Sassenach77
Member
- Μηνύματα
- 8.096
- Likes
- 24.234
- Επόμενο Ταξίδι
- Ελλάδα
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 07 Ιουλίου 2019 – Άφιξη, Hvalfjordur, Glymur, Reykholt, Hraunfossar, Borgarnes, Snorrastadabuid camping
- 08 Ιουλίου 2019 (part 1) – Snaefellsnes Peninsula
- 08 Ιουλίου 2019 (part 2) – Snaefellsnes Peninsula, Budardalur camping
- 09 Ιουλίου 2019 (part 1) – Westfjords
- 09 Ιουλίου 2019 (part 2) – Westfjords, þingeyri camping
- 10 Ιουλίου 2019 (part 1) – Westfjords
- 10 Ιουλίου 2019 (part 2) – Westfjords, Saeberg camping
- 11 Ιουλίου 2019 (part 1) – Vatnsnes peninsula, Glaumbær Farm & Museum
- 11 Ιουλίου 2019 (part 2) – Trollaskagi peninsula, Aldeyarfoss, Godafoss camping
- 12 Ιουλίου 2019 (part 1) – Husavik, Ásbyrgi Canyon, Dettifoss
- 12 Ιουλίου 2019 (part 2) – Myvatn Natural Baths, Krafla Lava Fields, Namafjall, Grjotagja Cave, Hverfjall Crater, Dimmuborgir, Skutustadagigar, Godafoss camping
- 13 Ιουλίου 2019 (part 1) – Godafoss, Hverir, The dream of Askja, Modhrudalur
- 13 Ιουλίου 2019 (part 2) – Egilsstadir, Lagarfljot Lake, Hengifoss, Snaefell, Hengifoss Guesthouse camping
- 14 Ιουλίου 2019 (part 1) – Eastfjords
- 14 Ιουλίου 2019 (part 2) – Eastfjords, Vestrahorn Mountain, Hofn camping
- 15 Ιουλίου 2019 (part 1) – Hoffellsjokull, Heinaberg Area, Thórbergur Center, Jokulsarlon Lake, Diamond Βeach, Fjallsarlon Lake
- 15 Ιουλίου 2019 (part 2) – Hof, Skaftafell National Park, Skeidararsandur, Klaustur camping
- 16 Ιουλίου 2019 (part 1) – Kirkjubaejarklaustur, Lakagigar
- 16 Ιουλίου 2019 (part 2) – Lakagigar, Fjadrargljufur, Eldgjá, Vik camping
- 17 Ιουλίου 2019 (part 1) – Vik, Reynisfjara, Dyrholaey, Solheimajokull, Skogar Museum & Skogafoss
- 17 Ιουλίου 2019 (part 2) – Eyjafjallajokull Visitor Center, Seljalandsfoss, Hekla, Landmannalaugar camping
- 18 Ιουλίου 2019 (part 1) – Landmannalaugar, Haifoss, Gjain, Stong
- 18 Ιουλίου 2019 (part 2) – Hjalparfoss, Gullfoss, Langjokull Glacier, Great Geyser, Faxi falls, Reykholti camping
- 19 Ιουλίου 2019 (part 1) – Kerid Crater, Þingvellir National Park
- 19 Ιουλίου 2019 – Þingvellir National Park, Reykjavik camping
- 20 Ιουλίου 2019 – Reykjavik, Αναχώρηση
- Οικονομικός απολογισμός ταξιδιού & Επίλογος
Οικονομικός απολογισμός ταξιδιού & Επίλογος
Αεροπορικά & Διάρκεια ταξιδιού
Αναχώρηση SKG-ARN-KEF (ενιαίο εισιτήριο) 21,72€ και 15000 μίλια/άτομο με SAS. Επιστροφή KEF-CPH 163,20€/άτομο με Icelandair και CPH-SKG 21,57€ και 15000 μίλια/άτομο με SAS. Σύνολο 206,49€/άτομο με χειραποσκευή και μεγάλη βαλίτσα.
Οι διανυκτερεύσεις ήταν συνολικά 14 εκ των οποίων οι 13 στην Ισλανδία και όλες σε κάμπινγκ, και μία στη Στοκχόλμη στο Radisson Blu Arlandia Hotel, κατά την αναχώρηση μας από Θεσσαλονίκη, με κόστος 33.31€/άτομο (δίκλινο, χωρίς πρωινό και δωρεάν μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο). Στην Ισλανδία μείναμε 14 γεμάτες μέρες.
Διαμονή & Όχημα
Αυτά τα δύο ήταν σε ένα. Διαλέξαμε να κάνουμε το ταξίδι μας με ένα 4χ4 campervan. Μετά από πολύ ψάξιμο και πριν το κλείσουμε, είχαμε κάνει έρευνα για να δούμε πόσο θα ήταν το κόστος αυτών των δύο (διαμονή & όχημα) αν τα κλείναμε χωριστά. Η διαφορά ήταν σχετικά μικρή υπέρ της χωριστής ενοικίασης. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό μπροστά στη δυνατότητα που σου δίνει ένα campervan, να διανυκτερεύσεις όπου εσύ επιθυμείς, σε μία χώρα που είναι γεμάτη κάμπινγκ και δεν νυχτώνει τον Ιούλιο, καθώς και να ετοιμάζεις τα γεύματα σου σε αυτό με προμήθειες αποκλειστικά από supermarket.
Η εταιρεία ενοικίασης ήταν η Cozy Campers. To όχημα που επιλέξαμε ήταν το Cozy 3 - Auto - Volkswagen Τ6 4x4 - Diesel, για 13 μέρες. Το συνολικό κόστος ήταν 4403€/2 άτομα και συμπεριλάμβανε πλήρη ασφάλεια (Premium Package*), έναν επιπλέον οδηγό, δωρεάν τη μεταφορά μας στις εγκαταστάσεις τους από το αεροδρόμιο για την παραλαβή του οχήματος, δωρεάν τη μεταφορά μας στο Ρέικιαβικ κατά την παράδοση του οχήματος, παραλαβή και παράδοση γεμάτου ντεπόζιτου και 4 μποτίλιες αερίου για το camping gas (κατά την παράδοση επιστρέψαμε μία μποτίλια που δεν χρησιμοποιήσαμε και πήραμε πίσω τα 6€ που κόστιζε η κάθε μία). Η ενοικίαση έγινε 3 μήνες πριν το ταξίδι, δίνοντας τα μισά προκαταβολή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και τα υπόλοιπα κατά την παραλαβή του οχήματος, με δυνατότητα ακύρωσης της ενοικίασης μέχρι και 100%, αν γίνει ακύρωση 15 μέρες πριν, ενώ μετά το πέρας αυτής της περιόδου επιστρέφουν το 85% του συνολικού ποσού ενοικίασης.
*Διαλέξαμε τη Premium ασφάλεια, δλδ το μεγαλύτερο πακέτο ασφάλειας που συμπεριλάμβανε ασφάλιση SCDW (ασφάλιση αστικής ευθύνης και ασφάλιση ατυχημάτων), ασφάλιση GP (Gravel Protection για ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε χωματόδρομους από πέτρες και χαλίκια) και ασφάλιση SAAP (που καλύπτει ζημιές στο χρώμα, τα παράθυρα, τα φώτα και τα εξαρτήματα του οχήματος λόγω καταιγίδων άμμου και τέφρας).
Με το πακέτο Premium είχαμε ευθύνη για ζημιές μέχρι ποσού 300 €. Αυτό σήμαινε ότι κατά την παραλαβή έπρεπε να τσεκάρουμε το όχημα για τυχόν ζημιές, γδαρσίματα κτλ που μπορεί να είχε ήδη, ώστε να σημειωθούν. Επίσης να πω ότι η εταιρεία, μας επέτρεπε να κινηθούμε σε οποιονδήποτε δρόμο εκτός από τους 622, F-578, F-337, F-210, F-821, F-910 και F- 980. Νομίζω τώρα απαγορεύουν και τον F-88. Εμάς δεν τον απαγόρευαν (μετά από ερώτηση που είχα κάνει για να είμαι σίγουρη) αλλά μας είπαν ότι η ασφάλεια δεν καλύπτει την διάσχιση ποταμών….Τέλος να πω ότι καμία ασφάλεια, που δίνουν οι εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων στην Ισλανδία γενικώς, δεν καλύπτει πλήρως την διάσχιση ποταμών!
Δεν μας κράτησαν κανένα ποσό στη κάρτα ως εγγύηση. Όταν παραδώσαμε όμως το όχημα, καθαρισμένο μέσα έξω (για να μην πληρώσουμε καθάρισμα 50€ που ζητούσαν), μας είπαν ότι είχαμε κάνει μία γρατσουνιά (η οποία μάλλον έγινε από τις βούρτσες καθαρίσματος στα πρατήρια) και μας είπαν ότι θα μας κρατούσαν 300€ στη κάρτα μας, μέχρι να έρθει ο υπεύθυνος, να δει τη "ζημιά" και να μας πει αν τελικά θα κοστίσει κάτι ή όχι έτσι ώστε να μας επιστρέψουν το ποσό ή το υπόλοιπο του ποσού!.... Αφού τους δώσαμε να καταλάβουν ότι αυτό που ζητάν δεν μας αρέσει καθόλου, καθώς γυρίσαμε ένα ατρακάριστο και πεντακάθαρο όχημα μετά από 13 μέρες ενοικίασης και ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τον κάθε υπεύθυνο πότε θα έρθει για να ελέγξει το όχημα (αν ήθελε να το ελέγξει ήξερε τι ώρα θα το επιστρέφαμε, οπότε ας ήταν εκεί!), γιατί είχαμε να κάνουμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα, κράτησαν τα 300€ τελικά, τα οποία μας επέστρεψαν πίσω δύο μέρες μετά την άφιξη μας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας εγώ ένα mail από τον "άφαντο" υπεύθυνο, το οποίο έλεγε ότι οι υπάλληλοι είχαν υποχρέωση να κρατήσουν τα 300€ βάση οδηγιών που ακολουθούν και ότι δεν κράτησαν κανένα ποσό τελικά, καθώς το όχημα επιστράφηκε σε άριστη κατάσταση και η γρατσουνιά ήταν ασήμαντη….
Στη τελική, αν ήθελαν να κρατήσουν κάποια εγγύηση θα έπρεπε να το κάνουν στην αρχή και όχι αφού γίνει η επιστροφή του οχήματος και μάλιστα με μία τόσο ηλίθια δικαιολογία και για μία μικρή γρατσουνιά(!)….η πολιτική αυτή ήταν λάθος κατά την γνώμη μου.
Τιμές Camping για 2 άτομα με ένα campervan:
1η Διανυκτέρευση: Snorrastadabuid camping 2500 ISK = 18.01€
2η Διανυκτέρευση: Budardalur camping 3000 ISK = 21.59€
3η Διανυκτέρευση: þingeyri camping 3733 ISK = 26.91€
4η Διανυκτέρευση: Saeberg camping 3300 ISK = 23.77€
5η Διανυκτέρευση: Godafoss camping, δεν πληρώσαμε κάτι γιατί δεν βρήκαμε κανέναν υπεύθυνο
6η Διανυκτέρευση: Godafoss camping, τα ίδια
7η Διανυκτέρευση: Hengifoss Guesthouse camping 3133 ISK = 22.56€
8η Διανυκτέρευση: Hofn camping 3750 ISK = 27.07€
9η Διανυκτέρευση: Klaustur camping 3300 ISK = 23.77€
10η Διανυκτέρευση: Vik camping 3500 ISK = 25.28€
11η Διανυκτέρευση: Landmannalaugar camping 1000 ISK = 7.28€ (αφορούσε μόνο την χρήση των λουτρών, γιατί διανυκτερεύσαμε στο πάρκινγκ που είναι απέναντι από το κάμπινγκ και όχι μέσα στο κάμπινγκ)
12η Διανυκτέρευση: Reykholti camping 2700 ISK = 19.60€
13η Διανυκτέρευση: Reykjavik camping 4800 ISK = 34.95€
Σύνολο: 125,40€/άτομο
Άλλα μέσα μεταφοράς
Την μεταφορά μας από το Ρέικιαβικ στο αεροδρόμιο, μετά την παράδοση του οχήματος, την πληρώσαμε μόνοι μας και επιλέξαμε Flybus από το σταθμό BSI με κόστος 25,48€/άτομο.
Στο τερματικό σταθμό BSI υπάρχει σημείο φύλαξης αποσκευών. Ένα μεγάλο ντουλάπι που χωρούσε 1 μεγάλη βαλίτσα, μία χειραποσκευή και μία τσάντα πλάτης κόστισε 10,85€ για 24 ώρες.
Καύσιμα
Για τα καύσιμα χρησιμοποιήσαμε τις κάρτες Ν1, που προμηθευόμασταν από τα πρατήρια όταν τα βρίσκαμε ανοιχτά. Υπήρξαν και κανα δυο φορές που γεμίσαμε με την χρήση της πιστωτικής, καθώς δεν βρίσκαμε ανοιχτό το πρατήριο ή βρίσκαμε μόνο αντλίες, και με την αναπόφευκτη δέσμευση ποσού στη πιστωτική κάρτα. Τα ποσά αυτά αποδεσμεύτηκαν από την κάρτα μου άμεσα όταν πήρα τηλέφωνο στη τράπεζα. Το παράδοξο όμως της υπόθεσης ήταν ότι αποδεσμεύτηκε και ένα ποσό που δεν είχε χρεωθεί στη κάρτα μου ακόμα και μετά το πέρας του ταξιδιού, ενώ θα έπρεπε, γιατί είχα βάλει καύσιμο!....
Το συνολικό κόστος για τα καύσιμα θα έπρεπε να ήταν 610,78€, αλλά τελικά ήταν 546,36€/2άτομα. Διανύσαμε 4150 χλμ.
Αξιοθέατα – Μουσεία – Δραστηριότητες
Φαγητό – Διασκέδαση
Το camperavan μας διέθετε νεροχύτη, όλα τα βασικά κουζινικά και μία εστία μαγειρέματος με μποτίλιες αερίου. Πριν φύγουμε από Ελλάδα ξοδέψαμε 100€ για ψώνια στο Supermarket, τα οποία πήραμε μαζί μας και καταλάμβαναν την μισή χωρητικότητα μιας μεγάλης βαλίτσας, μιας χειραποσκευής (ως check-in βαλίτσα) και 2 σακίδια πλάτης για χειραποσκευές. Κατά την διαμονή μας εκεί ξοδέψαμε άλλα 125€ σε supermarket. Όλα τα γεύματα μας, εκτός από 2 μεσημεριανά γεύματα, τα ετοίμασα στο campervan με θέα την Ισλανδική φύση! Οπότε:
Supermarket 112,50€/άτομο
Fish & cheeps – Husavik 12,96€/άτομο-μερίδα
Μπύρες – Hofn 24,85€/άτομο (Vatnajökull beer=8,60€ & Egils Gull=6.50€)
Φαγητό & ποτά – Reykjavik 60,50€/άτομο. Αναλυτικά:
Αεροδρόμιο CPH 21,69€/άτομο= ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και μία μπύρα
Σύνολο 238,49€/άτομο
Ταξιδιωτική ασφάλεια
Ταξιδιωτική ασφάλεια έκλεισα από την TrueTraveller με κόστος 73,48€/άτομο, για 16 συνολικά μέρες ταξιδιού. Μεταξύ όλων, συμπεριλάμβανε κάλυψη για πεζοπορία σε παγετώνα και κάλυψη για φυσικές καταστροφές και ηφαιστειακή τέφρα.
Πάρκινγκ
Τα μοναδικά σημεία που συναντήσαμε πάρκινγκ ήταν:
Επίλογος
Δεν έχω να πω πολλά για να κλείσω αυτή τη ταξιδιωτική ιστορία…άλλωστε αν πω, θα χαθεί η μαγεία!
Το ταξίδι στην Ισλανδία το κάνει ξεχωριστό η ανεπανάληπτη άγρια φύση της, οι μύθοι και οι δοξασίες της, οι πρωτόγνωρες συναντήσεις που μπορεί να έχεις κατά τη παραμονή σου εκεί! Κανένας δεν μπορεί να σου προεξοφλήσει ότι θα δεις και θα κάνεις όλα όσα επιθυμείς, αλλά και κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει το όνειρο και την επιθυμία γι αυτά!…..
Η αίσθηση που μου άφησε η Ισλανδία συνοψίζεται σε πέντε λέξεις: Πρωτόγνωρη, απρόσμενη, μοναδική, απόκοσμη, εμπειρία ζωής!
Εγώ το αντίο το άφησα στην Ισλανδία…
***
Η ταξιδιωτική ιστορία είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη μου φίλη Αναστασία που θα είναι συνταξιδιώτισσα μου στην Ισλανδία μετά από κάποια χρόνια….
Αεροπορικά & Διάρκεια ταξιδιού
Αναχώρηση SKG-ARN-KEF (ενιαίο εισιτήριο) 21,72€ και 15000 μίλια/άτομο με SAS. Επιστροφή KEF-CPH 163,20€/άτομο με Icelandair και CPH-SKG 21,57€ και 15000 μίλια/άτομο με SAS. Σύνολο 206,49€/άτομο με χειραποσκευή και μεγάλη βαλίτσα.
Οι διανυκτερεύσεις ήταν συνολικά 14 εκ των οποίων οι 13 στην Ισλανδία και όλες σε κάμπινγκ, και μία στη Στοκχόλμη στο Radisson Blu Arlandia Hotel, κατά την αναχώρηση μας από Θεσσαλονίκη, με κόστος 33.31€/άτομο (δίκλινο, χωρίς πρωινό και δωρεάν μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο). Στην Ισλανδία μείναμε 14 γεμάτες μέρες.
Διαμονή & Όχημα
Αυτά τα δύο ήταν σε ένα. Διαλέξαμε να κάνουμε το ταξίδι μας με ένα 4χ4 campervan. Μετά από πολύ ψάξιμο και πριν το κλείσουμε, είχαμε κάνει έρευνα για να δούμε πόσο θα ήταν το κόστος αυτών των δύο (διαμονή & όχημα) αν τα κλείναμε χωριστά. Η διαφορά ήταν σχετικά μικρή υπέρ της χωριστής ενοικίασης. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό μπροστά στη δυνατότητα που σου δίνει ένα campervan, να διανυκτερεύσεις όπου εσύ επιθυμείς, σε μία χώρα που είναι γεμάτη κάμπινγκ και δεν νυχτώνει τον Ιούλιο, καθώς και να ετοιμάζεις τα γεύματα σου σε αυτό με προμήθειες αποκλειστικά από supermarket.
Η εταιρεία ενοικίασης ήταν η Cozy Campers. To όχημα που επιλέξαμε ήταν το Cozy 3 - Auto - Volkswagen Τ6 4x4 - Diesel, για 13 μέρες. Το συνολικό κόστος ήταν 4403€/2 άτομα και συμπεριλάμβανε πλήρη ασφάλεια (Premium Package*), έναν επιπλέον οδηγό, δωρεάν τη μεταφορά μας στις εγκαταστάσεις τους από το αεροδρόμιο για την παραλαβή του οχήματος, δωρεάν τη μεταφορά μας στο Ρέικιαβικ κατά την παράδοση του οχήματος, παραλαβή και παράδοση γεμάτου ντεπόζιτου και 4 μποτίλιες αερίου για το camping gas (κατά την παράδοση επιστρέψαμε μία μποτίλια που δεν χρησιμοποιήσαμε και πήραμε πίσω τα 6€ που κόστιζε η κάθε μία). Η ενοικίαση έγινε 3 μήνες πριν το ταξίδι, δίνοντας τα μισά προκαταβολή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και τα υπόλοιπα κατά την παραλαβή του οχήματος, με δυνατότητα ακύρωσης της ενοικίασης μέχρι και 100%, αν γίνει ακύρωση 15 μέρες πριν, ενώ μετά το πέρας αυτής της περιόδου επιστρέφουν το 85% του συνολικού ποσού ενοικίασης.
*Διαλέξαμε τη Premium ασφάλεια, δλδ το μεγαλύτερο πακέτο ασφάλειας που συμπεριλάμβανε ασφάλιση SCDW (ασφάλιση αστικής ευθύνης και ασφάλιση ατυχημάτων), ασφάλιση GP (Gravel Protection για ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε χωματόδρομους από πέτρες και χαλίκια) και ασφάλιση SAAP (που καλύπτει ζημιές στο χρώμα, τα παράθυρα, τα φώτα και τα εξαρτήματα του οχήματος λόγω καταιγίδων άμμου και τέφρας).
Με το πακέτο Premium είχαμε ευθύνη για ζημιές μέχρι ποσού 300 €. Αυτό σήμαινε ότι κατά την παραλαβή έπρεπε να τσεκάρουμε το όχημα για τυχόν ζημιές, γδαρσίματα κτλ που μπορεί να είχε ήδη, ώστε να σημειωθούν. Επίσης να πω ότι η εταιρεία, μας επέτρεπε να κινηθούμε σε οποιονδήποτε δρόμο εκτός από τους 622, F-578, F-337, F-210, F-821, F-910 και F- 980. Νομίζω τώρα απαγορεύουν και τον F-88. Εμάς δεν τον απαγόρευαν (μετά από ερώτηση που είχα κάνει για να είμαι σίγουρη) αλλά μας είπαν ότι η ασφάλεια δεν καλύπτει την διάσχιση ποταμών….Τέλος να πω ότι καμία ασφάλεια, που δίνουν οι εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων στην Ισλανδία γενικώς, δεν καλύπτει πλήρως την διάσχιση ποταμών!
Δεν μας κράτησαν κανένα ποσό στη κάρτα ως εγγύηση. Όταν παραδώσαμε όμως το όχημα, καθαρισμένο μέσα έξω (για να μην πληρώσουμε καθάρισμα 50€ που ζητούσαν), μας είπαν ότι είχαμε κάνει μία γρατσουνιά (η οποία μάλλον έγινε από τις βούρτσες καθαρίσματος στα πρατήρια) και μας είπαν ότι θα μας κρατούσαν 300€ στη κάρτα μας, μέχρι να έρθει ο υπεύθυνος, να δει τη "ζημιά" και να μας πει αν τελικά θα κοστίσει κάτι ή όχι έτσι ώστε να μας επιστρέψουν το ποσό ή το υπόλοιπο του ποσού!.... Αφού τους δώσαμε να καταλάβουν ότι αυτό που ζητάν δεν μας αρέσει καθόλου, καθώς γυρίσαμε ένα ατρακάριστο και πεντακάθαρο όχημα μετά από 13 μέρες ενοικίασης και ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τον κάθε υπεύθυνο πότε θα έρθει για να ελέγξει το όχημα (αν ήθελε να το ελέγξει ήξερε τι ώρα θα το επιστρέφαμε, οπότε ας ήταν εκεί!), γιατί είχαμε να κάνουμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα, κράτησαν τα 300€ τελικά, τα οποία μας επέστρεψαν πίσω δύο μέρες μετά την άφιξη μας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας εγώ ένα mail από τον "άφαντο" υπεύθυνο, το οποίο έλεγε ότι οι υπάλληλοι είχαν υποχρέωση να κρατήσουν τα 300€ βάση οδηγιών που ακολουθούν και ότι δεν κράτησαν κανένα ποσό τελικά, καθώς το όχημα επιστράφηκε σε άριστη κατάσταση και η γρατσουνιά ήταν ασήμαντη….
Στη τελική, αν ήθελαν να κρατήσουν κάποια εγγύηση θα έπρεπε να το κάνουν στην αρχή και όχι αφού γίνει η επιστροφή του οχήματος και μάλιστα με μία τόσο ηλίθια δικαιολογία και για μία μικρή γρατσουνιά(!)….η πολιτική αυτή ήταν λάθος κατά την γνώμη μου.
Τιμές Camping για 2 άτομα με ένα campervan:
1η Διανυκτέρευση: Snorrastadabuid camping 2500 ISK = 18.01€
2η Διανυκτέρευση: Budardalur camping 3000 ISK = 21.59€
3η Διανυκτέρευση: þingeyri camping 3733 ISK = 26.91€
4η Διανυκτέρευση: Saeberg camping 3300 ISK = 23.77€
5η Διανυκτέρευση: Godafoss camping, δεν πληρώσαμε κάτι γιατί δεν βρήκαμε κανέναν υπεύθυνο
6η Διανυκτέρευση: Godafoss camping, τα ίδια
7η Διανυκτέρευση: Hengifoss Guesthouse camping 3133 ISK = 22.56€
8η Διανυκτέρευση: Hofn camping 3750 ISK = 27.07€
9η Διανυκτέρευση: Klaustur camping 3300 ISK = 23.77€
10η Διανυκτέρευση: Vik camping 3500 ISK = 25.28€
11η Διανυκτέρευση: Landmannalaugar camping 1000 ISK = 7.28€ (αφορούσε μόνο την χρήση των λουτρών, γιατί διανυκτερεύσαμε στο πάρκινγκ που είναι απέναντι από το κάμπινγκ και όχι μέσα στο κάμπινγκ)
12η Διανυκτέρευση: Reykholti camping 2700 ISK = 19.60€
13η Διανυκτέρευση: Reykjavik camping 4800 ISK = 34.95€
Σύνολο: 125,40€/άτομο
Άλλα μέσα μεταφοράς
Την μεταφορά μας από το Ρέικιαβικ στο αεροδρόμιο, μετά την παράδοση του οχήματος, την πληρώσαμε μόνοι μας και επιλέξαμε Flybus από το σταθμό BSI με κόστος 25,48€/άτομο.
Στο τερματικό σταθμό BSI υπάρχει σημείο φύλαξης αποσκευών. Ένα μεγάλο ντουλάπι που χωρούσε 1 μεγάλη βαλίτσα, μία χειραποσκευή και μία τσάντα πλάτης κόστισε 10,85€ για 24 ώρες.
Καύσιμα
Για τα καύσιμα χρησιμοποιήσαμε τις κάρτες Ν1, που προμηθευόμασταν από τα πρατήρια όταν τα βρίσκαμε ανοιχτά. Υπήρξαν και κανα δυο φορές που γεμίσαμε με την χρήση της πιστωτικής, καθώς δεν βρίσκαμε ανοιχτό το πρατήριο ή βρίσκαμε μόνο αντλίες, και με την αναπόφευκτη δέσμευση ποσού στη πιστωτική κάρτα. Τα ποσά αυτά αποδεσμεύτηκαν από την κάρτα μου άμεσα όταν πήρα τηλέφωνο στη τράπεζα. Το παράδοξο όμως της υπόθεσης ήταν ότι αποδεσμεύτηκε και ένα ποσό που δεν είχε χρεωθεί στη κάρτα μου ακόμα και μετά το πέρας του ταξιδιού, ενώ θα έπρεπε, γιατί είχα βάλει καύσιμο!....
Το συνολικό κόστος για τα καύσιμα θα έπρεπε να ήταν 610,78€, αλλά τελικά ήταν 546,36€/2άτομα. Διανύσαμε 4150 χλμ.
Αξιοθέατα – Μουσεία – Δραστηριότητες
- Whale watching 78.32€/άτομο (North Sailing)
- Ice walking 78.25€/άτομο (Icelandic Mountain Guides)
- Μinjasafn Egils Olafssonar Museum - Hnjotur 7,20€/άτομο
- Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο – Ιsafjordur 9,37€/άτομο
- Μουσείο αρκτικής αλεπούς – Sudavik 8,65€/άτομο
- Glaumbær folk museum 12,37€/άτομο
- Μουσείο φαλαινών – Husavik 11,52€/άτομο
- Myvatn Nature Baths 38,17€/άτομο
- Vesturhorn mountain & υπαίθριο μουσείο (Viking Café) 6,50€/άτομο
- Skógar museum (Παραδοσιακό Μουσείο, Μουσείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών & Υπαίθριο Μουσείο) 14,44€/άτομο
- Hekla Center 6,50€/άτομο
- Kerid crater 2,91€/άτομο
Φαγητό – Διασκέδαση
Το camperavan μας διέθετε νεροχύτη, όλα τα βασικά κουζινικά και μία εστία μαγειρέματος με μποτίλιες αερίου. Πριν φύγουμε από Ελλάδα ξοδέψαμε 100€ για ψώνια στο Supermarket, τα οποία πήραμε μαζί μας και καταλάμβαναν την μισή χωρητικότητα μιας μεγάλης βαλίτσας, μιας χειραποσκευής (ως check-in βαλίτσα) και 2 σακίδια πλάτης για χειραποσκευές. Κατά την διαμονή μας εκεί ξοδέψαμε άλλα 125€ σε supermarket. Όλα τα γεύματα μας, εκτός από 2 μεσημεριανά γεύματα, τα ετοίμασα στο campervan με θέα την Ισλανδική φύση! Οπότε:
Supermarket 112,50€/άτομο
Fish & cheeps – Husavik 12,96€/άτομο-μερίδα
Μπύρες – Hofn 24,85€/άτομο (Vatnajökull beer=8,60€ & Egils Gull=6.50€)
Φαγητό & ποτά – Reykjavik 60,50€/άτομο. Αναλυτικά:
- Kaldi IPA=10€
- Ice North Lights 11.50€
- Ljos Kaldi=8.60€
- Nr.3 Úlfur=8.70€
- Στο μαγαζί που φάγαμε μία μεγάλη πίτσα και ήπιαμε από μία μπύρα ο καθένας μας πληρώσαμε 39,54€. Έχω κρατήσει μόνο την απόδειξη από το Pos οπότε δεν έχω αναλυτικά τα ποσά. Θυμάμαι ότι η πίτσα κόστισε ~22-23€ (διπλάσια τιμή από Ελλάδα) και τα υπόλοιπα οι μπύρες ~ 8,50€/μπύρα.
- Ο καφές της τελευταίας μέρας κόστισε 4,70€ και ο χυμός του bro 4€
Αεροδρόμιο CPH 21,69€/άτομο= ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και μία μπύρα
Σύνολο 238,49€/άτομο
Ταξιδιωτική ασφάλεια
Ταξιδιωτική ασφάλεια έκλεισα από την TrueTraveller με κόστος 73,48€/άτομο, για 16 συνολικά μέρες ταξιδιού. Μεταξύ όλων, συμπεριλάμβανε κάλυψη για πεζοπορία σε παγετώνα και κάλυψη για φυσικές καταστροφές και ηφαιστειακή τέφρα.
Πάρκινγκ
Τα μοναδικά σημεία που συναντήσαμε πάρκινγκ ήταν:
- Seljalandfoss 5,06€ για 24 ώρες
- Skaftafell Park 7,24€ για 24 ώρες
Επίλογος
Δεν έχω να πω πολλά για να κλείσω αυτή τη ταξιδιωτική ιστορία…άλλωστε αν πω, θα χαθεί η μαγεία!

Η αίσθηση που μου άφησε η Ισλανδία συνοψίζεται σε πέντε λέξεις: Πρωτόγνωρη, απρόσμενη, μοναδική, απόκοσμη, εμπειρία ζωής!
Εγώ το αντίο το άφησα στην Ισλανδία…
***
Η ταξιδιωτική ιστορία είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη μου φίλη Αναστασία που θα είναι συνταξιδιώτισσα μου στην Ισλανδία μετά από κάποια χρόνια….

- ΤΕΛΟΣ -
Last edited: