travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.968
- Likes
- 17.262
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 1η μέρα Μπογκοτά
- Zipaquira & Villa de Leyva
- Τατακόα (οιονεί έρημος) & Νέιβα
- Tierradentro
- San Agustin - Popayan: ο δρόμος του τρόμου
- Cali - Silvia
- Κολομβιανά χωριά
- Δρόμος ως το Μεντεγίν– Zona Cafetera
- Μεντεγίν κ Γουταπέ
- Καραϊβική – Σάντα Μάρτα
- Χάρτες Κολομβίας
- Πάρκο Ταϋρόνα & περιοχή του βάλτου
- Καρταχένα
- Απ'την Καραϊβική στο Κίτο
- 1η μέρα Γκαλαπάγκος
- Κρουαζιέρα στο νησί Μπαρτολομέ
- Tortuga Bay
- Γκουαγιακίλ: υπέροχη πόλη!
- Ο δρόμος για την Κουένκα
- Κουένκα
- Ingapirca κ Alausi
- Alausi, Nariz del Diablo, Chimborazo, Riobamba
- Quilotoa Lake, Cotopaxi, Quito
- Οταβάλο κ Κίτο
- Κίτο κ αναχώρηση για Μπογκοτά
- Μπογκοτά ξανά
- Επίλογος - Videos
Κίτο και αναχώρηση για Μπογκοτά.
Ξημέρωσε και η Κυριακή πρωί. Ετοιμάζομε τώρα τα πράγματά μας για το ταξίδι στην Μπογκοτά, που είναι το απόγευμα η πτήση μας. Βέβαια μέχρι τότε θα κάνουμε βόλτα στην πόλη, γιατί έχουμε ορισμένα πράγματα ακόμα να δούμε.
Άλλη μια φορά:
Το ξενοδοχείο μας εδώ στο Κίτο είναι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης από τουριστική άποψη. Συγκεκριμένα είναι στον δρόμο που το Lonely Planet το προτείνει πρώτο-πρώτο για επίσκεψη: La Ronda. Αυτό άλλωστε είναι και το όνομα του ξενοδοχείου μας, το οποίο όμως παρόλα αυτά δεν έχει πολύ κίνηση. Ίσως ακριβώς γιατί ο κόσμος ξέρει ότι εδώ έχει φασαρία. Το πρόβλημα είναι με το κρύο, το οποίο εδώ τουλάχιστον δεν είναι 17 βαθμοί Κελσίου, αλλά δεν είναι και πάνω από 19. Γενικά νομίζω τα ξενοδοχεία εδώ πάνω σε αυτά τα υψόμετρα δεν έχουν καθόλου κλιματισμό. Από τη μία θεωρούν ότι δεν χρειάζεται θέρμανση για το κρύο γιατί με τον ήλιο ζεσταίνονται και όλα εντάξει. Από την άλλη προφανώς ψύξη δεν θα χρειαζόταν σε καμιά περίοδο του έτους. Όμως μία μικρή σόμπα ηλεκτρική θα ήταν το καλύτερο, εάν επαρκούσε βέβαια η ηλεκτρική παροχή του κτιρίου.
Είναι απόγευμα και βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο στο Κίτο αυτή τη στιγμή, περιμένοντας το αεροπλάνο για να μεταφερθούμε στην Μπογκοτά, που θα κάνουμε μία διανυκτέρευση πριν την αναχώρησή μας για την Αθήνα.
Σήμερα ημέρα κύλησε όπως το περιμέναμε, δηλαδή αφήσαμε τις βαλίτσες στο ξενοδοχείο και ακριβώς τις 8:00 ξεκινήσαμε τη βόλτα μας για να δούμε κάποια πράγματα που θέλαμε ακόμα στην πόλη. Και επίσης να δούμε κτήρια και πλατείες που είχαμε δει μόνο νύχτα και θέλαμε να τα φωτογραφίσουμε και με το φως της ημέρας. Επειδή δεν ξέρω πολλά πράγματα για την πόλη και είχα το βιβλίο του Lonely Planet για τον Ισημερινό, πρότεινα στην παρέα και ακολουθήσαμε ένα δρομολόγιο, για να δούμε τα σημαντικότερα πράγματα. Μόνο στην παλιά πόλη όμως, για να πω την αλήθεια. Αν δεις μόνο αυτά, φυσικά χάνεις πάρα πολλά που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Ευτυχώς εμείς κάναμε και παρακάμψεις ή ορισμένα τα είχαμε δει τις προηγούμενες μέρες.
Και το παλιό αστεροσκοπείο:
Πάντως κάναμε το πρόγραμμα αυτό και σε περίπου δύο ώρες είχαμε εξαντλήσει αυτό το δρόμο που προτείνει το Lonely Planet. Τελειώσαμε την πορεία μας σε ένα παλιό αστεροσκοπείο του Κίτο, το οποίο πλέον είναι μουσείο, αλλά ήταν κλειστό όταν πήγαμε. Έτσι σταματήσαμε ένα ταξί για να μας ανεβάσει ψηλά σε ένα σημείο ώστε να πάρουμε το τελεφερίκ της πόλης, να δούμε την διαδρομή του. Το ταξί είχε ταξίμετρο και μας πήρε όσο έγραψε, δηλαδή 3 δολάρια.
Πήγαμε και στηθήκαμε σε μία τεράστια ουρά η οποία προχωρούσε πάρα πολύ αργά, για να βγάλουμε εισιτήριο για το τελεφερίκ, TeleferiQo, που πάει μέχρι το σημείο Cruz Loma. Και μετά το εισιτήριο είχε μία άλλη επίσης τεράστια ουρά για να μπεις μέσα στα καμπίνες που πήγαιναν πάνω στο βουνό. Δεν έκανε το τελεφερίκ την πορεία μέσα στην πόλη, όπως είχαμε δει σε κάποιες άλλες πόλεις στην Κολομβία. Πήγαινε προς το βουνό που υπήρχε ένα παλιό σβησμένο ηφαίστειο, το Pichincha. Δεν μας ένοιαζε αυτό που θα βλέπαμε αλλά εκείνη τη στιγμή μας ένοιαζε η ουρά και δεν θα ξέραμε αν προλάβουμε το αεροπλάνο περιμένοντας. Μπροστά μας ήταν 2-3 φωνακλάδες Ρώσοι που όλο και με κάτι παραπονιόταν.
Θαυμάστε ουρά:
Κάποια στιγμή εγώ προχώρησα για να δω τις τιμές, που ήταν αναρτημένες πάνω από τα ταμεία. Ήδη είχαμε αναμονή 20 λεπτά στην ουρά (ήταν Κυριακή και είχε πολύ κόσμο) και μέχρι να φτάσουμε στο ταμείο θα θέλαμε αλλά δέκα λεπτά ακόμα. Στον τιμοκατάλογο βλέπω ότι ενώ η κανονική τιμή ήταν 8,5 δολάρια, αν έδινες 11 θα πήγαινες, όπως κατάλαβα, πιο γρήγορα. Όπως το έλεγε ήτανε fastpass. Ρώτησα και έναν υπάλληλο εκεί ο οποίος μου είπε ότι αν πάρω το fastpass τότε θα βρεθώ μέσα σε 5 λεπτά στην καμπίνα. Αποφασίσαμε να δώσουμε τα 11 δολάρια έκαστος, μόνο ο Γιάννης αποσύρθηκε και είπε ότι δεν θα ανέβει καθόλου. Έτσι εμείς οι τρεις ανεβήκαμε με τα 11 δολάρια και μέσα σε πέντε λεπτά είχαμε μπει στην καμπίνα που θα μας ανέβαζε στα τέσσερα χιλιόμετρα υψόμετρο για να βλέπαμε από ψηλά την πόλη. Μου έκανε εντύπωση που ο κόσμος προτιμούσε να μη δώσει τα 2,5 δολάρια επιπλέον για να πάει πιο γρήγορα. Ήταν πολύ λίγοι που το έκαναν όπως εμείς. Το σύστημα αυτό του fastpass το εφάρμοζαν μόνο τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, όπως έγραφε.
Η διαδρομή ήταν μέσα από ένα δάσος και από δέντρα και ανέβαινε περίπου ένα χιλιόμετρο επιπλέον. Στο σημείο που ανεβήκαμε ήταν πάρα πολύ ωραία, αλλά η διαδρομή δεν ήταν εντυπωσιακή, όπως ήταν στις πόλεις που είχαμε κάνει στην Κολομβία. Εκεί πάνω κάναμε λίγη βόλτα να δούμε την θέα από τη μια των βουνών και από την άλλη της πόλης. Εντύπωση μου έκανε που ανέβαιναν αρκετοί ποδηλάτες με τα ποδήλατά τους για να κατέβουν μετά κάτω στην πόλη. Φυσικά ήταν εξοπλισμένοι με κράνη και διάφορα άλλα προστατευτικά μέσα ασφαλείας.
Το Κίτο από ψηλά:
Η μεταφορά ποδηλάτων:
Η ουσία είναι ότι όταν κατεβήκαμε, μετά από περίπου μία ώρα, οι Ρώσοι που περίμεναν δίπλα μας για να βγάλουν εισιτήρια, δεν είχαν μπει ακόμα στις καμπίνες. Είναι σίγουρο ότι εμείς θα τα παρατάγαμε και θα φεύγανε για να μην χάσουμε την πτήση. Επομένως ήμασταν πολύ τυχεροί που είδαμε αυτήν την ταμπέλα με τα 11 δολάρια.
Φεύγοντας πήραμε αμέσως ένα ταξί να μας κατεβάσει κάτω, κοντά στο ξενοδοχείο μας, να κάνουμε μία μικρή βόλτα ακόμα και μετά να φύγουμε. Ξαφνικά όπως προχωρούσε το ταξί και είχε φτάσει στο σημείο όπου πήραμε εμείς το προηγούμενο ταξί, βλέπω ότι έγραφε το ταξίμετρο ήδη 5,30 δολάρια. Εμείς είχαμε δώσει για να ανέβουμε μόλις τρία, και γι αυτό του έβαλα τις φωνές και του είπα ότι δεν θα του δώσουμε αυτά που γράφει και θα του δώσουμε μόνο 4 δολάρια. Αυτός γκρίνιαζε και έλεγε ότι το ταξίμετρο είναι κανονικό. Εγώ όμως του έλεγα ότι δεν είναι σωστό, γιατί είχαμε πάρει ένα άλλο ταξί και μας πήρε μόλις 3 δολάρια από εκείνο το σημείο, που το δικό του έγραφε σχεδόν τα διπλά. Τελικά μας πήγε στην πλατεία που του ζητήσαμε και το ταξίμετρο συνέχισε να γράφει, αλλά όχι πλέον στο γρήγορο ρυθμό που είχε όταν του έβαλα εγώ τις φωνές. Του δώσαμε 4,5 δολάρια και παρότι γκρίνιαζε νομίζω πρέπει να έμεινε και ευχαριστημένος.
Αυτό μπροστά από το ροζ κτήριο είναι στάση λεωφορείων:
Τελευταίο βλέμμα στο Κοτοπαξί:
Κάναμε τη βόλτα μας εκεί κοντά στο ξενοδοχείο, που θέλαμε να πάρουμε κάποιες φωτογραφίες. Πήγαμε στο ξενοδοχείο σε λίγο και πήραμε τα πράγματα μας, πήγαμε να πάρουμε και το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ, που το πληρώσαμε 8 δολάρια για τις δύο μέρες και όλα καλά. Ήρθαμε στο αεροδρόμιο κανονικά. Επιστρέψαμε το αυτοκίνητο. Όλα εντάξει. Και κάναμε τις βόλτες μας εδώ στο αεροδρόμιο στα μαγαζιά και ψωνίσαμε κάτι λίγα και ετοιμαζόμαστε αυτή τη στιγμή να μπούμε στο αεροπλάνο.
Η πτήση έγινε στα γρήγορα. Σε περίπου 70 λεπτά φτάσαμε ξανά στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά και περιμέναμε να περάσουμε από τον έλεγχο των διαβατηρίων. Θυμόμασταν ότι πριν από είκοσι μέρες που φτάναμε, περιμέναμε πάνω από μισή ώρα στην ουρά που υπήρχε τότε. Σήμερα η ουρά ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ίσως λόγω του ότι ήταν Κυριακή και επέστρεφαν πολλοί από τις διακοπές τους. Το θέμα είναι ότι ήμασταν και πολύ κουρασμένοι και δεν ξέραμε πως θα αντέξουμε την αναμονή και το σιγανό περπάτημα και σταμάτημα και ξανά να ξεκινάς, μέχρι να έρθει η ώρα μας για τον έλεγχο. Εκεί λοιπόν που κλαίγαμε τη μοίρα μας, στα πρώτα πέντε λεπτά, έρχεται ένας τύπος και μας ρωτάει αν ξέρουμε ισπανικά. Εγώ του λέω όχι και εκείνος μας λέει: φύγετε από αυτή την ουρά και ελάτε σε μία άλλη, πολύ μικρότερη που υπήρχε πιο δίπλα. Κάνω νόημα και στο Φίλιππο με τον Γιάννη, οι οποίοι ήταν 10 μέτρα πιο πίσω, γιατί είχαν καθυστερήσει λίγο κάπου, δεν θυμάμαι που, και μας έβαλε σε μία ουρά όπου σε λιγότερο από 10 λεπτά είχαμε τελειώσει. Αναρωτιόμασταν γιατί να μας βάλει εμάς σε εκείνη την ουρά, που δεν είχε καθόλου κόσμο. Επειδή είδαμε και ένα καροτσάκι με μία κυρία ΑΜΕΑ, σκεφτήκαμε μήπως πέρασε την Ντίνα για άρρωστη, επειδή φορούσε μία ιατρική μάσκα για τα μικρόβια, την οποία φοράει συνήθως στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια. Μάλλον αυτός ήταν ο λόγος. Ίσως να βοηθάνε στο ζήτημα της ουράς τους αναξιοπαθούντες να μην περιμένουν πολύ. Έτσι τη γλιτώσαμε όλοι στην παρέα.
Ήταν η δεύτερη ουρά που γλιτώναμε την ίδια μέρα, σήμερα. Με πρώτη βέβαια την πρωινή στο τελεφερίκ του Κίτο. Τελειώσαμε πολύ γρήγορα με όλα αυτά και πραγματικά στον έλεγχο διαβατηρίων ίσα που κοίταξαν λίγο τα διαβατήρια και φύγαμε.
Βγήκαμε έξω να πάμε να παραλάβουμε τις αποσκευές μας. Πολύ γρήγορα βρήκαμε τις δικές μας εγώ, η Ντίνα και ο Γιάννης, αλλά πάλι του Φίλιππα δεν υπήρχε πουθενά. Ανησυχήσαμε πάρα πολύ γιατί θυμηθήκαμε την ώρα που φτάσαμε στην Μπογκοτά στις 19 Ιουλίου που δεν είχε έρθει πάλι η δική του και ήρθε τελικά την επόμενη βραδιά. Ρωτήσαμε πάλι σήμερα κάποιον υπάλληλο που ήταν εκεί και ευτυχώς μας είπε ότι θα ασχοληθεί αυτός, γιατί έχει μία υποψία για το πού μπορεί να είναι η βαλίτσα. Πράγματι πήγε με το Φίλιππα και σε 3 λεπτά είχαν γυρίσει πίσω με τη βαλίτσα. Είπε ότι η βαλίτσα λόγω του ότι είναι κατασκευασμένη από σκληρό υλικό, μάλλον ελέγχεται αυστηρότερα σε κάποιο ιδιαίτερο σημείο και μετά επιστρέφει, αλλά δεν μπαίνει στον ιμάντα μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα αλλά την αφήνουν κάπου μόνη της. Τουλάχιστον έτσι καταλάβαμε.
Μετά και από αυτό, αφού ηρεμήσαμε βγήκαμε έξω να βρούμε ταξί. Βέβαια είμαστε 4 άτομα και έχουμε μεγάλες και πολλές αποσκευές. Ψάχναμε για ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Την προηγούμενη φορά στο ίδιο αεροδρόμιο είχαμε μία μεγάλη βαλίτσα λιγότερη, του Φίλιππα και ήταν πιο εύκολο. Τότε είχαμε χωρέσει σε ένα αυτοκίνητο. Και τώρα χωρέσαμε σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν ήταν κανονικό ταξί. Ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος ο οποίος μας έφερε εδώ στο ξενοδοχείο με αμοιβή 50.000 πέσος, δηλαδή περίπου 15 ευρώ. Είχε ένα μεγαλούτσικο αυτοκίνητο, το οποίο χώρεσε τα πράγματά μας. Μόλις βγεις από το κτήριο του αεροδρομίου σε πλησιάζουν διάφοροι για να σου βρουν ταξί. Έτσι γίνεται πιο εύκολο, αφού δε χρειάζεται να ψάχνεις.
Το ξενοδοχείο μας είναι πολύ καλό. Δεν θυμάμαι γιατί έκλεισα τόσο καλό ξενοδοχείο, αλλά είναι και πολύ φθηνό, αφού κοστίζει περίπου 27 ευρώ η βραδιά για το δίκλινο. Είναι το ξενοδοχείο Ibis Museo και είναι δίπλα στο Εθνικό μουσείο τις Μπογκοτά. Συνεννοηθήκαμε με αυτόν τον ίδιο κύριο που μας έφερε να έρθει αύριο το απόγευμα να μας πάρει για να μας μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Οπότε είμαστε τακτοποιημένοι και από αυτό το ζήτημα. Η πτήση μας αύριο είναι στις 9 το βράδυ και του είπαμε να έρθει στις 17:30 να μας πάρει.
Αφού αφήσαμε τα πράγματα μας στα δωμάτια κατεβήκαμε και σε ένα PC του ξενοδοχείου και κάναμε check-in στις αυριανές μας πτήσεις. Ευτυχώς ήταν πολύ εύκολη υπόθεση αφού είχαμε τις πτήσεις της αναχώρησης και τα στοιχεία μας ήταν ήδη καταχωρημένα στα αρχεία της Lufthansa που έκανε το check-in. Μετά και από αυτό, αφού ήμασταν ήρεμοι και ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, βγήκαμε έξω, εδώ στην περιοχή του ξενοδοχείου, για να βρούμε κάτι να φάμε. Μόλις έκλεινε ένα μαγαζί αλλά το προλάβαμε και μας έκανε από ένα χάμπουργκερ στον καθένα. Μετά περπατήσαμε και λίγο και έχουμε έρθει για να κοιμηθούμε.
Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο που μείναμε την προηγούμενη φορά, αλλά απέχει από αυτό περίπου 700 μέτρα στην κατεύθυνση που είναι αντίθετη από το κέντρο της πόλης. Όμως η περιοχή εδώ, παρότι είναι τόσο κοντά στο προηγούμενο ξενοδοχείο, είναι πολύ καλύτερη και κάνοντας τη βόλτα δεν νιώσαμε καθόλου άσχημα γιατί δεν υπήρχαν ούτε άστεγοι, ούτε μεθυσμένοι να τριγυρνάνε. Και παντού έβλεπες αστυνομικούς, είτε δημοσίους, είτε ιδιωτικούς, σεκιουριτάδες δηλαδή. Έτσι θα ξεκουραστούμε τώρα και αύριο το πρωί θα κάνουμε μία βόλτα ξανά στην πόλη να ψωνίσουμε κάποια πράγματα, ό,τι θέλει ο καθένας και το απόγευμα θα αναχωρήσουμε.
Ξημέρωσε και η Κυριακή πρωί. Ετοιμάζομε τώρα τα πράγματά μας για το ταξίδι στην Μπογκοτά, που είναι το απόγευμα η πτήση μας. Βέβαια μέχρι τότε θα κάνουμε βόλτα στην πόλη, γιατί έχουμε ορισμένα πράγματα ακόμα να δούμε.
Άλλη μια φορά:

Το ξενοδοχείο μας εδώ στο Κίτο είναι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης από τουριστική άποψη. Συγκεκριμένα είναι στον δρόμο που το Lonely Planet το προτείνει πρώτο-πρώτο για επίσκεψη: La Ronda. Αυτό άλλωστε είναι και το όνομα του ξενοδοχείου μας, το οποίο όμως παρόλα αυτά δεν έχει πολύ κίνηση. Ίσως ακριβώς γιατί ο κόσμος ξέρει ότι εδώ έχει φασαρία. Το πρόβλημα είναι με το κρύο, το οποίο εδώ τουλάχιστον δεν είναι 17 βαθμοί Κελσίου, αλλά δεν είναι και πάνω από 19. Γενικά νομίζω τα ξενοδοχεία εδώ πάνω σε αυτά τα υψόμετρα δεν έχουν καθόλου κλιματισμό. Από τη μία θεωρούν ότι δεν χρειάζεται θέρμανση για το κρύο γιατί με τον ήλιο ζεσταίνονται και όλα εντάξει. Από την άλλη προφανώς ψύξη δεν θα χρειαζόταν σε καμιά περίοδο του έτους. Όμως μία μικρή σόμπα ηλεκτρική θα ήταν το καλύτερο, εάν επαρκούσε βέβαια η ηλεκτρική παροχή του κτιρίου.
Είναι απόγευμα και βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο στο Κίτο αυτή τη στιγμή, περιμένοντας το αεροπλάνο για να μεταφερθούμε στην Μπογκοτά, που θα κάνουμε μία διανυκτέρευση πριν την αναχώρησή μας για την Αθήνα.

Σήμερα ημέρα κύλησε όπως το περιμέναμε, δηλαδή αφήσαμε τις βαλίτσες στο ξενοδοχείο και ακριβώς τις 8:00 ξεκινήσαμε τη βόλτα μας για να δούμε κάποια πράγματα που θέλαμε ακόμα στην πόλη. Και επίσης να δούμε κτήρια και πλατείες που είχαμε δει μόνο νύχτα και θέλαμε να τα φωτογραφίσουμε και με το φως της ημέρας. Επειδή δεν ξέρω πολλά πράγματα για την πόλη και είχα το βιβλίο του Lonely Planet για τον Ισημερινό, πρότεινα στην παρέα και ακολουθήσαμε ένα δρομολόγιο, για να δούμε τα σημαντικότερα πράγματα. Μόνο στην παλιά πόλη όμως, για να πω την αλήθεια. Αν δεις μόνο αυτά, φυσικά χάνεις πάρα πολλά που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Ευτυχώς εμείς κάναμε και παρακάμψεις ή ορισμένα τα είχαμε δει τις προηγούμενες μέρες.





Και το παλιό αστεροσκοπείο:


Πάντως κάναμε το πρόγραμμα αυτό και σε περίπου δύο ώρες είχαμε εξαντλήσει αυτό το δρόμο που προτείνει το Lonely Planet. Τελειώσαμε την πορεία μας σε ένα παλιό αστεροσκοπείο του Κίτο, το οποίο πλέον είναι μουσείο, αλλά ήταν κλειστό όταν πήγαμε. Έτσι σταματήσαμε ένα ταξί για να μας ανεβάσει ψηλά σε ένα σημείο ώστε να πάρουμε το τελεφερίκ της πόλης, να δούμε την διαδρομή του. Το ταξί είχε ταξίμετρο και μας πήρε όσο έγραψε, δηλαδή 3 δολάρια.
Πήγαμε και στηθήκαμε σε μία τεράστια ουρά η οποία προχωρούσε πάρα πολύ αργά, για να βγάλουμε εισιτήριο για το τελεφερίκ, TeleferiQo, που πάει μέχρι το σημείο Cruz Loma. Και μετά το εισιτήριο είχε μία άλλη επίσης τεράστια ουρά για να μπεις μέσα στα καμπίνες που πήγαιναν πάνω στο βουνό. Δεν έκανε το τελεφερίκ την πορεία μέσα στην πόλη, όπως είχαμε δει σε κάποιες άλλες πόλεις στην Κολομβία. Πήγαινε προς το βουνό που υπήρχε ένα παλιό σβησμένο ηφαίστειο, το Pichincha. Δεν μας ένοιαζε αυτό που θα βλέπαμε αλλά εκείνη τη στιγμή μας ένοιαζε η ουρά και δεν θα ξέραμε αν προλάβουμε το αεροπλάνο περιμένοντας. Μπροστά μας ήταν 2-3 φωνακλάδες Ρώσοι που όλο και με κάτι παραπονιόταν.
Θαυμάστε ουρά:


Κάποια στιγμή εγώ προχώρησα για να δω τις τιμές, που ήταν αναρτημένες πάνω από τα ταμεία. Ήδη είχαμε αναμονή 20 λεπτά στην ουρά (ήταν Κυριακή και είχε πολύ κόσμο) και μέχρι να φτάσουμε στο ταμείο θα θέλαμε αλλά δέκα λεπτά ακόμα. Στον τιμοκατάλογο βλέπω ότι ενώ η κανονική τιμή ήταν 8,5 δολάρια, αν έδινες 11 θα πήγαινες, όπως κατάλαβα, πιο γρήγορα. Όπως το έλεγε ήτανε fastpass. Ρώτησα και έναν υπάλληλο εκεί ο οποίος μου είπε ότι αν πάρω το fastpass τότε θα βρεθώ μέσα σε 5 λεπτά στην καμπίνα. Αποφασίσαμε να δώσουμε τα 11 δολάρια έκαστος, μόνο ο Γιάννης αποσύρθηκε και είπε ότι δεν θα ανέβει καθόλου. Έτσι εμείς οι τρεις ανεβήκαμε με τα 11 δολάρια και μέσα σε πέντε λεπτά είχαμε μπει στην καμπίνα που θα μας ανέβαζε στα τέσσερα χιλιόμετρα υψόμετρο για να βλέπαμε από ψηλά την πόλη. Μου έκανε εντύπωση που ο κόσμος προτιμούσε να μη δώσει τα 2,5 δολάρια επιπλέον για να πάει πιο γρήγορα. Ήταν πολύ λίγοι που το έκαναν όπως εμείς. Το σύστημα αυτό του fastpass το εφάρμοζαν μόνο τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, όπως έγραφε.


Η διαδρομή ήταν μέσα από ένα δάσος και από δέντρα και ανέβαινε περίπου ένα χιλιόμετρο επιπλέον. Στο σημείο που ανεβήκαμε ήταν πάρα πολύ ωραία, αλλά η διαδρομή δεν ήταν εντυπωσιακή, όπως ήταν στις πόλεις που είχαμε κάνει στην Κολομβία. Εκεί πάνω κάναμε λίγη βόλτα να δούμε την θέα από τη μια των βουνών και από την άλλη της πόλης. Εντύπωση μου έκανε που ανέβαιναν αρκετοί ποδηλάτες με τα ποδήλατά τους για να κατέβουν μετά κάτω στην πόλη. Φυσικά ήταν εξοπλισμένοι με κράνη και διάφορα άλλα προστατευτικά μέσα ασφαλείας.

Το Κίτο από ψηλά:


Η μεταφορά ποδηλάτων:


Η ουσία είναι ότι όταν κατεβήκαμε, μετά από περίπου μία ώρα, οι Ρώσοι που περίμεναν δίπλα μας για να βγάλουν εισιτήρια, δεν είχαν μπει ακόμα στις καμπίνες. Είναι σίγουρο ότι εμείς θα τα παρατάγαμε και θα φεύγανε για να μην χάσουμε την πτήση. Επομένως ήμασταν πολύ τυχεροί που είδαμε αυτήν την ταμπέλα με τα 11 δολάρια.
Φεύγοντας πήραμε αμέσως ένα ταξί να μας κατεβάσει κάτω, κοντά στο ξενοδοχείο μας, να κάνουμε μία μικρή βόλτα ακόμα και μετά να φύγουμε. Ξαφνικά όπως προχωρούσε το ταξί και είχε φτάσει στο σημείο όπου πήραμε εμείς το προηγούμενο ταξί, βλέπω ότι έγραφε το ταξίμετρο ήδη 5,30 δολάρια. Εμείς είχαμε δώσει για να ανέβουμε μόλις τρία, και γι αυτό του έβαλα τις φωνές και του είπα ότι δεν θα του δώσουμε αυτά που γράφει και θα του δώσουμε μόνο 4 δολάρια. Αυτός γκρίνιαζε και έλεγε ότι το ταξίμετρο είναι κανονικό. Εγώ όμως του έλεγα ότι δεν είναι σωστό, γιατί είχαμε πάρει ένα άλλο ταξί και μας πήρε μόλις 3 δολάρια από εκείνο το σημείο, που το δικό του έγραφε σχεδόν τα διπλά. Τελικά μας πήγε στην πλατεία που του ζητήσαμε και το ταξίμετρο συνέχισε να γράφει, αλλά όχι πλέον στο γρήγορο ρυθμό που είχε όταν του έβαλα εγώ τις φωνές. Του δώσαμε 4,5 δολάρια και παρότι γκρίνιαζε νομίζω πρέπει να έμεινε και ευχαριστημένος.
Αυτό μπροστά από το ροζ κτήριο είναι στάση λεωφορείων:


Τελευταίο βλέμμα στο Κοτοπαξί:

Κάναμε τη βόλτα μας εκεί κοντά στο ξενοδοχείο, που θέλαμε να πάρουμε κάποιες φωτογραφίες. Πήγαμε στο ξενοδοχείο σε λίγο και πήραμε τα πράγματα μας, πήγαμε να πάρουμε και το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ, που το πληρώσαμε 8 δολάρια για τις δύο μέρες και όλα καλά. Ήρθαμε στο αεροδρόμιο κανονικά. Επιστρέψαμε το αυτοκίνητο. Όλα εντάξει. Και κάναμε τις βόλτες μας εδώ στο αεροδρόμιο στα μαγαζιά και ψωνίσαμε κάτι λίγα και ετοιμαζόμαστε αυτή τη στιγμή να μπούμε στο αεροπλάνο.
Η πτήση έγινε στα γρήγορα. Σε περίπου 70 λεπτά φτάσαμε ξανά στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά και περιμέναμε να περάσουμε από τον έλεγχο των διαβατηρίων. Θυμόμασταν ότι πριν από είκοσι μέρες που φτάναμε, περιμέναμε πάνω από μισή ώρα στην ουρά που υπήρχε τότε. Σήμερα η ουρά ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ίσως λόγω του ότι ήταν Κυριακή και επέστρεφαν πολλοί από τις διακοπές τους. Το θέμα είναι ότι ήμασταν και πολύ κουρασμένοι και δεν ξέραμε πως θα αντέξουμε την αναμονή και το σιγανό περπάτημα και σταμάτημα και ξανά να ξεκινάς, μέχρι να έρθει η ώρα μας για τον έλεγχο. Εκεί λοιπόν που κλαίγαμε τη μοίρα μας, στα πρώτα πέντε λεπτά, έρχεται ένας τύπος και μας ρωτάει αν ξέρουμε ισπανικά. Εγώ του λέω όχι και εκείνος μας λέει: φύγετε από αυτή την ουρά και ελάτε σε μία άλλη, πολύ μικρότερη που υπήρχε πιο δίπλα. Κάνω νόημα και στο Φίλιππο με τον Γιάννη, οι οποίοι ήταν 10 μέτρα πιο πίσω, γιατί είχαν καθυστερήσει λίγο κάπου, δεν θυμάμαι που, και μας έβαλε σε μία ουρά όπου σε λιγότερο από 10 λεπτά είχαμε τελειώσει. Αναρωτιόμασταν γιατί να μας βάλει εμάς σε εκείνη την ουρά, που δεν είχε καθόλου κόσμο. Επειδή είδαμε και ένα καροτσάκι με μία κυρία ΑΜΕΑ, σκεφτήκαμε μήπως πέρασε την Ντίνα για άρρωστη, επειδή φορούσε μία ιατρική μάσκα για τα μικρόβια, την οποία φοράει συνήθως στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια. Μάλλον αυτός ήταν ο λόγος. Ίσως να βοηθάνε στο ζήτημα της ουράς τους αναξιοπαθούντες να μην περιμένουν πολύ. Έτσι τη γλιτώσαμε όλοι στην παρέα.
Ήταν η δεύτερη ουρά που γλιτώναμε την ίδια μέρα, σήμερα. Με πρώτη βέβαια την πρωινή στο τελεφερίκ του Κίτο. Τελειώσαμε πολύ γρήγορα με όλα αυτά και πραγματικά στον έλεγχο διαβατηρίων ίσα που κοίταξαν λίγο τα διαβατήρια και φύγαμε.
Βγήκαμε έξω να πάμε να παραλάβουμε τις αποσκευές μας. Πολύ γρήγορα βρήκαμε τις δικές μας εγώ, η Ντίνα και ο Γιάννης, αλλά πάλι του Φίλιππα δεν υπήρχε πουθενά. Ανησυχήσαμε πάρα πολύ γιατί θυμηθήκαμε την ώρα που φτάσαμε στην Μπογκοτά στις 19 Ιουλίου που δεν είχε έρθει πάλι η δική του και ήρθε τελικά την επόμενη βραδιά. Ρωτήσαμε πάλι σήμερα κάποιον υπάλληλο που ήταν εκεί και ευτυχώς μας είπε ότι θα ασχοληθεί αυτός, γιατί έχει μία υποψία για το πού μπορεί να είναι η βαλίτσα. Πράγματι πήγε με το Φίλιππα και σε 3 λεπτά είχαν γυρίσει πίσω με τη βαλίτσα. Είπε ότι η βαλίτσα λόγω του ότι είναι κατασκευασμένη από σκληρό υλικό, μάλλον ελέγχεται αυστηρότερα σε κάποιο ιδιαίτερο σημείο και μετά επιστρέφει, αλλά δεν μπαίνει στον ιμάντα μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα αλλά την αφήνουν κάπου μόνη της. Τουλάχιστον έτσι καταλάβαμε.
Μετά και από αυτό, αφού ηρεμήσαμε βγήκαμε έξω να βρούμε ταξί. Βέβαια είμαστε 4 άτομα και έχουμε μεγάλες και πολλές αποσκευές. Ψάχναμε για ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Την προηγούμενη φορά στο ίδιο αεροδρόμιο είχαμε μία μεγάλη βαλίτσα λιγότερη, του Φίλιππα και ήταν πιο εύκολο. Τότε είχαμε χωρέσει σε ένα αυτοκίνητο. Και τώρα χωρέσαμε σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν ήταν κανονικό ταξί. Ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος ο οποίος μας έφερε εδώ στο ξενοδοχείο με αμοιβή 50.000 πέσος, δηλαδή περίπου 15 ευρώ. Είχε ένα μεγαλούτσικο αυτοκίνητο, το οποίο χώρεσε τα πράγματά μας. Μόλις βγεις από το κτήριο του αεροδρομίου σε πλησιάζουν διάφοροι για να σου βρουν ταξί. Έτσι γίνεται πιο εύκολο, αφού δε χρειάζεται να ψάχνεις.
Το ξενοδοχείο μας είναι πολύ καλό. Δεν θυμάμαι γιατί έκλεισα τόσο καλό ξενοδοχείο, αλλά είναι και πολύ φθηνό, αφού κοστίζει περίπου 27 ευρώ η βραδιά για το δίκλινο. Είναι το ξενοδοχείο Ibis Museo και είναι δίπλα στο Εθνικό μουσείο τις Μπογκοτά. Συνεννοηθήκαμε με αυτόν τον ίδιο κύριο που μας έφερε να έρθει αύριο το απόγευμα να μας πάρει για να μας μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Οπότε είμαστε τακτοποιημένοι και από αυτό το ζήτημα. Η πτήση μας αύριο είναι στις 9 το βράδυ και του είπαμε να έρθει στις 17:30 να μας πάρει.
Αφού αφήσαμε τα πράγματα μας στα δωμάτια κατεβήκαμε και σε ένα PC του ξενοδοχείου και κάναμε check-in στις αυριανές μας πτήσεις. Ευτυχώς ήταν πολύ εύκολη υπόθεση αφού είχαμε τις πτήσεις της αναχώρησης και τα στοιχεία μας ήταν ήδη καταχωρημένα στα αρχεία της Lufthansa που έκανε το check-in. Μετά και από αυτό, αφού ήμασταν ήρεμοι και ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, βγήκαμε έξω, εδώ στην περιοχή του ξενοδοχείου, για να βρούμε κάτι να φάμε. Μόλις έκλεινε ένα μαγαζί αλλά το προλάβαμε και μας έκανε από ένα χάμπουργκερ στον καθένα. Μετά περπατήσαμε και λίγο και έχουμε έρθει για να κοιμηθούμε.
Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο που μείναμε την προηγούμενη φορά, αλλά απέχει από αυτό περίπου 700 μέτρα στην κατεύθυνση που είναι αντίθετη από το κέντρο της πόλης. Όμως η περιοχή εδώ, παρότι είναι τόσο κοντά στο προηγούμενο ξενοδοχείο, είναι πολύ καλύτερη και κάνοντας τη βόλτα δεν νιώσαμε καθόλου άσχημα γιατί δεν υπήρχαν ούτε άστεγοι, ούτε μεθυσμένοι να τριγυρνάνε. Και παντού έβλεπες αστυνομικούς, είτε δημοσίους, είτε ιδιωτικούς, σεκιουριτάδες δηλαδή. Έτσι θα ξεκουραστούμε τώρα και αύριο το πρωί θα κάνουμε μία βόλτα ξανά στην πόλη να ψωνίσουμε κάποια πράγματα, ό,τι θέλει ο καθένας και το απόγευμα θα αναχωρήσουμε.