taver
Member
- Μηνύματα
- 12.691
- Likes
- 30.254
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Προγραμματισμός
- Μετάβαση
- Βουδισμός
- Νεπάλ
- Το σύγχρονο Νεπάλ
- Κατμαντού, πρώτες εικόνες
- Βόρεια παλιά πόλη
- Κέντρο παλιάς πόλης
- Πλατεία Durbar
- Πλατεία Durbar ΙΙ
- Νότια παλιά Πόλη
- Tegu
- Boudhha
- Ταξίδι για το Μπουτάν
- Μπουτάν – Αρχαία Ιστορία
- Μπουτάν - Η νέα εποχή
- Το Μπουτάν και οι Βρετανοί
- Το Βασίλειο του Μπουτάν
- Σύγχρονο Μπουτάν
- Η οικονομία και οι σχέσεις με την Κίνα
- Πρώτες εικόνες
- Dzong
- Τοξοβολία
- Αγορές
- Βόλτες στο Thimphu
- Κι άλλες βόλτες
- Λίγο ακόμα Thimphu
- Dochula
- Ο Divine Madman
- Ο Ναός του Divine Madman
- Η παλιά πρωτεύουσα
- Μέσα στο Dzong
- Η κοιλάδα
- Ο δρόμος για το Paro
- Paro
- Μουσεία στο Paro
- Πέριξ της πόλης
- Ξενοδοχείο
- Ανάβαση στη Φωλιά του Τίγρη
- Κάθοδος
- Paro II
- Επιστροφή στο Kathmandu
- Patan (βόρεια)
- Patan (συνέχεια)
- Patan Durbar
- Patan (νότια)
- Υπόλοιπα Patan
- Εμπορικό Κατμαντού
- Pashupatinath
- Pashupatinath (συνέχεια)
- Boudhha
- Bhaktapur
- Bhaktapur Durbar
- Bhaktapur Durbar (συνέχεια)
- Bisket Jatra
- Πρωινή βόλτα
- Πρωϊνή βόλτα (συνέχεια)
- Tachupal
- Κέντρο Bhaktapur
- Durbar again
- Αεροπλάνα
- Στο δρόμο για το Θιβέτ
- Το Θιβέτ
- Η εποχή των Δαλάι Λάμα
- Κινεζική κατοχή και ανεξαρτησία
- Κομμουνισμός
- Παραλογισμοί
- Σύγχρονη εποχή
- Πρώτες βόλτες στη Λάσα
- Kora
- Drepung
- Drepung (συνέχεια)
- Sera
- Κέντρο
- Γειτονιές
- Βραδινές εξορμήσεις
- Ποτάλα
- Yaowangshan
- Κέντρο
- Μπροστά από την Potala
- Χιλιόμετρα
- Λίμνες
- Διαβάσεις
- Gyangze
- Shigatse
- Προς το Everest
- Εθνικός δρυμός
- Everest
- Διανυκτέρευση
- Ο δρόμος για την έξοδο
- Λίμνες και βουνά
- Ο ορεινός δρόμος για το Κεντρικό Νεπάλ
- Ο πεδινός δρόμος για το Κατμαντού
- Swayambhunath
- Τελευταίες βόλτες
- Επιστροφή στη βάση
- Οικονομικός απολογισμός
- Μετά το ταξίδι
Κεφάλαιο 64: Το Θιβέτ
Μιλώντας με καθαρά γεωγραφικούς όρους, το Θιβέτ είναι ένα τεράστιο οροπέδιο, με μέσο υψόμετρο τα 4000 μέτρα περίπου, και μεγάλα μέρη του να είναι ολόκληρα πάνω από τα 5000 μέτρα υψόμετρο. Το μεγαλύτερο του μέρος ήταν και παραμένει μη κατοικήσιμο. Στη νότια πλευρά, η οροσειρά των Ιμαλαίων είναι το φυσικό σύνορό του. Στα δυτικά, η απόληξή του είναι στην οροσειρά του Karakoram. Στα βόρεια, τα όρη Kunlun και Altyn Tagh είναι το όριο, δυο από τις λιγότερο εξερευνημένες οροσειρές στη Γη (σύμφωνα με το Lonely Planet). Η περιοχή εκείνη, είναι από τις πιο απόμακρες και αφιλόξενες στον πλανήτη, τόσο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πολικές περιοχές.

Στην ανατολική και βορειοανατολική πλευρά, βέβαια, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς τα όρια του οροπεδίου του Θιβέτ, του Ιστορικού Θιβέτ και της περιοχής που κατοικείται από Θιβετιανούς διαφέρουν, και κανένα από αυτά δεν ταυτίζεται με τα σημερινά διοικητικά όρια της αυτόνομης επαρχίας του Θιβέτ, που είναι μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η επαρχία Qinghai, για παράδειγμα, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη μέσα στο οροπέδιο, όπως βρίσκεται και μεγάλο μέρος της επαρχίας Sichuan.
Για να αποφεύγονται τέτοια μπερδέματα, ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο «Θιβέτ» όταν αναφέρεται στη σημερινή αυτοδιοίκητη επαρχία της Κίνας, και «Ευρύτερο Θιβέτ» όταν αναφέρεται στο οροπέδιο, στα ιστορικά όρια του ή στις εθνογραφικά Θιβετιανές περιοχές της Κίνας - τα τελευταία σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται.
Σ’ αυτή λοιπόν την ακραία περιοχή της γης, αναπτύχθηκε ένας πολιτισμός με ενδιαφέρουσα ιστορία, καταλύτης για την ιστορία της ηπείρου ολόκληρης. Μια χώρα που ξεκίνησε ως βίαια και επεκτατική υπερδύναμη, για να καταλήξει βουδιστική θεοκρατία με πολιτική μη βίας, κι από κει να γίνει μια ακόμα επαρχία της Κίνας.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει για την προέλευση των πρώτων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στο Θιβετιανό οροπέδιο, αλλά κάποια ελλιπή ευρήματα δείχνουν προς μια μετανάστευση προς τα δυτικά από της πεδιάδες της Κίνας. Οι Θιβετιανές παραδόσεις, πάλι, μιλάνε για προέλευση του ανθρώπου από την ένωση ενός πίθηκου με ένα μυθικό τέρας (ogre), που έδωσε έξι απογόνους, τους Se Mu, Dong, Tong, Wra και Dru, από τους οποίους προήλθαν οι έξι μεγάλες φυλές των Θιβετιανών. Αυτό που ξέρουμε πάντως με σχετική σιγουριά, είναι ότι κάποια πέτρινα εργαλεία που χρονολογούνται από το 5400 π.Χ. ή και παλιότερα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Chusang (περισσότερες πληροφορίες στο https://www.nature.com/news/hunters...nds-of-years-earlier-than-thought-1.21255#/b3).
Η κοιτίδα του Θιβετιανού πολιτισμού ήταν η κοιλάδα του ποταμού Yarlung, εκεί που βρίσκεται το αεροδρόμιο. Το πρώτο οχυρό στο Θιβέτ, το Yumbulagang, 108χμ πιο κάτω από το αεροδρόμιο, ήταν το σημείο όπου οι πρώτες βουδιστικές γραφές στο Θιβέτ προσγειώθηκαν πάνω στο ταβάνι του, τον 5ο αιώνα μ.Χ., και τις ανακάλυψε εκεί ο 28ος βασιλιάς της περιοχής. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Βουδισμός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής από πολύ παλιότερα, ακόμα κι από το 300 π.Χ.
Μέχρι τον 6ο αιώνα, οι βασιλιάδες του Yarlung είχαν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, μέσω κατακτήσεων και συμμαχιών, να ενώσουν μεγάλο μέρος του κεντρικού Θιβέτ κάτω από την εξουσία τους. Ο 32ος βασιλιάς, ο Namri Songtsen, το πήγε ακόμα παραπέρα, νικώντας τις κινεζικές φυλές στα βορειοανατολικά και φτάνοντας τα σύνορα του Θιβέτ ως τις πεδιάδες της Κίνας. Όμως, η μεγάλη άνθιση του Θιβέτ δεν είχε έρθει ακόμα, είναι κάτι που κατάφερε ο γιός του, ο Songtsen Gampo (που τον συναντήσαμε και πιο πριν, όταν σας έγραφα για το Νεπάλ και το Μπουτάν).
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Songtsen Gampo (629-649μΧ) οι στρατοί του Θιβέτ έφτασαν μέχρι τη Βόρεια Ινδία και απείλησαν και την κυριαρχία της δυναστείας Tang στην Κίνα. Και η Κίνα και το Νεπάλ αντέδρασαν στις Θιβετιανές εισβολές με τη μέθοδο της διπλωματίας της εποχής: τους γάμους ανάμεσα στις Βασιλικές οικογένειες. Ανάμεσα στις συζύγους που απέκτησε ο Songtsen Gampo, δυο ξεχώρισαν και έμειναν στην ιστορία: Η Κινέζα πριγκίπισσα Wencheng, και η Νεπαλέζα πριγκίπισσα Bhrikuti. Λόγω αυτών, ο Βουδισμός για πρώτη φορά απέκτησε βασιλική προστασία στο οροπέδιο του Θιβέτ. Μέχρι τότε το Θιβέτ ήταν η μόνη από τις χώρες της περιοχής στην οποία δεν είχε ακόμα εξαπλωθεί, στα 1100 χρόνια που προηγήθηκαν από την ίδρυσή του ως θρησκεία.
Η επαφή με την Κίνα έφερε στο Θιβέτ την αστρονομία και την ιατρική, ενώ η επαφή με την Ινδία έφερε το σανσκριτικό αλφάβητο, που υιοθετήθηκε για τη γλώσσα τους και χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη μετάφραση των Βουδιστικών κειμένων, τους πρώτους νόμους και την πρώτη καταγραφή της ιστορίας του Θιβέτ.
Μετά το Songtsen Gampo, και για δυο αιώνες ακόμα, η ισχύς και η επιρροή του Θιβέτ συνέχιζε να αυξάνει. Κατά τη βασιλεία του Trisong Detsen τον 8ο αιώνα, η επιρροή του Θιβέτ έφτανε στο Turkestan, το Βόρειο Πακιστάν, το Νεπάλ και μέρος της Ινδίας. Και στην πλευρά της Κίνας, οι δυνάμεις του Θιβέτ κατέλαβαν τις επαρχίες Gansu και Sichuan, και για ένα διάστημα έλεγχαν το δρόμο του μεταξιού. Την ίδια περίοδο, ο βουδισμός που μέχρι τότε περιοριζόταν στο παλάτι και σε Κινέζους και Ινδούς ιερείς, άρχισε να αποκτάει πιο βαθιές ρίζες και στον τοπικό πληθυσμό. Τότε ιδρύθηκε και το πρώτο Βουδιστικό μοναστήρι στο Θιβέτ, το Samye, και εντάθηκαν οι προσπάθειες για μεταφράσεις των βουδιστικών κειμένων και για την εκπαίδευση Θιβετιανών μοναχών.
Η διαμάχη για την πορεία που έπρεπε να έχει ο Βουδισμός στο Θιβέτ εντάθηκε, και έφτασε στη μεγάλη διαμάχη του Samye, το 790. Εκεί, ο Βασιλιάς Trisong Detsen έπαιξε καθοριστικό ρόλο, προκρίνοντας την υιοθέτηση των Ινδικών διδασκαλιών έναντι των Κινεζικών (Zen). Η γραμμή του βουδισμού αυτού ήταν ορθόδοξη, θεσμική και υπαλληλική, και έφερε το Βουδισμό ως πολύ ισχυρή αξία στο κράτος και την κοινωνία του Θιβέτ, μια κατάσταση σχεδόν φονταμενταλιστική. Αυτό φυσικά δεν άρεσε σε όλους, και οδήγησε σε ανοικτή διαμάχη, ιδιαίτερα με τους προερχόμενους από τη θρησκεία Bön που προϋπήρχε στο Θιβέτ. Ο διάδοχος του δολοφονήθηκε για θρησκευτικούς λόγους από τον αδερφό του, ο οποίος πολέμησε το βουδισμό, ώσπου κι αυτός δολοφονήθηκε, το έτος 842, από ένα Βουδιστή μοναχό. Η δολοφονία αυτή εορτάζεται ακόμα και σήμερα σε διάφορα θρησκευτικά φεστιβάλ, ως τιμή για τη σχολή Kagyu.
Στο μεταξύ, το 822 είχε υπογραφεί μια συνθήκη ανάμεσα στο Θιβέτ και την Κίνα, η οποία εν πολλοίς καθόριζε τα σύνορα μεταξύ τους, και τα τοποθετούσε εκεί που τα ήθελαν οι Θιβετιανοί. Όμως, οι δολοφονίες οδήγησαν σε κατάρρευση της κεντρικής εξουσίας στο Θιβέτ, και η συνέχεια ήταν ένας πολυετής πόλεμος ανάμεσα σε αντιμαχόμενα πριγκιπάτα. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, ο φονταμενταλισμός υποχώρησε, για 150 χρόνια περίπου. Από τα πριγκιπάτα, τα σημαντικότερα ήταν αυτό του Tsang, γύρω από την πόλη Shigatse, και αυτό του Guge, στα δυτικά της χώρας.
Στο χρόνο που μεσολάβησε, η πίστη στο βουδισμό ανάμεσα στο λαό αυξανόταν. Εκεί που στο Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα η βουδιστική πίστη έχανε έδαφος, το Θιβέτ βρέθηκε να είναι ένα από τα πιο αφοσιωμένα «έθνη» της περιοχής στην πίστη προς το Βούδα. Η νέα αυτή επέκταση του Βουδισμού στη χώρα, συνέπεσε με δυο γεγονότα. Αφενός, κάποιοι Θιβετιανοί δάσκαλοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο προς ανατολάς, επέστρεψαν στο κεντρικό Θιβέτ το 10ο αιώνα, και ίδρυσαν νέα μοναστήρια.
Και αφετέρου, δυο σημαντικά πρόσωπα έφτασαν στο δυτικό Θιβέτ: ο μελετητής του Βουδισμού Atisha, από την περιοχή των Bengali (Jowoje στα Θιβετιανά), τον οποίο οι βασιλιάδες του Guge, στα δυτικά της χώρας, προσκάλεσαν στο Θιβέτ, και ο μεγάλος μεταφραστής Rinchen Zangpo, ο οποίος αφού ταξίδεψε στην Ινδία έφερε μαζί του ιερά βουδιστικά κείμενα και ίδρυσε δεκάδες μοναστήρια στο απώτερο δυτικό άκρο της χώρας, ένα εκ των οποίων, το Tholing αναδείχθηκε σε Θρησκευτικό κέντρο όλου του Θιβέτ. Το μεγαλείο του Βασιλείου του Guge, όπως και όλο το δυτικό Θιβέτ ασφαλώς και αξίζει μια επίσκεψη, αλλά το δυτικό Θιβέτ είναι αρκετά μακριά για χωρέσει σε ένα ταξίδι τόσο λίγων ημερών.
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την ιστορία του Guge, προτείνω αυτό το ντοκιμαντέρ (λυπάμαι, το βρήκα μόνο στα Αγγλικά).
Μετά τις δολοφονίες των βασιλιάδων, οι σχέσεις με την Κίνα χειροτέρεψαν, και το Θιβέτ έχανε συνεχώς εδάφη. Όταν κατέρρευσε η δυναστεία Tang, η Κίνα είχε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε χάσει στο παρελθόν. Κατά τη διακυβέρνηση της δυναστείας Song (960-1276), οι δυο χώρες πρακτικά δεν είχαν επαφές – οι μόνοι με τους οποίους το Θιβέτ είχε επαφή, ήταν τα βασίλεια πέραν των Ιμαλαΐων. Όμως αυτό έμελλε να το αλλάξει ένας Μογγόλος βασιλιάς: O Τζένγκις Χαν.
O Τζένγκις Χαν, το 1206 ξεκίνησε ένα κύμα κατακτήσεων, που οδήγησαν σε μια τερατώδη Μογγολική αυτοκρατορία, που κάλυπτε την Κεντρική Ασία και την Κίνα (και όχι μόνο, αλλά δεν είναι του παρόντος). Το 1239, οι Μογγόλοι άρχισαν να κάνουν καταστροφικές ληστρικές εξορμήσεις και στο οροπέδιο του Θιβέτ. Κατάφεραν και γκρέμισαν αρκετά μοναστήρια, και το 1240 έφτασαν με στρατό 30,000 ατόμων λίγο έξω από τη Λάσα, προτού τραπούν σε οπισθοχώρηση. Σύμφωνα με Θιβετιανά κείμενα, οι Μογγόλοι συσχέτισαν την πνευματικότητα των Θιβετιανών Λάμα με το Godan Khan, εγγονό του Τζένγκις Χαν και κυβερνήτη της Μογγολικής «επαρχίας» του Kokonor στο σημερινό Qinghai, που περιλάμβανε ήδη όλη την Κίνα.
Ο τελευταίος κάλεσε στην έδρα του το Sakya Pandita, επικεφαλή του μοναστηριού Sakya και της ομώνυμης σχολής του Βουδισμού, και τον έκανε «πνευματικό» του. Και παράλληλα, αυτός θα ήταν και ο κοσμικός ηγέτης για την επαρχία του Θιβέτ. Η σχολή Sakya είχε ιδρυθεί το 1073 από την οικογένεια Khon, που ήταν απόγονοι της δυναστείας των βασιλιάδων του Yerlung.
Ο Θιβετιανός Βουδισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Μογγολικής αυτοκρατορίας στην Ανατολική Ασία, και ο επικεφαλής Λάμα του Sakya θα ήταν ο πνευματικός της ηγέτης. Η όλη σχέση αυτή κράτησε σχεδόν 100 χρόνια, και δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο Sakya και τη Μογγολική δυναστεία Yuan. Και μολονότι η δυναστεία ήταν Μογγολική, κατά τη διακυβέρνησή της το Θιβέτ και η Κίνα είχαν βρεθεί μέλη της ίδιας αυτοκρατορίας. Αυτό είναι και το βασικό προηγούμενο βάση του οποίου οι Κινέζοι υποστηρίζουν, ακόμα και σήμερα, ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Κίνα και το Θιβέτ.
Όταν η Μογγολική αυτοκρατορία διαλύθηκε, η Κίνα και το Θιβέτ ξανάγιναν δυο ανεξάρτητες χώρες, και είχαν κανονικές σχέσεις μεταξύ τους. Στην Κίνα άρχιζε η εποχή της δυναστείας των Ming, ενώ το εγχείρημα για τους Θιβετιανούς ήταν κυρίως η από-Μογγολοποίηση της χώρας τους, επιστρέφοντας στις παραδοσιακές μορφές διακυβέρνησης που είχαν αφήσει οι Yarlung. Μια τροποποιημένη εκδοχή των νόμων του Songtsen Gampo επανήρθε σε ισχύ, δημιουργήθηκε νέο φορολογικό σύστημα, και οι βασιλείς Yarlung αναδείχθηκαν σε ιστορικά σύμβολα της χώρας, μέσω υλικού που δημιουργήθηκε. Η σχολή του Sakya άρχισε να χάνει την ισχύ που είχε συγκεντρώσει. Με όλα αυτά, είχε δημιουργηθεί μια ξεχωριστή εθνική ταυτότητα για τους Θιβετιανούς, ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν από ξένες παρεμβάσεις. Από τις Θιβετιανές απογραφές της εποχής, ξέρουμε πως η χώρα είχε 40.000 σπίτια το 1268.
Μιλώντας με καθαρά γεωγραφικούς όρους, το Θιβέτ είναι ένα τεράστιο οροπέδιο, με μέσο υψόμετρο τα 4000 μέτρα περίπου, και μεγάλα μέρη του να είναι ολόκληρα πάνω από τα 5000 μέτρα υψόμετρο. Το μεγαλύτερο του μέρος ήταν και παραμένει μη κατοικήσιμο. Στη νότια πλευρά, η οροσειρά των Ιμαλαίων είναι το φυσικό σύνορό του. Στα δυτικά, η απόληξή του είναι στην οροσειρά του Karakoram. Στα βόρεια, τα όρη Kunlun και Altyn Tagh είναι το όριο, δυο από τις λιγότερο εξερευνημένες οροσειρές στη Γη (σύμφωνα με το Lonely Planet). Η περιοχή εκείνη, είναι από τις πιο απόμακρες και αφιλόξενες στον πλανήτη, τόσο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πολικές περιοχές.

Στην ανατολική και βορειοανατολική πλευρά, βέβαια, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς τα όρια του οροπεδίου του Θιβέτ, του Ιστορικού Θιβέτ και της περιοχής που κατοικείται από Θιβετιανούς διαφέρουν, και κανένα από αυτά δεν ταυτίζεται με τα σημερινά διοικητικά όρια της αυτόνομης επαρχίας του Θιβέτ, που είναι μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η επαρχία Qinghai, για παράδειγμα, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη μέσα στο οροπέδιο, όπως βρίσκεται και μεγάλο μέρος της επαρχίας Sichuan.
Για να αποφεύγονται τέτοια μπερδέματα, ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο «Θιβέτ» όταν αναφέρεται στη σημερινή αυτοδιοίκητη επαρχία της Κίνας, και «Ευρύτερο Θιβέτ» όταν αναφέρεται στο οροπέδιο, στα ιστορικά όρια του ή στις εθνογραφικά Θιβετιανές περιοχές της Κίνας - τα τελευταία σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται.
Σ’ αυτή λοιπόν την ακραία περιοχή της γης, αναπτύχθηκε ένας πολιτισμός με ενδιαφέρουσα ιστορία, καταλύτης για την ιστορία της ηπείρου ολόκληρης. Μια χώρα που ξεκίνησε ως βίαια και επεκτατική υπερδύναμη, για να καταλήξει βουδιστική θεοκρατία με πολιτική μη βίας, κι από κει να γίνει μια ακόμα επαρχία της Κίνας.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει για την προέλευση των πρώτων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στο Θιβετιανό οροπέδιο, αλλά κάποια ελλιπή ευρήματα δείχνουν προς μια μετανάστευση προς τα δυτικά από της πεδιάδες της Κίνας. Οι Θιβετιανές παραδόσεις, πάλι, μιλάνε για προέλευση του ανθρώπου από την ένωση ενός πίθηκου με ένα μυθικό τέρας (ogre), που έδωσε έξι απογόνους, τους Se Mu, Dong, Tong, Wra και Dru, από τους οποίους προήλθαν οι έξι μεγάλες φυλές των Θιβετιανών. Αυτό που ξέρουμε πάντως με σχετική σιγουριά, είναι ότι κάποια πέτρινα εργαλεία που χρονολογούνται από το 5400 π.Χ. ή και παλιότερα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Chusang (περισσότερες πληροφορίες στο https://www.nature.com/news/hunters...nds-of-years-earlier-than-thought-1.21255#/b3).
Η κοιτίδα του Θιβετιανού πολιτισμού ήταν η κοιλάδα του ποταμού Yarlung, εκεί που βρίσκεται το αεροδρόμιο. Το πρώτο οχυρό στο Θιβέτ, το Yumbulagang, 108χμ πιο κάτω από το αεροδρόμιο, ήταν το σημείο όπου οι πρώτες βουδιστικές γραφές στο Θιβέτ προσγειώθηκαν πάνω στο ταβάνι του, τον 5ο αιώνα μ.Χ., και τις ανακάλυψε εκεί ο 28ος βασιλιάς της περιοχής. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Βουδισμός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής από πολύ παλιότερα, ακόμα κι από το 300 π.Χ.
Μέχρι τον 6ο αιώνα, οι βασιλιάδες του Yarlung είχαν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, μέσω κατακτήσεων και συμμαχιών, να ενώσουν μεγάλο μέρος του κεντρικού Θιβέτ κάτω από την εξουσία τους. Ο 32ος βασιλιάς, ο Namri Songtsen, το πήγε ακόμα παραπέρα, νικώντας τις κινεζικές φυλές στα βορειοανατολικά και φτάνοντας τα σύνορα του Θιβέτ ως τις πεδιάδες της Κίνας. Όμως, η μεγάλη άνθιση του Θιβέτ δεν είχε έρθει ακόμα, είναι κάτι που κατάφερε ο γιός του, ο Songtsen Gampo (που τον συναντήσαμε και πιο πριν, όταν σας έγραφα για το Νεπάλ και το Μπουτάν).
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Songtsen Gampo (629-649μΧ) οι στρατοί του Θιβέτ έφτασαν μέχρι τη Βόρεια Ινδία και απείλησαν και την κυριαρχία της δυναστείας Tang στην Κίνα. Και η Κίνα και το Νεπάλ αντέδρασαν στις Θιβετιανές εισβολές με τη μέθοδο της διπλωματίας της εποχής: τους γάμους ανάμεσα στις Βασιλικές οικογένειες. Ανάμεσα στις συζύγους που απέκτησε ο Songtsen Gampo, δυο ξεχώρισαν και έμειναν στην ιστορία: Η Κινέζα πριγκίπισσα Wencheng, και η Νεπαλέζα πριγκίπισσα Bhrikuti. Λόγω αυτών, ο Βουδισμός για πρώτη φορά απέκτησε βασιλική προστασία στο οροπέδιο του Θιβέτ. Μέχρι τότε το Θιβέτ ήταν η μόνη από τις χώρες της περιοχής στην οποία δεν είχε ακόμα εξαπλωθεί, στα 1100 χρόνια που προηγήθηκαν από την ίδρυσή του ως θρησκεία.
Η επαφή με την Κίνα έφερε στο Θιβέτ την αστρονομία και την ιατρική, ενώ η επαφή με την Ινδία έφερε το σανσκριτικό αλφάβητο, που υιοθετήθηκε για τη γλώσσα τους και χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη μετάφραση των Βουδιστικών κειμένων, τους πρώτους νόμους και την πρώτη καταγραφή της ιστορίας του Θιβέτ.
Μετά το Songtsen Gampo, και για δυο αιώνες ακόμα, η ισχύς και η επιρροή του Θιβέτ συνέχιζε να αυξάνει. Κατά τη βασιλεία του Trisong Detsen τον 8ο αιώνα, η επιρροή του Θιβέτ έφτανε στο Turkestan, το Βόρειο Πακιστάν, το Νεπάλ και μέρος της Ινδίας. Και στην πλευρά της Κίνας, οι δυνάμεις του Θιβέτ κατέλαβαν τις επαρχίες Gansu και Sichuan, και για ένα διάστημα έλεγχαν το δρόμο του μεταξιού. Την ίδια περίοδο, ο βουδισμός που μέχρι τότε περιοριζόταν στο παλάτι και σε Κινέζους και Ινδούς ιερείς, άρχισε να αποκτάει πιο βαθιές ρίζες και στον τοπικό πληθυσμό. Τότε ιδρύθηκε και το πρώτο Βουδιστικό μοναστήρι στο Θιβέτ, το Samye, και εντάθηκαν οι προσπάθειες για μεταφράσεις των βουδιστικών κειμένων και για την εκπαίδευση Θιβετιανών μοναχών.
Η διαμάχη για την πορεία που έπρεπε να έχει ο Βουδισμός στο Θιβέτ εντάθηκε, και έφτασε στη μεγάλη διαμάχη του Samye, το 790. Εκεί, ο Βασιλιάς Trisong Detsen έπαιξε καθοριστικό ρόλο, προκρίνοντας την υιοθέτηση των Ινδικών διδασκαλιών έναντι των Κινεζικών (Zen). Η γραμμή του βουδισμού αυτού ήταν ορθόδοξη, θεσμική και υπαλληλική, και έφερε το Βουδισμό ως πολύ ισχυρή αξία στο κράτος και την κοινωνία του Θιβέτ, μια κατάσταση σχεδόν φονταμενταλιστική. Αυτό φυσικά δεν άρεσε σε όλους, και οδήγησε σε ανοικτή διαμάχη, ιδιαίτερα με τους προερχόμενους από τη θρησκεία Bön που προϋπήρχε στο Θιβέτ. Ο διάδοχος του δολοφονήθηκε για θρησκευτικούς λόγους από τον αδερφό του, ο οποίος πολέμησε το βουδισμό, ώσπου κι αυτός δολοφονήθηκε, το έτος 842, από ένα Βουδιστή μοναχό. Η δολοφονία αυτή εορτάζεται ακόμα και σήμερα σε διάφορα θρησκευτικά φεστιβάλ, ως τιμή για τη σχολή Kagyu.
Στο μεταξύ, το 822 είχε υπογραφεί μια συνθήκη ανάμεσα στο Θιβέτ και την Κίνα, η οποία εν πολλοίς καθόριζε τα σύνορα μεταξύ τους, και τα τοποθετούσε εκεί που τα ήθελαν οι Θιβετιανοί. Όμως, οι δολοφονίες οδήγησαν σε κατάρρευση της κεντρικής εξουσίας στο Θιβέτ, και η συνέχεια ήταν ένας πολυετής πόλεμος ανάμεσα σε αντιμαχόμενα πριγκιπάτα. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, ο φονταμενταλισμός υποχώρησε, για 150 χρόνια περίπου. Από τα πριγκιπάτα, τα σημαντικότερα ήταν αυτό του Tsang, γύρω από την πόλη Shigatse, και αυτό του Guge, στα δυτικά της χώρας.
Στο χρόνο που μεσολάβησε, η πίστη στο βουδισμό ανάμεσα στο λαό αυξανόταν. Εκεί που στο Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα η βουδιστική πίστη έχανε έδαφος, το Θιβέτ βρέθηκε να είναι ένα από τα πιο αφοσιωμένα «έθνη» της περιοχής στην πίστη προς το Βούδα. Η νέα αυτή επέκταση του Βουδισμού στη χώρα, συνέπεσε με δυο γεγονότα. Αφενός, κάποιοι Θιβετιανοί δάσκαλοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο προς ανατολάς, επέστρεψαν στο κεντρικό Θιβέτ το 10ο αιώνα, και ίδρυσαν νέα μοναστήρια.
Και αφετέρου, δυο σημαντικά πρόσωπα έφτασαν στο δυτικό Θιβέτ: ο μελετητής του Βουδισμού Atisha, από την περιοχή των Bengali (Jowoje στα Θιβετιανά), τον οποίο οι βασιλιάδες του Guge, στα δυτικά της χώρας, προσκάλεσαν στο Θιβέτ, και ο μεγάλος μεταφραστής Rinchen Zangpo, ο οποίος αφού ταξίδεψε στην Ινδία έφερε μαζί του ιερά βουδιστικά κείμενα και ίδρυσε δεκάδες μοναστήρια στο απώτερο δυτικό άκρο της χώρας, ένα εκ των οποίων, το Tholing αναδείχθηκε σε Θρησκευτικό κέντρο όλου του Θιβέτ. Το μεγαλείο του Βασιλείου του Guge, όπως και όλο το δυτικό Θιβέτ ασφαλώς και αξίζει μια επίσκεψη, αλλά το δυτικό Θιβέτ είναι αρκετά μακριά για χωρέσει σε ένα ταξίδι τόσο λίγων ημερών.
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την ιστορία του Guge, προτείνω αυτό το ντοκιμαντέρ (λυπάμαι, το βρήκα μόνο στα Αγγλικά).
O Τζένγκις Χαν, το 1206 ξεκίνησε ένα κύμα κατακτήσεων, που οδήγησαν σε μια τερατώδη Μογγολική αυτοκρατορία, που κάλυπτε την Κεντρική Ασία και την Κίνα (και όχι μόνο, αλλά δεν είναι του παρόντος). Το 1239, οι Μογγόλοι άρχισαν να κάνουν καταστροφικές ληστρικές εξορμήσεις και στο οροπέδιο του Θιβέτ. Κατάφεραν και γκρέμισαν αρκετά μοναστήρια, και το 1240 έφτασαν με στρατό 30,000 ατόμων λίγο έξω από τη Λάσα, προτού τραπούν σε οπισθοχώρηση. Σύμφωνα με Θιβετιανά κείμενα, οι Μογγόλοι συσχέτισαν την πνευματικότητα των Θιβετιανών Λάμα με το Godan Khan, εγγονό του Τζένγκις Χαν και κυβερνήτη της Μογγολικής «επαρχίας» του Kokonor στο σημερινό Qinghai, που περιλάμβανε ήδη όλη την Κίνα.
Ο τελευταίος κάλεσε στην έδρα του το Sakya Pandita, επικεφαλή του μοναστηριού Sakya και της ομώνυμης σχολής του Βουδισμού, και τον έκανε «πνευματικό» του. Και παράλληλα, αυτός θα ήταν και ο κοσμικός ηγέτης για την επαρχία του Θιβέτ. Η σχολή Sakya είχε ιδρυθεί το 1073 από την οικογένεια Khon, που ήταν απόγονοι της δυναστείας των βασιλιάδων του Yerlung.
Ο Θιβετιανός Βουδισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Μογγολικής αυτοκρατορίας στην Ανατολική Ασία, και ο επικεφαλής Λάμα του Sakya θα ήταν ο πνευματικός της ηγέτης. Η όλη σχέση αυτή κράτησε σχεδόν 100 χρόνια, και δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο Sakya και τη Μογγολική δυναστεία Yuan. Και μολονότι η δυναστεία ήταν Μογγολική, κατά τη διακυβέρνησή της το Θιβέτ και η Κίνα είχαν βρεθεί μέλη της ίδιας αυτοκρατορίας. Αυτό είναι και το βασικό προηγούμενο βάση του οποίου οι Κινέζοι υποστηρίζουν, ακόμα και σήμερα, ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Κίνα και το Θιβέτ.
Όταν η Μογγολική αυτοκρατορία διαλύθηκε, η Κίνα και το Θιβέτ ξανάγιναν δυο ανεξάρτητες χώρες, και είχαν κανονικές σχέσεις μεταξύ τους. Στην Κίνα άρχιζε η εποχή της δυναστείας των Ming, ενώ το εγχείρημα για τους Θιβετιανούς ήταν κυρίως η από-Μογγολοποίηση της χώρας τους, επιστρέφοντας στις παραδοσιακές μορφές διακυβέρνησης που είχαν αφήσει οι Yarlung. Μια τροποποιημένη εκδοχή των νόμων του Songtsen Gampo επανήρθε σε ισχύ, δημιουργήθηκε νέο φορολογικό σύστημα, και οι βασιλείς Yarlung αναδείχθηκαν σε ιστορικά σύμβολα της χώρας, μέσω υλικού που δημιουργήθηκε. Η σχολή του Sakya άρχισε να χάνει την ισχύ που είχε συγκεντρώσει. Με όλα αυτά, είχε δημιουργηθεί μια ξεχωριστή εθνική ταυτότητα για τους Θιβετιανούς, ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν από ξένες παρεμβάσεις. Από τις Θιβετιανές απογραφές της εποχής, ξέρουμε πως η χώρα είχε 40.000 σπίτια το 1268.
Last edited: