Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

(ξεχασμένη λεπτομέρεια: βγαίνοντας από το club βρίσκουμε ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους. Δεν είναι άστεγοι αλλά εργαζόμενοι στην πόλη που τελειώσανε αργά την δουλειά τους και δεν είχανε τρόπο να γυρίσουν σπίτι. Την βγάζουνε λοιπόν όπου βρουν)

Πριν αρχίσουμε την βόλτα στην πρωτεύουσα, θα ήθελα να συγκεντρώσω σκόρπια λόγια και εικόνες (να με συγχωράτε για το ασύνδετο στην όλη παράγραφο αλλά κάποια τα κουβαλάω μαζί μου από την πρώτη μέρα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή!)

Πολλά κατσίκια ρε παιδιά! Μικρά κατσικάκια στο μπιχλέ τους τριγυρνάμε στην πόλη. Επίσης πολύ αστυνομία (ο επονομαζόμενος «κίτρινος πυρετός» λόγω της στολής τους) σε κάθε φανάρια. Εν αναμονή για την παράβαση όπου ή τους πληρώνεις ή σε τρέχουν στις ασφάλειες και χάνεις την μέρα σου. Και βέβαια μην και τους βρίσεις! Την πάτησες! Γενικώς οι Γκανέζοι δεν είναι καθόλου συνηθισμένοι στις προσβολές. Θες να τους αποσβολώσεις και να τους μαζεύεις λιπόθυμους από τα πατώματα? Ρίξτε τους ένα: «where the fuck are you» και τους αποτελειώσατε! Εκεί που δεν παίζει πρόβλημα είναι με τις χειραψίες! Όσες θέλετε (μόνο μην αναρωτηθείτε τι πιάνανε πριν από εσάς καθώς η αφόδευση στην άκρη των δρόμων είναι, καθ’ όλα, θεμιτή). Είναι βέβαια λίγο πλαδερή (.....η χειραψία τους, έτσι? Γιατί, κατά τ’ άλλα: «το μέγεθος μετράει» και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου δύσκολο να το διαπιστώσετε με αυτά που φοράνε ή δεν φοράνε!!) αλλά υπάρχει λόγος. Η χειραψία ξεκινάει με ένα ελαφρύ έννομα των χεριών τα οποία γλιστράνε μεταξύ τους με την απομάκρυνση. Το τελευταίο μέρος επαφής είναι τα δάχτυλα του δείκτη, του μεσαίου και του αντίχειρα σου οι οποίοι ρίχνουν ένα ρυθμικό χτύπημα μεταξύ τους (όπως όταν κρατάμε ρυθμό). Τέλος: βάζεις τα ρούχα σου για πλύσιμο. Τα απλώνεις. Στην συνέχεια τα σιδερώνεις όλα.. ΌΛΑ! Στην χώρα ζούνε κάποιες πεταλούδες που γενούν τα αυγά τους στα απλωμένα ρούχα. Τα συγκεκριμένα σκουλήκια έχουν την κακιά συνήθεια να περνάνε από το δέρμα, μέσα στον οργανισμό. Η επιχείρηση αφαίρεσής τους δεν θα αναλυθεί εδώ. Σιδερώνετε εσείς και όλα θα πάνε καλά.

Πρωινό ξύπνημα 09:30. Η Pat ετοιμαζόταν για την εκκλησία που ξεκινάει εκείνη την ώρα και διαρκεί κάνα πεντάωρο. (Η Marian ψόφια από τα χθεσινά!). Ξεκινάμε την βόλτα: ανοίγουμε a/c και ραδιόφωνο όπου παραγωγοί μιλούν με προσκαλεσμένους ή με τηλεφωνικές γραμμές. Μιλάνε Αγγλικά και την τοπική γλώσσα (των Ga) με αδιάκοπες εναλλαγές μεταξύ τους! Ο μακαρονισμός στο μεγαλείο του! Αρχίζουμε από τα βόρεια: Επιβάλλεται επίσκεψη στο πανεπιστήμιο της Ακκρά (συνολικά η Γκάνα έχει τρία. Τα άλλα δύο: Kumasi, Tamale). Ο χώρος είναι εκπληκτικός με πανέμορφους κήπους και αποικιοκρατικά κτίρια (ειδικότερα της βιβλιοθήκης είναι κόσμημα). Ο δρόμος οδηγεί στον λόφο- σπίτι του πρύτανη. Από εκεί έχεις θέα σε όλη την πόλη της Ακκρά (ναι ρε παιδιά, τονίζεται στην λήγουσα τελικά! Ακκρά!).

Στην συνέχεια, πορεία νότια. Στα αριστερά μας μετά το αεροδρόμιο, το στρατιωτικό νοσοκομείο. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, το απογευματάκι συγκεντρώνονται στην περιοχή άπειρες νυχτερίδες που ορισμένες φορές κρύβουν ακόμα και τον ουρανό (ελπίζω να τις δω κάποια στιγμή)! Θρύλος βέβαια για αυτή την προσέλευση, υπάρχει και σχετίζεται με κάποιον ντόπιο (δεν θυμάμαι ακριβώς) που πέθανε στο νοσοκομείο. Λίγο πιο κάτω η κατοικία του προέδρου της χώρας (πρώην ζωολογικός κήπος), ένα κατασκεύασμα που περισσότερο θυμίζει παγόδα παρά τον χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό ρυθμό των Ashanti.
Το κέντρο της πόλης ορίζεται κάπως αδιόρατα, γύρω από το εθνικό θέατρο, την αγορά Makola και το εργοτάξιο που προορίζεται για Sheraton. Συνεχίζοντας προς παραλία, βγαίνουμε μπροστά στο ιδιαίτερο μνημείο προς τιμήν του Kwame Nkrumah (πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την αποχώρηση (κατά τους λευκούς)/ απελευθέρωση (κατά τους μαύρους) από τους Βρετανούς το 1957
 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.223
Likes
5.762
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.319
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.221
Μηνύματα
884.150
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom