Μια μεγάλη "κρουαζιέρα"

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.319
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ

Τρεις μέρες αφότου περάσαμε το νοτιότερο άκρο της Αφρικής ξεγνοιάσαμε. Τα επικίνδυνα μέρη για πιθανή κακοκαιρία πέρασαν. Τώρα άρχισε ένα ταξίδι όνειρο. Οι ζέστες αυτή τη φορά είναι υποφερτές χάρη σε ένα μικρό αεράκι. Πλέουμε τώρα σε γνωστά μας νερά. Για τέταρτη φόρα θα περάσουμε τον Ισημερινό.
Ένα βράδυ ήμουν στη γέφυρα και κοίταζα τη σκοτεινή θάλασσα. Ξαφνικά σένα σημείο στην επιφάνεια της, φάνηκε ένα φως ή κάτι που ήταν σαν φωτιά αλλά έσβησε αμέσως. Σε λίγο νάτο πάλι το ίδιο σε άλλο σημείο. Ήταν το κύμα που προκαλούσαν μικρά ψάρια όταν πηδούσαν έξω από το νερό, και επειδή σε κείνη την περιοχή υπήρχε πολύ φώσφορο, το κύμα που σήκωναν τα ψάρια πέφτοντας, φαινόταν σαν φωτιά. Το ίδιο γινόταν αν πετούσες ένα μπουκάλι στο νερό και σήκωνε κύμα. Το φαινόμενο αυτό το βλέπει κανείς πολύ συχνά στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, όπου λόγω των πολλών κοιτασμάτων σε πετρελαίου σ΄ αυτό το μέρος της γης, υπάρχει πολύ φώσφορο στη θάλασσα.
Φάνηκαν οι πρώτες στεριές της Αφρικής. Μετά από δεκαεπτά μέρες ταξίδι από το Ντούρμπαν φτάσαμε στο Ντακάρ, πλευρίσαμε στην προβλήτα για ανεφοδιασμό. Ο ναύτης μας ο ψηλός ο Μ… με μερικές λέξεις από το κοράνι που ξεφώνιζε , έκανε κάθε λίγο και λιγάκι τους εργάτες στην προβλήτα να στρώνουν το χαλί και να προσεύχονται! Τους λυπήθηκε τελικά και σταμάτησε.
Φύγαμε από το Ντακάρ για τη Λισσαβώνα. Είμαστε πάλι κοντά στα Κανάρια. Στην Ευρώπη είναι χειμώνας . Στις βόρειες χώρες έχει χιόνια. Εμείς εδώ μετά το 30ο παράλληλο βγάλαμε τις μάλλινες μπλούζες και τα μακριά παντελόνια από τη ναφθαλίνη που τα είχαμε τόσους μήνες. Κάθε μέρα είναι και πιο κρύα από την προηγούμενη. Οι άνεμοι γύρω στα 6-7 μποφόρ. Μια συννεφιασμένη μέρα με κρύο και βροχή φτάσαμε στη Λισαβόνα όπου μείναμε τρεις μέρες για να φορτώσουμε δεμάτια από φελλό τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω στα αμπάρια. Είναι μεγάλα κομμάτια από φελλό, και από την Ευρώπη, μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία παράγει.
Το πρώτο πρωινό στη Λισαβόνα ξεμπάρκαρε ο Ελβετός απόφοιτος. Νωρίς το πρωί στον πίνακα ανακοινώσεων του σαλονιού του πληρώματος, ήταν καρφιτσωμένο ένα αρκετά συγκινητικό γράμμα απ αυτόν. Απευθυνόταν σε όλο το πλήρωμα. Γράμμα γεμάτο ευχαριστίες, ευχές για καλά ταξίδια, παινέματα για τους «Έλληνες συντρόφους» όπως έγραφε και για το άψογο τρόπο που του συμπεριφερθήκαμε στο πλοίο. Κι΄ αυτός όμως ήταν πολύ εργατικός, ευγενικός και χαμηλών τόνων.
Την Λισαβόνα με τα πολλά παλιά της κτίρια, την όμορφη γέφυρα πάνω από τον Τάγο, αλλά και με τους θλιμμένους, και άκομψα ντυμένους ανθρώπους θα τη γνωρίσω μια άλλη φορά. Αυτή τη φορά με καιρό βροχερό και συννεφιασμένο θα γνωρίσω τα ταβερνεία της, τα καπηλειά της, αυτά που είναι αποκλειστικά για ψάρι. Ολόφρεσκος τηγανητός μπακαλιάρος ή άλλο χοντρό ψάρι σε φέτες μαζί με το φίνο μαύρο κρασί Τίντο.
Μετά από το τρίτο ποτηράκι αρχίζαμε να συζητάμε για «παραδείσους», για ζεστές χώρες, για νύχτες μαγικές.. Τι δουλειά έχουμε στη Ευρώπη; Η Ευρώπη είναι γειτονιά μας, και την θέλουν αυτοί που για διαφόρους λόγους θέλουν να πάνε σπίτια τους. Εμείς λαχταράμε το επόμενο μεγάλο ταξίδι. Αυτό που περνά Ισημερινό.
Κάποιος στην παρέα μας λέει: -Τώρα που θα γεμίσουμε το καράβι με φελλό θα είναι σαν να έχει σωσίβιο. Δε θα έχουμε πρόβλημα όταν θα περνάμε τον Μπέϊ. -Ποιόν Μπέϊ ; ρώτησα εγώ, - Μα το Βισκαϊκό κόλπο, έτσι τον λένε. Δύσκολο πέρασμα για τα καράβια. Πόσα και πόσα της παλιάς εποχής έχει καταπιεί!!! Για θυμηθείτε την Ισπανική Αρμάδα το στραπάτσο που έπαθε όταν την κυνήγησαν οι Άγγλοι. Εκεί, τα αβαθή νερά που έχει ο κόλπος προκαλούν τρικυμίες γνωστές στους ναυτικούς.
Δεν μας έφτανε η «Καλή Ελπίδα», θα έχουμε τώρα που τελειώνει το ταξίδι και την έγνοια του Μπέϊ!!!!!
 

Attachments

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
soudiane keep going ...
τέτοιες ιστορίες λείπουν απο το forum μας..με ευχαρίστηση μπαίνω στο καράβι σου!
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.370
Likes
9.297
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Το όνομα του πλοίου “Simba”, που σήμαινε λιοντάρι σε μια αφρικάνικη διάλεκτο. Δεξιά και αριστερά στην τσιμινιέρα ήταν στερεωμένα δύο κίτρινα λιοντάρια φτιαγμένα από λαμαρίνα.
Τέλεια αρχή, το κοινό σου περιμένει τη συνέχεια...αυτό ήταν?
κίτρινα λιοντάρια?ενδιαφέρον...
 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Για λεγε καπετανιε, αρχισες πολυ ωραια
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.370
Likes
9.297
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
samion αυτό είναι κούκλα. θα με βάλεις σε μπελάδες να ξαναπάρω των αματιών μου..
μάλλον πρέπει να πας και σε δύσκολα μέρη να το πάρεις. κάπου στην Πολυνησία πρέπει να περιφέρεται ως Kalia...
είμαστε όλο αυτιά καπτεν..
 

Attachments

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
εντυπωσιακο ξεκινημα ...
καπετανιε περιμενω και εγω τη συνεχεια ....
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Τρυφερό το ξεκίνημα, καπετάνιε μου !

Σε ακολουθώ...:D
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Καπετανιο εχω σαλπαρει μαζι σου παμε.....μπρος ολοταχως.:pirate1:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.243
Μέλη
38.915
Νεότερο μέλος
katsanas1962@gmai

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom