Καμπότζη Λάος Ταϊλάνδη «Holiday in Cambodia» κι άλλες ιστορίες από την Ινδοκίνα

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
«Holiday in Cambodia» κι άλλες ιστορίες από την Ινδοκίνα

Χαρά. Μια μεγάλη και ανείπωτη χαρά. Αυτό είναι το βασικότερο συναίσθημα που αν με ρωτούσε κάποιος θα του έλεγα δίχως δισταγμό ότι με διακατέχει ξεκινώντας την συγγραφή μιας ακόμα ιστορίας, της δεύτερης δικής μου Ασιατικής ιστορίας.

Από πού προκύπτει όμως κάτι τέτοιο; Ίσως από το ίδιο το γεγονός της επιστροφής έξι έτη μετά -και κατόπιν όσων μεσολάβησαν- στην αγαπημένη αυτή γωνιά του πλανήτη που ονομάζεται ευρύτερα «Ινδοκίνα» ,ένα μέρος που πάντα συγκλονίζει με τις δυνατές και ιστορικές εικόνες του τον επισκέπτη, μέρος που είχαμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας να επιστρέψουμε, εξερευνώντας όσο γίνεται περισσότερα πράγματα.

Ίσως από την άλλη η χαρά να οφείλεται και στο γεγονός πως ετοιμάζομαι να περιγράψω ένα ταξίδι που αν και είχε αντικειμενικές δυσκολίες όπως μικρό χρονικό διάστημα περάτωσης, δέκα πτήσεις, είσοδο κι έξοδο από τέσσερις χώρες, επιτόπου απαιτητικές εκδρομές, δύσκολες συνθήκες λόγω υπερβολικής ζέστης και υγρασίας κ.α, ολοκληρώθηκε με απόλυτη κατά τη γνώμη μου επιτυχία και σε τελικό συμπέρασμα αυτό είναι που μένει.

Η αλήθεια είναι πως το είχαμε στο μυαλό μας ως σενάριο, συζητώντας το ακόμα από το μακρινό πλέον 2019 που βρεθήκαμε σ’ εκείνα τα μέρη. Είναι από τις περιπτώσεις που πάντα τοποθετείς αόριστα σε μια ταξιδιωτική κουβέντα δίχως να έχεις ψάξει τι παίζει, θέτοντας απλά έναν ταξιδιωτικό στόχο για συγκεκριμένους λόγους, κάτι που νομίζω κάνουμε όλοι μας. Ακριβολογώντας, οι γνωστές αυτές χώρες και πιο συγκεκριμένα πόλεις που επισκεφτήκαμε για να είμαι πιο δίκαιος αποτελούν το ορόσημο νομίζω της περιοχής, οπότε η γέννηση της ιδέας δεν ήταν και πολύ δύσκολη εδώ που τα λέμε.

Η κατάρτιση όμως του πλάνου και ο συνδυασμός όλων αυτών που πρόκειται να εξιστορήσω ήθελε δουλίτσα, καλό ψάξιμο, είχε σε ορισμένα εγχειρήματα αυξημένο κόστος και όπως διαπιστώσαμε για να πραγματοποιηθεί τελικά απαιτούσε ευνοϊκές συγκυρίες και για άλλη μια φορά ιδανικό συγχρονισμό γεγονότων, εισιτηρίων (μιλίων), όπως θα δείτε απ’ το αμέσως επόμενο κεφάλαιο.

Angkor Wat, Cambodia 🇰🇭
Cover1.jpg

Παλιά μου τέχνη κόσκινο θα πει κανείς, μιας και για κάτι τέτοια τελικά ζούμε και ταξιδεύουμε, καθώς η προετοιμασία πολλές φορές όπως μεταξύ σοβαρού και αστείου λέω αποτελεί το μισό ταξίδι. Πόσο μάλλον όταν όλο αυτό πηγαίνει τελικά κατ’ ευχήν, σε κάνει να χαίρεσαι σαν μικρό παιδί όταν μέρες μετά πραγματοποιείς τον απολογισμό σου.

Kuang Si, Laos 🇱🇦
Cover2.jpg

Χαρά λοιπόν για το Siem Reap και το τεράστιας σημασίας μνημείο της Καμπότζης που είδαν τα μάτια μας κι αποτελούσε το βασικότερο κίνητρο της εκδρομής, χαρά για την εκπληκτική Luang Prabang στο Λάος και τις γύρω περιοχές του ποταμού Menkong με τις ασύλληπτες φυσικές εικόνες του, χαρά και για την σπουδαία χαοτική μητρόπολη με την παρακμιακή κι όχι μόνο γοητεία που ονομάζεται Bangkok στην Ταϊλάνδη, σ’ ένα τριεθνές ταξίδι που θα μνημονεύουμε σίγουρα για αρκετό καιρό.

Damnoen Saduak, Thailand 🇹🇭
Cover3.jpg

Δανείζομαι λοιπόν ευθύς αμέσως τον τίτλο απ’ το διάσημο τραγούδι των Dead Kennedys, ξεδιαλέγω τις καλύτερες φωτογραφίες μου, συγκεντρώνω και καταγράφω τις πληροφορίες και προσπαθώντας να μη το ξεχειλώσω αυτή τη φορά (δύσκολο) και λέω να ξεκινήσω, αποφεύγοντας επιφανειακές ιστορικές προσεγγίσεις (συνήθως μέσω wiki) που σιχαίνομαι, για τις δύσκολες αλλά πανέμορφες αυτές χώρες που είχαμε την τύχη να βρεθούμε.
Χώρες τόσο ίδιες σε ορισμένα πράγματα αλλά συνάμα τόσο διαφορετικές, με ξεχωριστή κουλτούρα και ιστορία. Μέχρι και οι -παρόμοιες κατά μία έννοια- σημαίες τους συνηγορούν σε αυτό…

Flags2.jpg

Είστε έτοιμοι;
:cool:

ANASTAPAP

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΟΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ..
«Holiday in Cambodia» κι άλλες ιστορίες από την Ινδοκίνα

Χαρά. Μια μεγάλη και ανείπωτη χαρά. Αυτό είναι το βασικότερο συναίσθημα που αν με ρωτούσε κάποιος θα του έλεγα δίχως δισταγμό ότι με διακατέχει ξεκινώντας την συγγραφή μιας ακόμα ιστορίας, της δεύτερης δικής μου Ασιατικής ιστορίας.

Από πού προκύπτει όμως κάτι τέτοιο; Ίσως από το ίδιο το γεγονός της επιστροφής έξι έτη μετά -και κατόπιν όσων μεσολάβησαν- στην αγαπημένη αυτή γωνιά του πλανήτη που ονομάζεται ευρύτερα «Ινδοκίνα» ,ένα μέρος που πάντα συγκλονίζει με τις δυνατές και ιστορικές εικόνες του τον επισκέπτη, μέρος που είχαμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας να επιστρέψουμε, εξερευνώντας όσο γίνεται περισσότερα πράγματα.

Ίσως από την άλλη η χαρά να οφείλεται και στο γεγονός πως ετοιμάζομαι να περιγράψω ένα ταξίδι που αν και είχε αντικειμενικές δυσκολίες όπως μικρό χρονικό διάστημα περάτωσης, δέκα πτήσεις, είσοδο κι έξοδο από τέσσερις χώρες, επιτόπου απαιτητικές εκδρομές, δύσκολες συνθήκες λόγω υπερβολικής ζέστης και υγρασίας κ.α, ολοκληρώθηκε με απόλυτη κατά τη γνώμη μου επιτυχία και σε τελικό συμπέρασμα αυτό είναι που μένει.

Η αλήθεια είναι πως το είχαμε στο μυαλό μας ως σενάριο, συζητώντας το ακόμα από το μακρινό πλέον 2019 που βρεθήκαμε σ’ εκείνα τα μέρη. Είναι από τις περιπτώσεις που πάντα τοποθετείς αόριστα σε μια ταξιδιωτική κουβέντα δίχως να έχεις ψάξει τι παίζει, θέτοντας απλά έναν ταξιδιωτικό στόχο για συγκεκριμένους λόγους, κάτι που νομίζω κάνουμε όλοι μας. Ακριβολογώντας, οι γνωστές αυτές χώρες και πιο συγκεκριμένα πόλεις που επισκεφτήκαμε για να είμαι πιο δίκαιος αποτελούν το ορόσημο νομίζω της περιοχής, οπότε η γέννηση της ιδέας δεν ήταν και πολύ δύσκολη εδώ που τα λέμε.

Η κατάρτιση όμως του πλάνου και ο συνδυασμός όλων αυτών που πρόκειται να εξιστορήσω ήθελε δουλίτσα, καλό ψάξιμο, είχε σε ορισμένα εγχειρήματα αυξημένο κόστος και όπως διαπιστώσαμε για να πραγματοποιηθεί τελικά απαιτούσε ευνοϊκές συγκυρίες και για άλλη μια φορά ιδανικό συγχρονισμό γεγονότων, εισιτηρίων (μιλίων), όπως θα δείτε απ’ το αμέσως επόμενο κεφάλαιο.

Angkor Wat, Cambodia 🇰🇭
View attachment 498582

Παλιά μου τέχνη κόσκινο θα πει κανείς, μιας και για κάτι τέτοια τελικά ζούμε και ταξιδεύουμε, καθώς η προετοιμασία πολλές φορές όπως μεταξύ σοβαρού και αστείου λέω αποτελεί το μισό ταξίδι. Πόσο μάλλον όταν όλο αυτό πηγαίνει τελικά κατ’ ευχήν, σε κάνει να χαίρεσαι σαν μικρό παιδί όταν μέρες μετά πραγματοποιείς τον απολογισμό σου.

Kuang Si, Laos 🇱🇦
View attachment 498584

Χαρά λοιπόν για το Siem Reap και το τεράστιας σημασίας μνημείο της Καμπότζης που είδαν τα μάτια μας κι αποτελούσε το βασικότερο κίνητρο της εκδρομής, χαρά για την εκπληκτική Luang Prabang στο Λάος και τις γύρω περιοχές του ποταμού Menkong με τις ασύλληπτες φυσικές εικόνες του, χαρά και για την σπουδαία χαοτική μητρόπολη με την παρακμιακή κι όχι μόνο γοητεία που ονομάζεται Bangkok στην Ταϊλάνδη, σ’ ένα τριεθνές ταξίδι που θα μνημονεύουμε σίγουρα για αρκετό καιρό.

Damnoen Saduak, Thailand 🇹🇭
View attachment 498585

Δανείζομαι λοιπόν ευθύς αμέσως τον τίτλο απ’ το διάσημο τραγούδι των Dead Kennedys, ξεδιαλέγω τις καλύτερες φωτογραφίες μου, συγκεντρώνω και καταγράφω τις πληροφορίες και προσπαθώντας να μη το ξεχειλώσω αυτή τη φορά (δύσκολο) και λέω να ξεκινήσω, αποφεύγοντας επιφανειακές ιστορικές προσεγγίσεις (συνήθως μέσω wiki) που σιχαίνομαι, για τις δύσκολες αλλά πανέμορφες αυτές χώρες που είχαμε την τύχη να βρεθούμε.
Χώρες τόσο ίδιες σε ορισμένα πράγματα αλλά συνάμα τόσο διαφορετικές, με ξεχωριστή κουλτούρα και ιστορία. Μέχρι και οι -παρόμοιες κατά μία έννοια- σημαίες τους συνηγορούν σε αυτό…

View attachment 498588

Είστε έτοιμοι;
:cool:
Πανέτοιμοι!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Μην αγνοείς τα σημάδια (για νιοστή φορά)

Όχι, δεν ήταν μόνο το γεγονός πως θέλαμε να κάνουμε κάποιο ταξίδι. Πάντα θέλουμε, δεν αλλάζει αυτό. Ούτε η κοινή μας απόφαση πως ήρθε επιτέλους η ώρα να ξοδέψουμε τα μίλια που με κόπο μαζεύουμε τόσο καιρό, αγοράζοντας ηλεκτρικές σκούπες και μίξερ, ψωνίζοντας σαμπουάν & φυστικοβούτυρα, βάζοντας πετρέλαιο ή με οποιονδήποτε άλλο ευφάνταστο και μη τρόπο.

Υπήρχε η κοινή απόφαση μετά την περσινή εκδρομή μας στο Περού, πως το βλέμμα μας θα πέσει αποκλειστικά στη δεξιά «πλευρά» του χάρτη, έχοντας ξεκάθαρο στόχο την ανατολή. Θέλω Ασία φίλε, είπα σχεδόν επιτακτικά πριν ξεκινήσουμε το ψαχτήρι, μου ‘χει λείψει αυτό το χυμαδιό, μη σου πω και η βρωμιά της, ακόμα και το ποντίκι που περνάει από μπροστά μου των ώρα που τρώω! Πειστικό το επιχείρημα δε λέω, όχι πως ο Νίκος είναι απ’ αυτούς που φέρνουν αντιρρήσεις σε τέτοια πράγματα…

Κάπως έτσι ξεκίνησε λοιπόν το καλοκαίρι του 2024 άλλη μια διαδικασία αναζήτησης, ή καλύτερα καψίματος θα έλεγα, αυτού ακριβώς που λατρεύουμε και μη σας πω προσδοκούμε κιόλας, ένα βήμα πίσω όμως αυτή τη φορά καθώς το πρώτο μέλημα μας ήταν να βρούμε προορισμό. Όπως γνωρίζετε θαρρώ οι περισσότεροι, η αναζήτηση μακρινών εισιτηρίων με εξαργύρωση μιλίων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί καλή έρευνα και πολλές φορές τύχη ή απλά φώτιση προκειμένου να σου έρθει η κατάλληλη ιδέα στο δαιδαλώδες σύστημα προορισμών που προσφέρει.

Ήταν 20 του Σεπτέμβρη, με το ραντεβού μας να δίνεται στο σαλόνι υποδοχής της Aegean στη Θεσσαλονίκη, όπου πίνοντας ποτάκια ξεκινήσαμε να μελετάμε τις εισηγήσεις μας, περιμένοντας παράλληλα την βραδινή πτήση για Ηράκλειο προκειμένου να γράψουμε ακόμα ένα καλοκαιρινό τριήμερο σ’ έναν αδελφικό μου φίλο που ζει και εργάζεται στα Μάλια.

• Βρήκες τίποτα καλό;
  • Έχω υπεραναλύσει τις πτήσεις από & προς Ιαπωνία, βγαίνει άκρη. Εσύ;
  • Το ίδιο, μόνο που κοιτούσα με αναχώρηση τη Θεσσαλονίκη. Επίσης βρήκα και για Κίνα, με λιγότερο κόστος σε φόρους.
  • Ωραία ιδέα, τι τελικά σκέφτεσαι να κάνουμε για να ψάξουμε καλύτερα;
  • Δε ξέρω φίλε, μου αρέσουν και με μπερδεύουν όμως όλα, γι’ αυτό βρήκα και μια τρίτη εναλλακτική πρόταση.
  • Για πες;
  • Αναχώρηση από Κωνσταντινούπολη, προορισμός η Καμπότζη κι επιστροφή από Ταϊλάνδη, με εξευτελιστικούς μάλιστα φόρους. Θυμάσαι πόσες φορές το έχουμε συζητήσει αυτό το σενάριο έτσι;
  • Εννοείται, όλα είναι καλά, ας πιούμε τις τσικουδιές μας στην Κρήτη το ΣΚ και το βλέπουμε.

Όπως καταλαβαίνετε όλα τα σενάρια ήταν πολύ θελκτικά στα μάτια μας, το μπέρδεμα όμως είχε γίνει μεγαλύτερο αδυνατώντας να κατασταλάξουμε, όσο κι αν το συζητήσαμε τις επόμενες ώρες, κλίνοντας περισσότερο προς Ιαπωνία μεριά. Ήταν απλά από ‘κείνες τις στιγμές που με κάποιο τρόπο -ο οποίος συνήθως δε βασίζεται σε καμία λογική- περιμένεις μια ένδειξη, μια κατεύθυνση, ή καλύτερα όπως αρέσκομαι να λέω ένα σημάδι.

Παιχνίδι της μοίρας, ανώτερη δύναμη του καλού θεούλη των ταξιδιωτών, αυθυποβολή ή κάτι άλλο; Δε ξέρω και δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει είναι πως συνέβη για άλλη μια φορά έτσι ώστε να μη το αγνοήσουμε, ξεδιαλύνοντας τη σκέψη και την αναποφασιστικότητα στην οποία είχαμε περιέλθει. Ήταν η επόμενη κιόλας μέρα, το απόγευμα περιμένοντας τον Κώστα να σχολάσει από τη δουλειά του.
  • Ψηλέ πλάκωσε κόσμος, σε κανένα μισάωρο σχολάω κι ετοιμάζομαι να πάμε για φαγητό και ρακές.
  • Με την ησυχία σου φίλε, εμείς έτσι κι αλλιώς τουρίστες είμαστε, θα πάμε να πιούμε μια μπύρα εδώ πιο κάτω σε μια ωραία παμπ που ανακαλύψαμε και θα σε περιμένουμε.
  • Που θα πάτε ρε μαλάκες, στην παμπ της Καμποτζιανής;
  • Ορίστε; Πως το πες αυτό;
  • Ναι ρε, αυτήν εδώ πιο κάτω λέτε την ξέρω. Μια κοπέλα απ’ την Καμπότζη την έχει, προφανώς μετανάστρια μαζί με τον Ευρωπαίο άντρα της.

Κοιταχτήκαμε με το Νίκο για ένα δευτερόλεπτό και χαμογελάσαμε. Ήταν αρκετό, δε χρειάστηκε να πούμε ούτε κουβέντα καθώς μετά από τόσα χρόνια συνεννοούμαστε σε άλλο επίπεδο. Η απόφαση είχε παρθεί κι εμείς δεν είχαμε σχεδόν καμία συμμετοχή σ’ αυτό. Το πεπρωμένο βλέπετε…

Ούτε 24 ώρες μετά είμασταν κιόλας έτοιμοι για το επόμενο αποφασιστικό βήμα, έχοντας μπροστά μας άλλους έξι μήνες να διαμορφώσουμε την εκδρομή όπως θέλουμε.
Η δουλειά έγινε γρήγορα, όπως έπρεπε κι όπως σας έχω πει πολλάκις κινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ γραφικός:

«Το καλύτερο ταξίδι είναι αυτό που κλείνεται όταν βρίσκεσαι ήδη σε ταξίδι».

Πόσο μάλλον σ’ ένα παραδοσιακό καφενείο της Κρήτης, πίνοντας παγωμένες μπυρίτσες. Υπάρχει καλύτερος τρόπος;

malia1.jpg

Ο κύβος ερρίφθη! :cool:

varioAthens

Member
Κι αναρωτιομουν γιατι αυτο το αψηλο παληκαρι δεν εχει ξεκινησει τοσο καιρο την ιστορια την ασιατική!!! Για παμε!!!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Κι αναρωτιομουν γιατι αυτο το αψηλο παληκαρι δεν εχει ξεκινησει τοσο καιρο την ιστορια την ασιατική!!! Για παμε!!!
Μόνο οι φωτογραφίες και η επεξεργασία τους μου έφαγαν πόσες μέρες, χώρια το γραπτό που μου πήρε πάνω από μήνα να ολοκληρώσω και να μου μένουν μόνο διορθώσεις... Για να δούμε. :)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.037
Μέλη
39.752
Νεότερο μέλος
Vassilis123

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom