Ιδέες για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στην Αρκαδία!

Klair

Member
Μηνύματα
2.206
Likes
25.629
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
  3. Βυτίνα-Όρος Μαίναλο-Χιονοδρομικό Κέντρο-Αλωνίσταινα
  4. Νυμφασία-Λεβίδι
  5. Ελάτη-Στεμνίτσα
  6. Ελληνικό-Λούσιος ποταμός-Αρχαία Γόρτυνα
  7. Καρύταινα: Το Τολέδο της Ελλάδας!
  8. Όρος Σαϊτάς
  9. Βυζαντινός ναός Παναγίας Λεβιδίου και Αρχαιολογικός Χώρος Ορχομενού
  10. Ναός Αγίας Φωτεινής Μαντινείας
  11. Και μετά ήρθε ο "Λέανδρος"!
  12. Βλαχέρνα-Κάστρο Μπεζενίκου-Παναγία Καταφυγιώτισσα-Μονή Αγίας Ελεούσας-Όρος Καστανιά-Μονή Παναγίας της Βλαχέρνας.
  13. Σαν σήμερα η μάχη στο Λεβίδι, 14 Απριλίου 1821.
  14. Μαγούλιανα: Ο εξώστης της Αρκαδίας ή μήπως ολόκληρης της Πελοποννήσου;
  15. Βαλτεσινίκο: Ο τόπος με τα πολλά νερά!
  16. Μονή Αγίου Νικολάου Βαλτεσινίκου και Μυγδαλιά
  17. Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μαντινείας
  18. Κοντοβάζαινα: Το κεφαλοχώρι με τα πολλά νερά και τα όμορφα πλατάνια
  19. Δήμητρα-Μουριά-Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα-Λάδωνας ποταμός
  20. Λάστα: Το χωριό με μόνιμο αριθμό κατοίκων όσα τα δάχτυλα του ενός χεριού!
  21. Λαγκάδια: Το "κρεμαστό" χωριό με την πέτρινη ομορφιά!
  22. Λίμνη Τάκα
  23. Τεγέα: Αλέα-Αρχαιολογικό Μουσείο-Ναός Αλέας Αθηνάς-Αρχαιολογικό Πάρκο-Στάδιο
  24. Βούρβουρα: Το σιωπηλό χωριό με την παρθένα φύση
  25. Δάρα: Η Χώρα των Νάσων (Νησιών)
  26. Το Δάρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας
  27. Το Δάρα μετά την Απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό
  28. Δάρα: Έθιμα και παραδόσεις
  29. Δάρα: Η μετάβαση από Δήμο σε Κοινότητα και η μετανάστευση
  30. Το Δάρα και ο Πόλεμος του 1940
  31. Το Δάρα και ο Εμφύλιος Πόλεμος
  32. Το Δάρα μετά τον Εμφύλιο και στα χρόνια της Δικτατορίας
  33. Το Δάρα και ο ζωοδότης κάμπος του
  34. Το Δάρα και το νερό
  35. Το μικρό Δάρα της Αυστραλίας
  36. Το Δάρα και το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού
  37. Το Δάρα ζει στους ρυθμούς του Αστέρα Ραχούλας
  38. Κανδήλα-Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδήλας-Πηγή Σίντζι
  39. Λίμνη-Χωτούσα-Αρχαιολογικός Χώρος Καφυών
  40. Λιμποβίσι-Αρκουδόρεμα-Χρυσοβίτσι: Στα λημέρια του Κολοκοτρώνη
  41. Πιάνα: Η κατοικία του Θεού Πάνα
  42. Ζάτουνα: Το χωριό πέρα από το ποτάμι
  43. Ζυγοβίστι: Το χωριό όπου η ιστορία δεν ξαπόστασε ακόμα-Ο τόπος των Αθανάτων
  44. Κάψια-Σπήλαιο Κάψια-Πηγή του Πανός-Μηλιά-Ιερό Ιππίου Ποσειδώνος
  45. Μονή Αιμυαλών
  46. Βαλτεσινίκο-Μονή Αγίου Νικολάου-Μονή Φιλοσόφου-Ζάτουνα

Λαγκάδια: Το "κρεμαστό" χωριό με την πέτρινη ομορφιά!

Λαγκάδια (47).jpg


Κάποτε ρώτησε ένας δάσκαλος τον μαθητή του:

-"Ποιος έχτισε τον κόσμο";

-"Οι Λαγκαδινοί μαστόροι" απάντησε αυτός.

Ιστορική αναδρομή

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα χωριό στη Γορτυνία, χτισμένο σε απότομη πλαγιά. Είναι η πατρίδα των Δεληγιανναίων, αλλά και άλλων αγωνιστών του 1821. Ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν οι Λαγκαδινοί χτίστες, με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία είναι εμφανής σε ολόκληρο το χωριό. Κατά την αρχαιότητα, από την περιοχή περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία, όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Λαγκάδια (45).jpg


Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι για την ίδρυση των Λαγκαδίων. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (αρχές 13ου αι.) οι τεχνίτες που ανέλαβαν το χτίσιμο του Κάστρου της Άκοβας, κατοίκησαν τη σημερινή περιοχή των Λαγκαδίων, όπου συνέχισαν να ασκούν από γενιά σε γενιά την τέχνη του χτίστη. Η θεωρία αυτή δεν είναι γενικά αποδεκτή λόγω της σχετικά μεγάλης απόστασης των δύο τοποθεσιών.

Άλλη εκδοχή προέρχεται από τους Δεληγιανναίους, γνωστούς κοτζαμπάσηδες της περιοχής. Σύμφωνα με αυτήν, ένας πρόγονός τους ονόματι Πέτρος Λίτινος, υπήρξε γραμματέας του Αϊδίν αγά κατά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή. Για τις υπηρεσίες του έλαβε γαίες στην περιοχή της Γορτυνίας, όπου και κατοίκησε. Ο απόγονός του, ιερέας Ιωάννης Λίτινος θεωρείται συνοικιστής της Άνω Γειτονιάς των Λαγκαδίων.

Άλλη άποψη είναι ότι το χωριό δημιουργήθηκε πιθανότατα γύρω στο 1500 από τη συνένωση μικρών οικισμών της περιοχής με βασικότερους τους οικισμούς Κρέσπη και Δραΐνα, που βρίσκονται σήμερα εντός των ορίων του χωριού. Το χωριό (ή ένα μέρος αυτού) αναφέρεται για πρώτη ίσως φορά με το όνομα "Λαγκάδια" σε Οθωμανικό κατάστιχο του 1570, όπου φαίνεται να έχει 46 σπίτια. Στο ίδιο κατάστιχο σημειώνεται και η Δραΐνα ως ανεξάρτητος οικισμός με 44 σπίτια. Στα 1698-1699 προστίθενται οι 8 οικογένειες του γειτονικού οικισμού Αρβίτσα που ανεβάζουν τον πληθυσμό των Λαγκαδίων στα 207 άτομα κατά την απογραφή του 1700.

Επανάσταση 1821

Στα Λαγκάδια η Επανάσταση κηρύχτηκε στις 23 Μαρτίου 1821. Την 1η Απριλίου 1821 ο κοτζαμπάσης Κανέλλος Δεληγιάννης διατάσσει τη σφαγή όλων των Τούρκων Λαγκαδινών (40 οικογένειες) και την πυρπόληση του τζαμιού. Συνολικά σφαγιάστηκαν περίπου 300 άοπλοι άντρες (λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν αφοπλιστεί), γυναίκες και παιδιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής που, φοβούμενοι αντίποινα, εντάχθηκαν στο πλευρό των Δεληγιανναίων, οι οποίοι είχαν πλέον πέσει στη δυσμένεια των Τούρκων και χρειάζονταν υποστήριξη. Το 1825 ο Ιμπραήμ έχοντας ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου εισέρχεται στα άδεια από κατοίκους Λαγκάδια και στήνει για μερικές μέρες το αρχηγείο του στο σπίτι των Δεληγιανναίων. Η προσφορά των Λαγκαδινών στον Αγώνα του 1821 ήταν μεγάλη. Εκτός από την προσωπική τους συμμετοχή (Γιάννης Θεοφιλόπουλος "Καραβογιάννης", Παπασταθούλης, Θανάσης Κίντζιος, Μιχάλης Κίντζιος, Ιωάννης Χριστοδουλόπουλος), βοήθησαν και με το χτίσιμο πολλών και σημαντικών οχυρωματικών έργων.

19ος–20ος αιώνας

Μετά την απελευθέρωση, οι Λαγκαδινοί επιδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στο επάγγελμα του χτίστη, οργώνοντας όλη την Πελοπόννησο σε ομάδες (μπουλούκια) κατασκευάζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, βρύσες και εκκλησίες. Η φήμη τους εξαπλώνεται γρήγορα και γίνονται πλέον περιζήτητοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια περίοδο μεγάλης ευημερίας. Τα Λαγκάδια γίνονται η μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας μετά την Τρίπολη με πληθυσμό σχεδόν 7.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1890. Στα τέλη όμως του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναγκάζεται να μεταναστεύσει αναζητώντας καλύτερη τύχη κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί ακόμα φεύγουν, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την Αθήνα και τον Πύργο. Αποτέλεσμα της εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση των Λαγκαδίων.

Στο Ελληνικό κράτος, τα Λαγκάδια έδωσαν δύο πρωθυπουργούς, τον Θεόδωρο Π. Δεληγιάννη που δολοφονήθηκε έξω από τη Βουλή το 1905, και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νικόλαο Π. Δεληγιάννη, που διενήργησε τις βουλευτικές εκλογές του 1895.


Λαγκάδια (49).jpg


Το Σάββατο 18-9-2021 ήταν μια πάρα πολύ ζεστή μέρα. Έτσι αφήσαμε τo πρωινό να κυλήσει και κατά τις 15:00 ξεκινήσαμε για τη Βυτίνα. Κάναμε στάση στον γωνιακό φούρνο της πλατείας για να κατευνάσουμε την πείνα μας με κουλούρια και λαχταριστά γλυκάκια και στη συνέχεια βάλαμε πλώρη για το πέτρινο χωριό, τα Λαγκάδια, ακολουθώντας την ΕΟ Τρίπολης-Ολυμπίας.

Λαγκάδια (48).jpg

ΕΟ Τρίπολης-Ολυμπίας

Φτάσαμε μετά από μισή περίπου ώρα στο view point απ' όπου είχαμε την ωραιότερη θέα προς το χωριό. Το "κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου", όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Χτισμένο πανοραμικά στην απότομη πλαγιά του Μαινάλου, μέσα σε πλούσια βλάστηση, μοιάζει να αιωρείται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Από αυτό το σημείο μπορεί κανείς να θαυμάσει την ικανότητα και να κατανοήσει τη φήμη των μαστόρων της πέτρας, αφού η θέα προς όλους τους Μαχαλάδες του χωριού είναι άπλετη και ανεμπόδιστη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών το 2002 αποφάσισε ομόφωνα την υλοποίηση μνημείου προς τιμήν του Λαγκαδινού Χτίστη πριν την είσοδο του χωριού.

