Γαλλία Πως είναι στα Γαλλικά το φθηνό; Αφιέρωμα στις πόλεις της Γαλλίας.

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.518
Likes
8.423
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος

Έχοντας ζήσει ήδη κοντά στα 4 χρόνια στη Γαλλία κι επειδή εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ζήσω τουλάχιστον άλλα 2, ανοίγω αυτό το θέμα στο οποίο θα γράφω την άποψή μου για τις Γαλλικές πόλεις που έχω επισκεφθεί. Για αρχή θα υπάρχει κάποια σειρά ανάλογα με την γεωγραφική θέση αλλά στην πορεία καθώς θα επισκέπτομαι ξανά κάποιες περιοχές θα γίνουν λίγο πιο ανακατεμένα. Θα επικεντρωθώ στις πόλεις σαν τουρίστας και όχι στη ζωή στη Γαλλία γενικότερα.

Θα ξεκινήσω μ'ένα γνωρίζετε ότι. Γνωρίζετε ότι στη Γαλλία......

1) Υπάρχει διαχωρισμός εκκλησίας κράτους απ΄το 1905. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρηματοδοτηθεί η ανέργεση ναού απ'το κράτος. Με τα χρόνια απ'ότι καταλαβαίνω έχει χαλαρώσει αυτός ο νόμος και κάποιοι παλιοί ναοί συντηρούνται απ΄το κράτος ως πολιτισμική κληρονομιά, ενώ υπάρχουν και σύγχρονες εκκλησίες και τζαμιά που έχουν χτιστεί με χρήματα απ'την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε γενικές γραμμές όμως θα δείτε στους ναούς κάποια σημείωση ότι συντηρούνται μόνο από δωρεές.

2) Δεν έχουν εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Αυτό ήταν για μένα το πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσω. Είμαι σε τέτοιο βαθμό υπέρμαχος των εισαγωγικών εξετάσεων που δεν χωράει το μυαλό μου πως μπορεί να λειτουργεί το σύστημα αλλιώς. Ουσιαστικά είναι το παλιό σύστημα που οι Γάλλοι εμπαιναν στο πανεπιστήμιο με το απολυτήριο λυκείου. Ήταν φυσικά άλλες εποχές που ήταν δύσκολο να τελειώσεις το λύκειο, σήμερα που είναι πολύ εύκολο να το τελειώσεις ο νόμος παραμένει. Είναι κάτι σαν όλοι έχουν ευκαιρία στις σπουδές. Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι το ακαδημαϊκό-ερευνητικό τους επίπεδο είναι υψηλό. Έχω συζητήσει με πολλούς καθηγητές πανεπιστημίου για αυτό και όλοι λένε ότι θα έπρεπε να υπήρχαν εξετάσεις. Όσες φορές τους έχω ρωτήσει γιατί δεν κάνουν κάτι να άλλαξει, η απάντηση είναι είτε γέλιο είτε γουρλωμένα μάτια να μου λένε "έχεις τρελαθεί;!". Το μαθητικό-φοιτητικό κίνημα στη Γαλλία είναι τόσο ισχυρό που δεν πρόκειται να μείνει σχολείο και πανεπιστήμιο ανοιχτό αν γίνει κάτι τέτοιο.

3) Γράφουν καλλιγραφικά. Φαντάζομαι γνωρίζουν οι περισσότεροι πόσο δύσκολη προφορά έχουν τα γαλλικά. Πολλές φορές θυμάμαι την ατάκα του Βέγγου κορακίστικα θα μιλάμε τώρα. Τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα στον γραπτό τους λόγο. Φανταστείτε να ζητήσετε βοήθεια ή κάποιες γραπτές οδηγίες και να πάρετε κάτι τέτοιο:

1618224384531.png


Το στυλό δεν σηκώνεται απ΄το χαρτί για κάθε λέξη και έτσι τα γράμματα είναι ενωμένα. Στις αρχές που δεν γνώριζα καθόλου γαλλικά κι έψαχνα μια οδό μου είχαν γράψει για βοήθεια κάτι σε χαρτί. Καλύτερα να το ζωγράφιζες σκέφτηκα.

4) Ανήκουν εδάφη που βρίσκονται στον Ατλαντικό, στον Ινδικό και στο Ειρηνικό ωκεανό. Τα νησιά αυτά εκπροσωπούνται και στο Γαλλικό κοινοβούλιο αλλά και στην ευρωβουλή. Στην Γαλλία ανήκουν ακόμα και νησιά βόρεια της Ανταρκτικής(!) που χρησιμοποιούν για ερευνητικούς λόγους και δεν έχουν μόνιμους κατοίκους.

5) Για το τέλος άφησα το πιο δύσκολο θέμα. Κάτι που θέλω να πιστεύω ότι καταδικάζουμε όλοι. Πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν συνεχίσετε το διάβασμα. Στην Γαλλία τρώνε τα ποπ κορν με ζάχαρη! Και δεν εννοώ ότι είναι κάτι που κάνουν στο σπίτι τους χωρίς να ενοχλούν κανέναν. Αν πας σινεμά το πιθανότερο είναι να πετύχεις μονο ποπ κορν με ζάχαρη ή ακόμα χειρότερα καραμελωμένα! Έλεος! Λίγη ανθρωπιά!

Σχετικά με τον τίτλο, στα γαλλικά υπάρχει το cher (ακριβό) και το pas cher (όχι ακριβό). Δεν υπάρχει λέξη για το φθηνό. Άγνωστοι οι λόγοι.

Καιρός να μπω στο ψητό.

 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.889
Likes
40.633
Και στο ΗΒ το open university δεχεται φοιτητες χωρις προυποθεσεις εδω και δεκαετιες και οποιος μπορει το τελειωνει και μαλιστα εχει υψηλο επιπεδο σπουδων. Ο κλειστος αριθμος εισακτεων ειναι ελληνικο καταλοιπο που συνδεοταν με την κοινωνικη κινητικοτητα που επεφερε ενα πτυχιο (Βασιλακης Καιλας απο λουστρακος γιατρος). Σε καποιες χωρες δεν υπαρχει κοινωνικη κινητικοτητα γιατι ο "λουστρακος" δεν θα προσπαθησει ποτε να γινει γιατρος για πολλους λογους και εχουν μπει απο νωρις οι κοινωνικες προυποθεσεις γι αυτο. Σταματω εδω, πολυ περιπλοκο θεμα που εχει αναλυθει εκτεταμενα στην κοινωνιολογια της εκπαιδευσης.
Ωραιο τοπικ, παρακολουθω.
 
Last edited:

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.673
Likes
16.376
Γαλλία ανεξάντλητη... οτι και να πούμε είναι λίγο.. Πόλεις, φύση, πολιτισμος ιστορία .. λατρεία..

Αυτό με την γραφή το θυμάμαι απο μικρός στο γυμνάσιο, κάπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν η όμορφη καθηγήτριά μας πάσχιζε να μάθει σε μας τα βούρλα όπως και το αξάν, αλλά εις μάτην, είχε χαθεί η συγκέντρωση .. μιλάμε για 70's σε Αρρένων..

Η ολιγόχρονη παραμονή στο Παρίσι με όλη την οικογένεια μου δημιούργησε πολλά σύνδρομα.. Για το εκπαιδευτικό έχω ξαναγράψει πριν χρόνια εδω και ισως το ξανακάνω πάλι ... υπάρχει μεγάλη διαφορά με μας αλλά το πιο σημαντικό είναι η διαφορά φιλοσοφίας απο όλους.. εκπαιδευτικούς και γονείς.. Και αυτό που με εκνεύριζε ήταν ότι αρκετοί δεν ηταν ικανοποιημένοι..
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.889
Likes
40.633
Μια παρατηρηση: σε ενα απο τα ταξιδια μου ειχα πεσει στην τεραστια απεργια των σιδηροδρομικων που ειχε παραλυσει τη χωρα και μου εκανε εντυπωση η ισχυς των σωματειων. Με εκπληξη διαβαζω τωρα πως και τα εκπαιδευτικα σωματεια ειναι πανισχυρα. Μπραβο τους.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.861
Likes
26.605
Έχοντας ζήσει ήδη κοντά στα 4 χρόνια στη Γαλλία
Που ακριβώς είσαι Γαλλία;
ανοίγω αυτό το θέμα στο οποίο θα γράφω την άποψή μου για τις Γαλλικές πόλεις
Περιμένω με ενδιαφέρον την άποψη σου , ειδικά για τις δυτικές περιοχές (πόλεις)
Languedoc Roussillon, Midi Pyrenees, Aquitaine.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.518
Likes
8.423
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Ο κλειστος αριθμος εισακτεων ειναι ελληνικο καταλοιπο

Και στη Γαλλία ο αριθμός των εισακτέων είναι συγκεκριμένος κι επειδή δεν έχουν εισαγωγικές εξετάσεις αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί φοβάμαι ότι θα αρχίσει πολιτική κουβέντα..... για την Ελλάδα!

Που ακριβώς είσαι Γαλλία;

Είμαι στη Δουνκέρκη αλλά σύντομα θα μετακομίσω σε προάστιο του Παρισιού.


Περιμένω με ενδιαφέρον την άποψη σου , ειδικά για τις δυτικές περιοχές
H Aquitaine είναι στα πλάνα μου για φέτος το καλοκαίρι αν συνεχιστούν οι δυσκολίες στις μετακινήσεις εκτός χώρας. Οι άλλες περιοχές που έγραψες είναι απ'τις αγαπημένες μου στην Γαλλία:)
 
Μηνύματα
239
Likes
2.648
Γαλλία και @Señor_Nada, εννοείται ακολουθώ.

Για την Aquitaine (Μπορντώ, Δορδόνη) έχω ακούσει τα καλύτερα, μαζί με την Προβηγκία από τις τοπ προτεραιότητές μου στη χώρα. Οπότε καθόλου κακό πλάνο για το καλοκαίρι του 2021.

Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να μοιραστείς και τις εντυπώσεις σου κι από τη ζωή στη Γαλλία (όπως είχες κάνει και με την Ολλανδία στο παρελθόν), καθώς είναι από τις χώρες που θα ήθελα να ζήσω (και θα το είχα καταφέρει αν δεν με προλάβαινε ο κορωνοϊός).
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.518
Likes
8.423
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να μοιραστείς και τις εντυπώσεις σου κι από τη ζωή στη Γαλλία
Προτιμώ σε αυτό το τοπικ να γράψω μόνο για πόλεις. Αν θες το συζητάμε σε άλλο τοπικ. Φυσικά αν έχεις κάποια απορία ή χρειάζεσαι βοήθεια σε κάτι μην διστασεις. Πάντως έχω γράψει κατά καιρούς κάποια πράγματα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.518
Likes
8.423
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Θα ξεκινήσω με τις πιο "γεμάτες" περιοχές της Γαλλίας και αυτές που θα πρότεινα να επισκεφθείτε ειδικά αν δεν έχετε ταξιδέψει στην χώρα. Αυτές είναι η Occitanie και η Provence. Σε αυτές τις περιοχές μπορείτε να δείτε πόλεις με πανέμορφη αρχιτεκτονικη, ρωμαϊκά αρχαία σε απίστευτη κατάσταση, προϊστορικές σπηλαιογραφίες, μεσαιωνικές πόλεις, πόλεις Ουνέσκο, μνημεία Ουνέσκο, φύση. Χάνει η μάνα το παιδί! Έχω κάτσει συνολικά 2 βδομάδες στην περιοχή κι υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που θέλω να δω.

Avignon

Το όνομα της πόλης έχει Ελληνικές ρίζες. Ήταν η πόλη στην οποία για ένα διάστημα ζούσε ο πάπας (για την ακρίβεια 7 διαδοχικοί) αντί της Ρώμης. Το παλάτι που ζούσε, Palais des Papes, δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Τα μεσαιωνικά της τείχη που περιβάλλουν την πόλη διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση με το ιστορικό της κέντρο να ανήκει στην λίστα της Ουνέσκο. Μου αρέσει πολύ αυτή η πόλη αλλά έχει τόσο όμορφες πόλεις αυτή η χώρα που δεν θα έμπαινε σε δεκάδα από αυτές που έχω δει μέχρι στιγμής. Την θεωρώ όμως άχαστο μέρος γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι όμορφη αλλά κυρίως επειδή βρίσκεται κοντά σ'ένα μέρος που θα αναφέρω στο δεύτερο κομμάτι του ποστ.

Μια γέυση απ'τα τείχη της πόλης.

IMG_20200808_094321.jpg


IMG_20200807_173340.jpg


Εδώ τα τείχη και στο βάθος υπερυψωμένο το Palais des Papes. Η είσοδος στο παλάτι κοστίζει 12ε.

IMG_20200809_202956.jpg


Αν και το δυνατό σημείο της Γαλλίας είναι τα κέντρα των πόλεων, στα δικά μου μάτια πάσχουν στις πλατείες. Μου φαίνονται απλά άδειοι ανοιχτοί χώροι. Μία απ΄τις εξαιρέσεις είναι η πλατεία μπροστά απ΄το Palais des Papes. Ο συνδυασμός του κτιρίου με τα δέντρα μου αρέσει. Πίσω απ'το παλάτι είναι ένας κινηματογράφος που ονομάζεται Utopia και στον οποίο σερβίρουν και καφέδες, ποτά. Είναι καταπληκτικός χώρος και τον προτείνω. Προειδοποίηση, μαζεύει πολύ κόσμο.

IMG_20200807_175022.jpg


Απ΄την πόλη περνάει το ποτάμι Rhône και ένα απ'τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης είναι η γέφυρα Saint-Bénézet. Μια μεσαιωνική γέφυρα που πλέον της λείπει ένα κομμάτι. Η ιστορία της έχει ενδιαφέρον. Για να ανέβεις στη γέφυρα πληρώνεις εισιτήριο (5ε, υπάρχει και συνδυαστικό εισιτήριο μαζί με το παλάτι) που περιλαμβάνει και αφήγηση της ιστορίας της. Το αν αξίζει η είσοδος ή όχι το αφήνω σε εσάς.

IMG_20200807_180010.jpg


Αυτό που μου αρέσει στη Γαλλία είναι ότι και τα μοντέρνα κομμάτια της πόλης με τα μαγαζιά και τα φαγάδικα είναι συνήθως καλόγουστα.

IMG_20200807_184021.jpg


Να πω επίσης ότι είναι ζωντανή πόλη με αρκετή νυχτερινή ζωή και ειδικά το καλοκαίρι υπάρχουν πολλά δρώμενα στην πόλη.

Orange

Μόλις 15 λεπτά μακριά με το τρένο βρίσκεται η πόλη Orange. Αυτός για μένα είναι ο βασικός λόγος που δεν χάνεται η Avignon. Σε αυτή την πολή υπάρχουν 2 μνημεία Ουνέσκο που είναι κι απ΄τα πιο εντυπωσιακά ολόκληρης της χώρας. Είχα διαβάσει και είχα δει φωτογραφίες απ'το ρωμαϊκό αμφιθέατρο που πιθανότατα είναι το πιο καλοδιατηρημένο σήμερα και παρόλα αυτά το δέος που ένιωσα ήταν μοναδικό. Αντίστοιχο δέος με ρωμαϊκο δημιούργημα έχω νιώσει μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Τα τείχη πίσω απ΄τη σκηνή διατηρούνται σε τέτοια κατάσταση που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Βασικά όταν έφτασα απ'έξω και είδα τα τείχη ξανακοίταγα τον χάρτη για να βεβαιωθώ ότι είναι αυτό γιατι δεν μπορούσα να το πιστέψω.

IMG_20200808_104748.jpg


Οι πύλες και οι διάδρομοι είναι κάπως έτσι.

IMG_20200808_112858.jpg


IMG_20200808_111052.jpg


Όταν μπαίνεις μέσα και βλέπεις αυτό, νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά.

IMG_20200808_111317.jpg


Η είσοδος στο θέατρο κοστίζει 9.5ε και περιλαμβάνει και είσοδο στο μουσείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Το μουσείο είναι μικρό και με λίγα εκθέματα. Υπάρχουν και συνδυαστικά εισιτήρια με τα αξιοθέατα της Nîmes (θα αναφερθώ σε άλλο ποστ) που κοστίζει 18,5ε. Πάντως το καταπληκτικό είναι ότι δεν χρειάζεται καν να πληρώσετε είσοδο για να δείτε τον εσωτερικό χώρο αφού ακριβώς από πίσω υπάρχει λόφος και έχεις το θέατρο στο πιάτο.

IMG_20200808_125032.jpg


Το άλλο μνημείο Ουνέσκο που βρίσκεται στην πόλη είναι η αψίδα του θριάμβου που έχει χτιστεί επίσης απ'τους Ρωμαίους. Αν δείτε φωτογραφίες θα δείτε ότι και αυτή είναι σε τρομερή κατάσταση. Δυστυχώς όταν βρέθηκα στην πόλη έκαναν καποιες εργασίες συντήρησης στην αψίδα και ήταν όλη κρυμμένη πίσω από σιδεριές. Θα ξαναπάω οπωσδήποτε στην πόλη όμως γιατί θέλω να δω και βραδινή παράσταση σε αυτό το θέατρο (γίνονται κανονικά παράστασεις και συναυλίες) και ελπίζω να την δω τότε.

Το κέντρο της πόλης είναι επίσης συμπαθητικό. Ότι πρέπει για χαλαρή βόλτα.

IMG_20200808_114947.jpg


IMG_20200808_122417.jpg


IMG_20200808_120828.jpg


Αν δεν υπάρχει χρόνος για βόλτα αξίζει η επίσκεψη στην πόλη ακόμα και μόνο για να δείτε αυτό το μοναδικό θέατρο.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.216
Likes
6.466
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Μία απ΄τις εξαιρέσεις είναι η πλατεία μπροστά απ΄το Palais des Papes.
Σ' αυτή την καταπληκτική πλατεία συχνά παίζουν πολλοί πλανόδιοι μουσικοί. Μου έχει τύχει να υπάρχουν ταυτόχρονα στις 3 άκρες της, ένα μίνι αναγεννησιακό συγκρότημα, ένα περουβιανό συγκρότημα με τους χαρακτηριστικούς αυλούς και ένας ροκάς με την ηλεκτρική του κιθάρα.

ένα απ'τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης είναι η γέφυρα Saint-Bénézet
Γνωστή για το περίφημο παιδικό τραγουδάκι "Sur le pont d'Avignon" που μαθαίναμε ως παιδιά από την καθηγήτρια Γαλλικών στο γυμνάσιο.

και ειδικά το καλοκαίρι υπάρχουν πολλά δρώμενα στην πόλη.
Υπάρχει σταθερά (νομίζω κάθε καλοκαίρι, Ιούλιο;; ) ένα πολύ γνωστό φεστιβάλ θεάτρου που για την Γαλλία τουλάχιστον είναι σημαντικότατο.

Μόλις 15 λεπτά μακριά με το τρένο βρίσκεται η πόλη Orange. Αυτός για μένα είναι ο βασικός λόγος που δεν χάνεται η Avignon.
Καλή η Orange αλλά η Avignon είναι κλάσεις ανώτερη, κατά την γνώμη μου πάντα. Πέρα από το παλάτι των Παπών (που εσωτερικά δεν λέει και πολλά) η ίδια η παλιά πόλη σε "μεταφέρει" απ' ευθείας στον Μεσαίωνα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.518
Likes
8.423
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Καλή η Orange αλλά η Avignon είναι κλάσεις ανώτερη, κατά την γνώμη μου πάντα.

Αυτό το έγραψα με την λογική ότι είναι τόσο κοντά η Orange και τόσο εύκολο να πας που την επισκέφθεσαι με βάση την Avignon, εκεί πήγαινε το είναι ο βασικός λόγος για να πας. Το θέατρο δεν χάνεται κατά τη γνώμη μου. Φυσικά συμφωνώ μαζί σου ότι αν τις συγκρίνεις σαν πόλεις η Avignon είναι κλάσεις ανώτερη, είναι μεγαλύτερη, έχει πράγματα να δεις, έχει μέρη για να βγεις το βράδυ. Η Orange όπως έγραψα έχει απλά ένα συμπαθητικό κέντρο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.075
Μηνύματα
879.696
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom