Κούβα Το ταξίδι με τη ninia, με φτερά, πούπουλα, σαντερία, casas και salsa.

STAV

Member
Μηνύματα
235
Likes
907
Επόμενο Ταξίδι
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Δ.ΑΦΡΙΚΗ

Έχουμε πάρει πια θέση στο σαμποδρόμιο του Santiago de Cuba, περιμένοντας το boss να δώσει εντολή να ξεκινήσουν όλα.
-καλά ρε Νεφέλη δε σου κάνει εντύπωση που στις πιο πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα, το καρναβάλι διεξάγεται αμέσως πριν από τη Σαρακοστή, δηλ. τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, ενώ σε αυτούς γίνεται μέσα στη ντάλα ζέστη, καλοκαιριάτικα;
-έχεις δίκιο, είναι ανάποδοι, μήπως για να γδύνονται άνετα και να παρελαύνουν φορώντας μόνο μπικίνι με φτερά και πούπουλα; για πες ξέρεις κάτι;

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200248.jpg


Αυτό ήταν, βγάζω τη χαρταπιάγκα που είχα κατεβάσει από το internet, νάναι καλά το άτιμο, και άρχισα να λέω τις εξυπνάδες μου. Ήμουν προετοιμασμένος, γιατί το ταξίδι με μία έφηβη δε ξέρεις πως θα σου ξημερώσει, τι απορίες θα αναπτυχθούν, τι λέξεις θα ετυμολογηθούν όπως π.χ. τσολομιάζω, απορώντας μάλιστα που δεν έχεις εντρυφήσει τέτοιου γλωσσικού πλούτου λέξεις και ανακαλύπτεις πόσες πιθανότητες έχεις στο να σου κατεβάσει μία έφηβη την αυτοεκτίμησή σου ως γονιό.
- Λοιπόν καρναβάλι δεν υπήρχε στο Santiago de Cuba, αυτό είναι μια μετεξέλιξη ενός φεστιβάλ του καλοκαιριού που σχετιζόταν με τις γιορτές των Mamarrachos. Δηλαδή τις συνολικά ονομαζόμενες όσιες ημέρες των Αγίου Ιωάννη, Αγίου Πέτρου, Αγίας Χριστίνας, Αγίας Άννας και του Αγίου Ιακώβου. Το πραγματικό περιεχόμενο του καρναβαλιού δεν είχε καμία σχέση με τη θρησκεία. Σήμερα ίσως μόνο η γιορτή του Αγίου Ιακώβου, ( 25 Ιούλη), προστάτης Άγιος του Santiago de Cuba, συμπίπτει με τις ημερομηνίες του σύγχρονου καρναβαλιού.




ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200270.jpg


- Καλά και πότε ακριβώς ξεκινούσε αυτή η γιορτή, τους γιόρταζαν όλους πακέτο;
- Μα τι λες τώρα. Το έχω μελετήσει το γεγονός. Το Mamarrachos ξεκινούσε μετά το τέλος της zafra (της συγκομιδής σακχαροκάλαμων) που ξεκινούσε τον Ιανουάριο και τελείωνε τον Μάιο. Έτσι μετά το Μάιο, οι άνεργοι πια εργαζόμενοι στις φυτείες ζάχαρης, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αφρικανικοί σκλάβοι και απελεύθεροι μιγάδες, μπορούσαν να συμμετέχουν στο Mamarrachos. Σπαταλούσαν τα λεφτά του στις διασκεδάσεις και άντε μετά να σηκώσουν κεφάλι αφού είχαν ανάγκη τη δουλειά που τους έδιναν οι τσιφλικάδες. Αυτό αποτελεί ένα κομμάτι από την ιστορία του Santiago de Cuba. Το καλοκαιρινό αυτό καρναβάλι δηλ. το mamarrachos αρχικά προορίστηκε ως περίοδος ανάπαυσης και διασκέδασης των εργαζομένων μαύρων και ονομάστηκε τελικά «Carnaval de las classes» (καρναβάλι των χαμηλότερων τάξεων). Η άρχουσα τάξη και κυρίως οι ιδιοκτήτες φυτειών πίεζαν την εξουσία για αύξηση των mamarrachos προκειμένου να αποσπούν τους σκλάβους και τους απελεύθερους, από σκέψεις για πιο ανατρεπτικές δραστηριότητες.
-καλά πότε γίνονταν αυτά; Τόσο παλιό είναι το καρναβάλι εδώ;




ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200272.jpg


- η λέξη Mamarrachos "μουντζούρες" και το αντίστοιχο φεστιβάλ καταγράφεται ήδη από το 1679. Οι αποικιακές αρχές μάλιστα ανέχτηκαν τα mamarrachoς μόνο στα χαρτιά. Απαγόρευσαν το Mamarrachos κάποιες χρονιές όπως το 1788, λόγω των καταχρήσεων εκ μέρους των νέγρων όπως έλεγαν. Το 1679 δε, οι μαύροι σκλάβοι δεν είχαν την άδεια για να συμμετέχουν στα comparsas των οποίων τα μέλη φορούσαν μάσκες καθώς και οι μαύροι απελεύθεροι ήταν οι μόνοι που δεν είχαν την άδεια να κρύψουν τα πρόσωπά τους με χρώμα ή με μάσκες.


ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200223.jpg


-Το 1841 μάλιστα, ο ισπανικός κυβερνήτης έκανε το πρώτο βήμα και προσπάθησε να παρέμβει , απαγορεύοντας την οδήγηση με άλογα ή άλλα ζώα στο paseo, το να οδηγούν οι μαύροι τα οχήματα γρήγορα κατά τη διάρκεια του paseo, την γελοιοποίηση οποιουδήποτε προσώπου με τη βοήθεια της ομιλίας, του τραγουδιού ή του στίχου και τελικά απαγόρευσε και το ντύσιμο με άσεμνα κοστούμια που θα μπορούσαν να προσβάλουν τη δημόσια ηθική. Η φιέστα πολλές φορές βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα της μεταρρύθμισης ή ακόμα και την κατάργηση των mamarrachos.

-τελικά δεν τους πέρασε απ’ ότι βλέπω;
-μάλλον όχι. Χαίρομαι που με κοιτάς και προσέχεις αυτά που λέω!
-δεν κοιτάω εσένα αλλά τον τύπο πίσω σου, που χορεύει καταπληκτικά!
-κάνω ότι δεν το άκουσα αυτό. Λοιπόν άκου τι λέει εδώ. Στις αρχές του 1900, οι κάτοικοι του Santiago de Cuba χωρίστηκαν σε αυτούς οι οποίοι έλιωναν από θαυμασμό για κάθε τι που είχε σχέση με τα ευρωπαϊκά πράγματα και ρίζωνε η πεποίθηση τους κυρίως μεταξύ των hispano-Κουβανών ότι τα mamarrachos ήταν ένα είδος ενετικού καρναβαλιού που κάπου το πράγμα στράβωσε. Η τότε άρχουσα τάξη της εποχής απέβλεπε ότι ο εκλεπτυσμός των mamarrachos θα περιελάμβανε την αφαίρεση των αφρικανικών ή afro-κουβανικών στοιχείων. Έτσι έφτιαξαν και άλλο ένα καρναβάλι το χειμερινό

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200268A.jpg


- αααα, ωραία. Η Κούβα είχε καρναβάλι χειμώνα καλοκαίρι. Κανένας διεστραμμένος να κάνει κάτι και για το φθινόπωρο δεν υπήρξε;

-Όχι ρε τρελό, μέχρι το πρώτο μισό του 19ου υπήρχαν μόνο δύο τύποι καρναβαλιού στο Santiago de Cuba. Το χειμωνιάτικο καρναβάλι, ήταν «ιδιωτικής φύσεως», υποστηρίχθηκε ουσιαστικά από ορισμένες οργανώσεις και λέσχες τως προυχόντων, όπως τη Philharmonic Society, το Club San Carlos, το Club Catalonia ή το Club Galicia. Γιορταζόταν μόνο από την ευκατάστατη μειονότητα των ισπανοκουβανών, αυτών δηλ. που είχαν σχέση περισσότερο με την ισπανική παρά την αφρικανική πολιτισμική κληρονομιά.
Οι λέσχες αποτελούσαν τμήμα της ανώτερης κοινωνικής τάξης του Σαντιάγο από το 1860. Η ιδιότητα μέλους ήταν περιορισμένη και οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις είχαν τα κτήρια τους όπου τα μέλη μπόρεσαν να συναντηθούν, να προετοιμάσουν και υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Το χειμωνιάτικο καρναβάλι ονομάστηκε «cubanos Carnaval por Los blancos» (Καρναβάλι για λευκούς Κουβανούς).

Αυτό το καρναβάλι είχε όλα τα στοιχεία που ήθελε η άρχουσα τάξη, όπως οι μεταμφιέσεις με ευρωπαϊκό ύφος και με κάποιο τρόπο ξερίζωνε και ότι είχε σχέση με την αφρικανική ρίζα, ξορκίζοντας ότι υποστήριζαν οι afro-Κουβανοί, δηλ. τα θορυβώδη μουσικά σύνολα και τους «ανάγωγους» χορούς. Το 1907, το χειμωνιάτικο καρναβάλι δεν ήταν τίποτε άλλα παρά μια παρέλαση αμαξηλατών κάρων και μια βροχή λουλουδιών και κομφετί. Το χειμωνιάτικο καρναβάλι συνέχισε να προωθείται ως δημοφιλής εναλλακτική λύση στα mamarrachos, αλλά κρατήθηκε μέχρι το 1929.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200247.jpg


-το καλοκαιρινό έπαιζε ταυτόχρονα ή το είχε φάει η μαρμάγκα;
-Σιγά μη δεν έπαιζε, αφού σημαντικότεροι προστάτες αυτών των θερινών εορτασμών ήταν τοπικές βιομηχανίες: Polar, οι μπύρες La Cristal και Hatuey , το Bacardirum και το Eden tobacco. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είπαμε, ήταν οι πρόσφατα άνεργοι εργαζόμενοι στη συγκομιδή της ζάχαρης και του καφέ.
Τον 19ο αιώνα οι γιορτές αυτές περιελάμβαναν ρίψη αντικειμένων παντός είδους και καιρού καθώς και υγρών μεταξύ των συμμετεχόντων, μου θυμίζει τα αλευρομουτζουρώματα του Γαλαξιδίου, καθώς και την προετοιμασία παραδοσιακών φαγητών τα οποία κατανάλωναν μόνο την περίοδο αυτή, ιπποδρομίες, παραστάσεις από θεατρικές ομάδες οι οποίες ονομάζονταν relaciones, παρέλαση των αλόγων που έσερναν αμαξίδια , προσκύνημα σε ιερά με δάδες και βέβαια υπερβολική κατανάλωση ποτών, όπως μπράντι, «Yara» ρούμι , σοκολάτας, σούπας, μπύρα, και καφέ. Φορούσαν κοστούμια και μάσκες, μάσκες μπάλες και γυρνούσαν την πόλη χορεύοντας υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής contradanzas, danzas,danzones, rigadoons και walzes.
Τα τραγούδια συνήθως χλεύαζαν τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας. Όλοι οι συμμετέχοντες έπαιρναν μέρος στην μεγάλη παρέλαση της τελευταίας ημέρας, την montompolo, ως μια παρέλαση- παράσταση αποχαιρετισμού.
-τελικά το καρναβάλι στο Santiago de Cuba είχε κοινωνικές προεκτάσεις, έχουν σχέση με την παράδοση των μαύρων, χαίρομαι που κέρδισαν οι μαυρούληδες.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200074.jpg


Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις των mamarrachos και σήμερα του καρναβαλιού του Santiago de Cuba είναι οι παρελάσεις και οι εκδηλώσεις στους δρόμους από τις comparsas. Στα καστιλιάνικα, η λέξη comparsa προέρχεται από το ιταλικό comparire - «σύντομη εμφάνιση» και σημάνει εδώ στην Κούβα, μια ομάδα μουσικών και χορευτών που τραγουδούν και χορεύουν στους δρόμους κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού ή άλλων φεστιβάλ.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200099.jpg


Υπήρχαν 46 comparsas που δραστηριοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα στο καρναβάλι του Santiagο και χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: paseos και congas.

Το paseo χαρακτηριζόταν «από τη συνοδευτική μουσική του, τη σκηνογραφία και τα βήματα χορού» . Τα μουσικά σύνολα που συνόδευσαν τα paseos, ήταν συνήθως κινητές εκδόσεις των danzoneras ή των τυπικών ορχηστρών που έπαιζαν στις αίθουσες χορού ή ακόμη ακόμη μερικές φορές και στις ισπανικές στρατιωτικές μπάντες. Μιλώντας για τον 20ο αιώνα, «τα paseos» χρησιμοποίησαν ορχήστρες τζαζ, με περισσότερα τύμπανα και ερμηνεύουν δημοφιλή καινούργια μουσικά κομμάτια.

Ο δεύτερος τύπος ήταν η conga, δηλαδή μεγάλη ομάδα χορευτών που κατά τρόπο τακτικό, ομοιόμορφο και ντυμένοι σύμφωνα με ένα επιλεγμένο θέμα, χορεύουν και κινούνται με ρυθμικό βήμα, με συνοδευτικά όργανα, τα οποία είναι κυρίως κρουστά όπως τύμπανα: tumbas, quintos, και κάτι μεταλλικά τηγάνια , τρύπια κιόλας.
Τα μέλη των congas προέρχονταν κυρίως από τον ταπεινό λαό. Ήταν η conga όπου με τη μοναδική, χαρακτηριστική μουσική και το χορό εξέλιξαν το καρναβάλι του Santiago de Cuba

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200081.jpg

 

Attachments

Last edited by a moderator:

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Eγω παντως ειμαι με το μερος της μικρας..συμφωνω απολυτως μαζι της!
Πολυ ωραια η ιστορια σου ξεκινα .Με εκανε να χαμογελω κι αυτο μου αρεσει.Ευχαριστω
 

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
^συμφωνω!!!

Παντως κατααγχωθηκα με τις αποσκευες!!

Κουβα!!!τελειααααα;)
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
τι ωραια , ιστορια για Κουβα !
αναμενω .....
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Κούβα με τον πατέρα!
Κόλαση!
Τουλάχιστον θα ξέρει πώς να κινηθεί αργότερα!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.497
Likes
8.016
Πολύ ωραίο το ξεκίνημα!!! Περιμένω τη συνέχεια!!!
Υ.Γ. Ωραίος ο "γαμπρός"... όλα κι όλα!!! ;)
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Την μικρή να μου την προσέχετε ιδιαίτερα, της έχω βάλει λάδι εγώ αυτοπροσώπως. Ο Yosbel πολύ καλύτερος από τον Ρομπέρτο που ήθελες να μου πασάρεις κουμπάρε:cool:
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Κούβα με τον πατέρα!
Κόλαση!
Τουλάχιστον θα ξέρει πώς να κινηθεί αργότερα!
:lol:

Και τι δεν θα έδινα να ήμουν 14 και να με έπαιρνε ο πατέρας μου να κάνουμε μαζί ένα τέτοιο ταξίδι!! Τυχερή η μικρή!!
Αναμένω με αγωνία (και χαμόγελο) την συνέχεια!
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
:lol:

Και τι δεν θα έδινα να ήμουν 14 και να με έπαιρνε ο πατέρας μου να κάνουμε μαζί ένα τέτοιο ταξίδι!! Τυχερή η μικρή!!
Αναμένω με αγωνία (και χαμόγελο) την συνέχεια!
Μαζί σας και γω,τα πάντα θα έδινα :clap:
αλλά χωρίς μπαμπά;)
κι αν έπρεπε αναγκαστικά να με συνοδεύει κάποιος
έ! θα προτιμούσα..... τη Νονά... ας πούμε:haha:
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
έτσι έτσι, ξέρω εγώ ποιες έχω φίλες
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Πήρα σκαμνάκι και περιμένω τις περιπέτειες της μικρής στη Κούβα. Φαντάζομαι έχεις καταλάβει πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον...αυτή και ο "γαμπρός" :bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.210
Μηνύματα
883.803
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom