Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.797
Likes
51.240
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ & ΜΑΚΑΟ

Γιατί: Ήθελα να προσθέσω στο ταξίδι και μια ασιατική μεγαλούπολη, κατά προτίμηση κάποια που να μην έχω πάει. Η αρχική σκέψη ήταν η Σαγκάη, αλλά το θέμα της κινεζικής βίζας αποτέλεσε τροχοπέδη (έχετε βγάλει ποτέ κινεζική βίζα στη Μικρονησία; ), αν και θα μπορούσε να παρακαμφθεί αν έκανα χρήση του δικαιώματος της παραμονής εκεί μόνο για 3 ημέρες. Ήθελα όμως να μείνω μια εβδομάδα ολόκληρη σε μια μεγάλη πόλη, να τη “ρουφήξω” κι επιτέλους να μείνω μια εβδομάδα ολόκληρη στο ίδιο κατάλυμα. Με δεδομένο ότι θα αποτελούσε και τον τελευταίο μη ευρωπαϊκό σταθμό, έπρεπε να είναι και μια πόλη με φτηνή πρόσβαση στην Ευρώπη, οπότε τα 250€ one-way γιαΛονδίνο ήρθαν κουτί. Διαβάζοντας κιόλας για το Χονγκ Κονγκ διαπίστωσα ότι έχει πάρα πολλά πράγματα να δει κανείς, περισσότερα να κάνει κι ακόμη περισσότερα…να φάει. Οπότε ερρίφθη ο κύβος και πήγα στο Χονγκ Κονγκ μόνος μου, δράττοντας την ευκαιρία να πεταχτώ κι από το Μακάο.

Πού: Ε τι πού; Μια σταλιά μέρος είναι το Χονγκ Κονγκ. Θεωρώ πως το γύρισα σχεδόν όλο.

Πώς κινήθηκα: Εξαιρετικές συγκοινωνίες, άρα μετρό και λεωφορεία, φτηνά και φοβερά εύχρηστα, συν τα κλασικά ιπτάμενα δελφίνια για το Χονγκ Κονγκ.

Τι μου άρεσε: Ααααχ, πολλά μου άρεσαν. Μου άρεσε που όλα είναι τόσο εύκολα, εύχρηστα, όποτε χρειάζεσαι κάτι το βρίσκεις και στα Αγγλικά χωρίς να χάνεις τη μαγία του κινέζικου. Μου άρεσε που πολλά πράγματα που στην Κίνα χάθηκαν, εκεί υπάρχουν ακόμη, έστω και ανάμεσα σε ουρανοξύστες, από ζωντανότατους ναούς με ανθρώπους που διατηρούν τη θρησκεία τους, μέχρι το οργανωμένο έγκλημα, παρόν παντού και σε όλα. Για το φαγητό τι να πει κανείς, μιλάμε για έναν εκ των κορυφαίων γαστρονομικών προορισμών στον κόσμο. Μου άρεσε η πολύ αποτελεσματική διαρρύθμιση χώρων στο πάμφθηνο και μικροσκοπικό κατάλυμά μου, μου άρεσε η αρχιτεκτονική στο Μακάο, τεράστια έκπληξη η φύση σε μια πόλη που περίμενα απλώς να δω ουρανοξύστες, η μαύρη αγορά τύπου Αβάνας, τα ντεκαντάνς κτίρια, ο καιρός, οι ντόπιοι. Όλα μου άρεσαν.

Τι δεν μου άρεσε: Η επιδρομή των Κινέζων που έχουν δημιουργήσει τόσα προβλήματα με τη μανία τους να αγοράσουν τα πάντα λόγω χαμηλότερων φόρων, που μέχρι που τους έχουν βάλει και περιορισμό στο πόσες φορές μπορούν να μεταβούν στο Χονγκ Κονγκ κάθε χρόνο γιατί όποτε πάνε τα σηκώνουν όλα και δε μένει τίποτε για τους ντόπιους, από ηλεκτρονικά μέχρι χαρτί υγείας. Δε μου άρεσαν οι ρυθμοί τους, που όλοι είναι μονίμως πάνω από ένα κινητό, η κιτσαρία των καζίνο (αν κι έχει το χαβαλέ της δε φτάνει στο κραγμένο κιτς του Βέγκας για να γίνει συμπαθής), η έλλειψη αρχαιολογίας (αν είχαν κι απ΄αυτό θα ήταν σκάνδαλο).

Απρόοπτα: Δε θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο, όλα smoothly πήγαν απ’όσο θυμάμαι, έχει περάσει και σχεδόν ένας χρόνος πια, ίσως να ξέχασα και κάτι, γέρος άνθρωπος.

Τι έκανα σωστά: Οι επτά ημέρες ήταν σωστότατες ως διάρκεια, παρότι πριν πάω πίστευα ότι ίσως ήταν πολλές. Για μια φορά στη ζωή μου έκλεισα κατάλυμα πριν πάω και πέτυχα διάνα από πλευράς τοποθεσίας κόστους και ποιότητας/τιμής, έφαγα ό,τι ήθελα, είδα και μια φίλη μου, έκανα και τρέκκινγκ, εξαιρετικά όλα.

Τι έκανα λάθος: Ίσως θα έπρεπε να είχα διανυκτερεύσει στο Μακάου, πολύ ενδιαφέρον μέρος και δε μιλάω για τα καζίνα του βεβαίως. Ε, μέσα σε όλες τις γκουρμεδιές είχα και μια απογοήτευση, όπου ντρέπομαι να πω πως έσκασα 80€ για να φάω από τα χεράκια ενός Γάλλου σεφ μερικές μάλλον απογοητευτικές δημιουργίες, όταν αλλού μεγαλουργούσαν, από το επικό streetfoodμέχρι τα 4 εξαιρετικά γεύματα μοριακής κουζίνας που έφαγα, με κόστος που ξεκινούσε από τα 35€ κι έγλυφα τα δάχτυλα των ποδιώνε. Ναι, μένω σε τρώγλες, κάνω ωτοστόπ και τρώω σε γκουρμεδιές. Είμαι ο Yorgos και είμαι καλά και τρώω ακόμη καλύτερα.

Θα ξαναπάω; Θα ξαναδεί ο Καρανίκας εκπομπή της Μενεγάκη; Θα ξαναβάλει τρίποντο από τη σέντρα ο Κάρι; Θα ξαναπεράσει τυφώνας από την Κούβα; Κάποια πράγματα είναι απλά αναπόφευκτα. Εξαιρετικό stopover για Ασία αυτό το Χονγκ Κονγκ, δε δοκίμασα βέβαια την Καντόνα ή τη Σαγκάη, αλλά στην πρώτη ευκαιρία θα κάτσω για μερικές μέρες. Θα περιμένει, γιατί φέτος θα κινούμαστε σε άλλη ήπειρο, στην καλυτερότερη όλων…


Αξιολόγηση:

· Φύση: 7. Ναι, επτά. Σε μια πόλη, που μέχρι πρόσφατα είχε και τη γειτονιά με τον υψηλότερο συντελεστή πυκνότητας δόμησης στον κόσμο. Εξαιρετικό τρέκκινγκ ακι για τόσο μικρή “χώρα”, απρόσμενο. Έμεινα Παυλόπουλος.

· Αρχαιολογία: 1.Εδώ μου τα χαλάνε, ακόμη και τα “αρχαία” κτίσματα που έχουν αναστηλώσει σε μια γειτονιά, καραμέτρια ήταν.

· Αρχιτεκτονική: 6. Μερικοί υπέροχοι ναοί, όμορφη μοντέρνα αρχιτεκτονική, μου άρεσαν και τα ντεκαντάνς σχεδόν σοβιετικού χαρακτήρα κτίρια (κι εγώ σε ένα τέτοιο έμενα) και ναι, αποικιακή αρχιτεκοτνικη στο Μακάου με πινελιές κιτς. Και λίγο είναι το 6, τώρα που το σκέφτομαι, αν συνυπολογίσεις και κάτι ενδιαφέροντα πράγματα στο Μακάο.

· Άνθρωποι: 7. Λεβέντες. Δεν ερωτεύτηκα κιόλας, αλλά ευγενείς, ευχάριστοι, εξαιρετικά πολιτισμένοι, σε αντίθεση με τις ορδές των κινητών πτυελοδοχείων που ξερνάνε τα καράβια από τη mainlandChina.

· Κόστος: 6. Τους περίμενα και ακριβότερους να σας πω την αλήθεια. Φτηνές συγκοινωνίες, λογικότατα καταλύματα, φτηνό φαγητό (ακόμη και η μοριακή για το είδος της φτηνή είναι), αστείες είσοδοι σε μουσεία. Σαν μια σχετικά οικονομική χώρα της Ευρώπης ένα πράγμα, μωρέ μπράβο.

· Ασφάλεια: 9.Πολύ ασφαλής, Τζαπάν Στάιλ.

· Μοναδικότητα: Της βάζω οκτώ. Ιδιαίτερο μέρος, σε μερικά πράγματα είναι πιο κινέζικες επαρχίες από την Κίνα, σίγουρα διαφορετικό μέρος.

· Αυθεντικότητα: 7, δεν κάνουν τίποτε καραγκιοζιλίκια μόνο και μόνο για να προσελκύσουν τουρίστες, αλλά η κινέζικη εισβολή είναι αναπόφευκτη.

· Φαγητό: Εννιά και με το σπαθί του Το Χονγκ Κονγκ, ενώ και το Μακάου δεν απογοήτευσε.

· Ποικιλία: 7. Για τόσο μικρό μέρος το Μακάο-Χονγκ Κονγκ εντυπωσιάζει για το πόσα προσφέρει.

· ΣΥΝΟΛΟΝ: Έλαβον 67 και κατατάσσεται 32ο σε περίπου 100 χώρες, εύγε. Ανήκουστο για τόσο μικρό μέρος (δεν το λέω χώρα, αλλά τέτοιες ανταγωνίστηκε).

Ακολουθούν φωτό, περικαλώ υπομονή διότι είναι Πέμπτη. Και αύριο είναι Παρασκευή. Δηλαδή δυο μέρες σερί Ευρωλίγκα. Έχουμε και αρχές.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.155
Likes
14.470
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Εννοείται!!!!!!!!! Περίμενα πώς και πώς. Αλλά μην είσαι περιληπτικός σαν τη Δυτική Αφρική. Αναλυτικές αναφορές. Ειδικά από τους προορισμούς που για τους περισσότερους από μας θα μείνουν όνειρα θερινής νυχτός
 

apodrasi

Member
Μηνύματα
581
Likes
1.075
Επόμενο Ταξίδι
France
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα-Ινδία-Περού
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.519
Likes
14.596
Εννοείται να τα πείς(και αναλυτικά).

Αλλά να τελειώσει(με την άνεση σου) κάποτε.

Γιατί αυτό είναι υπερπαραγωγή μόνον από τον τίτλο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.797
Likes
51.240
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σιγά μη γράψω τίποτε... Έτσι τον έβαλα τον τίτλο να μαζέψω κανά like μπας και φτάσω τον hydronetta.

Περιληπτικά θα είναι, με ολίγες φωτό (από Σουδάν τουλάχιστον είναι καλές γιατί τις έβγαζε άλλος). Και της Δυτικής Αφρικής για περιληπτικά ξεκίνησε και βγήκε καμιά πενηνταριά σελίδες, αν πάω για αναλυτικά θα γίνει σαν την Καραϊβική που ακόμη να την τελειώσω.

Κάθε χώρα και κεφάλαιο με μια περίληψη, κανα-δυο τιπς για τα πιο εξεζητημένα (για το Λονδίνο τι τιπς να δώσω ο άνθρωπος, που έφτασα να το γνωρίσω στα τριανταφεύγα μου) και ολίγες φωτό συν μια αξιολόγηση για την κάθε χώρα, φυσικά υποκειμενική.

Νομίζω θα γράψω απόψε το σκεπτικό του itinerary, τους στόχους του ταξιδιού και τις αρχικές προσδοκίες, ώστε να γίνει και μια σύγκριση με το αποτέλεσμα: τι απογοήτευσε, τι ενθουσίασε, ποια ήταν η έκπληξη και τι θα πρότεινα.

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, είμαι όλος αυτιά. Αλλά πιο αναλυτικά δε γίνεται, λόγω χρόνου και μείωσης ενδιαφέροντος με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι προτάσεις δεκτές.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.200
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Δεκτή η λιτότητα αλλά δώσε λίγο σε αρχαιολογία-κουλτούρα και κόψε από διαδικασίες για βίζες και τέτοια - που μπορούνε να πάνε σε άλλα thread αν χρειαστεί κανείς -προσωπική άποψη.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.037
Ξεκινα εσυ και αμα τα πεις καλα,το γουρουνακι θα φαει τη σκονη σου....:D
υγ.μην το κανεις αναλυτικα,προκειμενου να το τελειωσεις καποια στιγμη και αν ενα μελος εχει μια απορια,τοτε ρωταει.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.797
Likes
51.240
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Βρε καλώς τον. Πάντα τέτοια.
Ξεκίνα!
(Σου άρεσε το Σίδνεϋ? Ιερουσαλήμ χάσιμο?? Πολλές φωτογραφίες από Μικρονησία, παρακαλώ)
Σίδνεϋ δεν πήγα, αλλά πήγα στη Μελβούρνη αντ' αυτού. Μικρονησία δυστυχώς δεν έχω καλές φωτό αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ιερουσαλήμ μου άρεσε πολύ, αλλά γενικώς είχε τόσα να δεις το Ισραήλ, ειδικά από αρχαία ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.155
Likes
14.470
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
H αλήθεια είναι ότι ο καθένας εστιάζει και σε διαφορετικά μέρη. Προσωπικά θα ηθελα να διάβασω αρκετά από Σουδάν και όλα του Ειρηνικού. Γράφε εσύ και θα έχεις όσα like ποθεί η καρδούλα σου!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.519
Likes
14.596
Απλά πράγματα εσύ θα γράφεις και εμείς θα βάζουμε like.

Τώρα αν προσαρμόζεις την ιστορία ανάλογα(π.χ τελειώνει ένα μέρος και το κοινό/εμείς ζητάει περισσότερα στοιχεία-φωτογραφίες ή πιο αναλυτική περιγραφή) και ανταποκρίνεσαι άμεσα ε τότε δεν θα προλαβαίνεις να μετράς like.:p
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.797
Likes
12.648
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Ε καλά να μην εκφραστούμε δηλαδή? Και εγώ περιμένω και θα είμαι πολύ αυστηρή με τα like μου :D
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.440
Μηνύματα
892.070
Μέλη
39.083
Νεότερο μέλος
domi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom