taver
Member
- Μηνύματα
- 12.691
- Likes
- 30.254
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Προγραμματισμός
- Μετάβαση
- Βουδισμός
- Νεπάλ
- Το σύγχρονο Νεπάλ
- Κατμαντού, πρώτες εικόνες
- Βόρεια παλιά πόλη
- Κέντρο παλιάς πόλης
- Πλατεία Durbar
- Πλατεία Durbar ΙΙ
- Νότια παλιά Πόλη
- Tegu
- Boudhha
- Ταξίδι για το Μπουτάν
- Μπουτάν – Αρχαία Ιστορία
- Μπουτάν - Η νέα εποχή
- Το Μπουτάν και οι Βρετανοί
- Το Βασίλειο του Μπουτάν
- Σύγχρονο Μπουτάν
- Η οικονομία και οι σχέσεις με την Κίνα
- Πρώτες εικόνες
- Dzong
- Τοξοβολία
- Αγορές
- Βόλτες στο Thimphu
- Κι άλλες βόλτες
- Λίγο ακόμα Thimphu
- Dochula
- Ο Divine Madman
- Ο Ναός του Divine Madman
- Η παλιά πρωτεύουσα
- Μέσα στο Dzong
- Η κοιλάδα
- Ο δρόμος για το Paro
- Paro
- Μουσεία στο Paro
- Πέριξ της πόλης
- Ξενοδοχείο
- Ανάβαση στη Φωλιά του Τίγρη
- Κάθοδος
- Paro II
- Επιστροφή στο Kathmandu
- Patan (βόρεια)
- Patan (συνέχεια)
- Patan Durbar
- Patan (νότια)
- Υπόλοιπα Patan
- Εμπορικό Κατμαντού
- Pashupatinath
- Pashupatinath (συνέχεια)
- Boudhha
- Bhaktapur
- Bhaktapur Durbar
- Bhaktapur Durbar (συνέχεια)
- Bisket Jatra
- Πρωινή βόλτα
- Πρωϊνή βόλτα (συνέχεια)
- Tachupal
- Κέντρο Bhaktapur
- Durbar again
- Αεροπλάνα
- Στο δρόμο για το Θιβέτ
- Το Θιβέτ
- Η εποχή των Δαλάι Λάμα
- Κινεζική κατοχή και ανεξαρτησία
- Κομμουνισμός
- Παραλογισμοί
- Σύγχρονη εποχή
- Πρώτες βόλτες στη Λάσα
- Kora
- Drepung
- Drepung (συνέχεια)
- Sera
- Κέντρο
- Γειτονιές
- Βραδινές εξορμήσεις
- Ποτάλα
- Yaowangshan
- Κέντρο
- Μπροστά από την Potala
- Χιλιόμετρα
- Λίμνες
- Διαβάσεις
- Gyangze
- Shigatse
- Προς το Everest
- Εθνικός δρυμός
- Everest
- Διανυκτέρευση
- Ο δρόμος για την έξοδο
- Λίμνες και βουνά
- Ο ορεινός δρόμος για το Κεντρικό Νεπάλ
- Ο πεδινός δρόμος για το Κατμαντού
- Swayambhunath
- Τελευταίες βόλτες
- Επιστροφή στη βάση
- Οικονομικός απολογισμός
- Μετά το ταξίδι
Κεφάλαιο 6: Το σύγχρονο Νεπάλ
Η σχέση του Νεπάλ με τη Βρετανία, παράλληλα γινόταν όλο και στενότερη. Το 1903, η Βρετανία εισέβαλλε στο Θιβέτ, και οι Νεπαλέζοι ήταν εκεί για να της παρέχουν υποστήριξη στην επιχείρηση. Πάνω από 300.000 Νεπαλέζοι πολέμησαν στους δυο παγκόσμιους πολέμους, στο πλευρό της Βρετανίας. Το 1923 η Βρετανία αναγνώρισε και επίσημα την ανεξαρτησία της χώρας, και το 1930 το βασίλειο της Ghorka μετονομάστηκε σε Νεπάλ.
Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο χάρτης της περιοχής άλλαξε. Η Ινδία έγινε ανεξάρτητη χώρα και σταδιακά υπερδύναμη, ενώ η Κομμουνιστική Κίνα προσάρτησε το Θιβέτ. Κύματα προσφύγων από το Θιβέτ βρήκαν καταφύγιο στο Νεπάλ.
Ο Βασιλιάς Tribhuvan, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από την κατάσταση με τους Rana. Το 1950 ξέφυγε από τη συνοδεία του σε ένα «κυνηγετικό» ταξίδι, και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της Ινδίας. Η Ινδική πολεμική αεροπορία τον μετέφερε στο Δελχί. Την ίδια εποχή, το κόμμα του κογκρέσου που μόλις είχε συσταθεί ξεκινούσε την επανάσταση του από το Terai, και είχε καταφέρει να αποσπάσει ένα σημαντικό τμήμα του από τους Rana. Λύση στο χάος βρέθηκε με τη μεσολάβηση της Ινδίας. Ο Βασιλιάς επέστρεψε, και σχημάτισε μια κυβέρνηση που αποτελούνταν και από τους Rana, και από το κόμμα του Κογκρέσου.
Το νέο Νεπάλ άρχισε να ανοίγει και πάλι τα σύνορά του, αλλά η δημοκρατία δεν ήρθε ως το 1959, οπότε έγιναν και οι πρώτες εκλογές στη χώρα, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Κογκρέσου. Κυβέρνησαν για ένα χρόνο, οπότε και ο βασιλιάς Mahendra αποφάσισε ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν ήταν της αρεσκείας του, συνέλαβε όλους τους υπουργούς και βασίλεψε ως απόλυτος μονάρχης. Απαγόρευσε τα κόμματα, και έφτιαξε ένα συμβούλιο σοφών αντί κυβέρνησης (panchayat), στο οποίο ο ίδιος διόριζε τα μισά μέλη.
Το 1972 ο βασιλιάς άλλαξε, και ανέλαβε ο 27-χρονος τότε Birendra, με πρώτη κίνησή του να πετάξει έξω από τη χώρα την κοινότητα των δυτικών Hippies που είχαν μαζευτεί εκεί, ως δείγμα "κάθαρσης". Όταν το 1979 ξέσπασαν ταραχές, ο βασιλιάς προκήρυξε δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος. στο οποίο το 55% προτίμησε να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα, έναντι 45% που έλαβε η δημοκρατία.
Δέκα χρόνια αργότερα, το αίτημα για δημοκρατία επανήρθε, με το κίνημα Jana Andolan να ζητάει επίμονα τον εκδημοκρατισμό. Μετά από τρομερή πίεση από το λαό, η κυβέρνηση υποχώρησε, και στις 9/4/1990 τα πολιτικά κόμματα επετράπησαν και πάλι, και ο βασιλιάς θα περιοριζόταν σε ρόλο συνταγματικού μονάρχη. Τις εκλογές του 1991 κέρδισε και πάλι τις εκλογές το κόμμα του Κογκρέσου, ενώ δυο χρόνια μετά οι επόμενες εκλογές οδήγησαν σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό το κομμουνιστικό κόμμα. Ήταν μια από τις σπάνιες φορές στον κόσμο, που κομμουνιστές πήραν την εξουσία με εκλογές.