Λαγκάδια (46).jpg


Μπήκαμε στο χωριό και παρκάραμε λίγο πριν την πλατεία Ηρώων όπου βρίσκεται το Ηρώο Πεσόντων, το οποίο περιλαμβάνει τα ονόματα των Λαγκαδινών που έπεσαν στις μάχες, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1940.

Λαγκάδια (56).jpg



Λαγκάδια (57).jpg


Το αξιοθέατο όμως που κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση σε αυτό το σημείο δεν είναι άλλο από τον ναό των Ταξιαρχών, ο οποίος αποτελεί τη μητρόπολη των Λαγκαδίων. Χτίστηκε το 1808 πάνω σε προϋπάρχοντα μικρότερο ναό. Ο παλαιότερος αυτός ναός πιθανότατα χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα.

Λαγκάδια (52).jpg



Λαγκάδια (58).jpg



Λαγκάδια (54).jpg



Λαγκάδια (27).jpg


Το σημερινό κτίριο κατασκευάστηκε λοιπόν το 1808 από τον κοτζαμπάση των Λαγκαδίων Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο (Δεληγιάννη). Μαζί με τον ναό του Ιωάννη Προδρόμου (θα τον συναντήσουμε στη συνέχεια της ιστορίας) κατασκευάστηκαν σε διάστημα 40 ημερών λόγω χρονικού περιορισμού που έθεσε η Οθωμανική διοίκηση. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Δεληγιάννης διαπραγματευόταν αρκετό καιρό νωρίτερα την κατασκευή των δύο ναών με τον Πασά της Τρίπολης, ενώ ταυτόχρονα οι Λαγκαδινοί μάζευαν μυστικά τα υλικά για το χτίσιμο. Ο Πασάς έδωσε τελικά την άδεια, τον χειμώνα του 1808 και περιθώριο 40 ημερών, ώστε να δυσκολέψει την κατασκευή των ναών. Οι Λαγκαδινοί έχοντας τα υλικά και την πείρα δε δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν και τους δύο ναούς μέσα στην προθεσμία.

Λαγκάδια (40).jpg


Οι Ταξιάρχες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές όταν ο Ιμπραήμ εισέβαλε και έκαψε τα Λαγκάδια το 1825. Λόγω αυτών των καταστροφών, το κτίριο φαίνεται να επισκευάστηκε εκτενώς τη δεκαετία του 1830-40, οπότε μάλλον απέκτησε τη σημερική του εικόνα. Το μικρό καμπαναριό στην ΝΔ γωνία κατασκευάστηκε ίσως και αυτό εκείνην την περίοδο. Τέλος, το μεγάλο καμπαναριό με το ρολόι, στα ανατολικά του ναού, κατασκευάστηκε το 1910 με χρήματα των Λαγκαδινών της Αμερικής οι οποίοι απέστειλαν και τον μηχανισμό.

Λαγκάδια (53).jpg



Λαγκάδια (43).jpg


Ο ναός των Ταξιαρχών είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Η επιφάνεια των εξωτερικών τοίχων με την καλοδουλεμένη, ημιλαξευτή λιθοδομή αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα δουλειάς των Λαγκαδινών μαστόρων. Το εσωτερικό του ναού είναι σχετικά λιτό χωρίς πολλές τοιχογραφίες. Οι τοίχοι καλύπτονται ως επί το πλείστον με διακοσμητικά μάρμαρα. Στην ανατολική πλευρά δεσπόζει το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο.

Λαγκάδια (109).jpg



Λαγκάδια (110).jpg


Χρειάστηκαν μόλις λίγα μέτρα πεζοπορίας στον κεντρικό δρόμο για να γοητευτούμε από τα Λαγκάδια. Ένα συνονθύλευμα από μοντέρνα και παλιά μαγαζιά πλαισιώνουν τις δύο πλευρές της περατζάδας. Γουστόζικα καφέ με πολύχρωμα έπιπλα, ταβερνάκια, μαγαζιά με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και καταστήματα με αντικείμενα μιας άλλης εποχής συντροφεύουν τον επισκέπτη μέχρι την κεντρική πλατεία και ακόμα παρά πέρα.

Λαγκάδια (59).jpg



Λαγκάδια (24).jpg



Λαγκάδια (26).jpg



Λαγκάδια (11).jpg



Λαγκάδια (1).jpg



Λαγκάδια (2).jpg



Λαγκάδια (4).jpg



Λαγκάδια (108).jpg



Λαγκάδια (63).jpg



Λαγκάδια (64).jpg



Λαγκάδια (3).jpg


Φτάσαμε στην κεντρική πλατεία που κρέμεται στο χείλος της ρεματιάς και σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια. Εδώ χτυπούσε η καρδιά του χωριού, αφού λιγοστοί επισκέπτες αλλά αρκετοί ντόπιοι ήταν απλωμένοι στα τραπεζοκαθίσματα των καφέ και των εστιατορίων. Κάτω από τα πλατάνια η ζέστη ξεψυχούσε και οι χαλαροί ρυθμοί, σαν άλλες "σειρήνες" προσπάθησαν να μας αποπλανήσουν. Και εν μέρει τα κατάφεραν, αφού ο γιος μου την άραξε στο καφέ και ετοιμάστηκε να δώσει την παραγγελία του.

-"Εγώ θα τσιμπήσω κάτι για τη λιγούρα" είπε σε εμένα και την κοπέλα του. -"Εσείς συνεχίστε τη βόλτα σας, μην πτοείστε".

Λαγκάδια (42).jpg



Λαγκάδια (106).jpg



Λαγκάδια (107).jpg


Συνέχισα να περπατώ στον κεντρικό δρόμο φτάνοντας έξω από το Δημαρχείο, την πρόσοψη του οποίου κοσμεί η προτομή του Ευστάθιου Ασημακόπουλου (δημοσιογράφος και μεγάλος ευεργέτης των Λαγκαδίων).

Λαγκάδια (61).jpg



Λαγκάδια (62).jpg


Επέστρεψα στην πλατεία και ξεκίνησα να ανηφορίζω την ελικοειδή πέτρινη διαδρομή φτάνοντας στο πέτρινο στολίδι του χωριού, το Γυμνάσιο των Λαγκαδίων.

Λαγκάδια (10).jpg


Το κτίριο είναι κατασκευασμένο το 1868. Το 1890 λειτούργησε σαν Παρθεναγωγείο, ενώ το 1820 σαν Γυμνάσιο Λαγκαδίων. Το 1950 έγιναν ορισμένες κατασκευαστικές επεκτάσεις για την καλύτερη λειτουργικότητα του μοναδικού και ξεχωριστού για την εποχή εκπαιδευτικού κτιρίου. Το ιστορικό, πέτρινο και επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου των Λαγκαδίων Γορτυνίας, έχει πλέον χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ιστορικό μνημείο.

Λαγκάδια (60).jpg


Σε αυτό το σημείο αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο τη μαρτυρία ενός μαθητή που φοίτησε εκείνα τα δύσκολα χρόνια στο ιστορικό Γυμνάσιο Λαγκαδίων:

1949-1950. Mαθητής στην Α΄ τάξη Γυμνασίου Λαγκαδίων.

Το κτίριο είναι τριώροφο στη μια του πλευρά και ισόγειο στην άλλη.

Λαγκάδια (66).jpg



Λαγκάδια (68).jpg



Λαγκάδια (15).jpg



Λαγκάδια (13).jpg


Η πέτρινη διαδρομή με οδήγησε στην ισόγεια είσοδό του η οποία βρίσκεται απέναντι από τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Παναγίτσα).

Λαγκάδια (67).jpg



Λαγκάδια (14).jpg


Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1861 από τον Αθανάσιο Κυριακόπουλο (Σούλια) ως οικογενειακός ιδιόκτητος ναός. Διαθέτει δύο εισόδους (δυτικά και νότια). Η βόρεια πλευρά σχεδόν ακουμπά στον επικλινή βράχο. Το μικρό καμπαναριό στη νοτιοδυτική γωνία έχει επίστεψη με μπαρόκ στοιχεία, πράγμα πρωτότυπο για την παραδοσιακή Λαγκαδινή αρχιτεκτονική.

Λαγκάδια (16).jpg



Λαγκάδια (17).jpg



Λαγκάδια (103).jpg



Λαγκάδια (6).jpg



Λαγκάδια (25).jpg



Λαγκάδια (23).jpg


Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά, καλντερίμια, σκεπαστές αυλές, ξύλινες εξώπορτες, πελεκητές καμάρες, στενά περάσματα, περίτεχνα χαγιάτια και βρύσες είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνονται σε κάθε μου βήμα.

Λαγκάδια (77).jpg



Λαγκάδια (73).jpg



Λαγκάδια (88).jpg



Λαγκάδια (89).jpg



Λαγκάδια (100).jpg



Λαγκάδια (105).jpg



Λαγκάδια (8).jpg



Λαγκάδια (83).jpg



Λαγκάδια (9).jpg



Λαγκάδια (101).jpg



Λαγκάδια (104).jpg


Συνέχισα να ανηφορίζω με στόχο να φτάσω ψηλά, στον Πάνω Μαχαλά, για να βρω το ιστορικό σπίτι των Δεληγιανναίων.

Λαγκάδια (70).jpg


Συνάντησα μια από τις πολλές πέτρινες βρύσες του χωριού και είδα στο μπαλκόνι του διπλανού σπιτιού έναν παππού να αγναντεύει τις στέγες των σπιτιών. Τον χαιρέτησα και τον ρώτησα πώς θα βρω το σπίτι. Μου είπε να συνεχίσω όλο προς τα πάνω και θα το συναντήσω δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο.

Λαγκάδια (72).jpg


Και όπως η ζωή τραβάει την ανηφόρα έτσι και εγώ, μην έχοντας άλλη επιλογή, τράβηξα κατά πάνω.

Λαγκάδια (78).jpg



Λαγκάδια (79).jpg


Μια σιδερένια καγκελόπορτα με οδήγησε στον περίβολο του ναού του Αη-Γιάννη. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χτίστηκε από τον κοτζαμπάση των Λαγκαδίων Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο ή "Δεληγιάννη". Χτίστηκε ακριβώς απέναντι από το αρχοντικό της οικογένειας, η οποία τον διακόσμησε και τον εξόπλισε πλήρως. Κατασκευάστηκε το 1808, ταυτόχρονα με τον ναό των Ταξιαρχών σε διάστημα μόλις 40 ημερών λόγω χρονικού περιορισμού που έθεσαν οι Τούρκοι.

Λαγκάδια (20).jpg



Λαγκάδια (80).jpg



Λαγκάδια (82).jpg


Είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο κατασκευασμένος από πέτρα με την περίφημη δεξιοτεχνία των Λαγκαδινών μαστόρων. Οι τοίχοι φέρουν αρκετά διακοσμητικά σκαλίσματα και ανάγλυφα. Οι πέτρες στους τοίχους είναι τοποθετημένες έτσι ώστε συχνά να σχηματίζουν σχέδια, είτε με βάση το σχήμα τους, είτε με βάση το χρώμα τους.

Λαγκάδια (21).jpg


Το εσωτερικό διακοσμήθηκε πλούσια από τους Δεληγιανναίους. Υπάρχουν σκεύη και εικόνες, παραγγελία του κοτζαμπάση από το 1805 και μεγάλα κηροπήγια φερμένα από την Κωνσταντινούπολη από τον γιο του, Αναγνώστη Δεληγιάννη, όταν ήταν βεκίλης (εκπρόσωπος) το 1813. Από την εκκλησία αυτή παίρνει την ονομασία της η συνοικία Αη-Γιάννης των Λαγκαδίων.

Λαγκάδια (95).jpg


Βρισκόμουν λοιπόν στη συνοικία του Αη-Γιάννη και σηκώνοντας το βλέμμα προς τα πάνω είδα ότι ο Μαχαλάς συνεχίζει να ανηφορίζει κι άλλο, κι άλλο…..πόσο ακόμα;

Έστριψα σε ένα στενό μονοπάτι και μετά από λίγο είδα μια σκάλα να συνεχίζει ανηφορικά προς τα τελευταία σπίτια. Αριστερά υπήρχε μια κατάφυτη ρεματιά. Ήξερα πως ακολουθώντας αυτήν τη διαδρομή δε θα εβρισκα το σπίτι των Δεληγιανναίων, αλλά δεν με ένοιαζε. Ήταν τόσο απολαυστική η βόλτα στα καλντερίμια του πέτρινου χωριού και τόση η ομορφιά του που το έβαλα σκοπό να φτάσω στο τέλος του, ακριβώς πριν ξεκινήσει η πλούσια βλάστηση του βουνού. Το σπίτι δε θα έφευγε από τη θέση του, θα το έψαχνα αργότερα.

Λαγκάδια (84).jpg



Λαγκάδια (87).jpg


Βολοδέρνοντας στην υψηλότερη συνοικία του χωριού, για καλή μου τύχη συνάντησα μια κυρία, η οποία είχε βγάλει βόλτα τον μεγάλων διαστάσεων σκύλο της. Πολύ με χαροποίησε αυτό το σκηνικό γιατί συνήθως στα χωριά τα σκυλιά είναι δεμένα με χοντρές αλυσίδες στις αυλές των σπιτιών και το μόνο που κάνουν είναι να γαβγίζουν τους περαστικούς και δη τους ξένους.

Χαιρετηθήκαμε και αμέσως άδραξα την ευκαιρία να πληροφορηθώ πώς θα βρω το ιστορικό σπίτι. Εκείνη με μεγάλη προθυμία με συνόδευσε στα στενά καλντερίμια και μετά από λίγο φτάσαμε απ' έξω. Πιάσαμε την κουβέντα. Μου είπε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λαγκάδια και μου έδειξε το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοίτησε. Το Σχολείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σπίτι των Δεληγιανναίων και πάνω από την εκκλησία του Αη-Γιάννη.

Λαγκάδια (97).jpg

Το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο

Μου είπε ακόμα ότι μέχρι πριν 3-4 χρόνια πολλοί άνθρωποι συντηρούσαν ή αναστήλωναν τα πατρικά τους σπίτια, αλλά τώρα αυτή η δραστηριότητα έχει περιοριστεί ή σταματήσει. Πράγματι τα περισσότερα σπίτια αυτής της ψηλότερης γειτονιάς ήταν πάρα πολύ φροντισμένα και περιποιημένα. Οι χειμώνες δεν είναι πια τόσο άγριοι, παγωμένοι ή χιονισμένοι και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον πολύ λίγοι. Δε θυμάμαι αν μου είπε αριθμό, αλλά και να μου είπε δεν τον συγκράτησα. Συνομιλήσαμε λίγο ακόμα και ευχαριστώντας την θερμά έκανα μερικά βήματα, πέρασα τη μισάνοιχτη πόρτα του περιβόλου και μπήκα στην αυλή του σπιτιού των Δεληγιανναίων.

Λαγκάδια (90).jpg



Λαγκάδια (91).jpg


Ο Ιωάννης Δεληγιάννης δολοφονήθηκε άγρια από τους Τούρκους το 1816 μέσα σε αυτό το σπίτι, ενώ το 1825 ο Ιμπραήμ έχοντας ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου εισέρχεται στα άδεια από κατοίκους Λαγκάδια και στήνει για μερικές μέρες το αρχηγείο του στο σπίτι των Δεληγιανναίων.

Λαγκάδια (92).jpg



Λαγκάδια (93).jpg



Λαγκάδια (94).jpg


Επέλεξα να κατηφορίσω προς την πλατεία από διαφορετικές στράτες για δω όλο το μεγαλείο του Πάνω Μαχαλά των Λαγκαδίων. Μπήκα σε αυλές σπιτιών, βρέθηκα σε στενά αδιέξοδα ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας αμέτρητα σκαλιά.

Λαγκάδια (98).jpg


Βγήκα σε ξέφωτα απ' όπου είχα άπλετη θέα προς τη συνοικία του Αη-Γιώργη στον Κάτω Μαχαλά,

Λαγκάδια (76).jpg



Λαγκάδια (75).jpg


αλλά και προς τις άλλες γειτονιές του χωριού,

Λαγκάδια (5).jpg



Λαγκάδια (102).jpg


και τελικά κουτρουβαλώντας ξανά την πέτρινη ελικοειδή διαδρομή, που περνάει μπροστά από το ιστορικό Γυμνάσιο, έφτασα στην πλατεία. Βρήκα τα παιδιά και αμέσως κινήσαμε για τη συνοικία του Αη-Γιώργη που είχα δει πριν λίγο από ψηλά.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι μια σταυρεπίστεγη εκκλησία που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Έχει χτιστεί σε περίοπτη θέση, στην κορυφή λόφου και πάνω σε πλάτωμα και το γεγονός ότι δεν έχει πλευρά που να "ακουμπά" στην πλαγιά του βουνού, της προσδίδει ιδιαίτερο όγκο και επιβλητικότητα.

Λαγκάδια (50).jpg



Λαγκάδια (30).jpg


Πρόκειται για μια κατασκευή λιγότερο ανάλαφρη και λιγότερο περίτεχνη σε σχέση με τους άλλους ναούς των Λαγκαδίων χωρίς όμως να υποβιβάζει την εξαιρετική δουλειά των Λαγκαδινών μαστόρων. Ένα κωδωνοστάσιο με ρολόι κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο βορειοδυτικό άκρο της εκκλησίας. Ο Λαγκαδινός μηχανικός Πάνος Ι. Βλαχογιάννης εκπόνησε το σχέδιο αφιλοκερδώς. Η χρηματοδότηση της κατασκευής έγινε με συνδρομές των απανταχού Λαγκαδινών αλλά και με τη συμβολή των Λαγκαδινών της Αμερικής.

Λαγκάδια (29).jpg



Λαγκάδια (112).jpg

Η συνοικία του Αη-Γιώργη στον Κάτω Μαχαλά

Λαγκάδια (31).jpg

Η θέα του Πάνω Μαχαλά από την εκκλησία του Αη-Γιώργη

Λαγκάδια (28).jpg

Θέα στον Πάνω και Κάτω Μαχαλά από την εκκλησία του Αη-Γιώργη

Στον Κάτω Μαχαλά, λίγο πιο πάνω από τη ρεματιά, υπάρχει επίσης ο ναός των Αγίων Αποστόλων που χτίστηκε το 1853 με δαπάνη των κατοίκων. Όμως αποφασίσαμε να μην φτάσουμε εκεί κάτω, αλλά να πάρουμε το αυτοκίνητο και να ανηφορίσουμε τον περιφερειακό δρόμο, ο οποίος διατρέχει το βουνό και οδηγεί τέρμα αριστερά, σε μια άλλη "συστάδα" σπιτιών που "πνίγεται" από την πλούσια βλάστηση. Έτσι θα είχαμε πολλαπλά οφέλη:

  1. Θα βλέπαμε το ηλιοβασίλεμα το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη.
  2. Θα είχαμε πανοραμική θέα όλου του χωριού από το ψηλότερο σημείο να κατρακυλάει στην πλαγιά.
  3. Θα ανακαλύπταμε την πιο απομακρυσμένη συνοικία των Λαγκαδίων.
  4. Και τέλος θα βλέπαμε άλλον έναν ναό, την Αγία Τριάδα.

Ανηφορίζοντας τον περιφερειακό δρόμο πλησιάζουμε στον πιο απομακρυσμένο οικισμό:

Λαγκάδια (116).jpg


Παρκάραμε το αυτοκίνητο στην άκρη του τελευταίου Μαχαλά που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

Λαγκάδια (85).jpg


Μια πέτρινη ευθεία διαδρομή μας οδήγησε στο ξεκίνημα μιας σκάλας.

Λαγκάδια (119).jpg


Την ανεβήκαμε. Ένας σουβλερός πέτρινος σχηματισμός προσέδιδε μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα στο σημείο.

Λαγκάδια (33).jpg



Λαγκάδια (38).jpg



Λαγκάδια (34).jpg



Λαγκάδια (37).jpg


Το βλέμμα μας ακολούθησε την επικλινή εξέλιξη του χωριού και σταμάτησε στην απέναντι βουνοκορφή πάνω από την οποία μόλις είχε ανατείλει το φεγγάρι.

Λαγκάδια (39).jpg



Λαγκάδια (118).jpg



Λαγκάδια (36).jpg


Και αυτή η γειτονιά ήταν πανέμορφη με μια μικρούλα πέτρινη πλατεία στεφανωμένη από θεόρατα πλατάνια και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

Λαγκάδια (32).jpg


Θα επιστρέψω στα Λαγκάδια γιατί άφησα σε εκκρεμότητα ένα τμήμα του Κάτω Μαχαλά στο οποίο κυριαρχεί ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Θέλω να φτάσω μέχρι κάτω τη ρεματιά και να περπατήσω κοντά στον παραπόταμο του Λάδωνα, τον Τουθόα. Κλείσαμε την επίσκεψή μας στο πανέμορφο, κρεμαστό και ιστορικό χωριό με αυτές τις εικόνες:

Λαγκάδια (115).jpg



Λαγκάδια (114).jpg


Ξεκινήσαμε ενθουσιασμένοι για τη Δημητσάνα και κλείσαμε την περιήγησή μας με ένα πεντανόστιμο δείπνο στην κούκλα Στεμνίτσα κάτω από το επιβλητικό της καμπαναριό.

IMG_20210918_214149-01.jpeg




 
Last edited:

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Για το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, να προσθέσω και γω ότι είναι εντυπωσιακή η δουλειά που έχει γίνει! Τόσο τα διάφορα δωμάτια, όσο και ο περιβάλλον χώρος.

Εάν είστε χαλαροί ως προς τον χρόνο σας, αξίζει να καθίσετε να δείτε την παρουσίαση-video στην αίθουσα του βυρσοδεψείου!
Επιπλέον μπορείς να καθίσεις και για καφεδάκι (....τουλάχιστον το 2018 που πήγαμε εμείς).
Εμείς τη μέρα εκείνη, βρεθήκαμε και σε εργαστήριο υπαίθριο, που κατά το μεσημέρι στήθηκε με τα παιδιά του χωριού, για να ζυμώσουν και τηγανίσουν πιτούλες (εεε και από μία ώρα που είχαμε υπολογίσει εκεί, μας πήρε 2 ώρες με το τσιμπούσι :xalara::haha:)

Αποτελεί ένα από τα 9 μουσεία σε όλη τη χώρα, που έχει αναλάβει και δημιουργήσει ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς .... ίσως και για αυτό είναι τόσο προσεγμένο !!!
Ας μου επιτραπεί μια παρένθεση:
Εξαιρετικά επίσης του Ομίλου (έχω επισκεφθεί), είναι και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα (!!), όπως επίσης και το Μουσείο Ελιάς στην Σπάρτη (....όχι σαν το δικό μας μικρό Μουσείο Ελιάς στην Πύλαρο, που ανήκει στο κράτος και τα τελευταία χρόνια είναι κλειστό και έχει ερημώσει....sorry για το off-topic αλλά το ξαναθυμήθηκα !!.. :mad::mad::icon_evil:)

(https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn.aspx)
 

damasta

Member
Μηνύματα
192
Likes
393
Επόμενο Ταξίδι
ιού επιτρέποντος ΠΑΝΤΟΥ
μου ξυπνάς θύμισες και επιθυμίες.
Σε ηλικία 13-14 χρόνων 'εχω διανυκτερεύσει στο μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου.
Ενήλικη πια μαζί με την δική μου οικογένεια πια, πεζοπορήσαμε το νότιο κομμάτι του φαραγγιού. Αυτό που ξεκινά από την Αρχαία Γόρτυνα έως το μοναστήρι.
Διακαής πόθος να περπατήσω μέχρι την μονή Φιλοσόφου.
Η φύση είναι απίστευτη σε αυτά τα μέρη.

Τι όμορφα που γράφεις και παρουσιάζεις τα μέρη που επισκέπτεσαι!!!!!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Εκπληκτικό οδοιπορικό και για μια ακόμη φορά πολύ ζωντανές εικόνες!
Μας κάνεις να θέλουμε να δούμε αυτά τα μέρη μια ώρα αρχύτερα. ;)
Όχι τίποτ' αλλο, είναι και δύσκολο να φτάσεις ως εκεί απ' το βορρά, όμως μια εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία τη χρωστάω στον εαυτό μου.
Να εισαι καλά να μας ταξιδεύεις.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Αγαπημένος προορισμός για μικρές μονοήμερες ή διήμερες αποδράσεις η ορεινή Αρκαδία.
Ο τρόπος που εξιστορείς και οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες σου δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τον καλύτερο ταξιδιωτικό οδηγό για να μην φανεί υπερβολή να αναφέρω ότι είναι μακράν καλύτερος!
Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι τόσο όμορφα και απλόχερα τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες!Συνέχισε έτσι!
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.206
Likes
25.629
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή και τα υπέροχα σχόλια. Θα υπάρξει συνέχεια στο ταξίδι. Δώστε μου λίγο χρόνο για ανασύνταξη. Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι καθ' οδόν προς Αθήνα.

Επανέρχομαι λίαν συντόμως. Καλό δρόμο σε όσους ταξιδεύουν.
 

Stavros1986

Member
Μηνύματα
39
Likes
265
Επόμενο Ταξίδι
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ταξίδι-Όνειρο
ΗΠΑ
Έδωσες έμπνευση για την επόμενη εξόρμηση! Καλούς δρόμους να ' χεις και να κάνεις πάντα τέτοια όμορφα ταξίδια.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.206
Likes
25.629
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Η περιγραφή του οδικού ταξιδιού μας στην Αρκαδία από αλλού ξεκίνησε και αλλού θα αφηγηθεί και θα τελειώσει. Ξεκίνησε λοιπόν σαν “Ζωντανή Ταξιδιωτική Ανταπόκριση” με τον τίτλο: “Σαββατοκύριακο στην Αρκαδία”, αλλά τελικά θα αναπτυχθεί σαν “Ταξιδιωτική Ιστορία” με τίτλο: “Iδέες για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στην Αρκαδία”.

Το σχόλιο της @malysa ήταν η σπίθα που άναψε και γιγάντωσε τη φωτιά μέσα μου, η οποία ζέστανε το ταξιδιωτικό, συγγραφικό μου μεράκι και έτσι σκέφτηκα να μοιραστώ, μέσω αυτής πλέον της Ιστορίας, περισσότερες λεπτομέρειες, για αυτό το ταξίδι και ειδικότερα να αναπτύξω και να περιγράψω, όλα όσα είδαμε και μάθαμε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας. Θα ήταν κρίμα να μείνει στην αφάνεια, όλη αυτή η γνώση που προσφέρει το Μουσείο, για αυτές τις σημαντικές επαγγελματικές δραστηριότητες, που έγραψαν ιστορία και στιγμάτισαν μια ολόκληρη περιοχή, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.

Το τελευταίο διάστημα θέλοντας να απαλύνω την ταξιδιωτική στέρηση που βιώνω, λόγω του ιού, έχω κάνει τρία απανωτά ταξίδια στην Πελοπόννησο. Έχω την τύχη να είμαι κάτοχος ενός σπιτιού, στο χωριό Δάρα Αρκαδίας και δεν εννοώ το παλιό, πέτρινο σπίτι του προπάππου μου, που έχω ανεβάσει στο post #2519 του Live from.

IMG_20200919_142625.jpg


Tο σπίτι στο οποίο αναφέρομαι βρίσκεται 2 χιλιόμετρα πριν το χωριό και είναι χτισμένο στα κτήματα του Δαρέϊκου κάμπου. Είναι δηλαδή στην κυριολεξία, “το μικρό σπίτι στο λιβάδι”, αφού δεν έχει κανένα άλλο κτίσμα στην περιοχή, παρά μόνο λιβάδια, κτήματα με μηλιές και ροδακινιές και ένα μικρό ποτάμι, σε απόσταση το πολύ 300-400 μέτρων από το σπίτι. Θεωρώ τον εαυτό μου απίστευτα καλότυχο, που η οικογένειά μου έφτιαξε αυτό το σπίτι, το οποίο αποτελεί το μικρό μας “καταφύγιο”, όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε σύντομες ή και παρατεταμένες αποδράσεις από την Αθήνα. Ό,τι και να γίνει, πάντα θα υπάρχει αυτός ο μικρός “Παράδεισος” στο Δάρα, για να μας υποδεχτεί και να μας αποφορτίσει από την πίεση της καθημερινότητας.

Στο πρώτο ταξίδι στις 17/9/2020 αρκέστηκα στο να ανεβάσω λίγες φωτογραφίες στο Live from.

Στο δεύτερο ταξίδι στις 3/10/2020 κάνοντας εξόρμηση σε πολύ όμορφα μέρη του νομού Αχαΐας ανέβασα στο Live from περισσότερες φωτογραφίες, γράφοντας και μερικές πληροφορίες, κάτω από κάθε φωτογραφία. Έχω ένα προτέρημα ή μειονέκτημα, όπως το πάρει ο καθένας. Πολλές φορές δεν αρκούμαι σε “ξερές” φωτογραφίες, αλλά θέλω να γράφω και λίγα λόγια, για το μέρος που επισκέπτομαι, ειδικά όταν το ταξίδι είναι οδικό, αλλάζοντας πολλά μέρη κατά τη διάρκειά του. Σε εκείνη την ανάρτηση από την Αχαΐα, η @katkats πάρα πολύ σωστά, μου θύμισε ότι υπάρχει το θέμα “Ζωντανές Ταξιδιωτικές Ανταποκρίσεις”, όπου θα μπορούσα να βάζω περισσότερες φωτογραφίες και να γράφω αναλυτικότερες πληροφορίες για το ταξίδι. Έτσι προέκυψε αυτή η mini ιστορία εδώ:

https://www.travelstories.gr/community/threads/Απόδραση-στην-Αχαΐα.64381/#post-814203
Στο τρίτο ταξίδι στις 10/10/2020 ακολούθησα την ίδια συνταγή, αποτυπώνοντας την πρώτη μέρα με μια εκτενή ανάρτηση στο θέμα “Ζωντανές Ταξιδιωτικές Ανταποκρίσεις”. Αυτή η διαδικασία μου πήρε πολλές ώρες για να γίνει. Ξεκίνησα στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα και τελείωσα στις 7:00-7:30 το πρωί, για να είμαι εντός του πνεύματος του topic. Θα μου ήταν πανεύκολο να ανεβάσω 15-20 φωτογραφίες και να γράψω μικρές λεζάντες κάτω από αυτές. Δεν μου αρέσουν όμως τα εύκολα. Προτιμώ τις πιο ολοκληρωμένες αναρτήσεις, με αναλυτικές πληροφορίες για τους τόπους που επισκέπτομαι, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον αναγνώστη, να έχει μια όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη εικόνα, για τους προορισμούς που περιγράφω.

Στη συνέχεια βλέποντας τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μελών, πρότεινα στην @katkats να μεταφέρει το θέμα στις “Ταξιδιωτικές Ιστορίες”, γιατί θεώρησα ότι σαν Ιστορία “σηκώνει” καλύτερες αναλύσεις και περισσότερες πληροφορίες, απ΄ ότι σαν “Ζωντανή Ανταπόκριση”. Πόσα παραπάνω πράγματα να προλάβεις να αναφέρεις σε μια ζωντανή ανταπόκριση, όταν μάλιστα, σχεδόν όλη τη μέρα ταξιδεύεις, αλλάζοντας χωριά και περιοχές?

Έτσι λοιπόν το θέμα θα εξελιχθεί σε κανονική Iστορία, ώστε να μπορούν να προστεθούν με άνεση χρόνου, περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, αλλά και επιπλέον προορισμοί από το προηγούμενο ταξίδι μου, στις 17/9/2020

Το ήδη αναρτημένο κεφάλαιο έχει επεξεργαστεί εκ νέου και έχει προστεθεί “άπειρο” νέο οπτικό και πληροφοριακό υλικό. Σας προτρέπω λοιπόν να το ξαναδιαβάσετε, διότι πλέον δεν έχει καμία σχέση με την αρχική αφήγηση, η οποία είχε κινηθεί σε λίγο πιο “αυστηρό” και πιο “διεκπεραιωτικό” στυλ, όπως άρμοζε άλλωστε σε μια ταξιδιωτική ανταπόκριση.

Ελπίζω να σας ικανοποιήσει αυτή η αλλαγή καθώς και η εξέλιξη της Ιστορίας και περιμένω σχόλια και εντυπώσεις.
 
Last edited:
Μηνύματα
50
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία!
Ταξίδι-Όνειρο
Αλασκα
Αν δεν εχετε πάει να πάτε και στο χωριο κάψια και να επισκεφθείτε το ομώνυμο σπήλαιο, έχει πανέμορφους σταλαγμίτες και υπολλείματα ανθρώπινης ζωής, νομίζω το έχω ξανασχολιάσει ένας φίλοςμ έχει πατρικο στη κώμη οπότε έχω κάνει πολλες διανυκτερεύσεις στη περιοχη και έχει απιστευτα μέρη
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.599
Likes
12.420
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Πολύ χαρούμενη με κάνεις @Klair με την ιστορία σου γιατί κι εγώ το έχω ρίξει στο οδικό (όχι τόσο συχνά βέβαια γιατί από χρόνο πάσχουμε) και η Πελοπόννησος είναι η πρώτη σκέψη πάντα. Την Αρκαδία δε την ακούω χρόνια τώρα και ακόμα δεν την έχω επισκεφθεί. Οπότε ευχαριστώ!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom