Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ


Γιατί: Όταν, πριν από κάποια χρόνια, έψαχνα να βρω τι αρχαία έχει στην Ωκεανία, με έκπληξη έπεσα πάνω στα Ομόσπονδα Κράτη της Μικρονησία (Federated States of Micronesia, θα τη λέω Μικρονησία από εδώ και πέρα). Όχι ότι έχει κανένα Μάτσου Πίτσου ή τα θαύματα της Νήσου του Πάσχα, αλλά αν μη τι άλλο ένα –χοντρό- ενδιαφέρον το παρουσίαζε. Ψάχνοντας και πέρυσι είδα ότι εκτός αυτού διαθέτει απομονωμένη κουλτούρα και ενδιαφέρουσα φύση, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο/ακριβό να φτάσει κανείς. Πετάει μόνο μια αεροπορική (United) από Χαβάη και Γκουάμ, ενώ και οι εσωτερικές πτήσεις –που είναι υποχρεωτικές, δεν υπάρχει εναλλακτική- με την ίδια εταιρεία γίνονται και με τιμές απάνθρωπες, από την ώρα που το πακέτο που προσέφερε η έταιρη αμερικάνικη αεροπορική μας αποχαιρέτισε με τη συγχώνευσή της με τη United. Μιας που είναι στο ίδιο πρόγραμμα μιλίων με την aegean και απαιτούνται γελοιωδώς λίγα μίλια, άρα είναι πραγματικό bargain να χρησιμοποιήσεις τα μίλια σου εκεί, είχα ένα έξτρα κίνητρο. Ήθελα να βάλω στην ταξιδάρα μου μια ασυνήθιστη, μακρινή χώρα με αρχαία, ε τη βρήκα!

Πού: Τα νησιά της χώρας χωρίζονται σε 4 ομάδες, κάθε μια εκ των οποίων έχει ένα… κεφαλονήσι: Yap, Ponphei, Chuuk και Κosrae. Πήγα σε όλα πλην Chuuk, όπου οι πληροφορίες περί επιθετικότητας των κατοίκων και εγκληματικότητας δεν με ενθουσίασαν ακριβώς.

Πώς κινήθηκα: Από το ένα νησί στο άλλο με τη United. Εντός νησιών, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία πουθενά και δεν ξέρω να οδηγώ, με ωτοστόπ κυρίως και σε δυο περιπτώσεις νοίκιασα αυτοκίνητο με άλλους.

Τι μου άρεσε: Οι άνθρωποι, απλά φανταστικοί. Η φύση ασυναγώνιστη, τα αρχαία ενδιαφέροντα, η ησυχία/ασφάλεια/γαλήνη που επικρατεί παντού, η ιστορία, ο καιρός, η παντελής έλλειψη τουρισμού, που όλοι μιλάνε Αγγλικά.

Τι δε μου άρεσε: Οι τιμές! Φωτιά και λάβρα, με το φτηνότερο δωμάτιο να ξεκινάει στα 65$. Η έλλειψη ίντερνετ, τα εξωφρενικά επιθετικά σκυλιά, η δυσκολία μετάβασης στα outer islands που πρέπει να είναι και όλα τα λεφτά από πολιτιστικής άποψης, οι παραλίες.

Απρόοπτα: Ακυρώθηκε η πτήση προς Χαβάη λόγω του τυφώνα στο Βανουάτου, ευτυχώς μου κάλυψε τα έξοδα η ταξιδιωτική ασφάλεια και μετά διαπίστωσα…πως είχα υπολογίσει λάθος την ημερομηνία άφιξης στη Χαβάη έτσι κι αλλιώς, αφού παρότι πετάς προς τα ανατολικά, από κάποιο σημείο κι έπειτα… πας μια μέρα πίσω! Το όλο σκηνικό με τα σαλάχια στη Yap ήταν απρογραμμάτιστο, η συνάντηση με τους δυο απίθανους τύπους στην Pohnpei ήταν από τα πιο ευχάριστα απρόοπτα σε όλο το ταξίδι, η επίθεση από τα σκυλιά αποφεύχθηκε εγκαίρως (δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον καημένο το Σουηδό) και για κερασάκι στην τούρτα είχαμε μια εκκλησιαστική εμπειρία α λα Χάρλεμ.

Τι έκανα σωστά: Το ότι επισκέφθηκα τη χώρα as such ήταν σωστότατο ανεξαρτήτως κόστους, καλή εποχή διάλεξα και δεν πνίγηκα στις βροχές, μάλλον σωστή επιλογή να “κοπεί” το Chuuk από τα 4 νησιά, σωστή η διάρκεια διαμονής σε κάθε νησί, στο βαθμό του δυνατού ήμουν και οικονομικός, γνώρισα πολύ ωραίο κόσμο.

Τι έκανα λάθος: Λάθος μεγάλο ο υπολογισμός της παλίρροιας στο Nan Madol, ακόμη πιο τραγικό ότι έχασα τη Yap day, αυτά δε χάνονται. Είπαμε βέβαια, το ότι κάνεις ένα ταξίδι χύμα σημαίνει ότι θα έχεις και απώλειες, με αντάλλαγμα την πλήρη ελευθερία. Αν ήταν να κάνω κρατήσεις καταλυμάτων από πριν, να έχω “κλειδωμένες” ημερομηνίες και να είναι το ταξίδι προκάτ, θα έχανα σε ελευθερία κινήσεων.

Απωθημένα: Yap day και outer islands. Και όταν επιστρέψω, να έχω άδεια κατάδυσης.

Θα ξαναπάω; Δύσκολο λόγω απόστασης, κόστους και του ότι αν ξαναπάω στην Ωκεανία έχει κι άλλα μέρη να δω. Αλλά αν υπάρξει η ευκαιρία, αμέ. Παράδεισος. Εκπληκτικό το ότι υπάρχουν ακόμη τέτοια μέρη στον πλανήτη και μάλιστα χωρίς πάνω από 3-4 τουρίστες κάθε φορά.

Αξιολόγηση:

· Φύση: 9 Φανταστικά τοπία, τρομερός βυθός ακόμη και για μένα τον snorkeler, ωραία τρεκ, παρθένα δάση. Αυτό το Κοσράε δεν ξέρω από ποιον πίνακα βγήκε. Όνειρο.

· Αρχαιολογία: 6 Θα τα γράψω και στο κομμάτι με τις φωτογραφίες, αλλά δεν με απογοήτευσε η χώρα, επειδή πήγα με ελπίδες και όχι με προσδοκίες. Κάποια μνημεία, όπως το Nan Madol, ήταν πολύ εντυπωσιακά, σε άλλα όλα τα λεφτά ήταν το ταξίδι και σε άλλες περιπτώσεις ένωθες είτε Ιντιάνα Τζόουνς είτε μια ελαφρά απογοήτευση (stone money). Το 6 το παίρνει με το σπαθί της η χώρα.

· Αρχιτεκτονική: 2 Λίγα πράγματα, μερικές παραδοσιακές καλύβες, κάποια αραιά σπιτάκια με τις αυλές τους και τα υπόλοιπα βαρετές αλλά τουλάχιστον χαμηλές κατασκευές.

· Άνθρωποι: 10 Καταπληκτικοί. Άνθρωποι που σε παίρνουν για ωτοστόπ με την μία και σταματάνε το αυτοκίνητο… για να αγοράσουν και να σου προσφέρουν φρούτα. Πράοι, συμπαθητικοί, ενδιαφέροντες, ομιλητικοί, φιλόξενοι, αξιαγάπητοι. Πραγματικά λόγος για να πάει κανείς στη χώρα.

· Κόστος: 1 Πανάκριβα όλα. Ακριβά για να φτάσεις, ακριβά να μετακινηθείς εντός της χώρας, πανάκριβα τα καταλύματα, ακόμη και οι δραστηριότητες και το ίντερνετ ακριβό. Αναλογικά το φαγητό κάπως φτηνότερο, αλλά η χώρα είναι απλά πανάκριβη.

· Ασφάλεια: 8 Κανονικά θα έπρεπε να πάρει 10, αλλά της κόβω δυο πόντους επειδή στο Chuuk άκουσα από διάφορους πως λόγω εγκληματικότητας ούτε να βγεις από το ξενοδοχείο δεν μπορείς και επειδή σε αρκετά νησιά (ειδικά στην Πονπέι) ο κίνδυνος από τις αγέλες των άγριων σκύλων είναι πραγματικά υπαρκτός, για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε τον Μπέρτελ, που τον πέτυχα στο αεροπλάνο στη νησιά Μάρσαλ με το πόδι του κατακρεουργημένο από τις δαγκωματιές, ενώ κι εγώ ευτυχώς άκουσα τις συμβουλές… όλων, κυκλοφορούσα με ένα παλούκι και πέτρες και τη γλίτωσα.

· Μοναδικότητα: 6 Χμ. Περίεργη κατηγορία για τη Μικρονησία. Υπό μια έννοια είναι μια κλασική κοινωνία Ωκεανίας, από την άλλη έχει ένα φοβερά ανάμικτο DNA Ισπανών, Πολυνήσιων, Αμερικανών, Γιαπωνέζων και Κινέζων, συν αρχαιολογία από τις λίγες στην ήπειρο. Νομίζω το 6 είναι δίκαιο.

· Αυθεντικότητα: 8 Στο πρώτο νησί απογοητεύτηκα, στο δεύτερο γοητεύτηκα, στο τρίτο ενθουσιάστηκα, κι αν είχα πάει λίγες μέρες νωρίτερα και είχα πετύχει και τη Yap day, μάλλον θα είχε και υψηλότερο βαθμό. Έντονα αμερικανοποιημένη κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα λόγω απομόνωσης πολύ παραδοσιακή και… ξεχασμένη. Ίσως να είμαι υπερβολικά επιεικής με το 8…αλλά τους αγαπώ, τι να κάνω.

· Φαγητό: 4 Ε, δεν παίρνει και κανένα βραβείο, ακόμη και στα “καλά” ξενοδοχεία. Για το βαθμό απομόνωσης πάλι καλά (στο Κιριμπάτι τρώνε αρλούμπες κάθε μέρα), αλλά θα μπορούσε και καλύτερα. Δεν πιάνει τη βάση.

· Ποικιλία: 6 Για τόσο μικρή χώρα, έχει πολλά να κάνεις: αρχαία, φύση, ιστορία παλιά και σύγχρονη (π.χ. για τους λάτρεις του Δευτέρου Παγκοσμίου έχει πράγμα), ολίγες παραλίες, πολύ diving και καλά τρεκ, συν δραστηριότητες και μια ενδιαφέρουσα κοινωνία. Δεν είναι για να μείνεις και κανένα μήνα, εκτός κι αν πας στα εξώτερα νησιά, οπότε το μήνα το θες… μόνο και μόνο μέχρι να γυρίσει το πλοίο. Αξιοπρεπής η ποικιλία της στο 6.

ΣΥΝΟΛΟΝ: Έλαβον 60 και βρίσκεται στην 54η θέση, λίγο πιο κάτω από τη μέση της λίστας. Αξιοπρεπέστατη βαθμολογία, δε φταίνε αυτοί που είναι πανάκριβοι, με κόστος γύρω στο 6 θα ήταν στην πρώτη 40άδα.

 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Εννοείται!!!!!!!!! Περίμενα πώς και πώς. Αλλά μην είσαι περιληπτικός σαν τη Δυτική Αφρική. Αναλυτικές αναφορές. Ειδικά από τους προορισμούς που για τους περισσότερους από μας θα μείνουν όνειρα θερινής νυχτός
 

apodrasi

Member
Μηνύματα
543
Likes
969
Επόμενο Ταξίδι
Βαλτική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα-Ινδία-Περού
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.327
Likes
14.173
Εννοείται να τα πείς(και αναλυτικά).

Αλλά να τελειώσει(με την άνεση σου) κάποτε.

Γιατί αυτό είναι υπερπαραγωγή μόνον από τον τίτλο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σιγά μη γράψω τίποτε... Έτσι τον έβαλα τον τίτλο να μαζέψω κανά like μπας και φτάσω τον hydronetta.

Περιληπτικά θα είναι, με ολίγες φωτό (από Σουδάν τουλάχιστον είναι καλές γιατί τις έβγαζε άλλος). Και της Δυτικής Αφρικής για περιληπτικά ξεκίνησε και βγήκε καμιά πενηνταριά σελίδες, αν πάω για αναλυτικά θα γίνει σαν την Καραϊβική που ακόμη να την τελειώσω.

Κάθε χώρα και κεφάλαιο με μια περίληψη, κανα-δυο τιπς για τα πιο εξεζητημένα (για το Λονδίνο τι τιπς να δώσω ο άνθρωπος, που έφτασα να το γνωρίσω στα τριανταφεύγα μου) και ολίγες φωτό συν μια αξιολόγηση για την κάθε χώρα, φυσικά υποκειμενική.

Νομίζω θα γράψω απόψε το σκεπτικό του itinerary, τους στόχους του ταξιδιού και τις αρχικές προσδοκίες, ώστε να γίνει και μια σύγκριση με το αποτέλεσμα: τι απογοήτευσε, τι ενθουσίασε, ποια ήταν η έκπληξη και τι θα πρότεινα.

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, είμαι όλος αυτιά. Αλλά πιο αναλυτικά δε γίνεται, λόγω χρόνου και μείωσης ενδιαφέροντος με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι προτάσεις δεκτές.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Δεκτή η λιτότητα αλλά δώσε λίγο σε αρχαιολογία-κουλτούρα και κόψε από διαδικασίες για βίζες και τέτοια - που μπορούνε να πάνε σε άλλα thread αν χρειαστεί κανείς -προσωπική άποψη.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Ξεκινα εσυ και αμα τα πεις καλα,το γουρουνακι θα φαει τη σκονη σου....:D
υγ.μην το κανεις αναλυτικα,προκειμενου να το τελειωσεις καποια στιγμη και αν ενα μελος εχει μια απορια,τοτε ρωταει.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
Σίδνεϋ δεν πήγα, αλλά πήγα στη Μελβούρνη αντ' αυτού. Μικρονησία δυστυχώς δεν έχω καλές φωτό αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ιερουσαλήμ μου άρεσε πολύ, αλλά γενικώς είχε τόσα να δεις το Ισραήλ, ειδικά από αρχαία ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
H αλήθεια είναι ότι ο καθένας εστιάζει και σε διαφορετικά μέρη. Προσωπικά θα ηθελα να διάβασω αρκετά από Σουδάν και όλα του Ειρηνικού. Γράφε εσύ και θα έχεις όσα like ποθεί η καρδούλα σου!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.327
Likes
14.173
Απλά πράγματα εσύ θα γράφεις και εμείς θα βάζουμε like.

Τώρα αν προσαρμόζεις την ιστορία ανάλογα(π.χ τελειώνει ένα μέρος και το κοινό/εμείς ζητάει περισσότερα στοιχεία-φωτογραφίες ή πιο αναλυτική περιγραφή) και ανταποκρίνεσαι άμεσα ε τότε δεν θα προλαβαίνεις να μετράς like.:p
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.542
Likes
12.340
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Ε καλά να μην εκφραστούμε δηλαδή? Και εγώ περιμένω και θα είμαι πολύ αυστηρή με τα like μου :D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.669
Μέλη
38.806
Νεότερο μέλος
xeniagousia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom