taver
Member
- Μηνύματα
- 12.691
- Likes
- 30.254
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Προγραμματισμός
- Μετάβαση
- Βουδισμός
- Νεπάλ
- Το σύγχρονο Νεπάλ
- Κατμαντού, πρώτες εικόνες
- Βόρεια παλιά πόλη
- Κέντρο παλιάς πόλης
- Πλατεία Durbar
- Πλατεία Durbar ΙΙ
- Νότια παλιά Πόλη
- Tegu
- Boudhha
- Ταξίδι για το Μπουτάν
- Μπουτάν – Αρχαία Ιστορία
- Μπουτάν - Η νέα εποχή
- Το Μπουτάν και οι Βρετανοί
- Το Βασίλειο του Μπουτάν
- Σύγχρονο Μπουτάν
- Η οικονομία και οι σχέσεις με την Κίνα
- Πρώτες εικόνες
- Dzong
- Τοξοβολία
- Αγορές
- Βόλτες στο Thimphu
- Κι άλλες βόλτες
- Λίγο ακόμα Thimphu
- Dochula
- Ο Divine Madman
- Ο Ναός του Divine Madman
- Η παλιά πρωτεύουσα
- Μέσα στο Dzong
- Η κοιλάδα
- Ο δρόμος για το Paro
- Paro
- Μουσεία στο Paro
- Πέριξ της πόλης
- Ξενοδοχείο
- Ανάβαση στη Φωλιά του Τίγρη
- Κάθοδος
- Paro II
- Επιστροφή στο Kathmandu
- Patan (βόρεια)
- Patan (συνέχεια)
- Patan Durbar
- Patan (νότια)
- Υπόλοιπα Patan
- Εμπορικό Κατμαντού
- Pashupatinath
- Pashupatinath (συνέχεια)
- Boudhha
- Bhaktapur
- Bhaktapur Durbar
- Bhaktapur Durbar (συνέχεια)
- Bisket Jatra
- Πρωινή βόλτα
- Πρωϊνή βόλτα (συνέχεια)
- Tachupal
- Κέντρο Bhaktapur
- Durbar again
- Αεροπλάνα
- Στο δρόμο για το Θιβέτ
- Το Θιβέτ
- Η εποχή των Δαλάι Λάμα
- Κινεζική κατοχή και ανεξαρτησία
- Κομμουνισμός
- Παραλογισμοί
- Σύγχρονη εποχή
- Πρώτες βόλτες στη Λάσα
- Kora
- Drepung
- Drepung (συνέχεια)
- Sera
- Κέντρο
- Γειτονιές
- Βραδινές εξορμήσεις
- Ποτάλα
- Yaowangshan
- Κέντρο
- Μπροστά από την Potala
- Χιλιόμετρα
- Λίμνες
- Διαβάσεις
- Gyangze
- Shigatse
- Προς το Everest
- Εθνικός δρυμός
- Everest
- Διανυκτέρευση
- Ο δρόμος για την έξοδο
- Λίμνες και βουνά
- Ο ορεινός δρόμος για το Κεντρικό Νεπάλ
- Ο πεδινός δρόμος για το Κατμαντού
- Swayambhunath
- Τελευταίες βόλτες
- Επιστροφή στη βάση
- Οικονομικός απολογισμός
- Μετά το ταξίδι
Κεφάλαιο 17: Μπουτάν - Η νέα εποχή
Το 17ο αιώνα, και ειδικότερα το 1616, ο Ngawang Namgyal, ο θρησκευτικός ηγέτης τότε του Drukpa Kagyu, ήρθε στο Μπουτάν από το Ralung, αυτοεξοριζόμενος μετά από μια διαμάχη με κάποιο τοπικό άρχοντα του Θιβέτ. Η άφιξή του σηματοδοτεί την οριστική μεταστροφή του Μπουτάν στην πίστη αυτή. Αλλά σύντομα η δύναμή του έγινε και πολιτική, και έγινε ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης του Μπουτάν, που όμως είχε και πολιτικές εξουσίες. Ο τίτλος του, όπως και όσων ακολούθησαν μετά από αυτόν ήταν Zhabdrung.
Λίγο αργότερα, το 1627, έφτασαν και οι πρώτοι δυτικοί επισκέπτες στο Μπουτάν, δυο Πορτογάλοι Ιησουΐτες ιεροκήρυκες, καθ’ οδόν από την Καλκούτα για τη Shigatse στο Θιβέτ. Έμειναν για λίγους μήνες φιλοξενούμενοι του Zhabdrung, και τα γράμματα που έστειλαν πίσω στη χώρα τους δίνουν μια εικόνα καλοπροαίρετου και φιλόξενου ανθρώπου, με ειλικρινή διάθεση να μάθει για τη χώρα τους.
Ένα δημιούργημα του Zhabdrung ήταν το Μπουτανέζικο σύστημα κάστρων Dzong. Ως εκείνη την εποχή, τα κάστρα αυτά υπήρχαν στο Μπουτάν, αλλά είχαν μόνο αμυντικό χαρακτήρα, όπως στο Θιβέτ. Το νέο τύπου Dzong που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τώρα, συνδύαζε και μοναστήρι και διοικητικές υπηρεσίες, όλα μέσα στο αμυντικό κάστρο, και αυτό θα επεκτεινόταν τα επόμενα χρόνια σε όλη τη χώρα, και διατηρείται ως και σήμερα (πετύχαμε και υπό ανέγερση νέο Dzong). Το κάστρο αποδείχτηκε από την αρχή πολύ χρήσιμο και αμυντικά, καθώς οι αντίπαλες βουδιστικές «σχολές» συνασπίστηκαν εναντίον του, και έφεραν και Θιβετιανές ενισχύσεις, αλλά ο Zhabdrung βγήκε τελικά μόνος νικητής. Το 1635 πιά, όταν ολοκληρώθηκε το Dzong στην πόλη Punakha, η έδρα του Zhabdrung μεταφέρθηκε εκεί. Η ενοποίηση όλης της χώρας κάτω από το Zhabdrung ολοκληρώθηκε το 1655.
Ο Zhabdrung ανέπτυξε επίσης και διπλωματικές σχέσεις με τις γύρω χώρες, Νεπάλ, Ινδία κλπ. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς του Ladakh, που είχε συνάψει και συμμαχία με το Zhabdrung, του παραχώρησε μια σειρά από τοποθεσίες στο δυτικό Θιβέτ, στις πλαγιές του ιερού όρους Kalash, όπου ιδρύθηκαν τρία μοναστήρια που ακολουθούσαν το Drukpa Kagyu: Τα Diraphuk, Nyanri και Zuthulphuk. Τα μοναστήρια αυτά, όπως και αρκετά ακόμα στο Θιβέτ, διαχειριζόντουσαν από τους Μπουτανέζους μέχρι το 1959 και την ενσωμάτωση του Θιβέτ στην Κίνα.
Παράλληλα με την επικράτηση του Zhabdrung στο Μπουτάν, στο γειτονικό Θιβέτ η σχολή Gelug, με τα κίτρινα καπέλα και το Δαλάι Λάμα, επικρατούσε, με τη στρατιωτική βοήθεια και των Μογγόλων. Όταν απέκτησαν αρκετή δύναμη, το 1644, εισέβαλαν και στο Μπουτάν, αλλά ασυνήθιστοι στη ζέστη και στα δάση των χαμηλότερων επιπέδων στα οποία βρίσκεται το Μπουτάν, έχασαν τον πόλεμο. Το ίδιο επαναλήφθηκε και άλλες δυο φορές, το 1648 και το 1649.
Οι συνεχείς εισβολές από τους ηγέτες των βορείων γειτόνων, ένα πράγμα φανέρωναν: Ότι έβλεπαν το Μπουτάν ως ένα τελευταίο «γαλατικό χωριό», ένα κομμάτι της χώρας τους το οποίο δεν ήλεγχαν και γι’ αυτό επιχειρούσαν να το κατακτήσουν. Για να το αλλάξει αυτό, ο Zhabdrung, έπρεπε να χτίσει ισχυρά διαφοροποιητικά στοιχεία, και μια διακριτή ταυτότητα για την περιοχή του. Έτσι δημιούργησε από το πουθενά παραδόσεις, έθιμα και τελετές. Κωδικοποίησε τις διδασκαλίες του Drukpa Kagyu σε ένα διακριτά Μπουτανέζικο σύστημα. Δημιούργησε την εθνική ενδυμασία και τις χορευτικές τελετές. Όλα αυτά, διατηρούνται ατόφια ως σήμερα.
Επίσης, κωδικοποίησε τους νόμους που όριζαν τις σχέσεις του λαού με τη μοναστική κοινότητα, που αποτελούσε de facto την ελίτ της χώρας, και ανέπτυξε ένα σύστημα φόρων που οι κάτοικοι πλήρωναν σε είδος με αγροτικά προϊόντα και άλλα υλικά, ενώ οι πολίτες συμμετείχαν σε ένα σύστημα υποχρεωτικής εργασίας (αγγαρείας) για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών, ναών και Dzong.
Από τη δεκαετία του 1640, ο Zhabdrung δημιούργησε ένα σύστημα διακυβέρνησης, όπου ο ίδιος κι ο υπαρχηγός του Je Khenpo έλεγχαν τα πνευματικά και θρησκευτικά θέματα, και ένας άλλος υπαρχηγός, ο desi, που ήταν μάλιστα εκλεγμένος, ασχολούταν με τα κοσμικά θέματα. Κάτι πολύ παρόμοιο δηλαδή με το σημερινό Ιράν, αλλά πριν από 380 χρόνια.
Δημιουργήθηκε κι ένα σύστημα αυτοδιοίκησης, με τη χώρα να χωρίζεται σε τρείς (αρχικά) περιφέρειες, και σε κάθε μια να τοποθετείται κι ένας penlop, δηλαδή περιφερειακός διοικητής, που αντιπροσώπευε τοπικά την κεντρική κυβέρνηση,. Οι πρώτες τρεις περιφέρειες είχαν έδρες στο Paro, στο Trongsa και στο Dagana, ενώ υπήρχαν και υπό-περιφέρειες με dzongpen (άρχοντες του Dzong) στην Punakha (την πρωτεύουσα), το Thimphu (τη σημερινή πρωτεύουσα) και το Wangdue Phodrang.
To 1651, o Zhabdrung αποσύρθηκε για να αναπαυθεί στο Dzong της Punakha, και έκτοτε δεν τον ξαναείδε κανένας. Ο Θάνατός του έμεινε μυστικός ως το 1705, αν και μάλλον δεν πέθανε τα πρώτα χρόνια. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως και οι τέσσερις desi που κυβέρνησαν εκείνη την περίοδο θεώρησαν πώς ήταν καλύτερο για την ενότητα της χώρας και του λαού να αφήσουν τον κόσμο να πιστεύει πως ο Zhabdrung ζούσε ακόμα.
Η θέση του Zhabdrung ήταν συνεχής, οπότε για να συνεχιστεί το αξίωμα, όταν πέθανε, έπρεπε να βρεθεί η επόμενη μετενσάρκωση του. Και όχι οποιαδήποτε, καθώς μετενσαρκωνόταν εις τριπλούν: αλλού το σώμα, αλλού ο λόγος κι αλλού το μυαλό, αλλά για τη θέση ενδιέφερε μόνο η μετενσάρκωση του μυαλού. Η μετενσάρκωση συνέβαινε πάντα σε ένα μωράκι που γεννιόταν μετά το θάνατο του προσώπου. Η ίδια πρακτική εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται ακόμα για όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες του Βουδισμού, ακόμα και για το Δαλάι Λάμα, αλλά περισσότερα γι αυτό μερικές δεκάδες κεφάλαια παρακάτω. Λόγω της πρακτικής αυτής, για πολλά χρόνια τους αιώνες αυτούς ο Zhabdrung ήταν ένα νήπιο, και η πραγματική εξουσία βρισκόταν στα χέρια του desi.
Γινόταν λοιπόν πραγματικά σκοτωμός για τη θέση, που μάλιστα εκλεγόταν. Για δυο αιώνες, όσο διήρκεσαν 6 μετενσαρκώσεις του Zhabdrung, η χώρα διοικήθηκε από 55 desi, 22 εκ των οποίων δεν ολοκλήρωσαν τις θητείες τους, δολοφονούμενοι ή καθαιρούμενοι. Ο μακροβιότερος από όλους στο αξίωμα έμεινε 20 χρόνια. Όταν κάποια στιγμή οι διαμάχες έφτασαν στο απροχώρητο, κάποιοι απευθύνθηκαν στο Θιβέτ για βοήθεια. Το Θιβέτ εκμεταλλεύτηκε αυτή την αστάθεια, και εισέβαλε τρείς φορές τα 1729 και 1730, μετά από τις οποίες, με πρωτοβουλία των Θιβετιανών, υπεγράφη ανακωχή και σταμάτησαν οι εχθροπραξίες. Για να δοθεί λύση όμως, οι διάφορες Μπουτανέζικες φράξιες απευθύνθηκαν στον Κινέζο Αυτοκράτορα στο Πεκίνο για διαιτησία. Δεν κατάφερε και πολλά όμως - η λύση δόθηκε με το χρόνο, όταν οι αντιμαχόμενοι απεβίωσαν.
Οι προσπάθειες του Zhabdrung όμως είχαν αποδώσει, και η διακριτή εθνική ταυτότητα του Μπουτάν είχε γίνει πλέον αντιληπτή από τους Θιβετιανούς. Μετά την ειρήνευση, αποκατέστησαν και διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, κάτι που βοήθησε σημαντικά έκτοτε στη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Μπουτάν.
Το 17ο αιώνα, και ειδικότερα το 1616, ο Ngawang Namgyal, ο θρησκευτικός ηγέτης τότε του Drukpa Kagyu, ήρθε στο Μπουτάν από το Ralung, αυτοεξοριζόμενος μετά από μια διαμάχη με κάποιο τοπικό άρχοντα του Θιβέτ. Η άφιξή του σηματοδοτεί την οριστική μεταστροφή του Μπουτάν στην πίστη αυτή. Αλλά σύντομα η δύναμή του έγινε και πολιτική, και έγινε ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης του Μπουτάν, που όμως είχε και πολιτικές εξουσίες. Ο τίτλος του, όπως και όσων ακολούθησαν μετά από αυτόν ήταν Zhabdrung.
Λίγο αργότερα, το 1627, έφτασαν και οι πρώτοι δυτικοί επισκέπτες στο Μπουτάν, δυο Πορτογάλοι Ιησουΐτες ιεροκήρυκες, καθ’ οδόν από την Καλκούτα για τη Shigatse στο Θιβέτ. Έμειναν για λίγους μήνες φιλοξενούμενοι του Zhabdrung, και τα γράμματα που έστειλαν πίσω στη χώρα τους δίνουν μια εικόνα καλοπροαίρετου και φιλόξενου ανθρώπου, με ειλικρινή διάθεση να μάθει για τη χώρα τους.
Ένα δημιούργημα του Zhabdrung ήταν το Μπουτανέζικο σύστημα κάστρων Dzong. Ως εκείνη την εποχή, τα κάστρα αυτά υπήρχαν στο Μπουτάν, αλλά είχαν μόνο αμυντικό χαρακτήρα, όπως στο Θιβέτ. Το νέο τύπου Dzong που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τώρα, συνδύαζε και μοναστήρι και διοικητικές υπηρεσίες, όλα μέσα στο αμυντικό κάστρο, και αυτό θα επεκτεινόταν τα επόμενα χρόνια σε όλη τη χώρα, και διατηρείται ως και σήμερα (πετύχαμε και υπό ανέγερση νέο Dzong). Το κάστρο αποδείχτηκε από την αρχή πολύ χρήσιμο και αμυντικά, καθώς οι αντίπαλες βουδιστικές «σχολές» συνασπίστηκαν εναντίον του, και έφεραν και Θιβετιανές ενισχύσεις, αλλά ο Zhabdrung βγήκε τελικά μόνος νικητής. Το 1635 πιά, όταν ολοκληρώθηκε το Dzong στην πόλη Punakha, η έδρα του Zhabdrung μεταφέρθηκε εκεί. Η ενοποίηση όλης της χώρας κάτω από το Zhabdrung ολοκληρώθηκε το 1655.
Ο Zhabdrung ανέπτυξε επίσης και διπλωματικές σχέσεις με τις γύρω χώρες, Νεπάλ, Ινδία κλπ. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς του Ladakh, που είχε συνάψει και συμμαχία με το Zhabdrung, του παραχώρησε μια σειρά από τοποθεσίες στο δυτικό Θιβέτ, στις πλαγιές του ιερού όρους Kalash, όπου ιδρύθηκαν τρία μοναστήρια που ακολουθούσαν το Drukpa Kagyu: Τα Diraphuk, Nyanri και Zuthulphuk. Τα μοναστήρια αυτά, όπως και αρκετά ακόμα στο Θιβέτ, διαχειριζόντουσαν από τους Μπουτανέζους μέχρι το 1959 και την ενσωμάτωση του Θιβέτ στην Κίνα.
Παράλληλα με την επικράτηση του Zhabdrung στο Μπουτάν, στο γειτονικό Θιβέτ η σχολή Gelug, με τα κίτρινα καπέλα και το Δαλάι Λάμα, επικρατούσε, με τη στρατιωτική βοήθεια και των Μογγόλων. Όταν απέκτησαν αρκετή δύναμη, το 1644, εισέβαλαν και στο Μπουτάν, αλλά ασυνήθιστοι στη ζέστη και στα δάση των χαμηλότερων επιπέδων στα οποία βρίσκεται το Μπουτάν, έχασαν τον πόλεμο. Το ίδιο επαναλήφθηκε και άλλες δυο φορές, το 1648 και το 1649.
Οι συνεχείς εισβολές από τους ηγέτες των βορείων γειτόνων, ένα πράγμα φανέρωναν: Ότι έβλεπαν το Μπουτάν ως ένα τελευταίο «γαλατικό χωριό», ένα κομμάτι της χώρας τους το οποίο δεν ήλεγχαν και γι’ αυτό επιχειρούσαν να το κατακτήσουν. Για να το αλλάξει αυτό, ο Zhabdrung, έπρεπε να χτίσει ισχυρά διαφοροποιητικά στοιχεία, και μια διακριτή ταυτότητα για την περιοχή του. Έτσι δημιούργησε από το πουθενά παραδόσεις, έθιμα και τελετές. Κωδικοποίησε τις διδασκαλίες του Drukpa Kagyu σε ένα διακριτά Μπουτανέζικο σύστημα. Δημιούργησε την εθνική ενδυμασία και τις χορευτικές τελετές. Όλα αυτά, διατηρούνται ατόφια ως σήμερα.
Επίσης, κωδικοποίησε τους νόμους που όριζαν τις σχέσεις του λαού με τη μοναστική κοινότητα, που αποτελούσε de facto την ελίτ της χώρας, και ανέπτυξε ένα σύστημα φόρων που οι κάτοικοι πλήρωναν σε είδος με αγροτικά προϊόντα και άλλα υλικά, ενώ οι πολίτες συμμετείχαν σε ένα σύστημα υποχρεωτικής εργασίας (αγγαρείας) για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών, ναών και Dzong.
Από τη δεκαετία του 1640, ο Zhabdrung δημιούργησε ένα σύστημα διακυβέρνησης, όπου ο ίδιος κι ο υπαρχηγός του Je Khenpo έλεγχαν τα πνευματικά και θρησκευτικά θέματα, και ένας άλλος υπαρχηγός, ο desi, που ήταν μάλιστα εκλεγμένος, ασχολούταν με τα κοσμικά θέματα. Κάτι πολύ παρόμοιο δηλαδή με το σημερινό Ιράν, αλλά πριν από 380 χρόνια.
Δημιουργήθηκε κι ένα σύστημα αυτοδιοίκησης, με τη χώρα να χωρίζεται σε τρείς (αρχικά) περιφέρειες, και σε κάθε μια να τοποθετείται κι ένας penlop, δηλαδή περιφερειακός διοικητής, που αντιπροσώπευε τοπικά την κεντρική κυβέρνηση,. Οι πρώτες τρεις περιφέρειες είχαν έδρες στο Paro, στο Trongsa και στο Dagana, ενώ υπήρχαν και υπό-περιφέρειες με dzongpen (άρχοντες του Dzong) στην Punakha (την πρωτεύουσα), το Thimphu (τη σημερινή πρωτεύουσα) και το Wangdue Phodrang.
To 1651, o Zhabdrung αποσύρθηκε για να αναπαυθεί στο Dzong της Punakha, και έκτοτε δεν τον ξαναείδε κανένας. Ο Θάνατός του έμεινε μυστικός ως το 1705, αν και μάλλον δεν πέθανε τα πρώτα χρόνια. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως και οι τέσσερις desi που κυβέρνησαν εκείνη την περίοδο θεώρησαν πώς ήταν καλύτερο για την ενότητα της χώρας και του λαού να αφήσουν τον κόσμο να πιστεύει πως ο Zhabdrung ζούσε ακόμα.
Η θέση του Zhabdrung ήταν συνεχής, οπότε για να συνεχιστεί το αξίωμα, όταν πέθανε, έπρεπε να βρεθεί η επόμενη μετενσάρκωση του. Και όχι οποιαδήποτε, καθώς μετενσαρκωνόταν εις τριπλούν: αλλού το σώμα, αλλού ο λόγος κι αλλού το μυαλό, αλλά για τη θέση ενδιέφερε μόνο η μετενσάρκωση του μυαλού. Η μετενσάρκωση συνέβαινε πάντα σε ένα μωράκι που γεννιόταν μετά το θάνατο του προσώπου. Η ίδια πρακτική εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται ακόμα για όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες του Βουδισμού, ακόμα και για το Δαλάι Λάμα, αλλά περισσότερα γι αυτό μερικές δεκάδες κεφάλαια παρακάτω. Λόγω της πρακτικής αυτής, για πολλά χρόνια τους αιώνες αυτούς ο Zhabdrung ήταν ένα νήπιο, και η πραγματική εξουσία βρισκόταν στα χέρια του desi.
Γινόταν λοιπόν πραγματικά σκοτωμός για τη θέση, που μάλιστα εκλεγόταν. Για δυο αιώνες, όσο διήρκεσαν 6 μετενσαρκώσεις του Zhabdrung, η χώρα διοικήθηκε από 55 desi, 22 εκ των οποίων δεν ολοκλήρωσαν τις θητείες τους, δολοφονούμενοι ή καθαιρούμενοι. Ο μακροβιότερος από όλους στο αξίωμα έμεινε 20 χρόνια. Όταν κάποια στιγμή οι διαμάχες έφτασαν στο απροχώρητο, κάποιοι απευθύνθηκαν στο Θιβέτ για βοήθεια. Το Θιβέτ εκμεταλλεύτηκε αυτή την αστάθεια, και εισέβαλε τρείς φορές τα 1729 και 1730, μετά από τις οποίες, με πρωτοβουλία των Θιβετιανών, υπεγράφη ανακωχή και σταμάτησαν οι εχθροπραξίες. Για να δοθεί λύση όμως, οι διάφορες Μπουτανέζικες φράξιες απευθύνθηκαν στον Κινέζο Αυτοκράτορα στο Πεκίνο για διαιτησία. Δεν κατάφερε και πολλά όμως - η λύση δόθηκε με το χρόνο, όταν οι αντιμαχόμενοι απεβίωσαν.
Οι προσπάθειες του Zhabdrung όμως είχαν αποδώσει, και η διακριτή εθνική ταυτότητα του Μπουτάν είχε γίνει πλέον αντιληπτή από τους Θιβετιανούς. Μετά την ειρήνευση, αποκατέστησαν και διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, κάτι που βοήθησε σημαντικά έκτοτε στη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Μπουτάν.
Last edited: