Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΠΑΛΑΟΥ

Γιατί: Γιατί μπορούσα, δεν κόστιζε παραπάνω μίλια το stopover στο Παλάου. Γιατί ήθελα να βάλω κάτι στη θέση του Τόνγκα που απερρίφθη λόγω αεροπορικού κόστους και γενικών περικοπών (το ευρώ έπεσε περίπου 22% από τότε που σχεδίασα το ταξίδι μέχρι που ήρθε η ώρα για την Ωκεανία και πρέπει να είμεθα εντός μπάτζετ). Γιατί δε θέλει βίζες, γιατί βάζει λογικές σφραγίδες κι όχι δισέλιδες μουτζούρες, ακούς Τατζικιστάν;

Πού: Μια σταλιά χώρα είναι…

Πώς κινήθηκα: Με μια μόνο μέρα στη διάθεσή μου δεν είχα και πολλά περιθώρια, είπα να πάω να δω τα βασικά αξιοθέατα.

Τι μου άρεσε: Ααααααχ, Παλάου. Τι φύση! Τι παραλίες! Τι βλάστηση, τι νερά! Εκπληκτική JellyfishLake. Tι βυθός! O κόσμος καταπληκτικός. Η κωλοφαρδία μου, με μηδέν προετοιμασία κατάφερα να τα κάνω όλα.

Τι δε μου άρεσε: Οι τιμές. Αλλά τους δικαιολογώ και τους αγαπώ. Η επερχόμενη επέλαση των Κινέζων.

Απρόοπτα: Έφτασα βραδιάτικα, χωρίς δωμάτιο, χωρίς κράτηση για εκδρομή την επόμενη μέρα. Δωμάτιο μου βρήκε μια κυριούλα στο αεροδρόμιο μετά κόπων και βασάνων, αλλά εκδρομή την επομένη για να πάω να δω το JellyfishLake (δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μόνο οργανωμένα γίνεται) δεν υπήρχε σε κανένα από τα 6 πρακτορεία που τηλεφώνησε, ούτε και σε κάποιο από τα 2 που είχα δει online. Στο ξενοδοχείο βρήκα έναν μποντιμπίλντερ Δανό που ζει εκεί και είναι εκπαιδευτής diving, αλλά παρά τις προσπάθειές του, ούτε αυτός τα κατάφερε: κάποια πρακτορεία δεν είχαν αναχώρηση την επόμενη, αλλά τη μεθεπόμενη και τα 2 που όντως έφευγαν ήταν 100% γεμάτα. Το βράδυ πηγαίνοντας στο τοπικό ψιλικατζίδικο είδα σε ένα εστιατόριο μια αφίσα ενός γιαπωνέζικου πρακτορείου, τους πήρα τηλέφωνο με τη βοήθεια της κοπέλας που έκλεινε το εστιατόριο, τέτοια ώρα δεν απαντούσε κανείς. Το άλλο πρωί πήραν εκείνοι στο ξενοδοχείο μου και μου είπαν πως είχα 15’ να ετοιμαστώ πριν με παραλάβουν. Ήταν η καλύτερη ημερήσια εκδρομή που έχω κάνει στη ζωή μου κι αν δεν ήταν εκείνη η αφίσα, απέναντι από ένα ψιλικατζίδικο στις 11 το βράδυ, μάλλον δε θα το είχα ζήσει ποτέ.

Τι έκανα σωστά: Όχι και πολλά. Αποκάλυψη το γιαπωνέζικο πρακτορείο, να’ ναι καλά οι άνθρωποι. Α, επειδή δήλωσα πως έμεινα λιγότερες από 24 ώρες (δεν ήταν αληθές), γλίτωσα τον τοπικό φόρο των 50$. Η χρήση των μιλίων σούπερ για τέτοιους προορισμούς, αφού θεωρήθηκε ενδιάμεσο stopover και δεν επιβαρύνθηκα.

Τι έκανα λάθος: Ήθελε κι άλλες μέρες. Έγκλημα το να μην έχω υποβρύχια κάμερα.

Απωθημένα: Ι’llbeback! Δεν το χόρτασα, δεν προλάβαινα να γυρίσω, έχει κι άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς, τόση ομορφιά δε χορταίνεται, κρίμα που μου πέφτει πολύ μακριά.

Θα ξαναπάω; Τρέχοντας, μπουσουλώντας, κουτρουβαλώντας, παρακαλώντας, κολυμπώντας και ποκαχόντας. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ μέρος.

Αξιολόγηση:

· Φύση: 10. Ολογράφως: ΔΕΚΑ. Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς; Παραλίες; Βουνά; Πράσινο; Sandbars; Εκπληκτικός βυθός; Το JellyfishLake; Το MilkyWay; Δεν υπάρχει το μέρος. Ή μάλλον υπάρχει και είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς.

· Αρχαιολογία: 2. Όχι ότι θα πάει κανείς για να δει stonemoney και υπολείμματα οικισμών, αλλά έχει κι από αυτά, μηδέν δεν είναι.

· Αρχιτεκτονική: 2 Ε, από κτίρια δεν πάμε και πολύ καλά, αλήθεια είναι. Τουλάχιστον δεν υπάρχουν εκτρώματα.

· Άνθρωποι: 9 Καταπληκτικοί πραγματικά, εξυπηρετικοί, υπομονετικοί, με διάθεση, με περιέργεια για τον ξένο, φιλόξενοι. Τα καλύτερα έχω να πω. Μέχρι και στο τοπικό πρακτορείο που έγραψα διαδικτυακά, παρότι δεν είχαν εκδρομή μου έδωσαν contactdetails για τους ανταγωνιστές τους, μπας και βρω θέση εκεί. Όταν τους είπα πως δε βρήκα, έκαναν ό,τι μπορούσαν, μου έγραψαν 2 σελίδες με πράγματα που θα μπορούσα να κάνω στο νησί τους. Τη μέρα που έφευγα με βρήκαν στο αεροδρόμιο και με ρώτησαν αν κατάφερα τελικά να κάνω την εκδρομή που ήθελα και χάρηκαν πιο πολύ από μένα, χοροπηδούσε ο άνθρωπος από τη χαρά του που κατάφερα να δω τα βασικά του νησιού τους. Τους έστειλα κι ένα ευχαριστήριο μέιλ στο τέλος για τις συμβουλές, το χρόνο και το ενδιαφέρον τους και… μου απάντησαν με δισέλιδη επιστολή λέγοντας πόσο ευγενικό είναι εκ μέρους μου, όταν επιστρέψω να πάω να τους βρω να πιούμε καφέ παρέα, ότι η φιλία μετράει περισσότερο από την πώληση μιας εκδρομής… Δεν υπάρχουν αυτοί. Οι αστυνομικοί εξυπηρετικοί, μέχρι και η κυρία που μάζευε το φόρο αεροδρομίου στενοχωρήθηκε που χάλασε ο υπολογιστής της στο αεροδρόμιο και καθυστερήσαμε ένα μισάωρο να μπούμε στην αίθουσα επιβίβασης και… μας μοίρασε σπιτικά κουλουράκια, σε μένα και τους άλλους… τέσσερις επιβάτες.

· Κόστος: 3 Ακριβά τα πράγματα. Ακριβή η διαμονή (δωμάτιο κάτω των 65$ δεν υπάρχει, κλασικό πρόβλημα στον Ειρηνικό), 100$ η είσοδος στο JellyfishLake (ισχύει για… ένα χρόνο το εισιτήριο αλλά δε μένω και στο Χονγκ Κονγκ να έρχομαι συνέχεια), ακριβές και οι εκδρομές. Φτηνό το φαγητό και –για Ειρηνικό- κάπως φτηνότερα τα σούπερ μάρκετ. Γενικώς ακριβά.

· Ασφάλεια: 9 Καμία ανησυχία, αρκεί να μην πέσεις σε κανένα μεθυσμένο βραδιάτικα.

· Μοναδικότητα: 10 Δεν μπορώ να μην του βάλω 10. Πολύ ξεχωριστό μέρος, πολλές από τις φυσικές ατραξιόν αν όχι παγκόσμιες αποκλειστικότητες, είναι θαύματα της φύσης. Όσο σκέφτομαι ότι η Γκουάμ είναι παραδίπλα κι έχει να επιδείξει μια καντίνα…

· Αυθεντικότητα: 7 Ωραίοι οι ντόπιοι με τις παραδοσιακές στολές τους, μασάνε το betelnut, έχει παραδοσιακά σπιτάκια. Με την (από φέτος) κινέζικη επέλαση πάντως, μάλλον θα πρέπει να ταξεχάσουμε αυτά. Οι 20.000 τουρίστες ετησίως έγιναν πλέον 60.000 και οι προβλέψεις μιλάνε για πάνω από 250.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Χαίρομαι που το πρόλαβα έτσι, θα βιαστώ να το ξαναδώ πριν αρχίσει η επιδρομή.

· Φαγητό: 8 Δεν έφαγα και άπειρα γεύματα, αλλά μου άρεσε. Καταρχήν σε χώρα που βρίσκεις bentobox και καλής ποιότητας παντού, ο βαθμός θα είναι εξ’ ορισμού υψηλός. Αλλά ωραία τα ψαράκια τους, οι σάλτσες τους και η … μαγειρευτή νυχτερίδα.

· Ποικιλία: 8 Πολύ πράγμα να κάνεις σε τόσο μικροσκοπικό κρατίδιο: τρέκινγκ, diving, snorkeling, το JellyfishLake από μόνο του άλλη κατηγορία, ολίγον από τοπική κουλτούρα, μπάνια, κάτι ψιλά από αρχαιολογία και με τις κατάλληλες άδεις παίζουν και τα RockyIslands.

ΣΥΝΟΛΟΝ: Έλαβον 68 και βρίσκεται στην 27η θέση, απίστευτα ψηλά. Είπαμε το να μπει κανείς στην 20άδα είναι σχεδόν απίθανο, δεν υπάρχει χώρος για newkidsontheblock. Η 27η θέση στις περίπου εκατό για μικροσκοπικό κρατίδιο είναι απλά κατόρθωμα. Ενθουσιάστηκα πραγματικά.


ΤOP-5:

1. Το JellyfishLake. Δεν υπάρχει το μέρος.

2. Ω τι snorkeling, μπαμπά. Έχω κάνει σε πάνω από 40 χώρες, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. ΝΑ μια αυτο-μούντζα που δεν έχω βγάλει άδεια κατάδυσης.

3. Ο κόσμος, αξιαγάπητοι, μακάρι να μην αλλάξουν τώρα με την τουριστική έκρηξη.

4. Τα Rocky Islands. Τι θέαμα…

5. Οι παραλίες. Ακόμη κι εγώ δεν κρατιόμουν, που δε με λες και παραλιόπληκτο.

Ακολουθούν φωτό με την υποσημείωση ότι δεν είχα υποβρύχια μηχανή (δεύτερη μούντζα, ΟΡΣΕ να μη μου το χρωστάω) και ότι σε μεγάλο μέρος της εκδρομής την άφησα εκτός δράσης για να μη βραχεί. Παρακαλείται ο σύντροφος που έχει επισκεφθεί το Παλάου σίγουρα πιο επισταμένως κι έχει και φωτογραφίες της προκοπής να συμμετάσχει χωρίς να ντρέπεται. Θα καταφύγω και στο να ξεσηκώσω φωτό κι από το ίντερνετ παρότι δεν μου αρέσει ως τακτική συγγραφής ιστοριών, αλλά είναι κρίμα ο αναγνώστης να μην έχει οπτική επαφή με ΤΕΤΟΙΟ θαύμα της φύσεως όπως είναι το Παλάου.

 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Εννοείται!!!!!!!!! Περίμενα πώς και πώς. Αλλά μην είσαι περιληπτικός σαν τη Δυτική Αφρική. Αναλυτικές αναφορές. Ειδικά από τους προορισμούς που για τους περισσότερους από μας θα μείνουν όνειρα θερινής νυχτός
 

apodrasi

Member
Μηνύματα
543
Likes
969
Επόμενο Ταξίδι
Βαλτική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα-Ινδία-Περού
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.327
Likes
14.173
Εννοείται να τα πείς(και αναλυτικά).

Αλλά να τελειώσει(με την άνεση σου) κάποτε.

Γιατί αυτό είναι υπερπαραγωγή μόνον από τον τίτλο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σιγά μη γράψω τίποτε... Έτσι τον έβαλα τον τίτλο να μαζέψω κανά like μπας και φτάσω τον hydronetta.

Περιληπτικά θα είναι, με ολίγες φωτό (από Σουδάν τουλάχιστον είναι καλές γιατί τις έβγαζε άλλος). Και της Δυτικής Αφρικής για περιληπτικά ξεκίνησε και βγήκε καμιά πενηνταριά σελίδες, αν πάω για αναλυτικά θα γίνει σαν την Καραϊβική που ακόμη να την τελειώσω.

Κάθε χώρα και κεφάλαιο με μια περίληψη, κανα-δυο τιπς για τα πιο εξεζητημένα (για το Λονδίνο τι τιπς να δώσω ο άνθρωπος, που έφτασα να το γνωρίσω στα τριανταφεύγα μου) και ολίγες φωτό συν μια αξιολόγηση για την κάθε χώρα, φυσικά υποκειμενική.

Νομίζω θα γράψω απόψε το σκεπτικό του itinerary, τους στόχους του ταξιδιού και τις αρχικές προσδοκίες, ώστε να γίνει και μια σύγκριση με το αποτέλεσμα: τι απογοήτευσε, τι ενθουσίασε, ποια ήταν η έκπληξη και τι θα πρότεινα.

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, είμαι όλος αυτιά. Αλλά πιο αναλυτικά δε γίνεται, λόγω χρόνου και μείωσης ενδιαφέροντος με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι προτάσεις δεκτές.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Δεκτή η λιτότητα αλλά δώσε λίγο σε αρχαιολογία-κουλτούρα και κόψε από διαδικασίες για βίζες και τέτοια - που μπορούνε να πάνε σε άλλα thread αν χρειαστεί κανείς -προσωπική άποψη.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Ξεκινα εσυ και αμα τα πεις καλα,το γουρουνακι θα φαει τη σκονη σου....:D
υγ.μην το κανεις αναλυτικα,προκειμενου να το τελειωσεις καποια στιγμη και αν ενα μελος εχει μια απορια,τοτε ρωταει.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
Σίδνεϋ δεν πήγα, αλλά πήγα στη Μελβούρνη αντ' αυτού. Μικρονησία δυστυχώς δεν έχω καλές φωτό αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ιερουσαλήμ μου άρεσε πολύ, αλλά γενικώς είχε τόσα να δεις το Ισραήλ, ειδικά από αρχαία ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
H αλήθεια είναι ότι ο καθένας εστιάζει και σε διαφορετικά μέρη. Προσωπικά θα ηθελα να διάβασω αρκετά από Σουδάν και όλα του Ειρηνικού. Γράφε εσύ και θα έχεις όσα like ποθεί η καρδούλα σου!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.327
Likes
14.173
Απλά πράγματα εσύ θα γράφεις και εμείς θα βάζουμε like.

Τώρα αν προσαρμόζεις την ιστορία ανάλογα(π.χ τελειώνει ένα μέρος και το κοινό/εμείς ζητάει περισσότερα στοιχεία-φωτογραφίες ή πιο αναλυτική περιγραφή) και ανταποκρίνεσαι άμεσα ε τότε δεν θα προλαβαίνεις να μετράς like.:p
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.542
Likes
12.340
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Ε καλά να μην εκφραστούμε δηλαδή? Και εγώ περιμένω και θα είμαι πολύ αυστηρή με τα like μου :D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.669
Μέλη
38.806
Νεότερο μέλος
xeniagousia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom