travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.968
- Likes
- 17.262
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 1η μέρα Μπογκοτά
- Zipaquira & Villa de Leyva
- Τατακόα (οιονεί έρημος) & Νέιβα
- Tierradentro
- San Agustin - Popayan: ο δρόμος του τρόμου
- Cali - Silvia
- Κολομβιανά χωριά
- Δρόμος ως το Μεντεγίν– Zona Cafetera
- Μεντεγίν κ Γουταπέ
- Καραϊβική – Σάντα Μάρτα
- Χάρτες Κολομβίας
- Πάρκο Ταϋρόνα & περιοχή του βάλτου
- Καρταχένα
- Απ'την Καραϊβική στο Κίτο
- 1η μέρα Γκαλαπάγκος
- Κρουαζιέρα στο νησί Μπαρτολομέ
- Tortuga Bay
- Γκουαγιακίλ: υπέροχη πόλη!
- Ο δρόμος για την Κουένκα
- Κουένκα
- Ingapirca κ Alausi
- Alausi, Nariz del Diablo, Chimborazo, Riobamba
- Quilotoa Lake, Cotopaxi, Quito
- Οταβάλο κ Κίτο
- Κίτο κ αναχώρηση για Μπογκοτά
- Μπογκοτά ξανά
- Επίλογος - Videos
Bogota ξανά
Ξημέρωσε και η μέρα που θα φύγουμε από την Μπογκοτά, που σημαίνει ότι είναι η τελευταία μέρα για το ταξίδι μας. Σε αυτό το ξενοδοχείο, που είναι πάρα πολύ καλό, δεν έχουμε πρωινό και είναι από τα λίγα στο ταξίδι αυτό. Τούτο είναι λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά είναι δίπλα στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου της Μπογκοτά. Γι αυτό και η περιοχή είναι γεμάτη με πολύ ωραία κτίρια και στη χθεσινή βόλτα μας νιώθαμε πλήρη ασφάλεια, αφού, όπως έλεγα, δεν υπήρχαν περίεργες φυσιογνωμίας να κυκλοφορούν.
Με τα παιδιά συζητάμε αν μας άρεσε περισσότερο η Κολομβία ή ο Ισημερινός. Και οι δύο φίλοι μας προτιμούν την Κολομβία σε σχέση με την μικρότερη χώρα του Ισημερινού. Όμως εμένα δεν μου αρέσουν συνήθως οι συγκρίσεις, αλλά όταν πιεστώ μπορώ να το κάνω. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή τι μου άρεσε περισσότερο. Την Κολομβία την είδαμε πιο πολύ, αφού καθίσαμε περισσότερες μέρες. Ο Ισημερινός είχε λιγότερες μέρες γιατί, με την μετακίνηση στα νησιά Γκαλαπάγκος μας πήρε πέντε ημέρες, παρότι καθίσαμε εκεί μόνο δυόμιση μέρες. Θέλω να πω ότι τον Ισημερινό ουσιαστικά τον είδαμε για έξι-επτά μέρες το πολύ. Εμένα μπορώ να πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Κυρίως η μετακίνηση πάνω στα βουνά στα 3 και στα 4 χιλιόμετρα υψόμετρο μου έδινε μία αίσθηση πολύ διαφορετική από τη μετακίνηση στα 1.000 ή στα 1.500 μέτρα, που είχαμε συνήθως στην Κολομβία, ή ακόμα και σε επίπεδο θαλάσσης. Μία πολύ σημαντική διαφορά είναι το οδικό δίκτυο. Στον Ισημερινό είναι καταπληκτικό. Παντού έχει δρόμους ασφαλτοστρωμένους και σε πολύ καλή κατάσταση. Η Κολομβία σε αυτό το ζήτημα υστερεί πάρα πολύ και μας ταλαιπώρησε ατελείωτες ώρες σε μποτιλιαρίσματα.
Βρισκόμαστε πια στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, μετά από μία πτήση 11 περίπου ωρών από την Μπογκοτά της Κολομβίας. Ήταν πολύ καλή πτήση για μένα, αφού κοιμόμουν τουλάχιστον 6 ώρες και ήμουν πολύ χαλαρός σε όλη τη διάρκειά της. Ευτυχώς φύγαμε βραδινή ώρα, και έτσι λίγο μετά το φαγητό που μας έδωσαν εγώ κοιμήθηκα.
Τώρα, να πω δυο λόγια για τη χθεσινή μέρα, που περάσαμε στην Μπογκοτά. Φύγαμε από το ξενοδοχείο στις 8:30 το πρωί πηγαίνοντας χαλαρά και τραβώντας λίγες φωτογραφίες, αφού τα μέρη τα είχαμε δει, αν και δεν νομίζω να τα θυμόμαστε και τόσο καλά. Φτάσαμε στην κεντρική πλατεία, που είναι το κοινοβούλιο και την προηγούμενη φορά, δηλαδή τρεις βδομάδες πριν, που είχαμε φτάσει δεν μπορέσαμε να τη δούμε καλά γιατί ήταν αποκλεισμένη λόγω των εορτών για την εθνική επέτειο της χώρας. Έτσι τώρα την είδαμε και την φωτογραφήσαμε από τα σωστά σημεία. Μετά συνεχίσαμε να πάμε να δούμε κάποια άλλα σημεία που νομίζαμε ότι δεν τα είχαμε δει, αλλά μάλλον τα είχαμε δει όλα.
Γνωστές εικόνες:
Το μηχάνημα προχωρά και δυο άνθρωποι, μπρος και πίσω, προσέχουν μη γίνει ατύχημα!
Κάποια στιγμή βρεθήκαμε κοντά στο μουσείο του Μποτέρο και ξέραμε ότι εκεί η είσοδος ήταν δωρεάν, οπότε μπήκαμε ξανά. Το καλό ήταν ότι μπαίνοντας μέσα ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν και άλλες αίθουσες που δεν τις είχαμε δει. Ήταν οι αίθουσες της τράπεζας της Κολομβίας, που είχε εκθέματα από την ιστορία των νομισμάτων της χώρας. Έτσι φάγαμε περίπου μία ώρα σε αυτές τις αίθουσες.
Μετά συνεχίσαμε τις βόλτες μας σε κάποια στενά που περίπου τα είχαμε δει και πήγαμε και για καφέ κατά τις 2:00 το μεσημέρι. Καθίσαμε σε ένα πολύ ωραίο καφέ που είχε καταπληκτικό καφέ, τον οποίο είχαμε δοκιμάσει και την προηγούμενη φορά που είχαμε μείνει στην πόλη.
Αγόρασα και δύο περίπου κιλά καφέ, κολομβιανό βέβαια. Ο καφές ήταν δύο κατηγορίες στο σούπερ μάρκετ: πολύ φθηνός, που έκανε δηλαδή 6 ή 7 ευρώ το κιλό, και υπήρχε και ακριβός που έκανε από 15 μέχρι 20 ευρώ το κιλό. Ανάλογα τα μαγαζιά μπορούσες να τον βρεις και πολύ παραπάνω τον ίδιο καφέ. Εγώ πήγα εκεί που είχε διάφορες ποικιλίες και πήρα περισσότερο από το φτηνό. Αλλά πήρα και από τον ακριβό μισό κιλό, για να δω πώς είναι.
Μετά περπατήσαμε σιγά-σιγά για το ξενοδοχείο να περιμένουμε τον κύριο ο οποίος μας είχε φέρει την προηγούμενη μέρα με το αυτοκίνητό του από το αεροδρόμιο, και είχαμε συνεννοηθεί να έρθει από το ξενοδοχείο στις 5:30 για να μας ξαναπάει στο αεροδρόμιο. Εγώ ήμουνα έτοιμος από τις 5:15 και περίμενα να έρθει νωρίτερα, αλλά δεν ήρθε. Η ώρα περνούσε και δεν ερχότανε και είχα αρχίσει να ανησυχώ. Το ξενοδοχείο ευτυχώς διέθετε αυτοκίνητα για να μας μεταφέρουν στο αεροδρόμιο. Απλά υποψιαζόμουν ότι θα είναι πάρα πολύ ακριβά. Σε αυτό τον τύπο που μας είχε φέρει θα δίναμε 50.000 πέσος και δεν περίμενα ότι το ξενοδοχείο θα ήταν φτηνότερο.
Εν τω μεταξύ εμείς είχαμε χαλάσει όλα μας τα χρήματα και είχαμε κρατήσει μονάχα αυτά τα 50.000 πέσος. Τελικά απογοητευτήκαμε αφού είχε πάει η ώρα 5:40 και πήγα στη ρεσεψιόν και ρώτησα πόσο κοστίζει για να μας πάει με δυο αυτοκίνητα στο αεροδρόμιο. Θέλαμε δυο για να χωρέσουν τα πράγματα. Μου λέει: το ένα κοστίζει 25.000 πέσος οπότε τα δυο 50.000. Εγώ χάρηκα πάρα πολύ με αυτές τις τιμές που άκουσα και τελικά στις 5:45 πήραμε δύο αυτοκίνητα να μας μεταφέρουν. Έτσι πήγαμε άνετα, όχι με εκείνον τον κύριο, ο οποίος μας είχε στριμώξει στο αυτοκίνητό του.
Φτάσαμε στο αεροδρόμιο στην ώρα μας και όλα πήγανε πολύ καλά αφού στον έλεγχο των διαβατηρίων δεν είχε πολύ κόσμο και φύγαμε στην ώρα μας. Ευτυχώς είχαμε κάνει το check-in την προηγούμενη μέρα το βράδυ και είχαμε καταπληκτικές θέσεις.
Μετά την ωραία πτήση από την Μπογκοτά στη Φρανκφούρτη, είχαμε άλλη μία ωραία πτήση από τη Φρανκφούρτη στην Ζυρίχη. Μόνο που όταν πήγαινε να περάσει η Ντίνα, κοιτάνε τη χειραποσκευή-βαλίτσα και της λένε ότι είναι πολύ βαριά. Όμως τη ζυγίζουν και τη βρίσκουν σωστή, αλλά βρήκαν άλλο να της πουν: ότι είναι μεγάλη, διότι η Ντίνα είχε ανοίξει και την επέκταση με το φερμουάρ. Τότε λέει η Ντίνα: Ωραία θα τη μικρύνω. Και ανοίγει τη βαλίτσα και αρχίζει να βγάζει ρούχα και να τα φοράει. Πρώτα βάζει ένα παντελόνι πάνω από αυτό που φορούσε. Βγάζει και ένα αλπακά μπουφάν που είχαμε πάρει από το Αλαούσι και προσπαθεί να το φορέσει. Κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα εύκολα μαζί της. Τους βάζω και εγώ λίγο τις φωνές ότι είναι ντροπή τους. Μας λένε εντάξει, προχωρήστε γιατί θα καθυστερήσει το αεροπλάνο. Δήθεν ότι έφταιγε η καθυστέρηση και όχι ότι ήταν η βλακεία τους να ασχοληθούν με μία βαλιτσούλα. Εγώ συνέχισα να τους τα χώνω: δεν βλέπετε τα backpack των τουριστών που είναι τεράστια, τουλάχιστον 80 λίτρων το καθένα, και κάποιες άλλες βαλίτσες και τους αφήνετε να περνούν; Τέλος πάντων προχωρήσαμε και όλα καλά. Τώρα περιμένουμε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για να πάρουμε σε περίπου δυόμισι ώρες την πτήση μας για την Αθήνα.
Το ταξίδι φαίνεται ότι τελειώνει σε λίγες ώρες και όπως πάνε τα πράγματα θα τελειώσει πολύ ωραία. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι. Όλα πήγανε σχεδόν τέλεια. Εντάξει, είχαμε κάποιες μικρές δυσκολίες, αλλά όχι κάτι σοβαρό. Ούτε ιδιαίτερες ανησυχίες. Και αν είχαμε κάποιες, περνούσαν πολύ γρήγορα. Τώρα θα γυρίσουμε στην πατρίδα και θα αρχίσουμε τα μπάνια.
Τόσο χαλαρό ταξίδι που κάναμε, σημαίνει ότι είχε και καλή οργάνωση. Εντάξει, ποτέ δεν ξέρεις ένα μέρος πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να το εξερευνήσεις, αλλά αυτά τα ρίσκα πάντα υπάρχουν. Όμως δεν πήγαμε πουθενά και να καθόμαστε και να βαριόμαστε και να λέμε: τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ; Νομίζω λοιπόν ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά.
Το κόστος μετά από ένα επανυπολογισμό που έκανα πρέπει να πέρασε για λίγο τα 4.000 ευρώ ανά άτομο, αλλά για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να περιμένουμε τις τελικές χρεώσεις των πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήσαμε. Όμως εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάει πάνω από 4.200 για μας (τελικά τόσο ακριβώς πήγε). Σε αυτά βέβαια τα έξοδα περιλαμβάνονται και τα ψώνια που κάναμε, που πολύ πρόχειρα τα υπολογίζω σε 200 με 300 ευρώ (και για τους δυο). Ένα ταξίδι που δε φάγαμε ποτέ φαγητά από σουπερμάρκετ. Μπορεί πολλές φορές να αγοράσαμε ψωμάκια και τυρόπιτες ή ζαμπονοτυρόπιτες, αλλά ποτέ δεν πήγαμε να φάμε στο δωμάτιο. Κάθε βράδυ τρώγαμε έξω, άλλοτε φθηνότερα και άλλοτε ακριβότερα. Η φθηνότερη βραδιά μπορεί να κόστισε στο άτομο 4 ευρώ και η ακριβότερη 10-11 ευρώ, με ένα μέσο όρο φαγητού στο άτομο τα 7-8 ευρώ, μάλλον προς το 8, μαζί με τα ψωμάκια που αγοράζαμε. Είναι λογική τιμή να την υποθέσουμε, άρα ανά άτομο πήγαμε 200 ευρώ στα φαγώσιμα και άλλα 100-150 σε βενζίνες, διόδια που είχαμε, ειδικά στην Κολομβία, και εισιτήρια σε χώρους αρχαιολογικούς, πάρκινγκ, τελεφερίκ. Είχαμε πολλά τέτοια και δεν ήταν και όλα τόσο φθηνά. Εντάξει ήταν ένα ταξίδι 26 ημερών και νομίζω ότι τα 4.200 είναι πολύ λίγα. Περιλαμβανόταν μέσα και τα Γκαλαπάγκος.
Συνολικά τα αεροπορικά εισιτήρια του ταξιδιού ήταν περίπου 2.100 ευρώ. Ήταν πολύ ακριβά όμως τα αυτοκίνητα τα οποία νοικιάσαμε και νομίζω ότι πλησιάζουν όλα μαζί τα 800 ευρώ ανά άτομο. Για τα τρία αυτοκίνητα που νοικιάσαμε είναι πάρα πολλά χρήματα, αν σκεφτεί κανένας ότι δεν ήταν πολλές οι μέρες. Πρέπει να ήτανε 8 + 3 + 6, δηλαδή 17 μέρες. Πολλά χρήματα, καλά να είμαστε να τα ξοδεύουμε σε τέτοια πράγματα και να γυρνάμε πίσω χαρούμενοι και γεμάτοι με τρομερές εικόνες. Τελικά το ακριβές κόστος των αυτοκινήτων (με τη σειρά ενοικίασης) ήταν: 1198 + 546 + 1280 = 3024 ευρώ. Άρα 756 το άτομο.
Είμαστε στο αεροπλάνο για Αθήνα από τη Ζυρίχη και μόλις φάγαμε ένα φαγητό τόσο φτηνιάρικο που λες: μα τόσο γύφτοι οι Ελβετοί!! Εγώ το έφαγα γιατί θα φτάσουμε τόσο αργά στο σπίτι που καλό είναι να έχω φάει κάτι, γιατί δεν υπάρχει τίποτα εκεί.
Πάλι μπαίνοντας εμείς στο αεροπλάνο, οι Ελβετοί άρχισαν να λένε στη Ντίνα ότι η βαλίτσα της είναι βαριά και υπέρογκη. Εγώ τους τα έψαλα κανονικά, ότι αφήνουν και περνούν άλλες τεράστιες χωρίς να μιλάνε και πριν αρχίσει η Ντίνα πάλι να φορά τα ρούχα που είχε και να την αδειάζει, είπαν ότι εντάξει, είναι στα όρια μέσα και να περάσουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται με αυτούς εδώ. Ίσως θεωρούν τη Ντίνα ύποπτο άτομο, γιατί οι Γερμανοί και όταν φεύγαμε πριν 25 μέρες και σήμερα της έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο. Σε εκείνην μόνο, όχι σε εμάς. Δεν ξεκίνησε καλά η βαλίτσα η καινούρια. Θα στρώσει, που θα πάει; Την αγοράσαμε από τη Μπογκοτά και πετάξαμε την άλλη που είχε σχεδόν διαλυθεί.
Ξημέρωσε και η μέρα που θα φύγουμε από την Μπογκοτά, που σημαίνει ότι είναι η τελευταία μέρα για το ταξίδι μας. Σε αυτό το ξενοδοχείο, που είναι πάρα πολύ καλό, δεν έχουμε πρωινό και είναι από τα λίγα στο ταξίδι αυτό. Τούτο είναι λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά είναι δίπλα στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου της Μπογκοτά. Γι αυτό και η περιοχή είναι γεμάτη με πολύ ωραία κτίρια και στη χθεσινή βόλτα μας νιώθαμε πλήρη ασφάλεια, αφού, όπως έλεγα, δεν υπήρχαν περίεργες φυσιογνωμίας να κυκλοφορούν.

Με τα παιδιά συζητάμε αν μας άρεσε περισσότερο η Κολομβία ή ο Ισημερινός. Και οι δύο φίλοι μας προτιμούν την Κολομβία σε σχέση με την μικρότερη χώρα του Ισημερινού. Όμως εμένα δεν μου αρέσουν συνήθως οι συγκρίσεις, αλλά όταν πιεστώ μπορώ να το κάνω. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή τι μου άρεσε περισσότερο. Την Κολομβία την είδαμε πιο πολύ, αφού καθίσαμε περισσότερες μέρες. Ο Ισημερινός είχε λιγότερες μέρες γιατί, με την μετακίνηση στα νησιά Γκαλαπάγκος μας πήρε πέντε ημέρες, παρότι καθίσαμε εκεί μόνο δυόμιση μέρες. Θέλω να πω ότι τον Ισημερινό ουσιαστικά τον είδαμε για έξι-επτά μέρες το πολύ. Εμένα μπορώ να πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Κυρίως η μετακίνηση πάνω στα βουνά στα 3 και στα 4 χιλιόμετρα υψόμετρο μου έδινε μία αίσθηση πολύ διαφορετική από τη μετακίνηση στα 1.000 ή στα 1.500 μέτρα, που είχαμε συνήθως στην Κολομβία, ή ακόμα και σε επίπεδο θαλάσσης. Μία πολύ σημαντική διαφορά είναι το οδικό δίκτυο. Στον Ισημερινό είναι καταπληκτικό. Παντού έχει δρόμους ασφαλτοστρωμένους και σε πολύ καλή κατάσταση. Η Κολομβία σε αυτό το ζήτημα υστερεί πάρα πολύ και μας ταλαιπώρησε ατελείωτες ώρες σε μποτιλιαρίσματα.
Βρισκόμαστε πια στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, μετά από μία πτήση 11 περίπου ωρών από την Μπογκοτά της Κολομβίας. Ήταν πολύ καλή πτήση για μένα, αφού κοιμόμουν τουλάχιστον 6 ώρες και ήμουν πολύ χαλαρός σε όλη τη διάρκειά της. Ευτυχώς φύγαμε βραδινή ώρα, και έτσι λίγο μετά το φαγητό που μας έδωσαν εγώ κοιμήθηκα.
Τώρα, να πω δυο λόγια για τη χθεσινή μέρα, που περάσαμε στην Μπογκοτά. Φύγαμε από το ξενοδοχείο στις 8:30 το πρωί πηγαίνοντας χαλαρά και τραβώντας λίγες φωτογραφίες, αφού τα μέρη τα είχαμε δει, αν και δεν νομίζω να τα θυμόμαστε και τόσο καλά. Φτάσαμε στην κεντρική πλατεία, που είναι το κοινοβούλιο και την προηγούμενη φορά, δηλαδή τρεις βδομάδες πριν, που είχαμε φτάσει δεν μπορέσαμε να τη δούμε καλά γιατί ήταν αποκλεισμένη λόγω των εορτών για την εθνική επέτειο της χώρας. Έτσι τώρα την είδαμε και την φωτογραφήσαμε από τα σωστά σημεία. Μετά συνεχίσαμε να πάμε να δούμε κάποια άλλα σημεία που νομίζαμε ότι δεν τα είχαμε δει, αλλά μάλλον τα είχαμε δει όλα.

Γνωστές εικόνες:


Το μηχάνημα προχωρά και δυο άνθρωποι, μπρος και πίσω, προσέχουν μη γίνει ατύχημα!

Κάποια στιγμή βρεθήκαμε κοντά στο μουσείο του Μποτέρο και ξέραμε ότι εκεί η είσοδος ήταν δωρεάν, οπότε μπήκαμε ξανά. Το καλό ήταν ότι μπαίνοντας μέσα ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν και άλλες αίθουσες που δεν τις είχαμε δει. Ήταν οι αίθουσες της τράπεζας της Κολομβίας, που είχε εκθέματα από την ιστορία των νομισμάτων της χώρας. Έτσι φάγαμε περίπου μία ώρα σε αυτές τις αίθουσες.


Μετά συνεχίσαμε τις βόλτες μας σε κάποια στενά που περίπου τα είχαμε δει και πήγαμε και για καφέ κατά τις 2:00 το μεσημέρι. Καθίσαμε σε ένα πολύ ωραίο καφέ που είχε καταπληκτικό καφέ, τον οποίο είχαμε δοκιμάσει και την προηγούμενη φορά που είχαμε μείνει στην πόλη.

Αγόρασα και δύο περίπου κιλά καφέ, κολομβιανό βέβαια. Ο καφές ήταν δύο κατηγορίες στο σούπερ μάρκετ: πολύ φθηνός, που έκανε δηλαδή 6 ή 7 ευρώ το κιλό, και υπήρχε και ακριβός που έκανε από 15 μέχρι 20 ευρώ το κιλό. Ανάλογα τα μαγαζιά μπορούσες να τον βρεις και πολύ παραπάνω τον ίδιο καφέ. Εγώ πήγα εκεί που είχε διάφορες ποικιλίες και πήρα περισσότερο από το φτηνό. Αλλά πήρα και από τον ακριβό μισό κιλό, για να δω πώς είναι.

Μετά περπατήσαμε σιγά-σιγά για το ξενοδοχείο να περιμένουμε τον κύριο ο οποίος μας είχε φέρει την προηγούμενη μέρα με το αυτοκίνητό του από το αεροδρόμιο, και είχαμε συνεννοηθεί να έρθει από το ξενοδοχείο στις 5:30 για να μας ξαναπάει στο αεροδρόμιο. Εγώ ήμουνα έτοιμος από τις 5:15 και περίμενα να έρθει νωρίτερα, αλλά δεν ήρθε. Η ώρα περνούσε και δεν ερχότανε και είχα αρχίσει να ανησυχώ. Το ξενοδοχείο ευτυχώς διέθετε αυτοκίνητα για να μας μεταφέρουν στο αεροδρόμιο. Απλά υποψιαζόμουν ότι θα είναι πάρα πολύ ακριβά. Σε αυτό τον τύπο που μας είχε φέρει θα δίναμε 50.000 πέσος και δεν περίμενα ότι το ξενοδοχείο θα ήταν φτηνότερο.
Εν τω μεταξύ εμείς είχαμε χαλάσει όλα μας τα χρήματα και είχαμε κρατήσει μονάχα αυτά τα 50.000 πέσος. Τελικά απογοητευτήκαμε αφού είχε πάει η ώρα 5:40 και πήγα στη ρεσεψιόν και ρώτησα πόσο κοστίζει για να μας πάει με δυο αυτοκίνητα στο αεροδρόμιο. Θέλαμε δυο για να χωρέσουν τα πράγματα. Μου λέει: το ένα κοστίζει 25.000 πέσος οπότε τα δυο 50.000. Εγώ χάρηκα πάρα πολύ με αυτές τις τιμές που άκουσα και τελικά στις 5:45 πήραμε δύο αυτοκίνητα να μας μεταφέρουν. Έτσι πήγαμε άνετα, όχι με εκείνον τον κύριο, ο οποίος μας είχε στριμώξει στο αυτοκίνητό του.
Φτάσαμε στο αεροδρόμιο στην ώρα μας και όλα πήγανε πολύ καλά αφού στον έλεγχο των διαβατηρίων δεν είχε πολύ κόσμο και φύγαμε στην ώρα μας. Ευτυχώς είχαμε κάνει το check-in την προηγούμενη μέρα το βράδυ και είχαμε καταπληκτικές θέσεις.
Μετά την ωραία πτήση από την Μπογκοτά στη Φρανκφούρτη, είχαμε άλλη μία ωραία πτήση από τη Φρανκφούρτη στην Ζυρίχη. Μόνο που όταν πήγαινε να περάσει η Ντίνα, κοιτάνε τη χειραποσκευή-βαλίτσα και της λένε ότι είναι πολύ βαριά. Όμως τη ζυγίζουν και τη βρίσκουν σωστή, αλλά βρήκαν άλλο να της πουν: ότι είναι μεγάλη, διότι η Ντίνα είχε ανοίξει και την επέκταση με το φερμουάρ. Τότε λέει η Ντίνα: Ωραία θα τη μικρύνω. Και ανοίγει τη βαλίτσα και αρχίζει να βγάζει ρούχα και να τα φοράει. Πρώτα βάζει ένα παντελόνι πάνω από αυτό που φορούσε. Βγάζει και ένα αλπακά μπουφάν που είχαμε πάρει από το Αλαούσι και προσπαθεί να το φορέσει. Κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα εύκολα μαζί της. Τους βάζω και εγώ λίγο τις φωνές ότι είναι ντροπή τους. Μας λένε εντάξει, προχωρήστε γιατί θα καθυστερήσει το αεροπλάνο. Δήθεν ότι έφταιγε η καθυστέρηση και όχι ότι ήταν η βλακεία τους να ασχοληθούν με μία βαλιτσούλα. Εγώ συνέχισα να τους τα χώνω: δεν βλέπετε τα backpack των τουριστών που είναι τεράστια, τουλάχιστον 80 λίτρων το καθένα, και κάποιες άλλες βαλίτσες και τους αφήνετε να περνούν; Τέλος πάντων προχωρήσαμε και όλα καλά. Τώρα περιμένουμε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για να πάρουμε σε περίπου δυόμισι ώρες την πτήση μας για την Αθήνα.

Το ταξίδι φαίνεται ότι τελειώνει σε λίγες ώρες και όπως πάνε τα πράγματα θα τελειώσει πολύ ωραία. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι. Όλα πήγανε σχεδόν τέλεια. Εντάξει, είχαμε κάποιες μικρές δυσκολίες, αλλά όχι κάτι σοβαρό. Ούτε ιδιαίτερες ανησυχίες. Και αν είχαμε κάποιες, περνούσαν πολύ γρήγορα. Τώρα θα γυρίσουμε στην πατρίδα και θα αρχίσουμε τα μπάνια.
Τόσο χαλαρό ταξίδι που κάναμε, σημαίνει ότι είχε και καλή οργάνωση. Εντάξει, ποτέ δεν ξέρεις ένα μέρος πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να το εξερευνήσεις, αλλά αυτά τα ρίσκα πάντα υπάρχουν. Όμως δεν πήγαμε πουθενά και να καθόμαστε και να βαριόμαστε και να λέμε: τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ; Νομίζω λοιπόν ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά.
Το κόστος μετά από ένα επανυπολογισμό που έκανα πρέπει να πέρασε για λίγο τα 4.000 ευρώ ανά άτομο, αλλά για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να περιμένουμε τις τελικές χρεώσεις των πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήσαμε. Όμως εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάει πάνω από 4.200 για μας (τελικά τόσο ακριβώς πήγε). Σε αυτά βέβαια τα έξοδα περιλαμβάνονται και τα ψώνια που κάναμε, που πολύ πρόχειρα τα υπολογίζω σε 200 με 300 ευρώ (και για τους δυο). Ένα ταξίδι που δε φάγαμε ποτέ φαγητά από σουπερμάρκετ. Μπορεί πολλές φορές να αγοράσαμε ψωμάκια και τυρόπιτες ή ζαμπονοτυρόπιτες, αλλά ποτέ δεν πήγαμε να φάμε στο δωμάτιο. Κάθε βράδυ τρώγαμε έξω, άλλοτε φθηνότερα και άλλοτε ακριβότερα. Η φθηνότερη βραδιά μπορεί να κόστισε στο άτομο 4 ευρώ και η ακριβότερη 10-11 ευρώ, με ένα μέσο όρο φαγητού στο άτομο τα 7-8 ευρώ, μάλλον προς το 8, μαζί με τα ψωμάκια που αγοράζαμε. Είναι λογική τιμή να την υποθέσουμε, άρα ανά άτομο πήγαμε 200 ευρώ στα φαγώσιμα και άλλα 100-150 σε βενζίνες, διόδια που είχαμε, ειδικά στην Κολομβία, και εισιτήρια σε χώρους αρχαιολογικούς, πάρκινγκ, τελεφερίκ. Είχαμε πολλά τέτοια και δεν ήταν και όλα τόσο φθηνά. Εντάξει ήταν ένα ταξίδι 26 ημερών και νομίζω ότι τα 4.200 είναι πολύ λίγα. Περιλαμβανόταν μέσα και τα Γκαλαπάγκος.

Συνολικά τα αεροπορικά εισιτήρια του ταξιδιού ήταν περίπου 2.100 ευρώ. Ήταν πολύ ακριβά όμως τα αυτοκίνητα τα οποία νοικιάσαμε και νομίζω ότι πλησιάζουν όλα μαζί τα 800 ευρώ ανά άτομο. Για τα τρία αυτοκίνητα που νοικιάσαμε είναι πάρα πολλά χρήματα, αν σκεφτεί κανένας ότι δεν ήταν πολλές οι μέρες. Πρέπει να ήτανε 8 + 3 + 6, δηλαδή 17 μέρες. Πολλά χρήματα, καλά να είμαστε να τα ξοδεύουμε σε τέτοια πράγματα και να γυρνάμε πίσω χαρούμενοι και γεμάτοι με τρομερές εικόνες. Τελικά το ακριβές κόστος των αυτοκινήτων (με τη σειρά ενοικίασης) ήταν: 1198 + 546 + 1280 = 3024 ευρώ. Άρα 756 το άτομο.
Είμαστε στο αεροπλάνο για Αθήνα από τη Ζυρίχη και μόλις φάγαμε ένα φαγητό τόσο φτηνιάρικο που λες: μα τόσο γύφτοι οι Ελβετοί!! Εγώ το έφαγα γιατί θα φτάσουμε τόσο αργά στο σπίτι που καλό είναι να έχω φάει κάτι, γιατί δεν υπάρχει τίποτα εκεί.
Πάλι μπαίνοντας εμείς στο αεροπλάνο, οι Ελβετοί άρχισαν να λένε στη Ντίνα ότι η βαλίτσα της είναι βαριά και υπέρογκη. Εγώ τους τα έψαλα κανονικά, ότι αφήνουν και περνούν άλλες τεράστιες χωρίς να μιλάνε και πριν αρχίσει η Ντίνα πάλι να φορά τα ρούχα που είχε και να την αδειάζει, είπαν ότι εντάξει, είναι στα όρια μέσα και να περάσουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται με αυτούς εδώ. Ίσως θεωρούν τη Ντίνα ύποπτο άτομο, γιατί οι Γερμανοί και όταν φεύγαμε πριν 25 μέρες και σήμερα της έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο. Σε εκείνην μόνο, όχι σε εμάς. Δεν ξεκίνησε καλά η βαλίτσα η καινούρια. Θα στρώσει, που θα πάει; Την αγοράσαμε από τη Μπογκοτά και πετάξαμε την άλλη που είχε σχεδόν διαλυθεί.