Η δημοκρατία στο Νεπάλ όμως δεν πήγαινε καλά. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 οι κυβερνήσεις άλλαζαν συνέχεια, με τη χώρα να μετρά δεκάδες κυβερνήσεις σε λιγότερο από 10 χρόνια. Παράλληλα, από το 1996, οι Μαοϊστές, που είχαν αποχωρήσει από το κομμουνιστικό κόμμα απογοητευμένοι από την κυβερνητική του θητεία, ξεκίνησαν αντάρτικο πόλεμο, από το μεσοδυτικό Νεπάλ. Η πρώτη ένοπλη επίθεση τους, σε ένα στρατώνα, έγινε το 2001, με όπλα που είχαν κλέψει από αστυνομικούς σταθμούς και χρήματα από ληστείες τραπεζών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με σκληρές μεθόδους, και όλα αυτά οδήγησαν σε ένα κύκλο βίας που αποξένωσε τους απλούς πολίτες. Οι αντάρτες κέρδιζαν δυνάμεις κυρίως από πολίτες που ήταν έντονα δυσαρεστημένοι από τους πολιτικούς τους, το σύστημα των καστών και τη φτώχια της χώρας.
Στην αιχμή τους, οι Μαοϊστές αντάρτες είχαν 15.000 μαχητές, μια πολιτοφυλακή 50.000 ακόμα ανθρώπων, και είχαν φτάσει να ελέγχουν κάπου το 40% της χώρας, κυρίως στα άκρα της χώρας και σε κάποια δημοφιλή trek (όπως αυτό του Annapurna, στο οποίο οι trekkers έπρεπε να καταβάλλουν υποχρεωτικές «δωρεές» στους αντάρτες). Οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τους αντάρτες τρομοκρατική οργάνωση και έδωσαν οικονομική βοήθεια στο στρατό του Νεπάλ, ο οποίος επενέβη. Ενώ βέβαια λέγονταν μαοϊστές, πολιτικά ελάχιστη σχέση είχαν - περισσότερο έμοιαζαν με το φωτεινό μονοπάτι στο Περού.
Το 2001 συνέβησαν γεγονότα που ήταν σαν από έργο του Σαίξπηρ. Ο διάδοχος Dipendra μάζεψε 10 μέλη της βασιλικής οικογένειας, μαζί και τον βασιλιά Birendra σε ένα δωμάτιο, και μπούκαρε μεθυσμένος με ένα αυτόματο όπλο και τους σκότωσε όλους, επειδή δεν ενέκριναν τη γυναίκα που ήθελε να παντρευτεί. Στο τέλος έστρεψε το όπλο και στον εαυτό του, αλλά επειδή δεν πέθανε αμέσως, έγινε βασιλιάς για δυο μέρες, όντας σε κώμα. Βασιλιάς τελικά έγινε ο αδερφός του Gyanendra, που βρισκόταν εκτός πόλης κατά τα γεγονότα, δίνοντας τροφή σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας για υποκίνηση του συναισθηματικά ασταθή αδερφού του.
Οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις συνέχιζαν να αλλάζουν με ρυθμούς αστραπής. Ως το 2005, οπότε και ο βασιλιάς διέλυσε με πραξικόπημα την κυβέρνηση, επέβαλε γενικευμένη λογοκρισία, και έλεγχε (…) τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Τον επόμενο χρόνο, πάλι με γενικευμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο βασιλιάς αναγκάστηκε και αποκατέστησε και πάλι τη δημοκρατία. Ένα χρόνο ακόμη αργότερα, η βουλή ψήφισε τον περιορισμό του βασιλιά σε διακοσμητικό ρόλο, μια συνθήκη αναγκαία για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους Μαοϊστές, και οι τελευταίοι να καταθέσουν τα όπλα και να μετατραπούν από τρομοκρατική οργάνωση σε πολιτικό κόμμα (και μάλιστα μετριοπαθές). Το 2008 πια, μια βουλή στην οποία πλειοψηφία είχαν πια οι Μαοϊστές, κατήργησε τελείως τη βασιλεία στη χώρα, με ψήφους 560 υπέρ και 4 κατά της κατάργησης.
Παράλληλα με όλα αυτά, ο πληθυσμός του Νεπάλ αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς. Από τους 8.4 εκατομμύρια κατοίκους του 1954, έφτασε να έχει 26 εκατομμύρια το 2004, κι αυτό παρά τη μαζική μετανάστευση προς την Ινδία. Μέσα σε μια γενιά, η χώρα από εξαγωγέας τροφίμων έφτασε να χρειάζεται μεγάλες εισαγωγές για να επιβιώνει. Η φτώχια μεγάλωσε, και τα σαμποτάζ των μαοϊστών δε βοήθησαν σ’ αυτό, πλήττοντας κυρίως τις κατώτερες τάξεις που βασίζονταν στις υποδομές της χώρας. Σήμερα, το Νεπάλ είναι ακόμα μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, παρά τη συνεχή οικονομική βοήθεια που λαμβάνει επί μισό αιώνα. Και ειδικά το Κατμαντού, έχει επεκταθεί. Από τις τρείς πρωτεύουσες των Malla στην Κοιλάδα, το Κατμαντού είναι πια μια εξαπλωνόμενη μεγαλούπολη, που έχει καταπιεί ήδη τη δεύτερη πόλη (Patan) και πλησιάζει να καταπιεί και την Τρίτη (Bhaktapur), με εκατομμύρια κατοίκους να συνωστίζονται στα κέντρα και τα προάστειά της.

Και σα να μην τους έφτανε η φτώχια τους, το 2015 τη χώρα χτύπησε μια ανείπωτη καταστροφή. Στις 11:56 το πρωί της 25 Απριλίου 2015, ένας σεισμός 7,8 ρίχτερ χτύπησε τη χώρα. Πάνω από 8500 άνθρωποι πέθαναν στο σεισμό και πολλές χιλιάδες ακόμα έμειναν άστεγοι από τα χιλιάδες κτήρια που κατέρρευσαν. Υποδομές διαλύθηκαν, με το ρεύμα και τα δίκτυα ύδρευσης και τηλεφωνίας να κάνουν καιρό να επανέλθουν. Κατολισθήσεις εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά, και μια χιονοστιβάδα στο Έβερεστ παρέσυρε 18 ορειβάτες, Φονικοί επίσης μετασεισμοί ακολούθησαν για αρκετό καιρό μετά.
Τη ζημιά δεν τη γλύτωσαν και αρκετά μνημεία που άντεχαν για αιώνες. Αλλά, με την τουριστική βιομηχανία να παράγει μεγάλο μέρος από το εθνικό εισόδημα, η μεγαλύτερη ζημιά ήταν η οικονομική, με τον τουρισμό να μηδενίζεται και τους ασχολούμενους με αυτό να βρίσκονται σε απόγνωση.
Στην πόλη του Κατμαντού, η ζημιά του σεισμού δεν ήταν ομοιόμορφη. Υπάρχουν περιοχές που καταστράφηκαν τελείως, μαζί με τα μνημεία τους, όπως π.χ. η νότια πλευρά της πλατείας Durbar. Και υπάρχουν και περιοχές που έμειναν πρακτικά άθικτες, όπως π.χ. η Thamel.
Σήμερα, είναι πια απολύτως ασφαλές να επισκεφθεί κανείς το Νεπάλ. Λίγα λειτουργικά προβλήματα απομένουν, νέοι δρόμοι έχουν ανοιχτεί εκεί που οι παλιοί ήταν πέραν επισκευής (αν και σε πολλές περιπτώσεις τα στάνταρντ τους είναι υποτυπώδη ακόμα), το ρεύμα παρουσιάζει πλέον ελάχιστες διακοπές, και παρότι πολλά ιστορικά μνημεία δεν υπάρχουν πια και άλλα είναι γεμάτα σκαλωσιές, η εικόνα και η αίσθηση του Νεπάλ υπάρχει ακόμα, και ο τουρισμός έχει αρχίσει να ανακάμπτει, και μαζί του και η οικονομία της χώρας.
Η σχέση του Νεπάλ με τη Βρετανία, παράλληλα γινόταν όλο και στενότερη. Το 1903, η Βρετανία εισέβαλλε στο Θιβέτ, και οι Νεπαλέζοι ήταν εκεί για να της παρέχουν υποστήριξη στην επιχείρηση. Πάνω από 300.000 Νεπαλέζοι πολέμησαν στους δυο παγκόσμιους πολέμους, στο πλευρό της Βρετανίας. Το 1923 η Βρετανία αναγνώρισε και επίσημα την ανεξαρτησία της χώρας, και το 1930 το βασίλειο της Ghorka μετονομάστηκε σε Νεπάλ.
Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο χάρτης της περιοχής άλλαξε. Η Ινδία έγινε ανεξάρτητη χώρα και σταδιακά υπερδύναμη, ενώ η Κομμουνιστική Κίνα προσάρτησε το Θιβέτ. Κύματα προσφύγων από το Θιβέτ βρήκαν καταφύγιο στο Νεπάλ.
Ο Βασιλιάς Tribhuvan, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από την κατάσταση με τους Rana. Το 1950 ξέφυγε από τη συνοδεία του σε ένα «κυνηγετικό» ταξίδι, και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της Ινδίας. Η Ινδική πολεμική αεροπορία τον μετέφερε στο Δελχί. Την ίδια εποχή, το κόμμα του κογκρέσου που μόλις είχε συσταθεί ξεκινούσε την επανάσταση του από το Terai, και είχε καταφέρει να αποσπάσει ένα σημαντικό τμήμα του από τους Rana. Λύση στο χάος βρέθηκε με τη μεσολάβηση της Ινδίας. Ο Βασιλιάς επέστρεψε, και σχημάτισε μια κυβέρνηση που αποτελούνταν και από τους Rana, και από το κόμμα του Κογκρέσου.
Το νέο Νεπάλ άρχισε να ανοίγει και πάλι τα σύνορά του, αλλά η δημοκρατία δεν ήρθε ως το 1959, οπότε έγιναν και οι πρώτες εκλογές στη χώρα, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Κογκρέσου. Κυβέρνησαν για ένα χρόνο, οπότε και ο βασιλιάς Mahendra αποφάσισε ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν ήταν της αρεσκείας του, συνέλαβε όλους τους υπουργούς και βασίλεψε ως απόλυτος μονάρχης. Απαγόρευσε τα κόμματα, και έφτιαξε ένα συμβούλιο σοφών αντί κυβέρνησης (panchayat), στο οποίο ο ίδιος διόριζε τα μισά μέλη.
Το 1972 ο βασιλιάς άλλαξε, και ανέλαβε ο 27-χρονος τότε Birendra, με πρώτη κίνησή του να πετάξει έξω από τη χώρα την κοινότητα των δυτικών Hippies που είχαν μαζευτεί εκεί, ως δείγμα "κάθαρσης". Όταν το 1979 ξέσπασαν ταραχές, ο βασιλιάς προκήρυξε δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος. στο οποίο το 55% προτίμησε να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα, έναντι 45% που έλαβε η δημοκρατία.
Δέκα χρόνια αργότερα, το αίτημα για δημοκρατία επανήρθε, με το κίνημα Jana Andolan να ζητάει επίμονα τον εκδημοκρατισμό. Μετά από τρομερή πίεση από το λαό, η κυβέρνηση υποχώρησε, και στις 9/4/1990 τα πολιτικά κόμματα επετράπησαν και πάλι, και ο βασιλιάς θα περιοριζόταν σε ρόλο συνταγματικού μονάρχη. Τις εκλογές του 1991 κέρδισε και πάλι τις εκλογές το κόμμα του Κογκρέσου, ενώ δυο χρόνια μετά οι επόμενες εκλογές οδήγησαν σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό το κομμουνιστικό κόμμα. Ήταν μια από τις σπάνιες φορές στον κόσμο, που κομμουνιστές πήραν την εξουσία με εκλογές.
Η δημοκρατία στο Νεπάλ όμως δεν πήγαινε καλά. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 οι κυβερνήσεις άλλαζαν συνέχεια, με τη χώρα να μετρά δεκάδες κυβερνήσεις σε λιγότερο από 10 χρόνια. Παράλληλα, από το 1996, οι Μαοϊστές, που είχαν αποχωρήσει από το κομμουνιστικό κόμμα απογοητευμένοι από την κυβερνητική του θητεία, ξεκίνησαν αντάρτικο πόλεμο, από το μεσοδυτικό Νεπάλ. Η πρώτη ένοπλη επίθεση τους, σε ένα στρατώνα, έγινε το 2001, με όπλα που είχαν κλέψει από αστυνομικούς σταθμούς και χρήματα από ληστείες τραπεζών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με σκληρές μεθόδους, και όλα αυτά οδήγησαν σε ένα κύκλο βίας που αποξένωσε τους απλούς πολίτες. Οι αντάρτες κέρδιζαν δυνάμεις κυρίως από πολίτες που ήταν έντονα δυσαρεστημένοι από τους πολιτικούς τους, το σύστημα των καστών και τη φτώχια της χώρας.
Στην αιχμή τους, οι Μαοϊστές αντάρτες είχαν 15.000 μαχητές, μια πολιτοφυλακή 50.000 ακόμα ανθρώπων, και είχαν φτάσει να ελέγχουν κάπου το 40% της χώρας, κυρίως στα άκρα της χώρας και σε κάποια δημοφιλή trek (όπως αυτό του Annapurna, στο οποίο οι trekkers έπρεπε να καταβάλλουν υποχρεωτικές «δωρεές» στους αντάρτες). Οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τους αντάρτες τρομοκρατική οργάνωση και έδωσαν οικονομική βοήθεια στο στρατό του Νεπάλ, ο οποίος επενέβη. Ενώ βέβαια λέγονταν μαοϊστές, πολιτικά ελάχιστη σχέση είχαν - περισσότερο έμοιαζαν με το φωτεινό μονοπάτι στο Περού.
Το 2001 συνέβησαν γεγονότα που ήταν σαν από έργο του Σαίξπηρ. Ο διάδοχος Dipendra μάζεψε 10 μέλη της βασιλικής οικογένειας, μαζί και τον βασιλιά Birendra σε ένα δωμάτιο, και μπούκαρε μεθυσμένος με ένα αυτόματο όπλο και τους σκότωσε όλους, επειδή δεν ενέκριναν τη γυναίκα που ήθελε να παντρευτεί. Στο τέλος έστρεψε το όπλο και στον εαυτό του, αλλά επειδή δεν πέθανε αμέσως, έγινε βασιλιάς για δυο μέρες, όντας σε κώμα. Βασιλιάς τελικά έγινε ο αδερφός του Gyanendra, που βρισκόταν εκτός πόλης κατά τα γεγονότα, δίνοντας τροφή σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας για υποκίνηση του συναισθηματικά ασταθή αδερφού του.
Οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις συνέχιζαν να αλλάζουν με ρυθμούς αστραπής. Ως το 2005, οπότε και ο βασιλιάς διέλυσε με πραξικόπημα την κυβέρνηση, επέβαλε γενικευμένη λογοκρισία, και έλεγχε (…) τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Τον επόμενο χρόνο, πάλι με γενικευμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο βασιλιάς αναγκάστηκε και αποκατέστησε και πάλι τη δημοκρατία. Ένα χρόνο ακόμη αργότερα, η βουλή ψήφισε τον περιορισμό του βασιλιά σε διακοσμητικό ρόλο, μια συνθήκη αναγκαία για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους Μαοϊστές, και οι τελευταίοι να καταθέσουν τα όπλα και να μετατραπούν από τρομοκρατική οργάνωση σε πολιτικό κόμμα (και μάλιστα μετριοπαθές). Το 2008 πια, μια βουλή στην οποία πλειοψηφία είχαν πια οι Μαοϊστές, κατήργησε τελείως τη βασιλεία στη χώρα, με ψήφους 560 υπέρ και 4 κατά της κατάργησης.
Παράλληλα με όλα αυτά, ο πληθυσμός του Νεπάλ αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς. Από τους 8.4 εκατομμύρια κατοίκους του 1954, έφτασε να έχει 26 εκατομμύρια το 2004, κι αυτό παρά τη μαζική μετανάστευση προς την Ινδία. Μέσα σε μια γενιά, η χώρα από εξαγωγέας τροφίμων έφτασε να χρειάζεται μεγάλες εισαγωγές για να επιβιώνει. Η φτώχια μεγάλωσε, και τα σαμποτάζ των μαοϊστών δε βοήθησαν σ’ αυτό, πλήττοντας κυρίως τις κατώτερες τάξεις που βασίζονταν στις υποδομές της χώρας. Σήμερα, το Νεπάλ είναι ακόμα μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, παρά τη συνεχή οικονομική βοήθεια που λαμβάνει επί μισό αιώνα. Και ειδικά το Κατμαντού, έχει επεκταθεί. Από τις τρείς πρωτεύουσες των Malla στην Κοιλάδα, το Κατμαντού είναι πια μια εξαπλωνόμενη μεγαλούπολη, που έχει καταπιεί ήδη τη δεύτερη πόλη (Patan) και πλησιάζει να καταπιεί και την Τρίτη (Bhaktapur), με εκατομμύρια κατοίκους να συνωστίζονται στα κέντρα και τα προάστειά της.

Και σα να μην τους έφτανε η φτώχια τους, το 2015 τη χώρα χτύπησε μια ανείπωτη καταστροφή. Στις 11:56 το πρωί της 25 Απριλίου 2015, ένας σεισμός 7,8 ρίχτερ χτύπησε τη χώρα. Πάνω από 8500 άνθρωποι πέθαναν στο σεισμό και πολλές χιλιάδες ακόμα έμειναν άστεγοι από τα χιλιάδες κτήρια που κατέρρευσαν. Υποδομές διαλύθηκαν, με το ρεύμα και τα δίκτυα ύδρευσης και τηλεφωνίας να κάνουν καιρό να επανέλθουν. Κατολισθήσεις εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά, και μια χιονοστιβάδα στο Έβερεστ παρέσυρε 18 ορειβάτες, Φονικοί επίσης μετασεισμοί ακολούθησαν για αρκετό καιρό μετά.
Τη ζημιά δεν τη γλύτωσαν και αρκετά μνημεία που άντεχαν για αιώνες. Αλλά, με την τουριστική βιομηχανία να παράγει μεγάλο μέρος από το εθνικό εισόδημα, η μεγαλύτερη ζημιά ήταν η οικονομική, με τον τουρισμό να μηδενίζεται και τους ασχολούμενους με αυτό να βρίσκονται σε απόγνωση.
Στην πόλη του Κατμαντού, η ζημιά του σεισμού δεν ήταν ομοιόμορφη. Υπάρχουν περιοχές που καταστράφηκαν τελείως, μαζί με τα μνημεία τους, όπως π.χ. η νότια πλευρά της πλατείας Durbar. Και υπάρχουν και περιοχές που έμειναν πρακτικά άθικτες, όπως π.χ. η Thamel.
Σήμερα, είναι πια απολύτως ασφαλές να επισκεφθεί κανείς το Νεπάλ. Λίγα λειτουργικά προβλήματα απομένουν, νέοι δρόμοι έχουν ανοιχτεί εκεί που οι παλιοί ήταν πέραν επισκευής (αν και σε πολλές περιπτώσεις τα στάνταρντ τους είναι υποτυπώδη ακόμα), το ρεύμα παρουσιάζει πλέον ελάχιστες διακοπές, και παρότι πολλά ιστορικά μνημεία δεν υπάρχουν πια και άλλα είναι γεμάτα σκαλωσιές, η εικόνα και η αίσθηση του Νεπάλ υπάρχει ακόμα, και ο τουρισμός έχει αρχίσει να ανακάμπτει, και μαζί του και η οικονομία της χώρας.
Last edited: