Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα

Πρώτο γεύμα στο Σουδάν, με τα χέρια βεβαίως-βεβαίως, μαχαιροπήρουνε δεν υπάρχουν. Γευστικό και στεγνό, σε τραπεζάκια πάνω στην άμμο.
Τα καταλύματα κοστίζουν όλα 2,5 ευρώ το άτομο. Κάποιοι δεν έχουν να τα διαθέσουν και κοιμούνται με τις αποσκευές τους στο "σταθμό" λεωφορείων.

Αν είχατε καμιά απορία τι ατάλυμα βρίσκει κανείς με 2,5 ευρώ, ιδού. Στρώματα και σεντόνια δεν υπάρχουν και το πάτωμα είναι άμμος.
Soundproof τοίχοι, για privacy στις ιδιαίτερες στιγμές.

Μετά από αρκετό ψάξιμο, καταλήξαμε σε αυτό.

Οι συγγενείς του spiderman στο ταβάνι μας.

Πόρτα ασφαλείας και για ανάψεις τον ανεμιστήρα έπρεπε να ενώσεις δυο καλώδια.

Αυτό είχε και στρώματα, δε θυμάμαι γιατί το απορρίψαμε. Α ναι, μύριζε σκατίλα.


Μετά από μερικές ώρες λεωφορείου κι αφού μας άφησε κάπου απ' όπου δεν ήταν ευκολο να βρούμε σύνδεση για Καρίμα, είπαμε να πάρουμε ταξί, μπας και φτάσουμε στα αρχαία στην ώρα μας. Μπα, χάλασε στη μέση του πουθενά.

Πάω στη διασταύρωση να φωνάξω βοήθεια...

Πού είναι αυτή η διασταύρωση που λέγαμε;

Κάποιοι έσπρωχναν κάτω από τον ήλιο της Σαχάρα, όσο κάποιοι αναίσθητοι έβγαζαν φωτογραφίες.

-Και δε μου λες Μουμπάρακ, πώς το βλέπεις θα φύγουμε;
-Σύντομα.
-Πόσο σύντομα;
-Ο Αλλάχ ξέρει.
-Καλά, πες του Αλλάχ να σε πληρώσει αν δεν προλάβω τα αρχαία.
-Βλασφημία! Ο Αλλάχ είναι μεγάλος, όλα τα μπορεί.
-Με τα μηχανικά δεν τον βλέπω και πολύ ξεφτέρι...

Έχω αρχίσει και εκνευρίζομαι με το φίλο του Μουμπάρακ που θα ερχόταν "σε δέκα λεπτά", πέρασαν δυόμιση ώρες κι ακόμη τίποτε. Είχα και τον άλλον να με βγάζει φωτογραφίες.


Mε τα πολλά φτάσαμε και στα προάστεια της Καρίμα, βρήκαμε και το Kurru όπου οι ανασκαφές στους τάφους συνεχίζονται, αλλά παρότι μας έστειλαν στο σπίτι του κλειδοκράτορα, αυτός δεν εβρέθη. Οπότε έμεινα να κάνω συνεννόηση-καρούμπαλο με τους εργαζόμενους στις ανασκαφές, μπας και μας ανοίξουν να δούμε τους τάφους.

Δε συνεννοηθήκαμε τελικώς, οπότε τους είδαμε απέξω.

Τη Νaqqa δεν την προλάβαμε χάρη στις βλάβες τους Μουμπάρακ, οπότε μας έμενε τουλάχιστον το Jebel Barkal που έχει και εξωτερικά αρχαία, και τάφο με ιερογλυφικά και πυραμιδούλες.

Οι πρώτες πυραμίδες που αντικρύσαμε.

Περπάτημα μες στην άμμο κάτω από τον ήλιο για να φτάσουμε...

Αλλά άξιζε τον κόπο μωρέ.

Ιρεογλυφικά στο εσωτερικό του τάφου, όμορφα πράγματα.

Ε, μετά από βλάβες, ταλαιπωρίες, καβγάδες, σπρώξιμο, καθυστερήσεις, ήλιο και περπάτημα, δικαιούμαστε γεύμα στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης.

Μάστορας ο ψήστης και χαμογελαστός.


Τη μεθεπόμενη πάντως είναι που πήγαμε στα πραγματικά εντυπωσιακά αρχαία...

Boρείως του Χαρτούμ υπάρχουν τρία κύρια συγκροτήματα αρχαίων, που με τζιπ, απίθανες άδειες, πολλή τύχη και ξύπνημα νωρίς, μπορεί κανείς να τα δει όλα σε μια μέρα, αν έχετε οδηγό ξεφτέρι και ξέρει πού πάει. Μόνοι σας θα είστε, εσεις και οι αρχαιολόγοι. Το πρώτο είναι ένας πολύ όμορφος ναός.


Κλασική η σκηνή του αποκεφαλισμού των αντιπάων (π.χ. στο Άμπου Σίμπελ είναι πανταχού παρούσα), αλλά η μοναξιά του τοπίου και ο βαθός συντήρησης μεγενθύνουν το δέος.

Γερμανίδα αρχαιολόγος σκιτσάρει τα ανάγλυφα. Και αυτή αλλά και οι υπόλοιποι Γερμανοί αρχαιολόγοι που γνωρίσαμε μένουν εκεί, 250χλμ από το Χαρτούμ, μέσα στην έρημο, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, για αρκετές εβδομάδες το χρόνο, εργαζόμενοι με ό,τι υλικά βρουν.


Ο δεύτερος αρχαιολογικός χώρος είναι μια ολόκληρη πόλη, με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, από τους κίονες μέχρι τις ράμπες για να ανεβοκατεβαίνουν οι ελέφαντες.Στο μεταξύ άλλοι πάνε με τζιπ κι άλλοι με ό,τι διαθέτουν.

Δε φαίνεται η έκταση από εδώ, αλλά πραγματικά μεγάλος χώρος, θέλει χρόνο.

Κι αυτός είναι ο εσιπράκτωρ. Δεν ξέρω από πού ξεπετάχτηκε, μάλλον θα μένει μαζί με τους αρχαιολόγους στις γειτονικές σκηνές, αλλά ήρθε με τη χιλιοταλαιπωρημένη τσαντούλα του και εισιτήρια με απόδειξη χειρόγραφη με καρμπονάκι, θεούλης.


Μετά από μια Αίγυπτο όπου μείναμε για να βγάλουμε μια σουδανική βίζα που μας τα έκαναν τσουρέκια, ταλαιπωρίες, τρώγλες, καθυστερήσεις, άμμο, σπασμένες μηχανές, ανεκδιήγητα φέρι μποτ, βλάβες, έφτασε η ποθητή ώρα. Επιτέλους φτάσαμε στις πυραμίδες του Μερόε. Καλώς ήρθατε; Καλώς σας βρήκαμε!

Δεν αντέχανε και πολύ τα πόδια μου, είπαμε να πάρουμε καμήλα από τους τέσσερις μοναχικούς μαλημιέρηδες που περίμεναν μήπως, αν, ίσως, ποιος ξέρει, σήμερα εμφανιστεί κανένας τουρίστας (απ΄ό,τι μας είπαν 2-3 φορές την εβδομάδα κάποιος εμφανίζεται, συνήθως expats από του Σουδάν που δουλεύουν για διεθνείς οργανισμούς). Τι γέλιο έκανα με αυτούς τους καμηλιέρηδες δε λέγεται, να' ναι καλά οι άνθρωποι και με στερεοτυπικά ονόματα από καρτούν: Μουχάμεντ, Αμντούλ, Ομάρ και Αμπντουλάχ.

Το πρώτο γκρουπ από πυραμίδες, μαζί με τις δυο αναστηλωμένες.

Άλλο σύμπλεγμα παρακάτω.


Η κλίση και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους σημαίνουν πως μπορείςνα σκαρφαλώσεις ή και να κάνεις ασκήσεις για να ισιώσει η πλάτη σου.

Πάμε και παρακάτω...

Πώς λέμε "μια πόλη, μια ομάδα"; Ε, "μια έρημος, ένα δέντρο, ένας γάιδαρος".

Σουδάν με κούρασες, αλλά άξιζες τον κόπο. Στο επανιδείν.


 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Εννοείται!!!!!!!!! Περίμενα πώς και πώς. Αλλά μην είσαι περιληπτικός σαν τη Δυτική Αφρική. Αναλυτικές αναφορές. Ειδικά από τους προορισμούς που για τους περισσότερους από μας θα μείνουν όνειρα θερινής νυχτός
 

apodrasi

Member
Μηνύματα
546
Likes
1.010
Επόμενο Ταξίδι
Βαλτική
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα-Ινδία-Περού
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.370
Likes
14.270
Εννοείται να τα πείς(και αναλυτικά).

Αλλά να τελειώσει(με την άνεση σου) κάποτε.

Γιατί αυτό είναι υπερπαραγωγή μόνον από τον τίτλο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σιγά μη γράψω τίποτε... Έτσι τον έβαλα τον τίτλο να μαζέψω κανά like μπας και φτάσω τον hydronetta.

Περιληπτικά θα είναι, με ολίγες φωτό (από Σουδάν τουλάχιστον είναι καλές γιατί τις έβγαζε άλλος). Και της Δυτικής Αφρικής για περιληπτικά ξεκίνησε και βγήκε καμιά πενηνταριά σελίδες, αν πάω για αναλυτικά θα γίνει σαν την Καραϊβική που ακόμη να την τελειώσω.

Κάθε χώρα και κεφάλαιο με μια περίληψη, κανα-δυο τιπς για τα πιο εξεζητημένα (για το Λονδίνο τι τιπς να δώσω ο άνθρωπος, που έφτασα να το γνωρίσω στα τριανταφεύγα μου) και ολίγες φωτό συν μια αξιολόγηση για την κάθε χώρα, φυσικά υποκειμενική.

Νομίζω θα γράψω απόψε το σκεπτικό του itinerary, τους στόχους του ταξιδιού και τις αρχικές προσδοκίες, ώστε να γίνει και μια σύγκριση με το αποτέλεσμα: τι απογοήτευσε, τι ενθουσίασε, ποια ήταν η έκπληξη και τι θα πρότεινα.

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, είμαι όλος αυτιά. Αλλά πιο αναλυτικά δε γίνεται, λόγω χρόνου και μείωσης ενδιαφέροντος με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι προτάσεις δεκτές.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Δεκτή η λιτότητα αλλά δώσε λίγο σε αρχαιολογία-κουλτούρα και κόψε από διαδικασίες για βίζες και τέτοια - που μπορούνε να πάνε σε άλλα thread αν χρειαστεί κανείς -προσωπική άποψη.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Ξεκινα εσυ και αμα τα πεις καλα,το γουρουνακι θα φαει τη σκονη σου....:D
υγ.μην το κανεις αναλυτικα,προκειμενου να το τελειωσεις καποια στιγμη και αν ενα μελος εχει μια απορια,τοτε ρωταει.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.658
Likes
50.480
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
Σίδνεϋ δεν πήγα, αλλά πήγα στη Μελβούρνη αντ' αυτού. Μικρονησία δυστυχώς δεν έχω καλές φωτό αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ιερουσαλήμ μου άρεσε πολύ, αλλά γενικώς είχε τόσα να δεις το Ισραήλ, ειδικά από αρχαία ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
H αλήθεια είναι ότι ο καθένας εστιάζει και σε διαφορετικά μέρη. Προσωπικά θα ηθελα να διάβασω αρκετά από Σουδάν και όλα του Ειρηνικού. Γράφε εσύ και θα έχεις όσα like ποθεί η καρδούλα σου!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.370
Likes
14.270
Απλά πράγματα εσύ θα γράφεις και εμείς θα βάζουμε like.

Τώρα αν προσαρμόζεις την ιστορία ανάλογα(π.χ τελειώνει ένα μέρος και το κοινό/εμείς ζητάει περισσότερα στοιχεία-φωτογραφίες ή πιο αναλυτική περιγραφή) και ανταποκρίνεσαι άμεσα ε τότε δεν θα προλαβαίνεις να μετράς like.:p
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.599
Likes
12.420
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Ε καλά να μην εκφραστούμε δηλαδή? Και εγώ περιμένω και θα είμαι πολύ αυστηρή με τα like μου :D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.722
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom