Κούβα Το ταξίδι με τη ninia, με φτερά, πούπουλα, σαντερία, casas και salsa.

STAV

Member
Μηνύματα
235
Likes
907
Επόμενο Ταξίδι
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Δ.ΑΦΡΙΚΗ

Τα Congas και τα comparsas παρελαύνουν μπροστά μας σαν μια μαγική κινούμενη πολύχρωμη άμμος, σε δρόμους χορευτικούς, σε αγώνες μουσικούς με κύριο χαρακτηριστικό το αισθησιακό περιεχόμενο.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200230.jpg


Οι μισόγυμνοι συμμετέχοντες, άλλοτε ντυμένοι ως orichos (θεοί), άλλοτε ως κλόουν με τεράστια κεφάλια από παπιέ μασέ, άλλοτε υιοθετώντας αποικιακές ενδυμασίες εποχής δημιουργούν ένα σκηνικό που θα σε παρασύρει οπωσδήποτε σε καταστάσεις ευφορίας, μέθης, αναζήτησης του νέου. Ο εκκωφαντικός ήχος από τις κορνέτες και των τυμπάνων μπάτα αντηχεί συνεχώς , ακατάπαυστα, καθώς αλυσίδες χορευτών της conga και καρναβαλικά άρματα διασχίζουν το δρόμο.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200238.jpg


Η αγγλίδα ουρλιάζει και κουνιέται στους ρυθμούς της μουσικής, ο Σλοβένος κατεβάζει το ένα σφηνάκι μετά το άλλο, οι cucίτες φωτογραφίζουν ακατάπαυστα προσπαθώντας να κουνήσουν τις μέσες τους αλά κουβάνικο στυλ, η κουβανομάνα δίπλα μου αφού τάισε με τα μύρια όσα τον μικρό γιό της που μασουλούσε ακατάπαυστα προσπαθούσε να μου εξηγήσει για τα comparsas, η Νεφέλη χαριεντίζεται με τους πιτσιρικάδες χορευτές που περνούν από μπροστά μας ενώ όλα γύρω μας και κυρίως τα οπίσθια των γυναικών όπου θεωρείς ότι κινούνται σαν ένα κύμα, τι κύμα τσουνάμι μάλλον.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200087.jpg


Η κουβανομάνα δίπλα μου αφού χώνει και μια cola στο μικρό της αποφασίζει εν μέσω χορού και κουνήματος να μου εξηγήσει τις ουσιώδεις διαφορές της παρέλασης.
- Λοιπόν τα Congas και τα comparsas είναι διαφορετικά μέρη του καρναβαλιού του Santiago de Cuba. Τα congas είναι ομάδα μουσικών που χρησιμοποιούν ως βασικά όργανα μια corneta china και οι υπόλοιποι, κάτι για percussionistas είπε που δεν το έπιασα παίζουν τύμπανα και άλλα όργανα. Πίσω τους ακολουθεί μια ομάδα ανθρώπων που κινούνται με το ρυθμό των τυμπάνων. Οι μουσικοί και όσοι τους ακολουθούν δεν φορούν στολές.
- καλά και αυτοί που είναι ντυμένοι καρναβαλικά;
- τα comparsas θα λες, κάθε comparsa είναι μια ομάδα με ομοιόμορφη στολή ή καρναβαλικά κοστούμια και ο χορός κινείται σε ένα προσχεδιασμένο σχέδιο, αυτό της χορογραφίας. Γι αυτό μπροστά από κάθε γκρουπ τιμητικά παρελαύνει ο χορογράφος και ο σκηνοθέτης της ομάδας καθότι είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα για την επιτυχία της ομάδας, πίσω πάει το λάβαρο και μετά οι oldies, οι παλιοί που θα πάρουν και το μεγαλύτερο χειροκρότημα.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200097.jpg



-καλά πόσα comparsas υπάρχουν και για κούνα και το κορμάκι σου να δούμε πως πάει ο ρυθμός
-μπαμπάααα θα το πω στη μαμά!
-καλά εδώ κοιτάς εσύ, κοίτα τη παρέλαση παιδάκι μου
Η κουβανομαμά πάντως έπιανε πουλιά στον αέρα.
-οι καλύτερες congas της πόλης είναι η Conga Los Hoyos και η conga San Agustin κατά τη γνώμη μου.. Μερικά από τα comparsas έχουν πολύ μεγάλη ιστορία, τόσο για τα κοστούμια όσο και τις παραδόσεις τους , που περνούν από τη μια γενεά στην επόμενη. Τα παλαιότερα comparsas προέρχονται από cabildos de nacion ή άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι πιο πρόσφατοι comparsas, αποκαλούνται paseos και προέρχονται από τα barrios της πόλης. Οι καλύτερες comparsas του Santiago de Cuba είναι η Paseo El Tivoli και η Paseo La Placita.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200214.jpg


- Η conga του Los Hoyos κλείνει παραδοσιακά την παρέλαση της τελετής λήξης. Το Los Hoyos είναι μια περιοχή στο κέντρο του Santiago de Cuba. Η ημερομηνία ίδρυσής της conga του Los Hoyos, είναι άγνωστη, αλλά υπήρχε ήδη το 1902. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, το Los Hoyos εκτελεί ένα παραδοσιακό δρώμενο γνωστό ως «invasion» κατά τη διάρκεια του οποίου γυρίζει όλους τους δρόμους της πόλης και επισκέπτεται τις γειτονιές όπου βρίσκονται τα άλλα διάσημα congas. Εκατοντάδες άτομα ακολουθούν χορεύοντας , πίνοντας και τραγουδώντας και έτσι ένα ανθρώπινο χορευτικό ποτάμι κυλάει μέσα στην καρδιά της πόλης. Αυτή η «invasion» τιμά την μνήμη της εισβολής του στρατού της απελευθέρωσης, στο τέλος της επανάστασης.
Τα γκρουπ αργά αλλά με ρυθμό κινούνται πάντα με στόχο να περάσουν μπροστά από την επιτροπή. Είπαμε πρώτα η conga , μετά τα λάβαρα, οι oldies, μια μικρή χορευτική ομάδα, το άρμα που μεταφέρει και τους τραγουδιστές καθότι όλα τα γκρουπ θα διαγωνιστούν τόσο στο χορό, όσο στη μουσική αλλά και το τραγούδι. Μόλις τελειώσει το τραγούδι υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, βαθμολογεί η επιτροπή και τότε ομάδες ομάδες τα μέλη του γκρουπ φορώντας διαφορετικά κουστούμια, παίρνουν θέση και εκτελούν τα χορευτικά υπό τους ήχους κασετοφώνου τώρα.


ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200207_1.jpg


Α, τα ακούσαμε όλα και τα είδαμε όλα. Κουβανέζες ντυμένες ινδές να αναπαριστούν το μπόλυγουντ, κουβανοί ντυμένοι - γδυμένοι μάλλον ως αιγύπτιοι σκλάβοι να χορεύουν Michael Jackson ξυπόλητοι κλπ.
Κατά τις 2 το πρωί η ατμόσφαιρα άρχισε να ζεσταίνεται, εμφανίστηκαν τα άρματα με τις ντυμένες με φτερά και πούπουλα μόνο κουκλάρες, οι οποίες χορεύοντας αισθησιακά πάνω στις καρότσες ανέβασαν τον κόσμο στα κάγκελα. Αυτό το κούνημα, αριστερού στήθους πάνω, δεξιού στήθους κάτω, γοφός αριστερά και μέση δεξιά πως στο χαμό το έκαναν θα σας γελάσω.

Τα conga διαδέχονταν το ένα το άλλο. Ο Σλοβένος και εμείς να προσπαθούμε να καταλάβουμε αυτά τα περίεργα βήματα της conga , αυτός πιο φέσι απ’ όλους το είχε, μια χαρά τα πήγαινε.
-Αυτός δεν είναι χορός, τα κύματα της καραϊβικής είναι ούρλιαζε η Νεφέλη.
Μικρά βήματα, σαν να γλιστράς πάνω στο έδαφος, εναλλάσσοντας την κίνησή σου από αριστερά στα δεξιά και άντε πάλι. Από την μία πλευρά του δρόμου τους έβλεπες ξαφνικά στην άλλη. Όταν το δεξί πόδι αρχίζει την κίνηση στο πρώτο τέταρτο της μουσικής υπόκρουσης, το αριστερό πόδι αρχίζει στο τρίτο τέταρτο και άντε ξανά από την αρχή, μετακινώντας το σώμα από αριστερά προς τα δεξιά . Μιλάμε για μουσική 2/4. Αυτό το βασικό βήμα καλείται «arrollao» Τα χέρια κάμπτονται στον αγκώνα και ταλαντεύονται ανάλογα με το ρυθμό των ποδιών. Ήμουν ανεπίδεκτος μαθήσεως.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200215.jpg


-ρε μπαμπά για ρώτα την κυρά, το conga προέρχεται από τη λέξη congo;
-τι λες βρε, ο congos, η conga πάει; μόνο εσύ θα το πέταγες αυτό.
Και όμως η κυρά με έβαλε στα ίσα μου
-congo ήταν η λέξη που χρησιμοποιούσαμε για να τους αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν στην Κούβα από την περιοχή του Κονγκό και της Αγκόλας. Το θηλυκό είναι conga. Πολλοί λένε ότι το conga μπορεί να μας έρχεται από το maconga που θα πει τραγούδι.
Έκανα τον χαζό γιατί το ενδιαφέρον όλου του πλήθους είχε τραβήξει η carotsa της Βενεζουέλας. Ο Τσάβες δεν μπορούσε, παρά να στείλει μία ομάδα να εκπροσωπηθεί στο πιο διάσημο καρναβάλι του φίλου του Κάστρο.
Στην αρχή, όσο ήταν μακριά η carotsa, δεν καταλαβαίναμε γιατί το πλήθος παραληρούσε, όρθιο χόρευε, φώναζε, ούρλιαζε, χτυπιόταν, οι φωτογραφικές μηχανές είχαν πάρει φωτιά.
Ο αναπάντεχος, απίστευτος , απρόσμενος, αστείρευτος σε φαντασία Τσάβες είχε κάνει το θαύμα του πάλι και ήταν βαρέων βαρών.
Το θέαμα σοκαριστικό. Καμιά σαρανταριά βενεζουέλες με μίνιμουμ τα 120 κιλά η μία στριφογύριζαν τα κορμιά τους πάνω σε ένα άρμα έτοιμο να διαλυθεί από το βάρος. Η κεντρική αρτίστα στην κορυφή, περί τα 200 κιλά χόρευε σάλσα με απίστευτη ευλυγισία, ενώ οι υπόλοιπες με τα κάλλη τους όλα στη φόρα να κάνουν μπάρα. Ήταν όλα τα λεφτά του καρναβαλιού.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200203.jpg


Έχει φτάσει 4,30 το πρωί και τα περνούν πια οι τελευταίες σχολές όπου στη μουσική και στον χορό οι κουβανέζικοι ρυθμοί συναντούν τους αφρικανικούς ήχους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση των θρησκευτικών ομάδων της Σαντερίας.
Στις 5 το πρωί αφήνουμε τους πάντες στουπί και ορμάμε σε μια πόλη ξάγρυπνη, με εκατοντάδες ανθρώπους να τραγουδούν, να χορεύουν, να πίνουν.
Το «Καρναβάλι του Santiago de Cuba. Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της πόλης αλλά δεν παύει να καθρεφτίζει την ψυχή ενός ολόκληρου λαού. Οι Κουβανοί ξεχνούν για λίγο τη φτώχεια, τις έγνοιες και τη μίζερη καθημερινότητα και ξεφαντώνουν χορεύοντας τι άλλο, σάλσα.
ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200206.jpg

 

Attachments

Last edited by a moderator:

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Eγω παντως ειμαι με το μερος της μικρας..συμφωνω απολυτως μαζι της!
Πολυ ωραια η ιστορια σου ξεκινα .Με εκανε να χαμογελω κι αυτο μου αρεσει.Ευχαριστω
 

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
^συμφωνω!!!

Παντως κατααγχωθηκα με τις αποσκευες!!

Κουβα!!!τελειααααα;)
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
τι ωραια , ιστορια για Κουβα !
αναμενω .....
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Κούβα με τον πατέρα!
Κόλαση!
Τουλάχιστον θα ξέρει πώς να κινηθεί αργότερα!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.496
Likes
8.014
Πολύ ωραίο το ξεκίνημα!!! Περιμένω τη συνέχεια!!!
Υ.Γ. Ωραίος ο "γαμπρός"... όλα κι όλα!!! ;)
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Την μικρή να μου την προσέχετε ιδιαίτερα, της έχω βάλει λάδι εγώ αυτοπροσώπως. Ο Yosbel πολύ καλύτερος από τον Ρομπέρτο που ήθελες να μου πασάρεις κουμπάρε:cool:
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Κούβα με τον πατέρα!
Κόλαση!
Τουλάχιστον θα ξέρει πώς να κινηθεί αργότερα!
:lol:

Και τι δεν θα έδινα να ήμουν 14 και να με έπαιρνε ο πατέρας μου να κάνουμε μαζί ένα τέτοιο ταξίδι!! Τυχερή η μικρή!!
Αναμένω με αγωνία (και χαμόγελο) την συνέχεια!
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
:lol:

Και τι δεν θα έδινα να ήμουν 14 και να με έπαιρνε ο πατέρας μου να κάνουμε μαζί ένα τέτοιο ταξίδι!! Τυχερή η μικρή!!
Αναμένω με αγωνία (και χαμόγελο) την συνέχεια!
Μαζί σας και γω,τα πάντα θα έδινα :clap:
αλλά χωρίς μπαμπά;)
κι αν έπρεπε αναγκαστικά να με συνοδεύει κάποιος
έ! θα προτιμούσα..... τη Νονά... ας πούμε:haha:
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
έτσι έτσι, ξέρω εγώ ποιες έχω φίλες
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Πήρα σκαμνάκι και περιμένω τις περιπέτειες της μικρής στη Κούβα. Φαντάζομαι έχεις καταλάβει πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον...αυτή και ο "γαμπρός" :bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.762
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom