Señor_Nada
Member
- Μηνύματα
- 1.722
- Likes
- 9.609
- Ταξίδι-Όνειρο
- Άβυσσος
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Avignon και Orange
- Marseille
- Arles και Montpellier
- Nîmes
- Perpignan και Carcassonne
- Pérouges και Albi
- Toulouse
- Lyon και Annecy
- Αλσατία: Strasbourg
- Obernai, Sélestat και Colmar
- Centre-Val de Loire: Orléans και Blois
- Centre-Val de Loire: Tours και Rennes
- Νορμανδία: Mont Saint-Michel, Honfleur και Étretat
- Νορμανδία: Rouen και Caen
- Hauts-de-France: Noyelles-sur-mer, Saint-Valery-sur-Somme και Berck ή Berck-sur-Mer
- Hauts-de-France: Amiens, Arras, Cambrai
- Lille
- Nord+Pas-de-Calais: Montreuil-sur-Mer, Bergues, Saint-Omer
- Nord+Pas-de-Calais: Dunkerque, Boulogne-sur-Mer, Calais
- Chartres, Le Mans
- Angers, Nantes
- Nancy, Metz
- Vienne, Dijon
- Provins, Dinan
- Saint-Malo, Dol-de-Bretagne,
- Bordeaux, Bayonne
- Κάστρα Chambord και Chenonceau και Amboise
- Paris (μέρος 1ο)
- Paris (μέρος 2ο)
- Paris (μέρος 3ο)
- Paris (μέρος 4ο)
- Paris (μέρος 5ο)
- Paris (μέρος 6ο και τελευταίο!)
- Le Havre και Troyes
- Vitré και Vannes
- Fougères
- Πρώτη μου φορά στη Γαλλία, που να πάω;
- Carnac και Quimper
- Paris (μέρος 7ο η επιστροφή!)
- Paris (μέρος 8ο και τελευταίο, αυτή τη φορά το εννοώ!)
- Reims και Laon
- Autun, Beaune και Lorient
- Saint-Rémy-de-Provence και Aix-en-Provence
- Monaco και Grenoble
- Nice
Πιθανότατα το πιο διάσημο καρτούν της Γαλλίας είναι ο Asterix. Λόγω των ρωμαϊκών αρχαίων στη Νότια Γαλλία, πίστευα ότι τα γεγονότα του Asterix διαδραματιζονται εκεί και πως το γαλατικό χωριό βρίσκεται εκεί στο νότο. Μια μέρα είδα κατά τύχη ένα χάρτη από το καρτούν που έδειχνε το γαλατικό χωριό να βρίσκεται κάπου στη Bretagne!
Τότε έφαγα φλασια και σκέφτηκα μα φυσικά, η Bretagne είναι γεμάτη menhirs κι έχουν πιάσει τον Οβελίξ με το menhir στην πλάτη!
Carnac
Άπειρα τα μέρη που μπορείτε να δείτε menhirs στη Bretagne αλλά μάλλον τίποτα δεν συγκρίνεται με τηv Carnac. Μια πόλη που βρίσκεται στα παράλια της περιοχής Morbihan. Δεν είναι υπερβολή να πεις ότι υπάρχουν χιλιάδες menhirs στην πόλη αφού υπολογίζονται σε περίπου 3.000! Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιων μεγάλων λίθων στον κόσμο.
Θα εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Έχω επισκεφθεί το Stonehenge στην Αγγλία. Είχα πάει με μηδενικές προσδοκίες, σκεπτόμενος ότι θα δω κάτι πέτρες και τελικά μου άρεσε. Οι λίθοι σε συνδυασμό με την τοπογραφία ένιωσα να με ταξιδεύουν στα ένδοξα πέτρινα χρόνια. Ότι γράψω λοιπόν για τηv Carnac, φιλτραρετε το μέσα από αυτό το πρίσμα.
Η ιδιαιτεροτητα της Carnac είναι ότι οι χιλιάδες λίθοι έχουν τοποθετηθεί σε ευθυγραμμισμενες σειρές. Αποτελεί άλυτο μυστήριο μέχρι σήμερα γιατί έχουν τοποθετηθεί σε αυτή τη διάταξη. Είναι τέτοια η ευθυγράμμιση τους που ο τοπικός μύθος λέει ότι οι λίθοι είναι μαρμαρωμενοι στρατιώτες. Χρονολογουνται 1000 χρόνια πριν το Stonehenge! Προφανώς μέσα στους αιώνες κάποιοι λίθοι καταστραφηκαν λόγω φυσικών αιτιών αλλά κι επειδή οι Brettons χρησιμοποιησαν τις πέτρες για να χτίσουν. Σε σημεία πλέον έχουν απομείνει μικρά κομμάτια.
Απογοήτευση; Οχι! Το αντίθετο! Μου άρεσε
Μόνο στην ιδέα του πως ήταν κάποτε το μέρος με χιλιάδες λίθους που έφταναν τα 6 μέτρα ένιωσα δέος. Σήμερα δυστυχώς έχουν απομείνει μικρά κομμάτια των λίθων και η έκταση δεν είναι συνεχόμενη αλλά διακόπτεται από δρόμους, ενώ υπάρχουν και σπίτια ενδιάμεσα. Το κάθε τμήμα έχει την δική του ονομασία. Το πιο όμορφο-ολοκληρωμένο-εντυπωσιακό που είδα ήταν το Kermario. Τους φθινοπωρινους, χειμερινούς μήνες (μέχρι το Πάσχα νομίζω) οι φράχτες με τους λίθους έχουν ελεύθερη πρόσβαση και μπορείς να μπεις μέσα. Τους υπόλοιπους μήνες παραμενουν κλειστοί για να αποφύγουν πολυκοσμία εντός των χώρων, το καλοκαίρι είναι πολύ τουριστικό το μέρος. Το καλοκαίρι βάζουν τουριστικά λεωφορεία που σε γυρνάνε σε όλη την περιοχή με μεγαλιθικα, αυτό το πράγμα δεν υπάρχει τον χειμώνα. Γενικά δεν προτείνω επίσκεψη στην περιοχή τον χειμώνα εκτός κι αν σας αρέσουν οι λάσπες, το κρύο και οι κακουχίες.
Το Kermario
Η πιο "εντυπωσιακή" δομή στο Kermario
Όλος ο χώρος με τα χιλιάδες menhirs είναι στη λίστα αναμονής της Ουνεσκο. Άνθρωπε από το μέλλον που διαβάζεις αυτή την ιστορία ίσως ήδη να γνωρίζεις ότι κάποια μέρη ανήκουν πλέον στη λίστα της Ουνεσκο αλλά όταν έγραφα τα ανάλογα θέματα δεν είχαν μπει ακόμα, όπως για παράδειγμα το maison carrée στη Nîmes που μπήκε φέτος. Έτσι στο μέλλον μπορεί να είναι η Rouen, η Metz και τα menhirs του Carnac. Για τα 2 πρώτα το εύχομαι, να πάρουν περισσότερη δημοσιότητα, για το Carnac από την άλλη όχι! Τον περασμένο Ιούνη συνέβη το εξής περιστατικό Γαλλικής γραφειοκρατικης μαγείας. 39 menhirs καταστραφηκαν και στην θέση τους χτίστηκε ένα εμπορικό! Πως μπορεί να γινε τέτοια γκάφα; Δεν χρειάζεται υπογραφή δημάρχου για κάτι τέτοιο; Φυσικά. Ειδικά ο συγκεκριμένος δήμαρχος που ήταν και μέλος της προστασίας των αρχαιοτήτων στην Carnac. Το εμπορικό είχε φάει άκυρο παλιότερα ακριβώς επειδή εκεί βρίσκονταν τα menhirs. Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι η αρχαιολογική υπηρεσία ξέχασε να συμπεριλάβει τα menhirs όταν σχεδίαζαν το νέο πλάνο της πόλης και επειδή δεν προσέχει που βάζει την υπογραφή του έγινε το μοιραίο. Η αρχαιολογική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι δεν έγινε από αμέλεια αλλά ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι πρόκειται για menhirs και όχι απλές πέτρες και έδωσαν τη συγκατάθεση τους. Η εκδοχή του δημάρχου μου φαίνεται πιο πειστική. Σίγουρα δεν θα τιμωρηθεί κανένας για αυτό το λούσιμο, έτσι ελπίζω να τους τιμωρήσει η Ουνεσκο.
Στα menhirs πας σχετικά εύκολα με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Μάλιστα η διαδρομή είναι μέσα από δάσος. Αν πάτε φθινόπωρο/χειμώνα θα χόρτασετε λάσπη.
Μεταξύ της πόλης και των menhirs βρίσκεται αυτό που θα χαρακτήριζα highlight της πόλης. Ο τύμβος Saint Michel. Ένας λοφισκος που έχει σχηματιστεί πάνω από τάφο παλιότερο από τις πυραμίδες! Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα ξωκκλήσι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ που έχει την τιμητική του στην περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι σε εκείνη την περιοχή είχαμε την θρυλική μάχη Saint "The archangel" Michel VS Lucifer "the lord of darkness" Samael. Το εσωτερικό του τάφου δεν είναι επισκέψιμο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν έχει καθαριστεί ο λόφος. Σε άλλους τάφους της Bretagne όπως στο Locmariaquer ή στο Gavrinis τους έχουν χτίσει με μπόλικη καλλιτεχνική αδεια. Εδώ που το έχουν έτοιμο, μου φαίνεται παράξενο που δεν το αποκάλυψαν. Ίσως να χει να κάνει με περιορισμούς λόγω του ξωκκλησιου.
Το ξωκκλήσι πάντως είναι η ωραία έξτρα πινελιά.
Από την κορυφή του λόφου υπάρχει θέα προς την πόλη.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο τάφο καθώς και άλλα παλαιολιθικά κειμήλια και μερικά μεταγενεστερα ρωμαϊκά βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Είχε το ενδιαφέρον του αλλά με χάλαγε που δεν ήταν ξεκάθαρο τι είναι ρεπλικα και τι αυθεντικό. Μεγάλο φάουλ στα μουσεία αυτό. Σε αυτό το μουσείο έμαθα γιατί οι τέχνες στην παλαιολιθικη εποχή αναπτύχθηκαν στη Νότια Γαλλία και όχι στη Bretagne. Αυτοί οι λίθοι ήταν πιο δύσκολο να σκαλιστουν και γι'αυτό βλέπουμε λίγα σκαλισματα μόνο.
Η πόλη από μακριά φαίνεται μια κλασσική πόλη της Bretagne, περπατώντας στους δρόμους όμως η εικόνα που μου άφησε ήταν άσχημη. Δεν έχει κρατήσει αυτό το όμορφο πέτρινο στυλ με τα χρωματιστά παντζούρια. Τα γραφικά μαγαζάκια υπάρχουν φυσικά, είναι η γαλλική σταθερά. Ξεχώρισα τον μουχλιασμένο καθεδρικό στην κεντρική πλατεία.
Η πλάκα με την συγκεκριμένη πόλη είναι ότι μπορεί να δεις menhirs και καθώς περπατάς μέσα στην πόλη.
Η πόλη έχει και παραλιακό κομμάτι το οποίο δεν επισκέφθηκα. Πάντως οι παραλίες στην περιοχή Morbihan είναι άλλη φάση από τις παραλίες που έχω ποσταρει από βόρεια Γαλλία. Έχουν χρυσή άμμο και θυμίζουν πιο πολύ μεσογειακές παραλίες. Έχω δει μόνο την Men Du και μου φάνηκε καλή. Δεν έχω φώτο.
Για μένα η Carnac αξίζει επίσκεψη μόνο αν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία της. Διαφορετικά προσπεράστε.
Quimper
Παραμένουμε στην αγαπημένη Bretagne και μεταφερομαστε στην περιοχή Finistère και σε μία από τις παλαιότερες διαρκώς κατοικουμενες πόλεις της Bretagne. Εδώ πιστεύω έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση με ένα κέντρο που αναζητώ/ποθώ/έχω ανάγκη να δω στη Bretagne με τα τυπικά πέτρινα σπίτια.
Δείτε εδώ crêperies:
Ακριβώς από πίσω βρίσκεται ένα παλιό σπίτι που όχι μόνο σώζεται σαν μνημείο κληρονομιάς αλλά είναι και επισκέψιμο δωρεάν εκτός φυσικά από τις μέρες που βρίσκεται ο señor στην πόλη, τότε παραμένει ερμητικά κλειστό.
Το κέντρο απαρτίζεται κυρίως από σπιτάκια playmobils. Μια από τις πλατείες του κέντρου.
Περπατάς σε κάτι θεοστενα και βγαίνεις σε κάτι πλατεειτσες που μυρίζεις φρέσκια κρέπα στην ατμόσφαιρα.
Η να πω για τα δρομάκια που καταλήγουν στην κεντρική πλατεία;
Στην κεντρική πλατεία πέρα απ'τον καθεδρικό που φαίνεται στην αποπανω φώτο, βρίσκονται το δημαρχείο, το μουσείο καλών τεχνών και το λαογραφικό μουσείο της Bretagne που ήταν αυτό που με ενδιέφερε. Κοστίζει 7ε κι είναι σχετικά μικρό. Έχει μερικά παλαιολιθικά αλλά και μεταγενεστερα αντικείμενα. Κατά κύριο λόγο εστιάζει στην πιο σύγχρονη ιστορία με εκθέματα του στυλ τυπικές ενδυμασίες, αντικείμενα των σπιτιών, κεραμικά καθώς και φωτογραφικό υλικό και βιντεακια με την περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 2ου. Έχει πλάκα να βλέπεις πόσο ίδιες έχουν παραμείνει οι πόλεις τους και πόσο έχουν αλλάξει οι άνθρωποι.
Έδειχνε και παραδοσιακους χορούς που θυμίζουν τους δικούς μας. Χορεύουν σε κύκλο και κρατιούνται από τα χέρια. Ελαφρώς πιο άχαροι από εμάς.
Κοντά στην κεντρική πλατεία είναι η κλειστή τους αγορά, στην οποία μπορεί να φάτε κιόλας. Δεν ξέρω αν είδα καλά ή αν το παρεξήγησα αλλά νομίζω είχε ρεζερβέ τραπέζια εντός της αγοράς. Το παίρνω ως το πρώτο σημάδι της Αποκάλυψης. Μπροστά από την αγορά έχει φωτογραφία με το πως ήταν η παλιά υπαίθρια αγορά.
Περνάνε και κανάλια από την πόλη. Σ'ενα σημείο έχουν πάρα πολλά γεφυράκια.
Σε διάσπαρτα κομμάτια της πόλης έχουν επεξηγήσεις με ιστορικές αναφορές. Είτε είναι κτίρια, είτε δρόμοι, ακόμα και μέσα στον καθεδρικό είχε πολλές επεξηγήσεις για τα βιτρό και τους πίνακες, συν ότι είχε όλη την ιστορία του χριστιανισμου χρονολογικά. Είναι μάστορες σε αυτά οι Γάλλοι. Η έξτρα πινελιά εδώ είναι ότι τα έχουν και στην τοπική διάλεκτο.
Υπάρχει ένας πύργος με ένα κομμάτι των τειχών του 15ου αιώνα. Αυτό που νόμιζα ότι είχα συμπεριλάβει στη φώτο αλλά τελικά ατύχησα ήταν οι φοίνικες. Δεν ξέρω πως και τι άλλα στη Bretagne έχει πολλούς φοίνικες! Μάλλον για να ξεχαστούν από τον κακό τους τον καιρό.
Το παλιό θέατρο της πόλης.
Η Quimper πάσχει από την ασθένεια που πάσχει όλη η Bretagne στο χειρότερο βαθμό. Είναι πολύ μακριά από τα υπόλοιπα μέρη και όχι εύκολα προσβάσιμη. Αν η Bretagne βρισκόταν στο ανατολικό κομμάτι της Γαλλίας πιστεύω ότι θα γινόταν κοσμοσυρροή. Σε κάθε περίπτωση έχει εξελιχθεί σε μεγάλη μου λατρεία η περιοχή.

Τότε έφαγα φλασια και σκέφτηκα μα φυσικά, η Bretagne είναι γεμάτη menhirs κι έχουν πιάσει τον Οβελίξ με το menhir στην πλάτη!

Carnac
Άπειρα τα μέρη που μπορείτε να δείτε menhirs στη Bretagne αλλά μάλλον τίποτα δεν συγκρίνεται με τηv Carnac. Μια πόλη που βρίσκεται στα παράλια της περιοχής Morbihan. Δεν είναι υπερβολή να πεις ότι υπάρχουν χιλιάδες menhirs στην πόλη αφού υπολογίζονται σε περίπου 3.000! Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιων μεγάλων λίθων στον κόσμο.
Θα εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Έχω επισκεφθεί το Stonehenge στην Αγγλία. Είχα πάει με μηδενικές προσδοκίες, σκεπτόμενος ότι θα δω κάτι πέτρες και τελικά μου άρεσε. Οι λίθοι σε συνδυασμό με την τοπογραφία ένιωσα να με ταξιδεύουν στα ένδοξα πέτρινα χρόνια. Ότι γράψω λοιπόν για τηv Carnac, φιλτραρετε το μέσα από αυτό το πρίσμα.
Η ιδιαιτεροτητα της Carnac είναι ότι οι χιλιάδες λίθοι έχουν τοποθετηθεί σε ευθυγραμμισμενες σειρές. Αποτελεί άλυτο μυστήριο μέχρι σήμερα γιατί έχουν τοποθετηθεί σε αυτή τη διάταξη. Είναι τέτοια η ευθυγράμμιση τους που ο τοπικός μύθος λέει ότι οι λίθοι είναι μαρμαρωμενοι στρατιώτες. Χρονολογουνται 1000 χρόνια πριν το Stonehenge! Προφανώς μέσα στους αιώνες κάποιοι λίθοι καταστραφηκαν λόγω φυσικών αιτιών αλλά κι επειδή οι Brettons χρησιμοποιησαν τις πέτρες για να χτίσουν. Σε σημεία πλέον έχουν απομείνει μικρά κομμάτια.


Απογοήτευση; Οχι! Το αντίθετο! Μου άρεσε
Το Kermario

Η πιο "εντυπωσιακή" δομή στο Kermario

Όλος ο χώρος με τα χιλιάδες menhirs είναι στη λίστα αναμονής της Ουνεσκο. Άνθρωπε από το μέλλον που διαβάζεις αυτή την ιστορία ίσως ήδη να γνωρίζεις ότι κάποια μέρη ανήκουν πλέον στη λίστα της Ουνεσκο αλλά όταν έγραφα τα ανάλογα θέματα δεν είχαν μπει ακόμα, όπως για παράδειγμα το maison carrée στη Nîmes που μπήκε φέτος. Έτσι στο μέλλον μπορεί να είναι η Rouen, η Metz και τα menhirs του Carnac. Για τα 2 πρώτα το εύχομαι, να πάρουν περισσότερη δημοσιότητα, για το Carnac από την άλλη όχι! Τον περασμένο Ιούνη συνέβη το εξής περιστατικό Γαλλικής γραφειοκρατικης μαγείας. 39 menhirs καταστραφηκαν και στην θέση τους χτίστηκε ένα εμπορικό! Πως μπορεί να γινε τέτοια γκάφα; Δεν χρειάζεται υπογραφή δημάρχου για κάτι τέτοιο; Φυσικά. Ειδικά ο συγκεκριμένος δήμαρχος που ήταν και μέλος της προστασίας των αρχαιοτήτων στην Carnac. Το εμπορικό είχε φάει άκυρο παλιότερα ακριβώς επειδή εκεί βρίσκονταν τα menhirs. Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι η αρχαιολογική υπηρεσία ξέχασε να συμπεριλάβει τα menhirs όταν σχεδίαζαν το νέο πλάνο της πόλης και επειδή δεν προσέχει που βάζει την υπογραφή του έγινε το μοιραίο. Η αρχαιολογική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι δεν έγινε από αμέλεια αλλά ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι πρόκειται για menhirs και όχι απλές πέτρες και έδωσαν τη συγκατάθεση τους. Η εκδοχή του δημάρχου μου φαίνεται πιο πειστική. Σίγουρα δεν θα τιμωρηθεί κανένας για αυτό το λούσιμο, έτσι ελπίζω να τους τιμωρήσει η Ουνεσκο.
Στα menhirs πας σχετικά εύκολα με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Μάλιστα η διαδρομή είναι μέσα από δάσος. Αν πάτε φθινόπωρο/χειμώνα θα χόρτασετε λάσπη.

Μεταξύ της πόλης και των menhirs βρίσκεται αυτό που θα χαρακτήριζα highlight της πόλης. Ο τύμβος Saint Michel. Ένας λοφισκος που έχει σχηματιστεί πάνω από τάφο παλιότερο από τις πυραμίδες! Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα ξωκκλήσι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ που έχει την τιμητική του στην περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι σε εκείνη την περιοχή είχαμε την θρυλική μάχη Saint "The archangel" Michel VS Lucifer "the lord of darkness" Samael. Το εσωτερικό του τάφου δεν είναι επισκέψιμο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν έχει καθαριστεί ο λόφος. Σε άλλους τάφους της Bretagne όπως στο Locmariaquer ή στο Gavrinis τους έχουν χτίσει με μπόλικη καλλιτεχνική αδεια. Εδώ που το έχουν έτοιμο, μου φαίνεται παράξενο που δεν το αποκάλυψαν. Ίσως να χει να κάνει με περιορισμούς λόγω του ξωκκλησιου.

Το ξωκκλήσι πάντως είναι η ωραία έξτρα πινελιά.

Από την κορυφή του λόφου υπάρχει θέα προς την πόλη.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο τάφο καθώς και άλλα παλαιολιθικά κειμήλια και μερικά μεταγενεστερα ρωμαϊκά βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Είχε το ενδιαφέρον του αλλά με χάλαγε που δεν ήταν ξεκάθαρο τι είναι ρεπλικα και τι αυθεντικό. Μεγάλο φάουλ στα μουσεία αυτό. Σε αυτό το μουσείο έμαθα γιατί οι τέχνες στην παλαιολιθικη εποχή αναπτύχθηκαν στη Νότια Γαλλία και όχι στη Bretagne. Αυτοί οι λίθοι ήταν πιο δύσκολο να σκαλιστουν και γι'αυτό βλέπουμε λίγα σκαλισματα μόνο.

Η πόλη από μακριά φαίνεται μια κλασσική πόλη της Bretagne, περπατώντας στους δρόμους όμως η εικόνα που μου άφησε ήταν άσχημη. Δεν έχει κρατήσει αυτό το όμορφο πέτρινο στυλ με τα χρωματιστά παντζούρια. Τα γραφικά μαγαζάκια υπάρχουν φυσικά, είναι η γαλλική σταθερά. Ξεχώρισα τον μουχλιασμένο καθεδρικό στην κεντρική πλατεία.



Η πλάκα με την συγκεκριμένη πόλη είναι ότι μπορεί να δεις menhirs και καθώς περπατάς μέσα στην πόλη.

Η πόλη έχει και παραλιακό κομμάτι το οποίο δεν επισκέφθηκα. Πάντως οι παραλίες στην περιοχή Morbihan είναι άλλη φάση από τις παραλίες που έχω ποσταρει από βόρεια Γαλλία. Έχουν χρυσή άμμο και θυμίζουν πιο πολύ μεσογειακές παραλίες. Έχω δει μόνο την Men Du και μου φάνηκε καλή. Δεν έχω φώτο.
Για μένα η Carnac αξίζει επίσκεψη μόνο αν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία της. Διαφορετικά προσπεράστε.
Quimper
Παραμένουμε στην αγαπημένη Bretagne και μεταφερομαστε στην περιοχή Finistère και σε μία από τις παλαιότερες διαρκώς κατοικουμενες πόλεις της Bretagne. Εδώ πιστεύω έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση με ένα κέντρο που αναζητώ/ποθώ/έχω ανάγκη να δω στη Bretagne με τα τυπικά πέτρινα σπίτια.
Δείτε εδώ crêperies:

Ακριβώς από πίσω βρίσκεται ένα παλιό σπίτι που όχι μόνο σώζεται σαν μνημείο κληρονομιάς αλλά είναι και επισκέψιμο δωρεάν εκτός φυσικά από τις μέρες που βρίσκεται ο señor στην πόλη, τότε παραμένει ερμητικά κλειστό.

Το κέντρο απαρτίζεται κυρίως από σπιτάκια playmobils. Μια από τις πλατείες του κέντρου.

Περπατάς σε κάτι θεοστενα και βγαίνεις σε κάτι πλατεειτσες που μυρίζεις φρέσκια κρέπα στην ατμόσφαιρα.

Η να πω για τα δρομάκια που καταλήγουν στην κεντρική πλατεία;

Στην κεντρική πλατεία πέρα απ'τον καθεδρικό που φαίνεται στην αποπανω φώτο, βρίσκονται το δημαρχείο, το μουσείο καλών τεχνών και το λαογραφικό μουσείο της Bretagne που ήταν αυτό που με ενδιέφερε. Κοστίζει 7ε κι είναι σχετικά μικρό. Έχει μερικά παλαιολιθικά αλλά και μεταγενεστερα αντικείμενα. Κατά κύριο λόγο εστιάζει στην πιο σύγχρονη ιστορία με εκθέματα του στυλ τυπικές ενδυμασίες, αντικείμενα των σπιτιών, κεραμικά καθώς και φωτογραφικό υλικό και βιντεακια με την περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 2ου. Έχει πλάκα να βλέπεις πόσο ίδιες έχουν παραμείνει οι πόλεις τους και πόσο έχουν αλλάξει οι άνθρωποι.

Έδειχνε και παραδοσιακους χορούς που θυμίζουν τους δικούς μας. Χορεύουν σε κύκλο και κρατιούνται από τα χέρια. Ελαφρώς πιο άχαροι από εμάς.
Κοντά στην κεντρική πλατεία είναι η κλειστή τους αγορά, στην οποία μπορεί να φάτε κιόλας. Δεν ξέρω αν είδα καλά ή αν το παρεξήγησα αλλά νομίζω είχε ρεζερβέ τραπέζια εντός της αγοράς. Το παίρνω ως το πρώτο σημάδι της Αποκάλυψης. Μπροστά από την αγορά έχει φωτογραφία με το πως ήταν η παλιά υπαίθρια αγορά.

Περνάνε και κανάλια από την πόλη. Σ'ενα σημείο έχουν πάρα πολλά γεφυράκια.

Σε διάσπαρτα κομμάτια της πόλης έχουν επεξηγήσεις με ιστορικές αναφορές. Είτε είναι κτίρια, είτε δρόμοι, ακόμα και μέσα στον καθεδρικό είχε πολλές επεξηγήσεις για τα βιτρό και τους πίνακες, συν ότι είχε όλη την ιστορία του χριστιανισμου χρονολογικά. Είναι μάστορες σε αυτά οι Γάλλοι. Η έξτρα πινελιά εδώ είναι ότι τα έχουν και στην τοπική διάλεκτο.

Υπάρχει ένας πύργος με ένα κομμάτι των τειχών του 15ου αιώνα. Αυτό που νόμιζα ότι είχα συμπεριλάβει στη φώτο αλλά τελικά ατύχησα ήταν οι φοίνικες. Δεν ξέρω πως και τι άλλα στη Bretagne έχει πολλούς φοίνικες! Μάλλον για να ξεχαστούν από τον κακό τους τον καιρό.

Το παλιό θέατρο της πόλης.

Η Quimper πάσχει από την ασθένεια που πάσχει όλη η Bretagne στο χειρότερο βαθμό. Είναι πολύ μακριά από τα υπόλοιπα μέρη και όχι εύκολα προσβάσιμη. Αν η Bretagne βρισκόταν στο ανατολικό κομμάτι της Γαλλίας πιστεύω ότι θα γινόταν κοσμοσυρροή. Σε κάθε περίπτωση έχει εξελιχθεί σε μεγάλη μου λατρεία η περιοχή.

