Κούβα Το ταξίδι με τη ninia, με φτερά, πούπουλα, σαντερία, casas και salsa.

STAV

Member
Μηνύματα
235
Likes
907
Επόμενο Ταξίδι
ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Δ.ΑΦΡΙΚΗ

Ο Rio Toa είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Κούβας.10 km μήκος με 72 παραπόταμους. Είναι φυσιολογικό να μιλάμε για μια από τις λίγες περιοχές της Κούβας με δάσος της βροχής. Ο ίδιος ο ποταμός καταλαμβάνει γύρω στο70% της βιόσφαιρας της περιοχής μία από τις σημαντικότερες όλης της Καραϊβικής κυρίως λόγω της βιολογικής ποικιλομορφίας που εμφανίζει. Ενδημικά είδη της χλωρίδας και πανίδας από τα παλαιότερα στην Κούβα.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200400.jpg

Προσπαθούσα να δω εάν έχουμε πρόσβαση στις όχθες γιατί με τόσα Tylenchus δεν θα τη βγάζαμε καθαρή και για να ξεχαστούμε ως γνήσιοι εξερευνητές αρχίσαμε να καταγράφουμε τα είδη των δέντρων που βλέπαμε στις άκρες, αφήνοντας τον ταλαίπωρο Roberto να τραβάει κουπί.
-Εδώ έρχονται επισκέπτες από όλες τις γωνίες του κόσμου, γοητευμένοι από τις φυσικές ομορφιές που έχουμε, να προσπαθεί να αρχίσει κονέ , ο Roberto
-αυτά είναι γιγάντιες φτέρες, εεεεεε
-si,si, έλεγε μη καταλαβαίνοντας την νεοελληνική γλώσσα. Είναι η λιγότερο κατοικημένη περιοχή της Κούβας,εδώ.
-α, ωραία θα συνεννοηθούμε με αυτόν, μου θέλει και τουρίστριες, εδώ δε ξέρει γρι, λέξη να αρθρώσει.
-145 τύπους έχουμε εδώ και μας έδειχνε τις φτέρες. Λοιπόν ο μικρός δε μιλά αλλά πιάνει φτέρες στον αέρα . Νεφέλη θα κοιτάς εσύ από την άλλη πλευρά για να μη παίρνει αέρα.
Ο ποταμός περνούσε μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο, τα δέντρα να γλύφουν το νερό, παιδιά να παίζουν στις όχθες, ψαράδες με ξύλινες σχεδίες να πετούν τα δίκτυα με τέχνη, είδαμε και από μακριά κάτι διαλυμένες ξυλοκαλύβες

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200394.jpg

-coconut oil factory, το cubatour τους πάει εκεί και σε ένα φούρνο που φτιάχνουμε κάρβουνο από coconuts με 30cuc, εσείς με 3cuc το άτομο την ώρα και πολλά θα δείτε
Μας έλυσε όλες τις απορίες ο βαρκάρης του Tao, ενώ ακούγαμε μες την απόλυτη ησυχία διάφορες φωνές πουλιών
Ο πιάνων φτέρες στον αέρα, άρχισε να κατεβάζει ονόματα ,μάλλον είδη πουλιών θα ήταν, λέμε
- Real Carpenter, Sparrow Hawk Gavilan, Caguarero, Tocororo,
Α, αυτό το ξέραμε, πούντο ρε φίλε, να δούμε το Tocororo, το εθνικό πουλί της Κούβας,;
-υπό εξαφάνιση, λίγοι το βλέπουν, ακόμη πιο λίγοι το πλησιάζουν, είναι στους χώρους που έκλεισε η κυβέρνηση ως Παγκόσμιο καταφύγιο της βιόσφαιρας, δεν πάει κανείς εκεί

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200404.jpg

Μπράβο γνώσεις ο νέος και τον είχα κακοχαρακτηρίσει, πες, πες , η ώρα περνούσε, το πασπάλισμα με αντηλιακό επιπέδου 40 συνεχιζόταν για να μη βγούμε με εγκαύματα , φτάσαμε τελικά δίπλα στις εκβολές του ποταμού. Μια μεγάλη αμμώδης λουρίδα χώριζε τον ποταμό από τον Ατλαντικό.
Μια κουβάνικη οικογένεια σε μια αχυροκαλύβα και εμείς.
Τρέξαμε για μπάνιο, Ατλαντικός είναι αυτός, χμμμμμμμ, τι γίνεται; Γιατί δεν είναι κανένας μέσα; Τι τεράστια κύματα είναι αυτά; Τσουνάμι;

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200411.jpg

Δύο μαυράκια μας παρατηρούν από μακριά, ξαφνικά μας πλησιάζουν και βουτάνε στη θάλασσα, τα χάσαμε για δυο τρία λεπτά, αλλά μετά νάτα τα κεφάλια τους, μας έκαναν νόημα.
-ρε μπαμπά για μας μπήκαν τα παιδάκια, για να μη φοβηθούμε
-τι να μη φοβηθούμε, να μας εξοντώσουν θέλουν
Μπαίνουμε, ένας θεός το ξέρει, ένα κύμα, δεύτερο κύμα, πρέπει να έφαγα ολίγον χαλίκι, δύο κωλοτούμπες, να ήπια δυο τρία ποτήρια θαλασσινό νερό Ατλαντικού, να είδα τον ουρανό σφονδύλι
-Νεφέλη που είσαι;
-Βοήθεια, μου έφυγε το μαγιό, δεν μπορώ να βγω
Να προσπαθούμε να βγούμε έξω, με τίποτα, το κύμα να μας τραβάει πάλι μέσα και εκείνο το γαϊδούρι ο Roberto να φωνάζει
-άιντε θα βραδιάσουμε, για βγείτε
Τα καταφέραμε, δύο ερείπια στην κούραση να πατήσουμε το άγιο αμμοχάλικο.
-Αυτές είναι οι ονειρικές βουτιές στα διάφανα νερά της Κούβας;; μου ρίχνει τη μπηχτή η ninia.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200413.jpg


Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, τα ήρεμα νερά του ποταμού μας φαίνονταν μία όαση μπροστά στα σαδομαζοχιστικά χτυπήματα των νερών του Ατλαντικού. Μας χαιρέτησαν οι δυο τρεις ψαράδες που είχαμε δει, μάλλον τσεκάροντας ότι επιζήσαμε της δοκιμασίας του ωκεανού και καταλήξαμε ξανά στην finca, ξανά φιλιά, ξανά αγκαλιές, ξανά φώτο , άντε ξεκόλλα…….
Ο ιδιοκτήτης της finca μας περίμενε με δύο σοκολάτες ζεστές.
-Tylenchus, φωνάζω
-don’t worry, don’t worry, έχουμε και Tapon
Όπου Tapon είναι ένα μικρό φυτό που το φτιάχνουν ρόφημα στην Κούβα και σου κόβει τη διάρροια μαχαίρι.
Φύγαμε τελικά χωρίς να γευτούμε το υπέροχο κοκτέιλ σοκολάτας-Tylenchus, προχωρώντας ακόμη πιο ανατολικά απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ από την Baracoa. Ο δρόμος χάλια, βομβαρδισμένο τοπίο, μόνο τζιπάκια επιβιώνουν εδώ, χωματόδρομος γεμάτος λακκούβες, ερημιά και μια μικρή ξύλινη πινακιδούλα να δηλώνει Playa Maguana. Εδώ είμαστε , δεξιά από τον κεντρικότατο δρόμο μία μικρή χωμάτινη διαδρομή σε βγάζει στη villa maguana, κάτι ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα σε κοκοφοίνικες και τελικά φτάνεις λίγα μέτρα από την παραλία. Μια παραλία όπως στις τουριστικές φωτογραφίες.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200445.jpg

Τα υπέροχα νερά της Καραϊβικής σε δελεάζουν: απίθανα πρασινογάλαζα χρώματα, λευκή άμμος και φοινικόδεντρα συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Ξαπλάρουμε στην παραλία μόνοι μας μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Μόνοι μας;;;;; Φτάνουν τρέχοντας τέσσερα μαυράκια ετών 12 έως 15 με μια τεράστια σαμπρέλα και αρπάζουν τη Νεφέλη για να παίξουν με τα κύματα και ακολουθούν επτά γουρούνια, δέκα κότες, τρία σκυλιά και ένας μουλάτος κύριος.
Αράζει δίπλα και βγάζει ραπόρτο τα οικογενειακά του. Achilles, ετών 32, όταν γκάστρωσε ο πατέρας του τη μάνα του στην παραπάνω παράγκα, τους παράτησε και έφυγε στην Baracoa, από τότε δεν τον έχει ξαναδεί. Έχει και μια αδελφή, 40 ετών. Δε μου έβγαινε το άθροισμα . Τίνος είναι ρε Achilles το παιδί, έχω μπερδευτεί με εσάς. Α, με άλλον άντρα πιο πριν, ούτε αυτόν τον έχουμε ματαδεί. Η μάνα του ετών 56 , είναι διατεθειμένη να μας ετοιμάσει έναντι 4cuc ένα γεύμα με αστακό, τηγανητές μπανάνες και σαλάτα στην καλύβα της ή να τα στήσουμε όλα στην παραλία.
-Εγώ σε αυτή τη καλύβα που όποιος μπαίνει σπέρνει και ένα κουτσούβελο, δε βάζω τη κόρη μου, για την παραλία το βλέπουμε.
Το νερό της θάλασσας είναι ζεστό, όπως και στις περισσότερες παραλίες της Κούβας, οπότε ο Achilles αναλαμβάνει για 0,5cuc να γευτούμε τη δροσιά μιας καρύδας.
-άσε δε θέλουμε, έχουμε δοκιμάσει. Το ξανασκέφτηκα και είπα άντε αφού έτσι βγάζει κάποια έξτρα χρήματα σε αυτή την ερημιά, φέρε μία
Μετά την καταφατική απάντησή ως άλλο ξωτικό του δάσους , κρεμιέται από ένα σκοινί και σαν Ταρζάν αρχίζει να ανεβαίνει ξυπόλητος τα δέντρα σαν αίλουρος.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200450.jpg

Σε δύο λεπτά είναι δίπλα μου με μια αγκαλιά καρύδες, αρπάζει δύο και τις σφάζει με μια ματσέτα, εκείνο * το παραδοσιακό μαχαίρι των κουβανών αγροτών με το οποίο κόβουν το ζαχαροκάλαμο.
Πάρε ένα cuc, όχι μισό μου λέει γιατί για μία είπες. Βρε πάρε ένα, όχι μισό. Αυτοί οι άνθρωποι μερικές φορές σε εκπλήσσουν με την τιμιότητά τους και την ντομπροσύνη τους. Τριγύρω συνεχίζουν να κυκλοφορούν γουρούνια και κότες, από μακριά ακούγεται το «no woman, no cry», το ψιλοτραγουδάμε. Ένας είναι ο Marley.
-καλά και πως τη βγάζεις εδώ χωρίς γκόμενες ρε Achilles;

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C200455.jpg

-καμιά δε θέλει να έρθει εδώ από την πόλη, όλες θέλουνε να μείνουνε Baracoa και έτσι δε μπορώ να παντρευτώ, για το άλλο σπορ ας είναι καλά καμιά τουρίστρια.
Α, τόχετε σπορ εσείς, Νεφέλη που είσαι, για βγες έξω, το μαγιό στη θέση του; αρτιμελής;
Είχε αρχίσει να ψιλονυχτώνει όταν φύγαμε από τη Maguana, φτάσαμε στη Baracoa και κατευθυνθήκαμε στα εστιατόρια που τα πιο πολλά βρίσκονται στη Maceo. Αυτό με τον περισσότερο τουριστικόκοσμο μας τράβηξε, El Carasol, 8 cuc πλήρες γεύμα και 1cuc η μπύρα.
Στο τέλος της Maceo βρίσκεται η Plaza de la Independencia , εκεί χτυπά η ζωή της πόλης, όπου κουβανοί σε ομάδες κουτσομπολεύουν, ερωτεύονται, τσακώνονται, παίζουν ντόμινο και στο τέλος της σε ένα δρομάκι αριστερά η Casa de la Trova, όπου καμιά εικοσαριά τουρίστες και άλλοι τόσοι κουβανοί κάθονται στα τραπεζάκια που πιάνουν όλο το δρόμο, ή όρθιοι στο απέναντι πεζοδρόμιο με τα mohito στο χέρι. Όλοι μπροστά από ένα μικρό απλό τετράγωνο χώρο που βρίσκεται η αίθουσα χορού.
Μέσα ένας κουβανός κυριούλης, με κάτασπρα μαλλιά, ευκίνητα πόδια, υγρά μεγάλα μάτια χόρευε ξέφρενα και φώναζε Baila, baila. Όταν του την έδινε την έκανε στο δρόμο, ακράτητος. Με mohito, καθιστός ή όρθιος , χορεύοντας ή μη, ακούς ίσως την καλύτερη μουσική που μπορεί να ακούσει κανείς σε Trova.

ai868.photobucket.com_albums_ab250_stav2_C300043.jpg

Ο κουβανός τραβούσε για χορό τη μία τουρίστρια μετά την άλλη, στέλνοντας ένα μήνυμα, το μήνυμα της ύπαρξης τόσο απλών πραγμάτων που σε κάνουν να ξανανιώσεις νέος και να ζεις τη ζωή σε κάθε του στιγμή. Θα φύγουμε κάτω από τους ήχους της φωνής του «Bailar, bailar»
 

Attachments

Last edited by a moderator:

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Eγω παντως ειμαι με το μερος της μικρας..συμφωνω απολυτως μαζι της!
Πολυ ωραια η ιστορια σου ξεκινα .Με εκανε να χαμογελω κι αυτο μου αρεσει.Ευχαριστω
 

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
^συμφωνω!!!

Παντως κατααγχωθηκα με τις αποσκευες!!

Κουβα!!!τελειααααα;)
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
τι ωραια , ιστορια για Κουβα !
αναμενω .....
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Κούβα με τον πατέρα!
Κόλαση!
Τουλάχιστον θα ξέρει πώς να κινηθεί αργότερα!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.496
Likes
8.014
Πολύ ωραίο το ξεκίνημα!!! Περιμένω τη συνέχεια!!!
Υ.Γ. Ωραίος ο "γαμπρός"... όλα κι όλα!!! ;)
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Την μικρή να μου την προσέχετε ιδιαίτερα, της έχω βάλει λάδι εγώ αυτοπροσώπως. Ο Yosbel πολύ καλύτερος από τον Ρομπέρτο που ήθελες να μου πασάρεις κουμπάρε:cool:
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Κούβα με τον πατέρα!
Κόλαση!
Τουλάχιστον θα ξέρει πώς να κινηθεί αργότερα!
:lol:

Και τι δεν θα έδινα να ήμουν 14 και να με έπαιρνε ο πατέρας μου να κάνουμε μαζί ένα τέτοιο ταξίδι!! Τυχερή η μικρή!!
Αναμένω με αγωνία (και χαμόγελο) την συνέχεια!
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
:lol:

Και τι δεν θα έδινα να ήμουν 14 και να με έπαιρνε ο πατέρας μου να κάνουμε μαζί ένα τέτοιο ταξίδι!! Τυχερή η μικρή!!
Αναμένω με αγωνία (και χαμόγελο) την συνέχεια!
Μαζί σας και γω,τα πάντα θα έδινα :clap:
αλλά χωρίς μπαμπά;)
κι αν έπρεπε αναγκαστικά να με συνοδεύει κάποιος
έ! θα προτιμούσα..... τη Νονά... ας πούμε:haha:
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
έτσι έτσι, ξέρω εγώ ποιες έχω φίλες
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Πήρα σκαμνάκι και περιμένω τις περιπέτειες της μικρής στη Κούβα. Φαντάζομαι έχεις καταλάβει πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον...αυτή και ο "γαμπρός" :bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.762
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom