Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα

Γύρισα. Να τα πούμε;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ταξίδι για το οποίο θα γράψω διήρκησε κάτι παραπάνω από τρεις μήνες. Το οποίο ακούγεται λίγο, αν σκεφθεί κανείς τον αριθμό των προορισμών, αλλά φαντάζει πιο λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι Σεούλ, Γκουάμ και Παλάου ουσιαστικά ήταν stopover (αν και τα είδα κανονικότατα διανυκτερεύοντας).

Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του ταξιδιού οι βασικοί στόχοι ήταν οι εξής:

Α) να επισκεφθώ κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, χώρες στις οποίες δεν είχα πάει.

Β) να ικανοποιήσω τις ταξιδιωτικές μου ανησυχίες, δηλαδή με σειρά προτεραιότητας αρχαιολογία, κοινωνικοπολιτική κατάσταση, φύση και έπονται τα επόμενα

Γ) να μη βαρεθώ/κουραστώ. Σε αυτό θέλω να σταθώ. Το προηγούμενο μεγάλο ταξίδι –ως μεγάλα θεωρώ τα άνω των 45 ημερών- ήταν στη Δυτική Αφρική και υπάρχει σχετική ιστορία, με είχε κουράσει. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν είναι επειδή δεν έχω τις ίδιες αντοχές –σωματικές, ψυχολογικές, αποθέματα υπομονής- με πριν από 15 χρόνια ή αν ήταν το γεγονός πως πάνω-κάτω όλες οι χώρες είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, από το κλίμα μέχρι τα ενδιαφέροντα και τις δυσκολίες. Επομένως σε αυτό το ταξίδι θέλησα να “ανακατέψω” προορισμούς. Όχι μόνο γεωγραφικά, επισκεπτόμενος 4 ηπείρους, δηλαδή αφήνοντας εκτός την αμερικάνικη που είναι και ο τόπος διαμονής μου, αλλά εξασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει ποικιλία και στο είδος των προορισμών. Να υπάρχει εναλλαγή δηλαδή: από το Ισλάμ στους Βουδιστές, από τους ανιμιστές στους Εβραίους, από τριτοκοσμικά χωριά σε υπερμοντέρνα μεγαλούπολη, από αρχαιολογικό προορισμό σε φυσιολατρικό, από τα χιόνια στη ζέστη κλπ. Να εξασφαλίσω δηλαδή ότι το όποιο fatigue, αν υπάρξει, θα είναι σωματικό και όχι ταξιδιωτικό. Είμαι σε μια ταξιδιωτική ηλικία που πια έχω δει πολλά, ενθουσιάζομαι πιο δύσκολα και η παραμικρή μονοτονία με κάνει και βαριέμαι. Δε θα μπορούσα δηλαδή να πάω για τέσσερις μήνες στη νοτιανατολική Ασία, με τους εκεί προορισμούς να είναι τόσο παρεμφερείς μεταξύ τους. Ήθελα να τεστάρω αν κουράζομαι επειδή βαριέμαι ή αν είναι επειδή γέρασα και πια πρέπει να κάνω μικρότερα ταξίδια, με διαλείμματα.

Δ) να μπορέσω να χρησιμοποιήσω κάποια μίλια από αυτά που είχα από τρία διαφορετικά προγράμματα (Avianca, aegean και AirFrance) σε προορισμούς όπου τα εισιτήρια πραγματικά κοστίζουν

Ε) Να κρατήσω το μπάτζετ σε τετραψήφια νούμερα, αν είναι δυνατόν στα ύψη των περσινών κερδών από το στοίχημα (Πόποβιτς σε αγαπώ)

ΣΤ) Να χάσω καμιά δεκαριά κιλά, διότι έφυγα ιπποπόταμος από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων επειδή κάποιοι συμφορουμίτες με τρέχανε σε κάτι ξυγκοκαταστάσεις τύπου Ασία βραδιάτικα

Ζ) Να είναι ταξίδι κι όχι τουρ. Εννοώ ότι δεν ήθελα να προκαθορίσω το πού θα πάω, πότε θα πετάξω, πόσο θα μείνω, αλλά να αγοράζω τα εισιτήρια as we go, αποφασίζοντας επί τόπου τους επόμενους προορισμούς. Ταξίδι είναι αν δεν ξέρεις πού θα κοιμηθείς αύριο, πότε θα γυρίσεις ακριβώς, ποια θα είναι η επόμενη ή έστω η μεθεπόμενη χώρα, πού θα φας κλπ. Όχι ότι δεν έχω κάνει και ταξίδια όπου είχα κάνει κράτηση εισιτηρίων ή και διαμονής από πριν, αλλά κακά τα ψέμματα, άλλη χάρη έχει η ελευθερία. Άρα η επιλογή ενός round the world εισιτηρίου που σε δεσμεύει εξαρχής, έστω και όχι απόλυτα, αποκλείσθηκε. Έκλεισα το πρώτο εισιτήριο κι έφυγα…

Η) Να είμαι Ευρώπη για το final four. Καλά τα ταξίδια αλλά μην αμελούμε και το μπασκετάκι μας.

Κάποια από αυτά επιτεύχθηκαν, κάποια άλλα όχι, θα γίνει αποτίμηση στο τέλος. Απλά εξηγώ τη λογική της επιλογής των διαδρομών. Στην αρχική σκέψη υπήρχε και η Κεντρική Ασία, την οποία δεν έχω επισκεφθεί καθόλου και υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον ταξιδιωτικό μου χάρτη. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης σελίδων στο διαβατήριό μου, αδυναμίας έκδοσης νέου και της μανίας αυτών των χωρών να καταλαμβάνουν σελίδες ολόκληρες. Κάποιες άλλες χώρες αποκλείστηκαν λόγω ασφάλειας ή υπερβολικών περιορισμών (Ερυθραία, Υεμένη, Συρία), ενώ το καραστάνταρ του ταξιδιού ήταν και ο δυσκολότερος από πλευράς πρόσβασης προορισμός, δηλαδή η Μικρονησία, όπου πραγματικά έπιασαν τόπο τα μίλια της aegean (πετάει μόνο η Continental, η οποία χρεώνει και ό,τι της κατέβει ειδικά για τις εσωτερικές πτήσεις, χωρίς να υπάρχει και άλλος τρόπος μετακίνησης μάλιστα).

Στη συνέχεια θα κάνω μια περίληψη του τι είδα σε κάθε χώρα, τι μου άρεσε, τι όχι, τι έκανα σωστά και τι λάθος. Ειδικά το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό, αφού δυνητικά μπορεί να βοηθήσει και κάποιον άλλον. Γενικώς γράφω πιο πολύ έχοντας στο μυαλό μου το σύνολο και λιγότερο τα επιμέρους. Δηλαδή το αν αυτός ο τρόπος ταξιδιού (το τουρλού-τουρλού ηπείρων) έτυχε, πέτυχε ή απέτυχε, γιατί για μένα ήταν νέο εγχείρημα. Και φυσικά θα υπάρχει η αγαπημένη μου αξιολόγηση ανά χώρα, σε μια προσπάθεια πρόστυχης ποσοτικοποίησης αυτών που σου αφήνει ο κάθε προορισμός. Θα βάλω και κάποιες φωτογραφίες, από τις καλύτερες που τράβηξα, αν και καλός φωτογράφος δεν είμαι.

Στο θέμα της επιλογής της φωτογραφικής μηχανής θέλω να πω τα εξής: πάντα ταξίδευα με μικρές και φτηνές compact. Και για οικονομικούς λόγους και επειδή είμαι εξαιρετικά αφηρημένος και απρόσεκτος με τα πράγματά μου αλλά και επειδή θεωρώ πως οι μεγάλες μηχανές περιορίζουν πολύ τον τρόπο ταξιδίου. Δεν μπορείς με μια κουμούτσα να χωθείς στις αγορές του Νίγηρα, να “κλέψεις”μια φωτό μιας μαμάς που θηλάζει, να σκαρφαλώσεις ένα βουνό, να κάνεις εύκολα ωτοστόπ στη Νικαράγουα, να κάνεις τρεκ στη βροχή, να παίξεις μπουγέλωμα στη Βιρμανία. Καλώς ή κακώς… τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού μου η μηχανή μου έσπασε, επειδή έκανα τον καουμπόη. Ο συνταξιδιώτης μου σε Αίγυπτο και Σουδάν είχε μια ακριβή μηχανή από αυτές με τους φακούς, την οποία και μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω αποσπασματικά: Γουάου! Ειλικρινά δεν είχα ιδέα τι θαύματα μπορεί να κάνει αυτό το θηρίο. Καθόμουν και σκεφτόμουν ότι θα είχα μεγαλουργήσει με αυτήν στα προηγούμενα ταξίδια μου. Άλλωστε μια καλή μηχανή σου δίνει και το κίνητρο να παιδευτείς λίγο παραπάνω την ώρα που θα πάρεις μια φωτό. Ενώ με μια της πλάκας των 50 ευρώ, παίρνεις τη φωτογραφία έτσι, για να θυμάσαι τι είδες, γνωρίζοντας ότι το οπτικό αποτέλεσμα μέτριο θα είναι, ακόμη κι αν έδειχνες περισσότερη επιμέλεια και υπομονή.

Αμέσως μετά το Σουδάν πήγα στην Ιορδανία, όπου θα έβρισκα μια συνταξιδιώτισσα Γιαπωνέζα που θα ερχόταν από το Τόκυο και προσφέρθηκε να μου φέρει όποια μηχανή θέλω για να αντικαταστήσω την εκλιπούσα. Σκέφτηκα λοιπόν να πάρω εκείνο το θηρίο, μια εβδομάδα στροφογύριζε στο μυαλό μου, ειδικά όταν μου είπε η φίλη μου ότι στην Ιαπωνία κόστιζε 540€ αντί για 700€ στην Ευρώπη, αλλά τελικά αντιστάθηκα. Θα τη διέλυα τη μηχανή με τις σκόνες, τα τρεκ, τα μπουγέλα, τα ωτοστόπ, τα τρεχαλητά, τα σκαρφαλώματα σε νταλίκες και την επική μου αφηρημάδα και δε θα μπορούσα να πάω σε πολλά από τα “αμάν τι γίνεται εκεί; ας χωθούμε!”. Όταν με το καλό οι compact γίνουν καλύτερες, θα βγάζω και καλύτερες φωτό και θα αφιερώνο και κάποια δευτερόλεπτα παραπάνω στην καθεμία. Προς το παρόν θα βολευτώ με τη μηχανή των 70 ευρώ και τις μέτριες φωτό, ομοίως και οι αναγνώστες αυτής της ιστορίας. Άλλωστε δεν πρόκειται περί φωτορεπορτάζ, αλλά περί περιληπτικής διήγησης. Αλλά ότι μου έμεινε το μαράζι για το πόσο καλύτερες φωτογραφίες θα είχα, μου έμεινε. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Ξεκινάμε. Πρώτη στάση, Αίγυπτος, 13 χρόνια μετά την πρώτη μου επίσκεψη.

 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Εννοείται!!!!!!!!! Περίμενα πώς και πώς. Αλλά μην είσαι περιληπτικός σαν τη Δυτική Αφρική. Αναλυτικές αναφορές. Ειδικά από τους προορισμούς που για τους περισσότερους από μας θα μείνουν όνειρα θερινής νυχτός
 

apodrasi

Member
Μηνύματα
543
Likes
969
Επόμενο Ταξίδι
Βαλτική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα-Ινδία-Περού
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.328
Likes
14.173
Εννοείται να τα πείς(και αναλυτικά).

Αλλά να τελειώσει(με την άνεση σου) κάποτε.

Γιατί αυτό είναι υπερπαραγωγή μόνον από τον τίτλο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σιγά μη γράψω τίποτε... Έτσι τον έβαλα τον τίτλο να μαζέψω κανά like μπας και φτάσω τον hydronetta.

Περιληπτικά θα είναι, με ολίγες φωτό (από Σουδάν τουλάχιστον είναι καλές γιατί τις έβγαζε άλλος). Και της Δυτικής Αφρικής για περιληπτικά ξεκίνησε και βγήκε καμιά πενηνταριά σελίδες, αν πάω για αναλυτικά θα γίνει σαν την Καραϊβική που ακόμη να την τελειώσω.

Κάθε χώρα και κεφάλαιο με μια περίληψη, κανα-δυο τιπς για τα πιο εξεζητημένα (για το Λονδίνο τι τιπς να δώσω ο άνθρωπος, που έφτασα να το γνωρίσω στα τριανταφεύγα μου) και ολίγες φωτό συν μια αξιολόγηση για την κάθε χώρα, φυσικά υποκειμενική.

Νομίζω θα γράψω απόψε το σκεπτικό του itinerary, τους στόχους του ταξιδιού και τις αρχικές προσδοκίες, ώστε να γίνει και μια σύγκριση με το αποτέλεσμα: τι απογοήτευσε, τι ενθουσίασε, ποια ήταν η έκπληξη και τι θα πρότεινα.

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, είμαι όλος αυτιά. Αλλά πιο αναλυτικά δε γίνεται, λόγω χρόνου και μείωσης ενδιαφέροντος με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι προτάσεις δεκτές.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Δεκτή η λιτότητα αλλά δώσε λίγο σε αρχαιολογία-κουλτούρα και κόψε από διαδικασίες για βίζες και τέτοια - που μπορούνε να πάνε σε άλλα thread αν χρειαστεί κανείς -προσωπική άποψη.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Ξεκινα εσυ και αμα τα πεις καλα,το γουρουνακι θα φαει τη σκονη σου....:D
υγ.μην το κανεις αναλυτικα,προκειμενου να το τελειωσεις καποια στιγμη και αν ενα μελος εχει μια απορια,τοτε ρωταει.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
Σίδνεϋ δεν πήγα, αλλά πήγα στη Μελβούρνη αντ' αυτού. Μικρονησία δυστυχώς δεν έχω καλές φωτό αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ιερουσαλήμ μου άρεσε πολύ, αλλά γενικώς είχε τόσα να δεις το Ισραήλ, ειδικά από αρχαία ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
H αλήθεια είναι ότι ο καθένας εστιάζει και σε διαφορετικά μέρη. Προσωπικά θα ηθελα να διάβασω αρκετά από Σουδάν και όλα του Ειρηνικού. Γράφε εσύ και θα έχεις όσα like ποθεί η καρδούλα σου!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.328
Likes
14.173
Απλά πράγματα εσύ θα γράφεις και εμείς θα βάζουμε like.

Τώρα αν προσαρμόζεις την ιστορία ανάλογα(π.χ τελειώνει ένα μέρος και το κοινό/εμείς ζητάει περισσότερα στοιχεία-φωτογραφίες ή πιο αναλυτική περιγραφή) και ανταποκρίνεσαι άμεσα ε τότε δεν θα προλαβαίνεις να μετράς like.:p
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.546
Likes
12.340
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Ε καλά να μην εκφραστούμε δηλαδή? Και εγώ περιμένω και θα είμαι πολύ αυστηρή με τα like μου :D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.681
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom