Μαλαισία 4 βδομάδες στη Μαλαισία

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου

Κεφάλαιο 9: Νησιά Perhentian (A' μέρος)

(*)

4.8.2009: Η Άφιξη

Το πρωινό στο Crystal Lodge σερβίρονταν στο roof-garden που ούτε roof ήταν ούτε garden. Η αίθουσα ήταν λιτή, χωρίς διακόσμηση, φαινόταν σαν μόλις να είχε ανακαινισθεί και το κομμάτι που (μάλλον) έβγαζε στον “garden” ήταν καλυμμένο. Εν πάση περιπτώσει, το πρωινό μπορεί να μην είχε τα μεγαλεία των προηγούμενων ξενοδοχείων, είχε όμως τουλάχιστον 2 επιλογές από το κάθε τι, τοπικού ή δυτικού τύπου, αρκετό να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις και μάλιστα ικανοποιητικά από πλευράς ποιότητας.

Ο Jeff συνεπέστατος στο ραντεβού του, με το χαμόγελό του και τη χαρούμενη διάθεσή του έφτιαξε και τη δική μου. Η δίψα του για πληροφορίες για την Ευρώπη μεγάλη, προσπαθούσα όσο γίνεται με πιο απλό τρόπο να την ικανοποιήσω, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να «χωνέψει» πληροφορίες και καταστάσεις που διαφέρουν απ’ τη δική του καθημερινότητα.

Φτάσαμε στο jetty της Kuala Besut περίπου ένα 2-λεπτο πριν την αναχώρηση του ταχύπλοου για τα νησιά. Όσο εκείνος φρόντιζε τα του εισιτηρίου μετάβασης/επιστροφής και του ειδικού φόρου που πληρώνουν όλοι για τα θαλάσσια πάρκα, εγώ χάζευα τον κόσμο που επιβιβάζονταν σε κάποια από τις δεκάδες βάρκες που ήταν δεμένες η μια δίπλα στην άλλη χωρίς καμμία εμφανή σειρά, προτεραιότητα ή ένδειξη προορισμού. Ήμουν περίεργος τι θα κλήρωνε για μένα! Μεταξύ των σχεδόν όλων δυτικών διέκρινα κι ένα ζευγάρι Ιταλών που είχα γνωρίσει στο Kuching το απόγευμα που έψαχνα για ανταλλακτήριο, μου είχαν υποδείξει το μέρος και, όταν τους ξανασυνάντησα λίγο αργότερα, είπιαμε μια μπύρα παρέα. Θυμήθηκα ότι κι αυτοί ακολουθούσαν λίγο-πολύ το ίδιο πρόγραμμα με μένα.

Ο Jeff κατέφθασε ασθμαίνων με τα εισιτήρια στο χέρι και ένα μεγάλο μπουκάλι νερού “for the trip”. Τον ευχαρίστησα κι έκανα ν’ ακολουθήσω μια ομάδα που επιβιβάζονταν εκείνη τη στιγμή αλλά μου τράβηξε το χέρι, μου είπε να περιμένω, και τελικά επιβιβάστηκα σε μια άλλη μαζί με μια οικογένεια Γάλλων. Ζωστήκαμε τα σωσσίβια κι η βάρκα ξεκίνησε σιγά-σιγά (ήμασταν ακόμη μέσα στο λιμάνι).

Μόλις βγήκαμε απ’ τον προστατευόμενο χώρο ελεγχόμενης ταχύτητας, άρχισε το πανηγύρι: Ο «καπετάνιος» γκάζωσε, η μούρη της βάρκας υψώθηκε κι άρχισε το ανελέητο σφυροκόπημα πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Στην αρχή είχε πλάκα, το επιβατικό κοινό το διασκέδαζε, η θάλασσα ήταν σχετικά ήρεμη και οι πιτσιλιές που έφταναν ήταν μια ευχάριστη νότα δροσιάς. Σιγά σιγά όμως το γέλιο άρχισε να χάνεται από τα χείλη του επιβατικού κοινού και τη θέση του να παίρνουν μουρμουρητά διαμαρτυρίας. Σκεφτόμουν ότι ήμουν τυχερός που δεν κουβαλούσα κανένα λάπτοπ – θα’χε γίνει φύλλο και φτερό απ’ το κτύπημα. Τα μουρμουρητά έγιναν πιο έντονα, είχαν πλέον αποδέκτη, προφανώς τα οπίσθια δεν περνούσαν και την καλύτερή τους φάση πάνω στο ξύλινο καδρόνι της βάρκας. Ο «κάπταιν» έκανε πως δεν καταλάβαινε ώσπου οι διαμαρτυρίες αγρίεψαν, απέκτησαν πλήρη ομοφωνία και αναγκάστηκε να κατεβάσει λίγο ταχύτητα. Όχι για πολύ όμως, τα ξανάδωσε τα γκάζια, «γαλλικά» ξανά και τελικά συμμορφώθηκε. Οι Γάλλοι πήγαινα στο Bubu, στο Perhentian Kecil, εγώ θα κατέβαινα πρώτος στο Arwana, στο Perhentian Besar. Πλέαμε ήδη στο νότιο μέρος του μεταξύ τους διαύλου και σε λίγο, 40 λεπτά μετά την αναχώρησή μας, η βάρκα έδενε στη σκάλα του Arwana.



To Arwana Perhentian Resort δεν ήταν η πρώτη επιλογή μου για τη διαμονή. Το Perhentian Island Resort έμοιαζε η καλύτερη επιλογή – ήταν όμως η ακριβότερη. Με βάση αυτά που είχα διαβάσει από τις ιστορίες του φόρουμ είχα σαν πρώτη επιλογή το Coral View, δεύτερη το Abdul Chalet και τρίτη το Tuna Bay. Όμως όλα ήταν κλεισμένα και κατέληξα εδώ.

Η πρώτη εντύπωση του resort από τη σκάλα δεν ήταν αυτή που διαφήμιζαν οι φωτογραφίες του site του: Ενδείξεις φθοράς παρά το νεαρότατον της ηλικίας του, κάποια γράμματα έλειπαν από το όνομά του στον τοίχο δίπλα στη σκάλα εισόδου στον μεγάλο ανοικτό – αλλά σκεπαστό – χώρο που κάλυπτε το εστιατόριο, το lobby και το καφέ, ένθεν κα’κείθεν των σκαλοπατιών. Κανείς απ’ το προσωπικό του ξενοδοχείου δεν ήλθε στο χώρο αποβίβασης για τη μεταφορά των αποσκευών.

Δίπλα στα σκαλοπάτια μια βρύση και μια γούρνα για να πλένουν τα πόδια τους οι λουόμενοι πριν την είσοδό τους στους παραπάνω χώρους και, λίγο πιο πάνω, κορνιζαρισμένες πινακίδες που γνωστοποιούσαν στους ενοίκους (με ύφος που υποδήλωνε ότι) αν κουβαλήσουν άμμο με τα πόδια τους θα τους βάλουν να τη γλείψουν και αν εμφανιστούν με βρεγμένο μαγιώ θα τους κρεμάσουν ανάποδα μέχρι να στεγνώσουν και να τους επιτρέψουν να κυκοφορήσουν.

Στο ανάλογο ύφος κύλησε και η διαδικασία παραλαβής του κλειδιού του δωματίου από την ασιάτισα επίγονο του Χίτλερ που με ύφος απέραντα ενοχλημένο για την παρουσία σου και κοφτές οδηγίες που σου τις έφτυνε κατάμουτρα μου παρέδωσε το κλειδί, τα κουπόνια του πρωϊνού κι ένα χαρτί με φωτοτυπημένες “activities”.

Δίπλα στη reception ήταν το “diving center” με ένα πίνακα ανακοινώσεων για τις ημερήσιες εκδρομές για snorkeling και diving. Οι σημερινές είχαν αναχωρήσει ήδη, για τις αυριανές υπήρχαν ελάχιστες συμμετοχές. Ένας άλλος πίνακας έδειχνε τις χρεώσεις για το “taxi service” σε διάφορες περιοχές του μεγάλου και του μικρού νησιού.

Το δωμάτιο που είχα κλείσει ήταν με θέα στη θάλασσα. Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι κατά μήκος της παραλίας οδηγούσε σε όλα τα δωμάτια αυτού του τύπου.

Το δωμάτιο είχε βεράντα και εξωτερικά έμοιαζε ΟΚ…



… όταν άνοιγες την πόρτα, όμως, δεχόσουν αμέσως μιαν άσχημη μυρωδιά, ίδια μ’ εκείνη των ανήλιαγων υπογείων που έχουν ν’ αεριστούν δεν-ξέρω-και-γω-πόσο-καιρό, αυτήν της κλεισούρας, της υγρασίας και της μούχλας. Μεγάλο μεν, ευρύχωρο, άνετο μπάνιο, διπλό κρεββάτι, αλλά η μυρωδιά… Άνοιξα τα παράθυρα αμέσως να γίνει ρεύμα μπας και… αλλά πού: καμμία διαφορά! Μύρισα τις κουρτίνες και τα κλινοσκεπάσματα: εμποτισμένα. Τα σήκωσα και τά’χωσα αμέσως στη ντουλάπα. Η κατάσταση βελτιώθηκε ελάχιστα αλλά τουλάχιστον δε θα την είχα άμεσα στα μούτρα μου όταν κοιμόμουν.

Βάλθηκα να ξεπακετάρω, να τελειώνω, να πάω για καμμιά βουτιά. Ανοίγοντας το σακ βουαγιάζ με πλημμύρισε το άρωμα της laksa. WTF? Τα τρία σακκουλάκια με την ειδική σάλτσα που είχα αγοράσει απ’ το Kuching hadn’t make it: Δεν άντεξαν τη διαφορά πίεσης στις 2 διαδοχικές πτήσεις, είχαν επιχειρήσει ν’ αποδράσουν και το μόνο που τις συγκράτησε από το να ξεχυθούν και να χρωματίσουν και αρωματίσουν όλη τη γκαρνταρόμπα μου ήταν η καλή προστατευτική συσκευασία που τους είχα εξασφαλίσει. Τις άφησα, ωστόσο, πάνω στο τραπέζι με την ελπίδα να καλύψουν με το δικό τους το «άρωμα» του δωματίου.

Βγήκα στη βεράντα. Η θέα μπροστά δεν ήταν άσχημη.



Με την ελαφρότερη δυνατή περιβολή βγήκα στην αμμουδιά.



(Η παραλία προς τα αριστερά και η σκάλα του resort, τελευταίου στη σειρά)



(Προς τα δεξιά, και σε μήκος κάπου ένα χλμ. Εκτείνονταν η νότια παραλία του Perhentian Besar)

Τα νερά ήταν ρηχά. Πολύ ρηχά. Απελπιστικά ρηχά! Και ο βυθός σπαρμένος με χιλιάδες κομμάτια από νεκρό κοράλλι. Ούτε να βουτήξεις, ούτε να περπατήσεις. Πίσω για τα ειδικά παπουτσάκια και ξανά μέσα, να δούμε πόσο θα χρειαστεί να περπατήσουμε μέχρι να φτασει το νερό στον αφαλό. Μια τσιγαριά δρόμος. Κι άλλη μια… Καρκίνος εξασφαλισμένος μέχρι να βρέξεις τις μασχάλες σου!

Κολύμπησα καμμιά διακοσαριά μέτρα κάθετα στην ακτή. Άνθρωποι δεν ξεχώριζαν. Ε, εδώ θα έχει αρκετό βάθος – λέω. Εμένα μου λες? Μέχρι το λαιμό. Ας είναι. Ξενητεύτηκα αλλά τουλάχιστον κολύμπησα λίγο. Μόνος στη θάλασσα ως εκεί που έφτανε το μάτι. Έξω ξανά για λίγη χαλάρωση και ηλιοθεραπεία.

Μεσημέριασε. Τo resort είχε ένα μεγάλο εστιατόριο, όπου σερβίρονταν και το πρωϊνό, κι ένα δεύτερο, μικρότερο, με μενού “a la carte”. Αυτό ήταν και το μόνο ανοικτό για μεσημέρι. Περιορισμένες επιλογές και τιμές τσιμπημένες. Next time. Αποφάσισα να πάω μια βόλτα κατά μήκος της ακτής, να δω τι παίζει και δίπλα. Ανάμεσα στο δικό μας και στο διπλανό Samudra μεσολαβούσε κάτι σαν χαντάκι, σαν ρέμα, απ’ την καρδιά του οποίου έβγαινε στη θάλασσα ένας χοντρός αποχετευτικός σωλήνας που άδειαζε τα λύματα στη θάλασσα. Πολύ ωραία! Στο Samudra είχε δυό τραπεζάκια και 4 καρέκλες έξω, δίπλα σ’ ένα κιόσκι που πουλούσε ζεστά αναψυκτικά, πατατάκια και άλλα σνάκς και διάφορα χαζολοΐδια. Είχε και κάτι θλιβερές κούνιες παραδίπλα. Τα μπανγκαλόουζ ένα χάλι.

Προχώρησα παρακάτω. Λίγο καλύτερο το σκηνικό: Ένα diving center με εστιατοριάκι κι ένα υποτυπώδες beach bar (το μοναδικό σε ολόκληρη την ακτή), το Fauna και τα δύο Flora Bay, άλλο ένα εστιατόριο, του Flora Bay αυτό. Λίγη κίνηση, οι ελάχιστοι υπάλληλοι λαγοκοιμόνταν στις θέσεις τους, παρόμοιες πινακίδες με τιμές για τα taxi boats, κάτι ελάχιστες ξαπλώστρες με ακόμη λιγότερους παραθεριστές. Εκτός του Flora 2 που έδειχνε αρκετά περιποιημένο και τα σπιτάκια του ήταν συμπαθητικά, η εικόνα των άλλων ”resorts” βαθμολογούνταν μεταξύ του «θέλει αρκετή δουλειά» μέχρι «σχεδόν εγκαταλελειμμένο». Κανένα δεν είχε πισίνα. Μόνο το Arwana, το καλύτερο (εξωτερικά) απ’ όλα στη σειρά, σε μια παραλία που παρουσίαζε ελάχιστο ενδιαφέρον και έμοιαζε πολύ ομορφότερη στις φωτογραφίες.





(Πολλή βρωμιά…)

Φτάνοντας στα βράχια στην άκρη της, διέκρινα τα τελευταία χωμάτινα σκαλοπάτια ενός μονοπατιού που ανέβαινε και χάνοντα μέσα στην πυκνή βλάστηση. Προφανώς ήταν αυτό που οδηγούσε πάνω απ’ το βραχώδη λόφο στην άλλη πλευρά, τη δυτική, του νησιού και στο Abdul Chalet. Οι γραφές έλεγαν ότι είναι σύντομο μεν, σού ’βγαζε τη γλώσσα δε, και όσοι το επιχειρούσαν μια φορά δεν το ξανατολμούσαν – προτιμούσαν να πάρουν βάρκα για πίσω. Εκείνη την ώρα ξεπρόβαλαν από κει κι ένα ζευγάρι νεαρών παιδιών, αρκετά ιδρωμένα για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω. Έμεναν στο “Mama’s Place”, ήταν ψόφιοι και διψασμένοι, εγώ ήθελα πληροφορίες και παρέα, τους προσκάλεσα να τους κεράσω ένα αναψυκτικό στους δύτες, δέχτηκαν και βρεθήκαμε να τσιμπάμε κάτι αδιάφορο και να γεμίζουμε ανιόντα δίπλα σε μια μεγάλη παρέα Γάλλων που είχαν βαλθεί να παραγγείλουν όλο το μαγαζί, τον καημένο σερβιτόρο να τά’χει μισοχαμένα, να θέλουν να επιστρέψουν 3 πιάτα γιατί δεν ήταν αυτό που ήθελαν ή παρήγγειλαν, εκείνος να μην καταλαβαίνει τι θέλουν, ψιλο-βαβέλ δηλαδή αλλά είχε την πλάκα της – για τους απ’ έξω!

Κάποια στιγμή χωρίσαμε και πήρα το δρόμο για πίσω.



Το Arwana διαφημίζει το spa του. Το αναζητώ και το βρίσκω «κρυμμένο» πίσω από την πισίνα. Μικρό σπιτάκι, δυό πολυθρόνες αναμονής και δύο κρεββάτια για μασάζ όλο κι όλο (κάτι σαν τα χιλιάδες που βρίσκει κανείς στους δρόμους της Ταϋλάνδης). Επιλέγω το full body massage έναντι 100RM (20 Ευρώ) την ώρα και κλείνω ραντεβού για αργότερα, πριν το δείπνο που (λέει) θα έχει και μπάρμπεκιου. Ώρες σερβιρίσματος 7-9μμ. Για να δούμε τι θα δούμε…

Είδαμε αλλά δεν είδαμε: Μέτριο το μασάζ, ακριβό γι αυτό που προσέφερε, έφευγες σα λαδωμένος ποντικός – πολύ λαδωμένος όμως! Εν πάσει περιπτώσει, αυτό μπορούσε η κοπέλλα, αυτό έκανε, τα 10RM πουρμπουάρ μου χάρισαν ένα ειλικρινές χαμόγελο, το πρώτο της ημέρας. Σειρά είχε το μπάρμπεκιου… 10 ευρώ το άτομο – εκτός πακέτου. Οι επιλογές; Ή μπάρμπεκιου ή μπουφέ (με 8) – και τα δυό δε γινόταν. Και a la carte, φυσικά, όπου εκεί όμως μπορεί το κοστούμι να στοίχιζε και 25.

Το τελευταίο δεν το δοκίμασα, δεν ξέρω αν για τα πιάτα επιμελούνταν ο ίδιος σέφ (?), αυτός όμως που ήταν υπεύθυνος για το μεγάλο εστιατόριο σίγουρα στο λεξιλόγιό του δεν περιλάμβανε τη λέξη «αλάτι». Και, κατά πάσα πιθανότητα, αγνοούσε και τα «μπαχαρικά», «καρυκεύματα» και όλα τα σχετικά. Δεν έχω ξαναφάει πιο άνοστο και σκληρό ψητό κρέας στη ζωή μου. Είτε αρνί, είτε μοσχάρι, είτε κοτόπουλο. Μόνο το ψάρι (κάτι σαν σκουμπρί), παντελώς ανάλατο κι αυτό φυσικά, κατέβαινε κάπως. Α, και αλατιέρες πουθενά! Οι μπύρες που είχα προμηθευθεί από το μπάρ (έναντι 10RM το κουτάκι – τη στιγμή που η τιμή τους έξω ήταν μόλις 3) βοήθησαν κάπως να νοιώσω χορτασμένος. Η βοήθεια απ’ τα γλυκά και τα φρούτα ήταν, επίσης, ανύπαρκτη: Μα πώς γίνεται ακόμη και το καρπούζι να είναι τόσο άνοστo;!!!

Ήδη τα σύννεφα που συγκεντρώνονταν σιγά – σιγά από νωρίτερα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και επιτέθηκαν. Η δυνατή μπόρα ανάγκασε τον κόσμο να τρέχει από δω κι από κει να βρεί προστασία, η βόλτα στην ακτή εξ αντικειμένου δεν ήταν δυνατή, επέστρεψα στο δωμάτιο με σκοπό να την απολαύσω από τη βεράντα μου…

Το δωμάτιο δεν είχε ψυγείο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του νερού που αγόρασα (10RM κι αυτό – ταρίφα έχουν κόψει), είχε όμως τηλεόραση… με φις δυτικού τύπου για πρίζα ασιατικού! Αντάπτορας, φυσικά, γιόκ. Ευτυχώς είχα τον δικό μου. Δε θά’ χανα με τίποτα το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης μου μαλαισιανής σαπουνόπερας!

 

Attachments

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Μερικές συμπληρωματικές πληροφορίες

Θερμοκρασία: Απο 21-22 μέχρι 34-35 το πολύ. Η υγρασία όμως έκανε τη διαφορά (φανταστείτε, όταν γύρισα στη Θεσσαλονίκη, γνωστή για την υγρασία της, νόμισα ότι ήμουν στο Μπαχρέιν - τόσο ξηρό μου φάνηκε το κλίμα!). Στο Bario, χαμηλότερη κατά 4-5 βαθμούς.

Χρήματα: Άν και θεωρητικά το δολλάριο Αμερικής είναι πιο δημοφιλές, τα ευρούλια αποδεικνύονται πολύ ευκολότερα στην ανταλλαγή (στα ανταλλακτήρια - δεν έχει μαύρη αγορά). Κι αυτό γιατί στα δολλάρια, για τα χαρτονομίσματα των 1, 5, 10 δίνουν χαμηλότερη ισοτιμία και στα 100-δόλλαρα γίνεται το "έλα να δείς": Άλλοι δεν παίρνουν κάποιες συγκεκριμένες σειρές, άλλοι ψάχνουν τη χρονιά έκδοσης, άλλοι και τα 2, μύλος... Άν πάρετε μαζί σας $100, φροντίστε για σιγουριά να έχουν εκδοθεί μετά το 2003.

Προσοχή και στις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που θα πάρετε μαζί σας: Όχι απο μία μόνο Τράπεζα - τουλάχιστον απο δύο - για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως (Η χρεωστική μου κάρτα απο Αμερικάνικη Τράπεζα δεν γινόταν δεκτή απο τα ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών απο λογαριασμό μου αλλά ούτε και σαν VISA). Για τις δικές μας Τράπεζες, ξέρω ότι η Πειραιώς το ψάχνει για όλες τις συναλλαγές απο χώρες της περιοχής (Μαλαισία, Ταυλάνδη) ενώ με την Αγροτική δεν υπάρχει πρόβλημα. Οπότε, αρκετά μετρητά μαζί σας και για έναν άλλο λόγο: Σε μικρά ή απομονωμένα μέρη, ΑΤΜ μπορεί να έχει μόνο στο αεροδρόμιο ή (όπως στα νησιά) η πληρωμή με κάρτα μπορεί να σημαίνει επιβάρυνση μέχρι και 10%.

Ξενοδοχεία: Μην σας "τρομάζουν" τα μεγάλα ονόματα: εκτός ειδικών περιπτώσεων, οι τιμές είναι πολύ καλές (καμμία σύγκριση με Ελλάδα, φυσικά, που είναι απείρως ακριβότερη) και μάλιστα, οι μεγάλες αλυσίδες όπως Hilton και Starwood (Le Meridien, Sheraton, Westin) έχουν σχεδόν πάντα προσφορές με δωρεάν διαν/σεις που κατεβάζουν το κόστος στα 50 ή και λιγότερα ευρώ τη βραδυά με μπουφέ για πρωινό οπότε... αν με 50 ευρώ μένεις σε σουίτα στο Hilton, γιατί να ψάξεις το 4-στερο με 35-40; Η διαφορά στην ποιότητα των παροχών δεν συγκρίνεται και, τελικά, βγαίνεις χαμένος.

Υπάρχει και ο... ψυχολογικός παράγοντας: Όταν λείπεις απ'το πρωί, γυρίζεις πτώμα το βράδυ (ή και το μεσημέρι) και θες να φρεσκαριστείς ή να ξεκουραστείς, αλλιώς είναι να βρίσκεις ένα καλάθι με φρέσκα φρούτα και όλα τα λοιπά ... αμαρτωλά να σε περιμένουν και αλλιώς να βογκάει το αιρ-κοντίσιον σαν γκαζοζέν και να μη βγάζει και κρύο (ή να είναι 'σιβηρία' και να μη χαμηλώνει), να μην μπορείς να βολέψεις το κρύο-ζεστό στο ντούς ή να μη δουλεύει το καζανάκι... Καταλαβαίνετε...

Το μόνο "μειονέκτημα" των ξενοδοχείων πολυτελείας είναι ότι για να πετύχεις αυτές τις χαμηλές τιμές πρέπει να κάνεις κράτηση αρκετά νωρίς: Ενάμισυ μήνα πιό μπροστά και η πληρωμή γίνεται προκαταβολικά και - κατά κανόνα - δεν επιδέχονται αλλαγές χωρίς επιβάρυνση. Στα φτηνότερα ξενοδοχεία συνήθως η πληρωμή γίνεται επι τόπου και η κράτηση δεν χρειάζεται να γίνει τόσο νωρίς.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επισκεφθείτε τα sites των αλυσίδων και γίνετε μέλη των clubs τους - έστω κι αν πρόκειται να μείνετε μόνο ένα βράδυ σε κάποιο απ' τα ξενοδοχεία τους. Τυπώστε την κάρτα μέλους και πλαστικοποιείστε την. Καταχωρείστε τον κωδικό σας στην αντίστοιχη σελίδα τους για την κράτηση. Θα έχετε σίγουρα καλύτερη εξυπηρέτηση και μπορεί, εκεί, να σας δώσουν καλύτερο δωμάτιο απ' αυτό που έχετε κλείσει και πληρώσει (μου τό'καναν 2 φορές στα Hilton). Το ίδιο ισχύει και για την αεροπορική εταιρία που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τους καπνιστές: Όλοι ξέρετε το πρόβλημα με τα αεροδρόμια. Για να μην ψάχνε(σ)τε, στο Dubai δεν έχει καμμιά σήμανση για τα smoking rooms, οπότε, πηγαίνετε κατ' ευθείαν στις εξόδους 121 ή 125 (στο πρώτο επίπεδο). Εκεί είναι τα κοντινότερα δωμάτια.

Στο Colombo, βρίσκονται απέναντι απο τα day-rooms και τον χώρο massage. Στη Σιγκαπούρη έχει σήμανση αλλά κάπου μπερδεύει το πράγμα: Είναι στο δεύτερο όροφο και πάνω, στην ταράτσα, ανοικτό με κήπο και bar - ωραίο και ανθρώπινο.

Στη Μαλαισία, γενικά, τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά. Στα αεροδρόμια όπως παντού, αλλά στα εστιατόρια, μπάρ κλπ. μπορείτε γενικά να καπνίσετε. Ακόμη κι αν δεν βλέπετε τασάκι, μπορείτε να ζητήσετε και θα σας φέρουν.

Τι να (μην) πάρετε μαζί σας

Κάποιος είπε: "Όταν πρόκειται να ταξιδέψεις, άπλωσε όλα τα ρούχα που σκέφτεσαι να πάρεις πάνω σε ένα κρεββάτι. Δίπλα, βάλε τα χρήματα που σκέφτεσαι να πάρεις. Πάρε μαζί σου τα μισά ρούχα και τα διπλάσια χρήματα!"

Στη Μαλαισία είναι όλο το χρόνο καλοκαίρι. Στη χειρότερη περίπτωση ένα μπουφανάκι είναι αρκετό. Άντε και ένα ελαφρύ αδιάβροχο. Ομπρέλλα, ναί. Τα μπλουζάκια λερώνουν εύκολα αλλά πλένονται και εύκολα. Τα δίνετε σε ένα laundry και πληρώνετε 1 ευρώ για τα 10! Άν τα δώσετε πρωί, μπορεί να τα πάρετε και το απόγευμα. Στο ξενοδοχείο δεν συμφέρει - θα πληρώσετε τα 10πλάσια.

Βάλτε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας: Να κρατήσετε το βάρος της αποσκευής κάτω απο τα 15 κιλά. Κάν'τε το και για έναν άλλο λόγο: Στην Air Asia θα πληρώσετε μόνο 1 ευρώ για αποσκευή 15 κιλών, ενώ για τα 20 κιλά το κόστος είναι 5 ευρώ. Βέβαια, η Emirates είναι η μόνη που επιτρέπει 30 κιλά αποσκευή. Το πολύ-πολύ, αγοράστε μια δεύτερη στο τέλος, στη Κουάλα Λουμπούρ, για τα ψώνια που θα κάνετε εκεί!

Μην κουβαλήσετε τα άπαντα του Lonely Planet μαζί σας. Φωτοτυπείστε τις σελίδες που σας χρειάζονται (μαζί με εκείνες με χρήσιμες διευθύνσεις, όπως Ελληνική Πρεσβεία, κλπ.). Ένας καλός χάρτης είναι πάντα χρήσιμος αλλά συνήθως άβολος λόγω μεγέθους. Κατεβάστε απ'το internet ότι χρειάζεστε και τυπώστε το σε Α4 ή Α3. Επισκεφθείτε τα επι τόπου γραφεία τουρισμού. Θα βρείτε τα περισσότερα απ'όσα χρειάζεστε. Όταν φεύγετε απο ένα μέρος, πετάτε τις αντίστοιχες σελίδες...

Τέλος, βγάλτε φωτοτυπίες του διαβατηρίου και των καρτών σας.

Όσο για φάρμακα, ένα κουτάκι imodium ή ercefuril φτάνει για να μην... τρέχετε. Νερό θα πίνετε εμφιαλωμένο φυσικά, αλλά αν χρειαστεί να πιείτε της βρύσης ή δεν γνωρίζετε την προέλευση του, δεν νομίζω ότι θα διατρέξετε κάποιο κίνδυνο. Το πολύ-πολύ έχετε μερικές κάψουλες καθαρισμού - για δύσκολες καταστάσεις. Εγώ, μέχρι και βρασμένο νερό βροχής (χωρίς καθαρισμό) ήπια χωρίς πρόβλημα (κι ας μη μου καλο-άρεσε το κιτρινωπό του χρώμα!). Μην το δένετε κόμπο, όμως, και για σας (έχω αρκετά αντισώματα απο προηγούμενες επισκέψεις μου σε 8 χώρες της Ασίας!).

Κάπου εδώ τελειώνει αυτό το κεφάλαιο. Ευχαρίστως να απαντήσω σε απορίες - πριν συνεχίσουμε (αρχίσουμε) το ταξείδι... :)
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.221
Likes
5.755
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου! Περιμένω και το ταξίδι (είναι μην μας τάξεις εμάς!)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Μπραβο βρε παιδι μου! Αναλυτικοτατος και κατατοπιστικοτατος. Τωρα περιμενουμε και το ψητο. (τουλαχιστον εσυ γραφεις, οχι οπως ο αλλος ο φιλος σου, που ειναι της προφορικης παραδοσης...)
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Μπραβο βρε παιδι μου! Αναλυτικοτατος και κατατοπιστικοτατος. Τωρα περιμενουμε και το ψητο. (τουλαχιστον εσυ γραφεις, οχι οπως ο αλλος ο φιλος σου, που ειναι της προφορικης παραδοσης...)
:) Οσονούπω φθάνει το πρόγραμμα με πτήσεις, ξενοδοχεία και κόστη. Με πετύχατε πάνω στο editing! Είναι σε αρχείο .xls και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το ενσωματώσω εδώ ή σαν συνημμένο. Θα δούμε σε λίγο...
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Τελικά, έπρεπε να το μετατρέψω σε .pdf για να μπορέσω να το ανεβάσω... εξ ού και η καθυστέρηση. Περισσότερα... αύριο βράδυ...
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Παναγια μου! Τωρα με κουφανες! Μηπως να ασχοληθεις και με την καταρτιση του κρατικου προυπολογισμου βρε παλικαρι!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.790
Likes
18.274
Τα έξοδα αυτά είναι χωρίς τα προσωπικά έξοδα ή όχι?

Επίσης, στο κομμάτι που γράφεις για τα χρήματα, εγώ δεν είμαι υπέρ των πολλών μετρητών και του συναλλάγματος. Βγάζεις τοπικά από ΑΤΜ χρήματα και πληρώνεις όπου μπορείς με πιστωτική κάρτα......πολύ καλύτερες ισοτιμίες και κυρίως, χωρίς το άγχος του να κουβαλάς ένα σωρό μετρητά μαζί σου...
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Παναγια μου! Τωρα με κουφανες! Μηπως να ασχοληθεις και με την καταρτιση του κρατικου προυπολογισμου βρε παλικαρι!
Ερση, καλημέρα...

Μου φαίνεται ότι υπερβάλλεις λιγάκι... Οπως είδες, οι πτήσεις και οι κρατήσεις ήταν πολλές - αντίστοιχα και οι κωδικοί τους (τους οποίους έχω σβήσει απο τη λίστα). Επειδή, όπως θα διαβάσεις αργότερα, δεν έχω και πολύ καλή μνήμη και ξεχνάω που βάζω πράγματα, έκανα μια σελίδα με όλες τις πληροφορίες που την είχα στην τσέπη μου. Τα πράγματα ήταν παστοποιημένα στα σακ βουαγιάζ, οπότε που βγάλε-βάλε. Υστερα, άν τυχόν γινόταν καμμιά στραβή και χάνονταν ή "χάνονταν" καμμιά αποσκευή, δεν θα έψαχνα για τηλέφωνα, επικοινωνίες, κλπ.

Όσο για τα κόστη, οι πληρωμές έγιναν με διαφορετικές κάρτες. Κάποιες είχαν προσφορά επιστροφή χρημάτων με την συμπλήρωση ενός ποσού και ήθελα να κοντρολάρω τις χρεώσεις. Επίσης, κάποια πληρώθηκαν μετρητά επι τόπου και ήθελα να κανονίζω το ποσό των χρημάτων που θα άλλαζα. Οπως λέει και ο/η GTS, δεν κουβαλούσα πολλά στις μετακινήσεις μου. Κάρτες και μετρητά έμεναν στο safe.

.... Προυπολογισμό; Ακούω προτάσεις και δέχομαι εισηγήσεις!!! :D
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Τα έξοδα αυτά είναι χωρίς τα προσωπικά έξοδα ή όχι?

Επίσης, στο κομμάτι που γράφεις για τα χρήματα, εγώ δεν είμαι υπέρ των πολλών μετρητών και του συναλλάγματος. Βγάζεις τοπικά από ΑΤΜ χρήματα και πληρώνεις όπου μπορείς με πιστωτική κάρτα......πολύ καλύτερες ισοτιμίες και κυρίως, χωρίς το άγχος του να κουβαλάς ένα σωρό μετρητά μαζί σου...
GTS έχεις δίκηο, και γώ της ίδιας άποψης είμαι. Αλλά...

Ευτυχώς που είχα αρκετά μετρητά μαζί μου. Τα ΑΤΜ δεν είναι τόσο πολλά όσο στην Ταυλάνδη ή και στο Βιετνάμ ακόμη. Σε ορισμένα μέρη είχε μόνο στο αεροδρόμιο ή και σε 1-2 σημεία ακόμη. Υστερα, όπως ανέφερα και στο εδάφιο για τα χρήματα, αντιμετώπισα πρόβλημα με τη χρεωστική κάρτα που είχα μαζί μου και δεν μπορούσα να πάρω απο το ΑΤΜ. Οι πιστωτικές δεν συμφέρουν σε καμμιά περίπτωση για ανάληψη μετρητών (σου παίρνουν το κεφάλι και τα 2 διαμεσολαβούντα μέρη), οπότε...

Εξάλλου, φυσικά και δεν κουβαλάς όλα τα χρήματα μαζί σου. Οσα χρειάζεσαι και τα υπόλοιπα στο safe μαζί με διαβατήρια, κλπ.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.790
Likes
18.274
Αν έχεις χρηματοκιβώτιο εκεί που μένεις.....αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητο, αφού στα ταξίδια μας μένουμε και εκτός Hilton κτλ. Όσο για τις χρεώσεις ανάληψης από πιστωτική είναι ελάχιστες....π.χ. εμενα μου κρατούσε 5 ευρώ/ανάληψη από χρεωστική και 8 από πιστωτική. Τα 3 αυτά ευρώ δεν είναι λόγος του να κυκλοφορείς με 1000 ευρώ μετρητά μαζί σου, έτσι δεν είναι?

Πάντως όλα είναι σχετικά, ανάλογα με το μέρος που κινείσαι. Σε πιο τουριστικά μέρη δεν υπάρχει λόγος για μετρητά, αλλά και στα πιο απομακρυσμένα όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα του ΑΤΜ, έχεις κάνει ήδη επί τόπου μετρητά από ΑΤΜ στο αεροδρόμιο π.χ. υπολογίζοντας περίπου πόσα θα χρειαστείς. Άλλο να κυκλοφορείς πάνω σου με 200 ευρώ και άλλο με 1000+. Εγώ προσωπικά από τότε που "ανακάλυψα" τα ΑΤΜ έχω ξεχάσει τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος...
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Τα έξοδα αυτά είναι χωρίς τα προσωπικά έξοδα ή όχι?

Επίσης, στο κομμάτι που γράφεις για τα χρήματα, εγώ δεν είμαι υπέρ των πολλών μετρητών και του συναλλάγματος. Βγάζεις τοπικά από ΑΤΜ χρήματα και πληρώνεις όπου μπορείς με πιστωτική κάρτα......πολύ καλύτερες ισοτιμίες και κυρίως, χωρίς το άγχος του να κουβαλάς ένα σωρό μετρητά μαζί σου...
GTS, ξέχασα να σου πώ: Η επισυναπτόμενη λίστα περιλαμβάνει έξοδα κάποιον μετακινήσεων και φαγητού (όπου περιλαμβάνονταν στην τιμή, όπως στο Bario και το Redang).

Δεν περιλαμβάνει τα έξοδα ημερήσιων εκδρομών, φαγητού και κάποιων μετακινήσεων (ταξί), εισιτήρια εισόδου σε κάποια πάρκα και προσωπικά έξοδα. Μπορείς να υπολογίσεις ένα μέσο όρο 10 ευρώ την ημέρα για φαγητό και ποτά, ας πούμε σύνολο 300 ευρώ βαριά-βαριά, άλλα 200 ευρώ για τις εκδρομές και, ας πούμε 200 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα (μαζί και τα... μασάζ!). Δεν γράφω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί η Ερση τρόμαξε και φοβάμαι μην πάθει τίποτα άν δεί και δεύτερη λίστα! :D

Σύνολο, κάτω απο 3000 ευρώ...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.698
Μέλη
38.900
Νεότερο μέλος
Arte_miss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom