η διαδρομή περνάει κατά μήκος του ιδιαίτερα θεαματικού φιορδ Dyrafjordur, 39 χλμ. μήκος και στενό στα περισσότερα σημεία του. Διανυκτέρευση σε τετράκλινο (τιμή δωματίου 80 ευρώ τότε) στο hostel του Korpudalur σε μια ονειρική κοιλάδα.http://www.hostel.is/Hostels/Korpudalur/
Συνολική διαδρομή ημέρας 110 χλμ.

Ημέρα 6: Αναχώρηση με προορισμό το παραδοσιακό ψαροχώρι Suduyeri και στη συνέχεια το Isafjordur, "πρωτεύουσα" των Δυτικών Φιορδ με 3.500 κατοίκους. Ευκαιρία για μαζικές προμήθειες στο σούπερ μάρκετ. Και πάλι οδήγηση κατά μήκος των φιορδ από την Νο 61 μέχρι το Heydalur όπου και το κατάλυμά μας σε δίκλινα (Τιμή δίκλινου δωματίου 32 ευρώ) στην ομώνυμη φάρμα. http://en.heydalur.is/
Συνολική διαδρομή ημέρας 200 χλμ.

Ημέρα 7: Οδήγηση από την Νο 61 με αρχική κατεύθυνση προς το Holmavik και στροφή στην Νο F643 που ακολουθεί το ανάγλυφο της ακτής Strandir με προορισμός το Djupavik, ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Ισλανδίας. Περιήγηση κατά μήκος της ακτής Strandir πέρα από το Djupavik και μέχρι το τέρμα του δρόμου καμιά 30αριά χλμ. πιο βόρεια. Συνολική οδήγηση Heydalur-Djupavik 160 χλμ + 60 χλμ για το αλέ-ρετούρ από το Djupavik μέχρι το τέλος του δρόμου της ακτής Strandir = 220 χλμ για τις διαδρομές της ημέρας. Διαμονή στον ξενώνα του Djupavikhttp://www.djupavik.com/en_alfasteinn.php σε δίκλινα (τιμή 42 ευρώ το δίκλινο τότε)

Ημέρα 8: Οδήγηση από Djupavik προς Holmavik από τον ίδιο δρόμο της προηγούμενης μέρας, και από κει συνέχιση της Νο 61 ανατολικά με προορισμό το Saeberg. Σταματώ εδώ γιατί απ’ αυτό το σημείο και πέρα μπαίνουμε στο επόμενο κομμάτι του ταξιδιού, στον Βορρά της Ισλανδίας.


Κατάσταση των δρόμων στα Βεστφιρδιρ: Μερικώς ασφαλτοστρωμένοι, ή αλλιώς βατοί χωματόδρομοι στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής. Μόνο η διαδρομή της 4ης μέρας από την Νο F612 (από Breidavik μέχρι Latrabjarg) καθώς και η διαδρομή της 7ης μέρας από την Νο F643 κατά μήκος της ακτής Strandir για το Djupavik (και τα 30 χλμ πέρα απ’ αυτό) παρουσίαζαν κάποιες (ήπιες) δυσκολίες. Αλλά ακόμα και αυτά τα τμήματα είναι βατά και για τα συμβατικά αυτοκίνητα με προσεκτική οδήγηση. To κακό με τα συμβατικά αυτοκίνητα είναι ότι δεν τα καλύπτει καμιά ασφάλεια για οδήγηση σε δρόμους μαρκαρισμένους ως «F». Όλοι οι δρόμοι F, με τριψήφια αρίθμηση (όπως π.χ. η F612 και η F643) θεωρείται ότι προορίζονται μόνο για 4χ4. Ισλανδική υπερβολή κατά τη γνώμη μου αλλά … έτσι είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται στα συμβατικά αυτοκίνητα να περάσουν από δρόμο F (εμείς πάντως συναντήσαμε μερικά), απλά ο ενοικιαστής παίρνει το (μικρό κατά τη γνώμη μου) ρίσκο να επιβαρυνθεί με την τυχόν ζημιά θα προκαλέσει στο αυτοκίνητο. Και εννοείται ότι πριν ξεκινήσει κανείς μια από τις παραπάνω διαδρομές F με συμβατικό αυτοκίνητο, καλό είναι να ρωτήσει όπου μπορεί αν έχει συμβεί πρόσφατα κάποιο έκτακτο γεγονός που έχει επιδεινώσει πρόσκαιρα την κατάσταση του δρόμου (κατολίσθηση, λασπουριά από καταρρακτώδεις βροχές κλπ.).

Βενζίνη: Αν και η περιοχή των Βεστφιρδίρ είναι πολύ αραιοκατοικημένη, θα βρείτε βενζινάδικα σε αρκετά τακτικά διαστήματα. Ωστόσο δεν θα βρείτε σε κανέναν από του δυο δρόμους F.
Πολλά από τα βενζινάδικα προσφέρουν δυνατότητα για μικροαγορές (μπισκότα, σοκολάτες, ξηρά τροφή), άλλα σερβίρουν και καφέ ή/και πρόχειρα γεύματα.
Πολλά επίσης είναι μόνο σελφ σέρβις ως προς την βενζίνη, δηλαδή ο ίδιος ο πελάτης γεμίζει το ρεζερβουάρ του και πληρώνει μέσω πιστωτικής κάρτας. Όλες οι αντλίες έχουν αναρτημένες σχετικές οδηγίες επί της διαδικασίας και στ’ αγγλικά, δεν θα δυσκολευτείτε, τα κατάφερα ακόμα κι εγώ που είμαι τεχνολογικά πρωτόγονη.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τα Βεστφιρδίρ αλλά για όλα τα βενζινάδικα της χώρας.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Ααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ
Πολλαπλοί οργασμοί (ταξιδιωτικοί) νυχτιάτικα.
Ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αχχχχ!!! Πάω για ύπνο!!! Θα ονειρεύομαι ότι διαβάζω την ιστορία σου!
Αύριο όμως στην πραγματικότητα... !! Ανυπομονώ!!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.703
Likes
11.141
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Από τους top ονειρεμένους προορισμούς μου! Αναμένω εναγωνίως.:xmas_biggrin:
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς!Ανυπομονώ για τη συναρπαστική συνέχεια...
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
25 ημέρες Ισλανδία είναι ταξιδιωτική λαιμαργία για τους περισσότερους που αρκούνται στη μία εβδομάδα:xmas_evil:

Η εκδρομή στον κρατήρα Askja και η διάσχιση του δρόμου των υψιπέδων, υποθέτω, από Landmannalaugar μέχρι τη Myvatn είναι ψαγμένες και δύσκολες επιλογές, ειδικά με τον ευμετάβλητο καιρό ακόμα και το καλοκαίρι.

Φυσικά, περιμένω εναγωνίως και Γροιλανδία αν και θα προτιμήσω τη δυτική μεριά στο μέλλον για πρώτη επαφή μαζί με μια έξτρα τζούρα Ισλανδία παίρνοντας ιδέες από το grand tour σου.
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
Από τους top ονειρεμένους προορισμούς μου! Αναμένω εναγωνίως.:xmas_biggrin:
Underwater κι εγώ που πήγα, εξακολουθώ να ονειρεύομαι πότε θα μπορέσω να ξαναπάω...! Δεν είναι απλά top. Είναι το top των top!

Η όμορφη φωτό από την Jokulsarlon?
Όχι, είναι από το Breidarlon καμιά 15αριά χλμ. δυτικά του Jokulsarlon. Εκεί το lagoon είναι ελαφρώς λιγότερο εντυπωσιακό αλλά σχεδόν έρημο από τουρίστες.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Ααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ
Πολλαπλοί οργασμοί (ταξιδιωτικοί) νυχτιάτικα.
Ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!
Θυμαμαι μια Ισλανδία απ τον Μcelk. Πιο προσφατη του Παναγιώτη.
Τώρα θα μας αποτελειώσεις Ισαβέλα.
Ασε που υπάρχει πάντα η απορία: Τι απέγινε αυτο το κράτος μετα την απόρριψη του μνημονίου;
Αρχίζω λοιπόν λογαριασμους και ερευνα για ζευγος συνταξιιδωτων, εσυ φροντισε να μας πληροφορησεις σύντομα για τα υπόλοιπα.
ΥΓ: Τα Hostels της Ισλανδιας φαινονται παλατια μπροστα σ αυτα της Ιρλανδίας που απήλαυσα περσί
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
25 ημέρες Ισλανδία είναι ταξιδιωτική λαιμαργία για τους περισσότερους που αρκούνται στη μία εβδομάδα:xmas_evil:

Η εκδρομή στον κρατήρα Askja και η διάσχιση του δρόμου των υψιπέδων, υποθέτω, από Landmannalaugar μέχρι τη Myvatn είναι ψαγμένες και δύσκολες επιλογές, ειδικά με τον ευμετάβλητο καιρό ακόμα και το καλοκαίρι.

Φυσικά, περιμένω εναγωνίως και Γροιλανδία αν και θα προτιμήσω τη δυτική μεριά στο μέλλον για πρώτη επαφή μαζί με μια έξτρα τζούρα Ισλανδία παίρνοντας ιδέες από το grand tour σου.
Ε, ναι παραδέχομαι ότι κυλίστηκα βαθειά μέσα στο βούρκο του τρίτου από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα, την απληστία δηλαδή, αλλά μόνο την ταξιδιωτική. Ως προς τις ανέσεις υπήρξα σεμνή όπως φρόντισα να τονίσω, έτσι εξάλλου μπόρεσα να ικανοποιήσω το βασικό μου πάθος. :xmas_mrgreen:

Ως προς τις διασχίσεις και την ενδοχώρα:

1. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή της F88 μέχρι την Askja, κι από κει πήραμε την F910 που μας οδήγησε στο Adalbol, την πιο μεσόγεια φάρμα της Ισλανδίας όπου διανυκτερεύσαμε πριν βγούμε την επομένη στην ανατολική ακτή στο Seydisfjordur.
2. Από το Hvoll, φτάσαμε στο ηφαίστειο του Laki για ολοήμερη περιήγηση και τo βράδυ καταλήξαμε στο Vik.
3. Οδηγήσαμε τον δρόμο 35 (Kjolur road) που χώνεται στην ενδοχώρα ανάμεσα στους παγετώνες Langjokull και Hofsjokull για να διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο δίπλα στο γεωθερμικό πεδίο του Hveravellir. Μετά το Hveravellir, o δρόμος 35 συνεχίζει για να ενωθεί με την ring road στο ύψος του Blonduos. Επειδή όμως είχαμε ήδη καλύψει τον βορρά, προτιμήσαμε να χωθούμε προς το Kerlingarfjoll μέσω του δρόμου F347.
4. Και βεβαίως πήγαμε στο Landmannalaugar μέσω της F208, και μετά την επίσκεψη οδηγήσαμε μέχρι το καταφύγιο του Jokulheimar μέσω της F228.

Η ενδοχώρα είναι απλά ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ!

Για την Γροιλανδία μίλησα για τζούρα. Αυτό ακριβώς ήταν. Ίσα για να μας ανοίξει μια όρεξη ΝΑ, και να μας μείνει η πείνα μέχρι σήμερα.:xmas_sad:
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Ωχ Παναγία μου...τι μας περιμένει πάλι...
Θα δημοσιεύσεις και χαρτη Ισαβελλα ή το αφηνεις σε μας;
 

Just Lori

Member
Μηνύματα
449
Likes
1.675
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Αυτά είναι.....περιμένω και'γω τη συνέχεια....:xmas_wink:. Ονειρεμένος προορισμός.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.786
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom