Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

Τελείωσε το Kakum τελειώνει και ο χρόνος. Το βράδυ ταξιδεύω και πρέπει να επιλέξω ή το κάστρο του Cape Coast ή του Elmina. Και τα δυο μου ακούγονται τα ίδια άρα επιλέγω ωθούμενος από τις εικόνες που είδα από google earth. Το Elmina είναι χτισμένο δίπλα από ένα ποτάμι γεμάτο ψαράδες και εικόνες καθημερινής ζωής. Άλλωστε οφείλω να αφήσω και κάτι για την επόμενη επίσκεψη στην χώρα, ας είναι το Cape Coast αυτό το κάτι. Πλησιάζοντας παραλιακά, βλέπουμε το κάστρο στο βάθος πίσω από εκατοντάδες φοίνικες κάποιοι εκ των οποίων ήταν βαμμένοι κίτρινοι για σκοπούς διαφήμισης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Η παραλία αξιοπρεπέστατη ενώ η καθαρότητα των νερών, ομολογουμένως, λίγο καλύτερη από τον ναύσταθμο της Ελευσίνας. Μπαίνοντας στην κωμόπολη σου δίνεται η εντύπωση ενός τουριστικού προορισμού με μονοδρομήσεις για ευκολότερη κίνηση των οχημάτων και υποχρεωτικά περάσματα από κεντρικές πλατείες και ιδιαίτερες γειτονιές. Στην ουσία όμως του πράγματος λίγα αλλάζουν. Άλλωστε βρισκόμαστε μόλις τρεις μέρες μακριά από την κορύφωση των εορτασμών του μεγαλύτερου φεστιβάλ της περιοχής, του EdinaBakatue, άρα, λογική όλη αυτή η πυρακτωμένη ατμόσφαιρα όπου οι όχθες του ποταμού και της θάλασσας είναι ασφυκτικά γεμάτες από ανθρώπους. Πλησιάζουμε το κάστρο που δεν μαρτυράει τα 500 χρόνια ζωής του. Περνάμε το γεφύρι πάνω από το ποτάμι, σταματάμε και βγαίνοντας από το αμάξι μας ορμάει κάθε λογής επαίτης: κουτσοί γέροι, μικρά παιδιά, έφηβοι, γυναίκες. Ο οδηγός απομακρύνει όσους προλαβαίνει ενώ οι έφηβοι με ακολουθούν ως την είσοδο του κάστρου. Συστήματα Αιγυπτιακά: σου ζητάνε το όνομά σου και από πού είσαι και καλά από ενδιαφέρον. Πάνω κάτω όμως ξέρεις την εξέλιξη βγαίνοντας από το κάστρο.

Από την κεντρική είσοδο του κάστρου προχωράς έναν στενό γεφύρι πάνω από τάφρο για να φτάσεις στην εσωτερική θύρα. Πληρώνεις το εισιτήριο που είναι περίπου 6 cedi και προχωράς. Αμέσως σε προσεγγίζουν άνθρωποι του κάστρου που σου προτείνουν να περάσεις λίγη ώρα στο μουσείο του κάστρου ώσπου να συγκεντρωθεί γκρουπ. Περνάμε στην μεγάλη κεντρική αυλή του κάστρου (50x20m. περίπου) με την πρώην Πορτογαλική εκκλησία η οποία επί Δανέζικη κυριαρχία μετατράπηκε σε κέντρο αγοροπωλησιών αγαθών. Γύρω από την αυλή ορθώνονται οι δύο και σε κάποια μέρη, τρεις όροφοι του κάστρου. Το μουσείο είναι γεμάτο με ανεμιστήρες οροφής και παρουσιάζει ενδιαφέρον. Καταφθάνει άνθρωπος του κάστρου που μας ενημερώνει πολύ ευγενικά ότι θα πρέπει να φύγουμε από το μουσείο ώστε να ξεκινήσει το τουρ με το γκρουπ. Βγαίνοντας μας περιμένει ο ξεναγός, ένας πιτσιρικάς καμιά 25άρα που, όπως και ο ξεναγός του Kakum, συγκαταλέγεται στην συνομοταξία των «αγκού» καθώς μιλάει πολύ αργά πιστεύοντας πως μόνο έτσι γίνεται κατανοητός. Και ξεκινάμε:

Αρχικά αρκετά ιστορικά στοιχεία για το κάστρο και τα σκλαβοπάζαρα. Ανάγνωση της συγκινητικής πλάκας που είχα ήδη παραθέσει πιο πάνω και επίσκεψη στα κελιά. Δύο από δαύτα, αρχικά το κελί στο οποίο έκλειναν τους μεθυσμένους λευκούς. Ο ξεναγός μας βάζει όλους στο στενό κελί και κλείνει την καγκελόπορτα. Στα αριστερά του κελιού υπάρχει μεγάλο παράθυρο που δημιουργεί επαρκή εξαερισμό εντός. Μας βγάζει και μας βάζει στο κελί όπου έριχναν τους Αφρικανούς που δεν συμμορφωνόντουσαν. Κλείνει την πόρτα και ευθείς αμέσως όλες οι γυναίκες δυσανασχετούν και ζητούν να βγουν έξω. Το κελί δεν έχει παράθυρα παρά μια μικρή εγκοπή στον τοίχο στο μέγεθος δύο τούβλων που επικοινωνεί με το «καλό» κελί. Η πόρτα είναι εξολοκλήρου σιδερένια με ένα μικρό πλέγμα πάλι στο μέγεθος δυο τούβλων. Η ατμόσφαιρα είναι πνιγερή και το φως ελάχιστο. Βγαίνουμε έξω. Δίπλα ακριβώς από τα κελιά, τοίχοι με ρύση και σωλήνες πακτωμένους να προεξέχουν. Απομεινάρια από την αστυνομική σχολή που λειτουργούσαν οι Βρετανοί στο κάστρο μετά την απαγόρευση των σκλαβοπάζαρων. Μεταβολή και κατεύθυνση προς την απέναντι πλευρά του κάστρου. Εκεί ήταν που είχα εντοπίσει τις πινακίδες «Male Slave Dungeon» και «Female Slave Dungeon»

Σε όλο τον κάτω όροφο διέμεναν οι άντρες σκλάβοι. Στον πρώτο όροφο οι γυναίκες, στον δεύτερο το διοικητικό προσωπικό ενώ ο τρίτος όροφος ήταν τα διαμερίσματα του κυβερνήτη. Μπαίνουμε στα αντρικά μπουντρούμια και προχωράμε μέσα στο σκοτάδι μέχρι το τέλος τους. Εκεί υπάρχει μικρή καταπακτή από την οποία σκύβουμε και περνάμε σε ένα κλειστοφοβικό δωμάτιο που επικοινωνούσε με τον πάνω όροφο. Άλλη μια φορά σκύβουμε και περνάμε στο τελευταίο δωμάτιο. Φτάσαμε στο “point of no return”. Εδώ οι Αφρικανοί και οι Αφρικανές στοιβάζονταν και περιμένανε την υπερβολικά στενή πόρτα μπροστά τους να ανοίξει και από κει να περάσουν στα καράβια. Μέσα σε τούτο το δωμάτιο, κάποιοι άνθρωποι χάσανε την ζωή τους ενώ οι υπόλοιποι έκλαιγαν καθώς συνειδητοποιούσαν ότι εγκαταλείπουν για πάντα την χώρα και την ήπειρο που τους γέννησε.

Ανεβαίνουμε στον πάνω όροφο, στα μπουντρούμια γυναικών. Εκεί υπάρχει μια μικρή αυλή με ένα πηγάδι στο κέντρο. Όποτε επιθυμούσε ο κυβερνήτης «παρέα» έβγαινε στο περιμετρικό μπαλκόνι πάνω από την αυλή και επέλεγε την γυναίκα που θα τον ικανοποιούσε. Οι φρουροί την άρπαζαν και την έπλεναν μπροστά στις υπόλοιπες με τα βρόχινα νερά της δεξαμενής του πηγαδιού. Στην συνέχεια την ανέβαζαν από μια καταπακτή σε διαμορφωμένο χώρο απ’ όπου εκείνη ανέβαινε την σκάλα προς την κρεβατοκάμαρα του κυβερνήτη. Μετά το πέρας του βιασμού, την ξανά πέταγαν μέσα στα μπουντρούμια. Ο ξεναγός μας έβαλε στα μπουντρούμια και μας περιέγραψε την ζωή των σκλάβων εκεί μέσα. Καθώς όμως το forumείναι ανοιχτό προς πάσα κατεύθυνση, καλό θα ήταν να μην αναφερθώ σε αυτές τις λεπτομέρειες.

Το θαυμάσιο με τούτο τον ξεναγό ήταν ο αριστοτεχνικός τρόπος που χειρίστηκε όλη αυτή την ιστορία, παραδίνοντάς την στους λευκούς και στους μαύρους του γκρουπ με έναν τρόπο που απέρριπτε την οποιαδήποτε αιχμή προς την όποια κατεύθυνση.

«Απαραίτητη» επίσκεψη στην βιβλιοθήκη του κάστρου όπου έγινε η πρέπουσα διαφήμιση των βιβλίων και των διαθέσιμων dvdπου σχετίζονται με το κάστρο. Ένας περίπατος γύρω από τα τείχη με θέα την Elmina και είσοδος στην εκκλησία του κάστρου η οποία ουσιαστικά ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο σαν τραπεζαρία. Εκεί οι κατακτητές με γλαρά μάτια προσκυνούσαν τα θεία όταν κάτω από τα πόδια τους Αφρικανές ζούσαν ανείπωτα μαρτύρια. Περπάτημα στο μπαλκόνι του κυβερνήτη. Εδώ είδαμε και την καταπακτή αλλά και την ξύλινη ντελικάτη σκάλα προς τα διαμερίσματα του κυβερνήτη. Εδώ τελειώνει και η ξενάγηση, στην κρεβατοκάμαρα. Κατεβαίνουμε στην αυλή και αποχωρούμε με την ψυχή μαυρισμένη.

Απ’ έξω με εντοπίζει ο περίχαρος έφηβος, μου κάνει δώρο κοχύλι με το όνομά μου «SPILOS» και μου ζητάει να τους δώσω λεφτά για το σχολείο τους και την αθλητική ομάδα τους. Τα σχόλιά μου για τον προχθεσινό αγώνα πέφτουν στο κενό καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πετύχουν την απάτη τους: μου δίνουν χαρτί να υπογράψω για την δωρεά μου. παραπάνω έχουν ήδη γράψει κάποια ονόματα μαζί με τις δωρεές οι οποίες κυμαίνονται στα 40 με 50 cedi, νούμερο εξωπραγματικό για τον οποιοδήποτε τουρίστα για να το δωρίσει. Έτσι όμως σε οδηγούν να τους δώσεις κάτι παραπάνω από 1 με 2 cedi. Και όντως το πέτυχαν.

Μετά από την σημερινή επίσκεψη διαπίστωσα το εξής: η Αφρικανική φυλή πριν φτάσει στην Αμερική, πέρασε αδιανόητες κακουχίες. Εκατομμύρια πεθάνανε στην πορεία προς το κάστρο, στο κάστρο και στα καράβια. Όσοι κατάφεραν να φτάσουν, ήταν σίγουρα οι πιο δυνατοί οι οποίοι συνέχισαν μια γενιά σωματικά ισχυρή και δυνατή. Όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα και συμπεράσματα, δεν ξέρω, απλώς δεν μπορώ να τα παραθέσω ούτε να τα εκφράσω, λυπάμαι, ίσως όταν ξεθυμάνει η θύμηση. Διαφορετικά ας μαζευτούμε ένα groupάκι για μια (έστω και αυθημερόν!!) επίσκεψη στο κάστρο.


To ΤΕΛΟΣ βρίσκεται προσωρινά στην προηγούμενη σελίδα :)

 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.223
Likes
5.762
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.319
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.221
Μηνύματα
884.150
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom