Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα

KEΦΑΛΑΙΟ 12: ΒΙΡΜΑΝΙΑ

Γιατί: Η Βιρμανία ήταν κεντρικός πυλώνας του –ο Θεός να τον κάνει- σχεδιασμού. Μαζί με τη Μικρονησία ήταν οι δυο αδιαπραγμάτευτες χώρες, αυτές στις οποίες θα πήγαινα ανεξαρτήτως κόστους, ευκολίας ημερομηνιών, θεομηνιών κλπ. Γνωρίζοντας ότι έχει πολύ ενδιαφέρον από αρχαιολογικής/ιστορικής/θρησκευτικής άποψης αλλά και ότι η χώρα πλέον κάνει άνοιγμα στον έξω κόσμο, οπότε σύντομα θα δυτικοποιηθεί αφενός, μόλις άνοιξαν κάποιοι “νέοι” προορισμοί στο εσωτερικό της αφετέρου. Ειδικά το δέλεαρ του να είμαι εκ των πρώτων (τέλος πάντων πριν τις ορδές) που πηγαίνουν να δουν το MraukU ήταν τεράστιο.

Πού: Παντού! Από όλο το ταξίδι, η Βιρμανία είναι η χώρα στην οποία είχα σχεδιάσει να αφιερώσω τον περισσότερο χρόνο, 5 εβδομάδες στο σύνολο. Αφιέρωσα την πρώτη εβδομάδα στον λιγότερο τουριστικό νότο, με το που ήρθε στη συνέχεια ο σύντροφος Α ταξιδέψαμε στα πιο εμφανή τουριστικά αξιοθέατα (Yangon, Bagan, trek στο Kalaw, λίμνη Inle, Μandalay) και μετά άφησα για τον εαυτό μου το MraukU και τα πέριξ.

Πώς κινήθηκα: Λεωφορεία, τραίνα, μηχανάκια, ταξί και αρκετά αεροπλάνα, βασικά επειδή λόγω του waterfaestival (που είναι η κατάρα του Βούδα για τον τουρίστα), πολλές φορές δεν υπήρχε τίποτε μα τίποτε διαθέσιμο. Ούτε λεωφορείο, ούτε ταξί ούτε τίποτε.

Τι μου άρεσε: Μου άρεσε πάνω απ’ όλα ο κόσμος: αυθεντικοί άνθρωποι, ειλικρινείς ως επί το πλείστον, ευγενέστατοι, διακριτικοί, χαμογελαστοί, ζωντανοί. Μου άρεσε το πόσο αυθεντική είναι η χώρα, σα να έχει μείνει σε μια κάψουλα χρόνου, το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας που μπορεί να επισκεφθεί κανείς (διότι έχει και κομμάτια offlimits) είναι σχεδόν ανέγγιχτο από το μαζικό τουρισμό. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας είναι εντυπωσιακή, οι δυνατότητες για τρεκ ατελείωτες, οι φυλές αμέτρητες, η κουζίνα –χωρίς να είμαστε στην Ταϊλάνδη ή την Ινδία- αρκετά ευχάριστη, οι τιμές γενικά πολύ καλές και φυσικά μιλάμε για έναν προορισμό πολύ ασφαλή, όσο μένει κανείς εκτός των ζωνών σύγκρουσης διότι δυστυχώς ακόμη υπάρχουν τέτοιες.

Τι δεν μου άρεσε: Τα όσα διαβάζει κανείς για το τι έχει τραβήξει αυτός ο λαός από χούντες, διαφθορά, εμφυλίους, εμπόριο ναρκωτικών κλπ, χιλιοταλαιπωρημένοι είναι και δεν τους αξίζει. Δεν μου άρεσε που ακόμη πολλά κομμάτια της χώρας είναι μη επισκέψιμα, που κάποι ααπό αυτά που ανοίγουν (π.χ. νησιά στο νότο) γίνονται αποκλειστικά πανάκριβα exclusiveresorts, δεν μου άρεσε που οι συγκοινωνίες συχνά είναι για τον πέοντα (π.χ. το γιατί τα λεωφορεία βραδιάτικα σταματάνε κάθε μιάμιση ώρα για φαγητό, οι καθυστερήσεις των τραίνων επικές, με τις πτήσεις ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετάξεις και τι ώρα) και δε μου άρεσε και η ξεραϊλα, αλλά αυτό μάλλον έχει να κάνει με την κάκιστη εποχή που επέλεξα να πάω.

Απρόοπτα: Άπειρες φορές τα σχέδια ανατράπηκαν επειδή πέσαμε σε καταιγίδα, χάλασε η βάρκα, το λεωφορείο δε θα φύγει, δεν υπάρχει συγκοινωνία κλπ. Ειδικά η τροπική καταιγίδα μέσα σε ξύλινη βάρκα όπου ήμουν ο μόνος επιβάτης θα μου μείνει αξέχαστη, όπως και το ότι ένα άλλο σκάφος… ξέμεινε επειδή χάλασε η μηχανή στη μέση του ποταμού οπότε και χρειάστηκε να κάνω θαλάσσιο… ωτοστόπ και με έσωσαν κάτι Γερμανοί για να μη χάσω την πτήση μου.

Τι έκανα σωστά: Το ότι πήγαμε είναι μια σωστή επιλογή από μόνη της. Η χώρα πλέον αλλάζει ταχύτατα και σε 2-3 χρόνια θα είναι αγνώριστη λόγω ανοίγματος σε νέες επενδύσεις, τεχνολογίες επιρροές και με σίγουρη άφιξη πλέον εκατομμυρίων τουριστών. Το itinerary δεν ήταν καθόλου κακό, όπως και το πόσες μέρες αφιέρωσα σε κάθε μέρος. Η άφιξη του Α μετά από 2 μήνες όπου ταξίδευα μόνος ήταν βάλσαμο, έριξα το γέλιο της ζωής μου κι επειδή είναι και χώρα όπου υπάρχει γλωσσικό ανάχωμα, χρειάζεσαι κάποιον να γελάσεις, να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου, να πεις μια μαλακιούλα βρε αδερφέ (καλά εκεί το ξεχέσαμε). Σε αντίθεση με τους περισσότερους που γνώρισα και διάβασα, νομίζω ότι διαλέξαμε και σωστό τρεκ, κυρίως επειδή είχαμε διαβάσει για τις απογοητευτικές εμπειρίες άλλων. Το ότι είχα κλείσει αεροπορικά από/προς MraukU λίγες μέρες πριν φτάσω στη Βιρμανία ήταν σοφό. Ομοίως σωστή επιλογή ήταν να ξεκινήσω από τον λιγότερο εντυπωσιακό νότο, αν τον είχα αφήσει για το τέλος μάλλον θα ήταν downgrade.

Τι έκανα λάθος: Μια φορά σήκωσα λεφτά από ΑΤΜ λόγω ανάγκης και ήταν απίστευτα τραγικό το rate, μετρητά και πάλι μετρητά. Η περίοδος κατά την οποία θα ταξιδεύαμε ήταν δεδομένη, αφού ο Α είναι εκπαιδευτικός και μπορούσε μόνο μέσα στις διακοπές του Πάσχα, αλλά δε θα τη συνιστούσα σε κανέναν: από τη μία απίστευτη ξηρασία (τα τοπία πολύ λιγότερο εντυπωσιακά από το αναμενόμενο) με αφόρητη ζέστη κι από την άλλη το waterfestival το οποίο σήμαινε απίστευτη δυσκολία στο να βρεις έστω ένα εισιτήριο λεωφορείου κι από την άλλη διαρκές και καιταιγιστικό μπουγέλωμα από όλα τα παιδάκια της Βιρμανίας, που την καταβρίσκουν να βρέχουν εσένα, το σάκο σου, τη φωτογραφική σου μηχανή, τα ρούχα που μόλις έπλυνες και κατάφερες επιστέλους να στενγώσεις και όλα αυτά με νερό που δε μοσχομυρίζει κιόλας. Εξυπακούεται πως θα έπρεπε να είχαμε κλείσει λεωφορεία από πριν ή κάποια αεροπορικά, αλλά είπαμε, αν θες να ταξιδεύεις ελέυθερος, τέτοιες χλαπάτσες θα τις φας και δεν αλλάζω άποψη: ταξίδι όπου ξέρεις πού θα κοιμηθείς αύριο, τι ώρα θα φύγεις, πόσο θα κάτσεις σε κάθε μέρος είναι τουρισμός κι όχι ταξίδι, το οποίο και προτιμώ.

Θα ξαναπάω; Νομίζω πως όχι. Η χώρα μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και μάλιστα όποιος θέλει να πάει καλό είναι να τη βάλει στις προτεραιότητες για τον ίδιο λόγο που θα πρέπει να βιαστεί να πάει στο Ιράν ή την Κούβα, αλλά είδα όσα ήθελα να δω κι αν επιστρέψω σε μια πενταετία για να βρω πεντάστερα-θηρία, τις ξύλινες βάρκες να έχουν γίνει καταμαράν και τους χαμογελαστούς αγρότες να πρωταγωνιστούν σε χορευτικά σόου για αμερικάνικα γκρουπ, άστο καλύτερα. Ευλογημένος νιώθω που την είδα όπως την είδα τη χώρα και θα μου μείνει αξέχαστη.

Αξιολόγηση:

· Φύση: 7 Δυστυχώς δε βάζω “μισά” γιατί στην πραγματικότητα είναι για 6,5. Έχει ορυζώνες, βουνά, παραλίες, σπήλαια, φοβερές λίμνες, κάποιους καταρράκτες, ωραία τρεκ, αλλά δεν είναι το δυνατό της σημείο η φύση.

· Αρχαιολογία: 7 Πάλι ίσως να είμαι λίγο επιεικής, αλλά πράγμα έχει η χώρα. Και στο MraukU και στο Bagan και αλλού. Να ξεκαθαρίσω ότι όλους αυτούς τους εγκαταλελιμένους ναούς τους καταχωρώ στην αρχαιολογία κι όχι στην αρχιτεκτονική, όπου υπάγονται οι νεότεροι/πιο σύγχρονοι. Γενικά περίμενα ίσως κάτι καλύτερο, μάλλον είχα υπερβολικές προσδοκίες κι από τα δύο μεγάλα συμπλέγματα.

· Αρχιτεκτονική: 3. Οι πόλεις πραγματικά άσχημες, κάποιοι ναοί και ολίγη αποικιακή αρχιτεκτονική κάτι έλεγαν, όπως και μπόλικα χωριουδάκια με ξύλινα σπίτια, πολλές φορές με όμορφες, δουλεμένες προσόψεις. Αρχιτεκτονικό θαύμα πάντως δεν τη λες τη χώρα.

· Άνθρωποι: 9 Εξαιρετικοί, τι να λέμε. Πάντα χαμογελαστοί, τίμιοι, ευχάριστοι, αρκετά ενδιαφέροντες.

· Κόστος: 8 Πολύ φτηνή χώρα. Αν δεν είχαμε τα αεροπλάνα (ολίγον ακριβά!) και τα ταξί ως αποτελέσματα του waterfestival και είχαμε τη διάθεση να το κάνουμε πιο backpacking, δε νομίζω ότι θα ξοδεύαμε πάνω από 25€/ημέρα. Φαντάζομαι ότι θα ανέβουν οι τιμές με το χρόνο, αλλά προς το παρόν είναι πολύ οικονομικός προορισμός.

· Ασφάλεια: 10 Νομίζω οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι –τουλάχιστον στα σημεία εκτός των πολεμικών ζωνών- ήμασταν εμείς.

· Μοναδικότητα: 4 Χαμηλός βαθμός γενικώς. Η όλη ΝΑ Ασία μοιάζει πολύ κι αν βγάλεις κάποιες ιδιαιτερότητες αρχαιολογικής ή φυλετικής φύσεως, είναι εξαιρετικά ομοιογενής. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είχα dejavu από άλλα ταξίδια στην Ταϊλάνδη, το Λάος ή την Καμπότζη. Κάτι που δε συμβαίνει με χώρες όπως η Ινδία, το Ιράν, η Κούβα, η Ιαπωνία ή η Αιθιοπία, όπου οι θρησκευτικές/πολιτικές/πολιτιστικές ιδιαιτερότητες δημιουργούν την αίσθηση του ανεπανάληπτου.

· Αυθεντικότητα: 10 Ο τουρισμός ακόμη παίζει ελάχιστο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο κόσμος, σχεδόν ό,τι βλέπει ο επισκέπτης είναι εκεί και όπως είναι… επειδή έτσι είναι, δε φτιάχτηκε για να το δει αυτός. Ο αποκλεισμός της χώρας από τον έξω κόσμο έχει διατηρήσει νόρμες καθημερινότητας που σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρουν βιβλικές εικόνες, ειδικά στις επαρχίες, κάτι που θα αλλάξει γρήγορα βέβαια, λογικά προς το συμφέρον των κατοίκων (π.χ. φαντάζομαι ότι τα τρακτέρ γρήγορα θα αντικαταστήσουν τα άροτρα, οι ηλεκτρικές κουζίνες τις υπαίθριες φωτιές το βράδυ έξω από κάθε σπίτι και η άσφαλτος τα χωμάτινα δρομάκια).

· Φαγητό: 7 Δεν έφαγα άσχημα μωρέ. Ήξερα ότι δεν είναι και η επιτομή της ασιατικής κουζίνας, αλλά ελλείψει 6,5 αποφάσισα να τους δώσω 7, ειδικά συνυπολογίζοντας το σχεδόν ανύπαρκτο κόστος.

· Ποικιλία: 6 Έχει διαφορετικά πράγματα να κάνεις και να θαυμάσεις, αλλά έχουμε δει και χώρες πιο πολυποίκιλλες σε τοπία, δραστηριότητες, κλίμα κλπ. Καλά πάντως, ενδιαφέρον έχουν οι διαφορετικές επαρχίες και εθνότητες.

ΣΥΝΟΛΟΝ: Έλαβον 72 και κατατάσσεται 21η σε περίπου 100 χώρες, στο τσακ δεν μπήκε στην εικοσάδα, που είναι feat που δύσκολα θα καταφέρει άλλη χώρα από αυτές που δεν έχω επισκεφθεί (αν είχα βάσιμες υποψίες για κάποια, θα την είχα επισκεφθεί ήδη, με εξαίρεση δυο-τρεις που είναι offlimits προς το παρόν, π.χ. Υεμένη). Έπιασε την υψηλότερη βαθμολογία από τις χώρες που επισκέφθηκα στο όλο ταξίδι, λίγο πάνω από την Ιορδανία.

Ακολουθούν φωτό, που θα είναι και πολλές, άλλωστε είναι και η χώρα όπου έμεινα το περισσότερο. Υπομονή διότι το ίντερνετ είναι φορ δε μπαζ, αλλά μέχρι αρχές Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί ολόκληρη η ιστορία (μένουν ακόμη Χονγκ Κονγκ & Μακάο, συν Λονδίνο).

 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Εννοείται!!!!!!!!! Περίμενα πώς και πώς. Αλλά μην είσαι περιληπτικός σαν τη Δυτική Αφρική. Αναλυτικές αναφορές. Ειδικά από τους προορισμούς που για τους περισσότερους από μας θα μείνουν όνειρα θερινής νυχτός
 

apodrasi

Member
Μηνύματα
543
Likes
969
Επόμενο Ταξίδι
Βαλτική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα-Ινδία-Περού
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.327
Likes
14.173
Εννοείται να τα πείς(και αναλυτικά).

Αλλά να τελειώσει(με την άνεση σου) κάποτε.

Γιατί αυτό είναι υπερπαραγωγή μόνον από τον τίτλο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σιγά μη γράψω τίποτε... Έτσι τον έβαλα τον τίτλο να μαζέψω κανά like μπας και φτάσω τον hydronetta.

Περιληπτικά θα είναι, με ολίγες φωτό (από Σουδάν τουλάχιστον είναι καλές γιατί τις έβγαζε άλλος). Και της Δυτικής Αφρικής για περιληπτικά ξεκίνησε και βγήκε καμιά πενηνταριά σελίδες, αν πάω για αναλυτικά θα γίνει σαν την Καραϊβική που ακόμη να την τελειώσω.

Κάθε χώρα και κεφάλαιο με μια περίληψη, κανα-δυο τιπς για τα πιο εξεζητημένα (για το Λονδίνο τι τιπς να δώσω ο άνθρωπος, που έφτασα να το γνωρίσω στα τριανταφεύγα μου) και ολίγες φωτό συν μια αξιολόγηση για την κάθε χώρα, φυσικά υποκειμενική.

Νομίζω θα γράψω απόψε το σκεπτικό του itinerary, τους στόχους του ταξιδιού και τις αρχικές προσδοκίες, ώστε να γίνει και μια σύγκριση με το αποτέλεσμα: τι απογοήτευσε, τι ενθουσίασε, ποια ήταν η έκπληξη και τι θα πρότεινα.

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, είμαι όλος αυτιά. Αλλά πιο αναλυτικά δε γίνεται, λόγω χρόνου και μείωσης ενδιαφέροντος με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι προτάσεις δεκτές.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Δεκτή η λιτότητα αλλά δώσε λίγο σε αρχαιολογία-κουλτούρα και κόψε από διαδικασίες για βίζες και τέτοια - που μπορούνε να πάνε σε άλλα thread αν χρειαστεί κανείς -προσωπική άποψη.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Ξεκινα εσυ και αμα τα πεις καλα,το γουρουνακι θα φαει τη σκονη σου....:D
υγ.μην το κανεις αναλυτικα,προκειμενου να το τελειωσεις καποια στιγμη και αν ενα μελος εχει μια απορια,τοτε ρωταει.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
Σίδνεϋ δεν πήγα, αλλά πήγα στη Μελβούρνη αντ' αυτού. Μικρονησία δυστυχώς δεν έχω καλές φωτό αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ιερουσαλήμ μου άρεσε πολύ, αλλά γενικώς είχε τόσα να δεις το Ισραήλ, ειδικά από αρχαία ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
H αλήθεια είναι ότι ο καθένας εστιάζει και σε διαφορετικά μέρη. Προσωπικά θα ηθελα να διάβασω αρκετά από Σουδάν και όλα του Ειρηνικού. Γράφε εσύ και θα έχεις όσα like ποθεί η καρδούλα σου!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.327
Likes
14.173
Απλά πράγματα εσύ θα γράφεις και εμείς θα βάζουμε like.

Τώρα αν προσαρμόζεις την ιστορία ανάλογα(π.χ τελειώνει ένα μέρος και το κοινό/εμείς ζητάει περισσότερα στοιχεία-φωτογραφίες ή πιο αναλυτική περιγραφή) και ανταποκρίνεσαι άμεσα ε τότε δεν θα προλαβαίνεις να μετράς like.:p
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.542
Likes
12.340
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Ε καλά να μην εκφραστούμε δηλαδή? Και εγώ περιμένω και θα είμαι πολύ αυστηρή με τα like μου :D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.669
Μέλη
38.806
Νεότερο μέλος
xeniagousia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom