taver
Member
- Μηνύματα
- 12.691
- Likes
- 30.254
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Προγραμματισμός
- Μετάβαση
- Βουδισμός
- Νεπάλ
- Το σύγχρονο Νεπάλ
- Κατμαντού, πρώτες εικόνες
- Βόρεια παλιά πόλη
- Κέντρο παλιάς πόλης
- Πλατεία Durbar
- Πλατεία Durbar ΙΙ
- Νότια παλιά Πόλη
- Tegu
- Boudhha
- Ταξίδι για το Μπουτάν
- Μπουτάν – Αρχαία Ιστορία
- Μπουτάν - Η νέα εποχή
- Το Μπουτάν και οι Βρετανοί
- Το Βασίλειο του Μπουτάν
- Σύγχρονο Μπουτάν
- Η οικονομία και οι σχέσεις με την Κίνα
- Πρώτες εικόνες
- Dzong
- Τοξοβολία
- Αγορές
- Βόλτες στο Thimphu
- Κι άλλες βόλτες
- Λίγο ακόμα Thimphu
- Dochula
- Ο Divine Madman
- Ο Ναός του Divine Madman
- Η παλιά πρωτεύουσα
- Μέσα στο Dzong
- Η κοιλάδα
- Ο δρόμος για το Paro
- Paro
- Μουσεία στο Paro
- Πέριξ της πόλης
- Ξενοδοχείο
- Ανάβαση στη Φωλιά του Τίγρη
- Κάθοδος
- Paro II
- Επιστροφή στο Kathmandu
- Patan (βόρεια)
- Patan (συνέχεια)
- Patan Durbar
- Patan (νότια)
- Υπόλοιπα Patan
- Εμπορικό Κατμαντού
- Pashupatinath
- Pashupatinath (συνέχεια)
- Boudhha
- Bhaktapur
- Bhaktapur Durbar
- Bhaktapur Durbar (συνέχεια)
- Bisket Jatra
- Πρωινή βόλτα
- Πρωϊνή βόλτα (συνέχεια)
- Tachupal
- Κέντρο Bhaktapur
- Durbar again
- Αεροπλάνα
- Στο δρόμο για το Θιβέτ
- Το Θιβέτ
- Η εποχή των Δαλάι Λάμα
- Κινεζική κατοχή και ανεξαρτησία
- Κομμουνισμός
- Παραλογισμοί
- Σύγχρονη εποχή
- Πρώτες βόλτες στη Λάσα
- Kora
- Drepung
- Drepung (συνέχεια)
- Sera
- Κέντρο
- Γειτονιές
- Βραδινές εξορμήσεις
- Ποτάλα
- Yaowangshan
- Κέντρο
- Μπροστά από την Potala
- Χιλιόμετρα
- Λίμνες
- Διαβάσεις
- Gyangze
- Shigatse
- Προς το Everest
- Εθνικός δρυμός
- Everest
- Διανυκτέρευση
- Ο δρόμος για την έξοδο
- Λίμνες και βουνά
- Ο ορεινός δρόμος για το Κεντρικό Νεπάλ
- Ο πεδινός δρόμος για το Κατμαντού
- Swayambhunath
- Τελευταίες βόλτες
- Επιστροφή στη βάση
- Οικονομικός απολογισμός
- Μετά το ταξίδι
Κεφάλαιο 66: Κινεζική κατοχή και ανεξαρτησία
Προτού ο έβδομος ενηλικιωθεί, μια αντίπαλη φράξια Μογγόλων από την κεντρική Ασία εισέβαλε στο Θιβέτ και κατέλαβε τη Λάσα για τρία χρόνια, σκοτώνοντας το Lhabzang Khan και καθαιρώντας τον έβδομο, ο οποίος κατάφερε όμως να διαφύγει στην Κίνα, που του παρείχε άσυλο στο μοναστήρι Kumbum. Ήταν η ευκαιρία που περίμενε ο Kangxi, που πήρε μαζί του το Δαλάι Λάμα και εισέβαλε ως απελευθερωτής στο Θιβέτ, με τους Θιβετιανούς να ζητωκραυγάζουν για την επιστροφή του Δαλάι Λάμα.
Από το σημείο αυτό, το 1724, και για δυο αιώνες ακόμα, το Θιβέτ θα ήταν προτεκτοράτο της Κίνας, με δυο Μανδαρίνους τοποτηρητές (Manchu) και στρατιωτική φρουρά από την Κίνα, ένα πολύ "βολικό" προηγούμενο για αυτά που έμελλε να συμβούν στη σύγχρονη εποχή.
Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να σημειωθεί σε σχέση με την μετενσαρκωτική διαδοχή στην εξουσία, είναι το πρόβλημα με τους αντιβασιλείς που κυβερνούσαν όσο οι Δαλάι Λάμα ήταν ακόμα ανήλικα. Οι Περισσότεροι ήταν γαντζωμένοι στην εξουσία και δεν ήθελαν να την παραδώσουν όταν ο Δαλάι Λάμα ενηλικιωνόταν. Από το θάνατο του έβδομου Δαλάι Λάμα το 1757 ως την ενηλικίωση του 13ου το 1895 πέρασαν σχεδόν 120 χρόνια, αλλά από αυτά τα 120 εξουσία στα χέρια πραγματικού Δαλάι Λάμα είχαν μόνο για 7 από αυτά. Οι τρείς πέθαναν πολύ νέοι και κάτω από ύποπτες συνθήκες. Μόνο ο όγδοος έζησε κάπως παραπάνω, φτάνοντας την ηλικία των 45, έχοντας καθυστερήσει την ανάληψη της εξουσίας του.
Τα χρόνια πέρασαν, και μια νέα αυτοκρατορία έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή: Η Βρετανική. Η πρώτη επαφή έγινε με την αποστολή ενός 27χρονου Σκωτσέζου, του George Bogle, το 1774 (για την οποία σας έγραψα και στο κεφάλαιο του Μπουτάν). Ο Bogle έφτασε ως τη Shigatse, ψάχνοντας για είδη να εμπορευτεί. Εκεί έγινε φίλος με τον Panchen Λάμα, τόσο στενός μέχρι που παντρεύτηκε μια από τις αδερφές του Θρησκευτικού ηγέτη, σηματοδοτώντας και την έναρξη των σχέσεων της Βρετανίας με το Θιβέτ. Δεν κράτησε πολύ όμως αυτό, καθώς ο Panchen Λάμα απεβίωσε το 1780, ενώ το 1788, μετά από μια εισβολή Νεπαλέζων Ghurka, η οποία αποκρούστηκε με τη βοήθεια των Κινέζων, το Θιβέτ αποφάσισε να διακόψει εντελώς τις σχέσεις και τις επαφές του με όλες τις τρίτες χώρες.
Ξεκίνησε μια εποχή που η Λάσα ήταν ένας προορισμός εξαιρετικά δύσκολος για ξένους - περίπου όπως ήταν και η Μέκκα. Ακόμα και οι μεγάλοι εξερευνητές της εποχής, όπως ο Nikolai Prajavalsky κι ο Sven Hedin, απέτυχαν να φτάσουν.
Η Βρετανία έχοντας χάσει την επαφή της με το Θιβέτ, παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από απόσταση. Μια δεύτερη Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία ήρθε όμως να ταράξει τα νερά. Η Ρωσία, «καταπίνοντας» ολόκληρη την Κεντρική Ασία, είχε πάει τα σύνορά της 1000 χιλιόμετρα πιο πέρα, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στη Βρετανική Ινδία. Αυτό είχε οδηγήσει σε μια σύγκρουση των δυο αυτοκρατοριών, γνωστή και ως «The Great Game», έναν λιγότερο γνωστό ψυχρό πόλεμο, σχεδόν ένα αιώνα πριν από το γνωστό. Όταν έμαθαν λοιπόν οι Βρετανοί ότι ο Ρώσος “σύμβουλος” Agvan Dorjieff είχε προσκληθεί στη Λάσα, εκεί που αυτοί δε λάμβαναν προσκλήσεις, ανησύχησαν πολύ. Αργότερα έμαθαν ότι οι διπλωματικές αποστολές του Dorjieff ανάμεσα στη Λάσα και στη Μόσχα δεν ήταν μία αλλά τρείς, το 1898, το 1900 και το 1901. Και κυκλοφόρησε και μια φήμη ότι ο Τσάρος σκόπευε να υιοθετήσει το Βουδισμό.
Μολονότι το 1893 το Θιβέτ είχε παραχωρήσει την περιοχή του Sikkim στη Βρετανία και είχε ανοίξει το εμπόριο ανάμεσά τους, ο Λόρδος Curzon, o ρωσσόφοβος αντιβασιλέας της Ινδίας, ανησύχησε τόσο, που αποφάσισε να εισβάλει με στρατό στο Θιβέτ προτού να είναι αργά. Το 1904 μάζεψε 8000 άτομα στρατό υπό τον Colonel Francis Younghusband, και μέσω του Sikkim (και με την υποστήριξη και του Μπουτάν) εισέβαλλε στο Θιβέτ. Αφού περίμεναν αρκετούς μήνες για να έρθει κάποιος Θιβετιανός να τους μιλήσει και να διαπραγματευτεί μαζί τους, έφτασαν τελικά ως τη Λάσα, για να ανακαλύψουν ότι ο Δαλάι Λάμα είχε εγκαταλείψει τη χώρα και είχε καταφύγει στη Μογγολία μαζί με το Dorjieff.
O Δαλάι Λάμα είχε ορίσει αντικαταστάτη του τον Tri Rinpoche, ηγέτη του μοναστηριού Ganden. Οι Βρεττανοί υπέγραψαν μ’ αυτόν μια συνθήκη, και αποχώρησαν αμέσως από το Θιβέτ. Δεν πήραν ποτέ υπογραφή στη συνθήκη από τον Μανδαρίνο τοποτηρητή όμως. Αυτό ερμηνευόταν σαν οι Βρεττανοί να αναγνώριζαν την ανεξαρτησία του Θιβέτ, κάτι που δεν άρεσε φυσικά καθόλου στους Κινέζους. Έτσι το 1906 υπογράφηκε και δεύτερη συμφωνία, με τους τοποτηρητές αυτή τη φορά, η οποία αναγνώριζε την επικυριαρχία της Κίνας στο Θιβέτ, και το ίδιο έκαναν παράλληλα και οι Ρώσσοι. Με τις υπερδυνάμεις να το έχουν συμφωνήσει, οι Κινέζοι βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν με ισχυρές δυνάμεις στο Θιβέτ, στέλνοντας το Δαλάι Λάμα ξανά στην εξορία, αυτή τη φορά στο Βρετανικό πλέον Sikkim.
Το 1911, μια επανάσταση στην Κίνα εκθρόνισε τη δυναστεία των Qing, ιδρύοντας τη «Δημοκρατία της Κίνας», η οποία απέσυρε και τους τοποτηρητές και το στρατό από το Θιβέτ. Τον Ιανουάριο του 1913, ο 13ος Δαλάι Λάμα επέστρεψε στο Θιβέτ. Και μπορεί οι Κινέζοι να απέσυραν τις δυνάμεις κατοχής, αλλά δεν απέσυραν και το ενδιαφέρον τους. Έστειλαν διάφορες προτάσεις στο Δαλάι Λάμα να αναλάβει αξιώματα σε ένα ενοποιημένο κράτος, αλλά αυτός τις απέρριψε, και ανακοίνωσε ότι αναλάμβανε την ηγεσία της χώρας του. Αυτή η απάντηση, ήταν για τους Θιβετιανούς η διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. Οι Κινέζοι πάλι, επέλεξαν να την αγνοήσουν, λέγοντας ότι στο γράμμα αυτό ο Δαλάι Λάμα έδειξε σεβασμό και αγάπη για τη μητέρα πατρίδα.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τριάντα χρόνια το Θιβέτ λειτουργούσε ως ανεξάρτητο κράτος, και χωρίς παρεμβάσεις από την Κίνα. Είχε τότε την ευκαιρία να μεταμορφώσει το μεσαιωνικό, φεουδαρχικό μοντέλο λειτουργίας του και να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κράτος που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, είτε κτισμένο στο πρότυπο του δυτικού κόσμου είτε σε οποιοδήποτε άλλο. Δεν έκαναν όμως τίποτα. Αντίθετα βυθίστηκαν στις ριζωμένες θεοκρατικές τους δομές, την ενδοσκόπηση, και την απομόνωσή τους.
Όσο ο Δαλάι Λάμα βρισκόταν στο Sikkim, έγινε φίλος με τον Sir Charles Alfred Bell, ένα μελετητή του Θιβέτ και πολιτικό επικεφαλής του Sikkim. Η σχέση αυτή αναθέρμανε τις σχέσεις της Αγγλίας με το Θιβέτ, και έφερε τους Άγγλους στο τραπέζι των συνομιλιών των Θιβετιανών με τους Κινέζους, σε ρόλο διαιτητή. Ο Bell εκπροσωπούσε νομικά το Θιβέτ στις συνομιλίες, ενώ ο Archie Rose τους Κινέζους. Η συμφωνία της Simla του 1914 όριζε πως το Θιβέτ θα χώριζε στα δυο. Το ένα μέρος (Outer Tibet) θα παρέμενε απολύτως αυτοδιοίκητο, αλλά με Κινεζική επικυριαρχία, ενώ το άλλο μέρος (Inner Tibet), που πρακτικά περιλαμβάνει τις περιοχές του οροπεδίου που σήμερα δεν ανήκουν στο Θιβέτ, θα περνούσε ολόκληρο στην Κίνα. Η συμφωνία επίσης καθόριζε και τα σύνορα μεταξύ Βρετανίας και Θιβέτ, ως τη γραμμή MacMahon. Όμως, σύντομα η Κίνα απέσυρε την υποστήριξή της προς τη συμφωνία. Πολλά χρόνια μετά μια «άλλη» Κίνα οδηγήθηκε σε πόλεμο με την Ινδία (που είχε γίνει ανεξάρτητη στο μεταξύ, το 1962, για τα σύνορα που περιέγραφε η συμφωνία αυτή. Η Βρετανία υποστήριζε ακόμα τη συμφωνία, και μαζί της την επικυριαρχία (και όχι πλήρη κυριαρχία) της Κίνας στο Θιβέτ, ως τις 29 Οκτωβρίου 2008.
Το 1920 ο Bell επισκέφθηκε τη Λάσα, και ανανέωσε τη φιλία του με το Δαλάι Λάμα. Συμφώνησαν ότι οι Βρετανοί θα προμήθευαν με σύγχρονα όπλα τους Θιβετιανούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιούσαν μόνο για άμυνα. Οι Θιβετιανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν τόσο στη Gyantse του Θιβέτ όσο και στην Ινδία, και η πρώτη τηλεγραφική σύνδεση ανάμεσα στη Λάσα και τη Shigatse ήταν γεγονός. Κατασκευάστηκε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα κοντά στη Λάσα, και ένα Αγγλικό σχολείο ιδρύθηκε στη Gyangtse. Τέσσερις Θιβετιανοί μαθητές στάλθηκαν να σπουδάσουν σε δημόσια εκπαιδευτήρια στο Rugby της Αγγλίας. Με πρόσκληση του Δαλάι Λάμα, Βρετανοί γεωλόγοι ανέλαβαν τις έρευνες στα βουνά του Θιβέτ για να ανακαλύψουν τυχόν ορυκτά που το Θιβέτ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Bell έγραψε και τη βιογραφία του 13ου Δαλάι Λάμα.
Μολονότι ο 13ος Δαλάι Λάμα, με τα ταξίδια του στο εξωτερικό μάλλον είχε αντιληφθεί την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας, τα εμπόδια που είχε να ξεπεράσει ήταν τεράστια, με κυριότερο την κοινωνική οργάνωση της χώρας. Από την επικράτηση των Gelug και μετά, η χώρα λειτουργούσε ως φεουδαρχική θεοκρατία, και τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά για το λαό. Οι Μοναχοί, και ειδικά αυτοί στα τεράστια μοναστήρια Gelug και Sera κοντά στη Λάσα, είχαν παραδοσιακά μεγάλη επιρροή στα θέματα της διακυβέρνησης, και κάθε απόπειρα αλλαγής συναντούσε μεγάλες αντιδράσεις. Έτσι και οι λιγες ακόμα μεταρρυθμίσεις του Δαλάι Λάμα δεν πέρασαν στην πράξη. Οι εκπαιδευμένοι στρατιωτικοί τοποθετήθηκαν σε μη μάχιμες θέσεις, ναρκοθετώντας την ηθική του στρατού, η νέα αστυνομία που ιδρύθηκε αφέθηκε στην τύχη της και έγινε αναποτελεσματική, το Αγγλικό σχολείο έκλεισε, και το ταχυδρομείο που είχε στηθεί σταμάτησε να λειτουργεί.
Όμως υπήρχαν κι άλλα προβλήματα. Μια σύγκρουση ανάμεσα στον Panchen Lama και το Δαλάι Λάμα, για την αυτονομία του μοναστηριού Tashi hunpo στη Shigatse οδήγησε τον πρώτο στην αυτομόληση στην Κίνα, και έμεινε εκεί για 14 χρόνια ως το θάνατό του.
Το 1933, ο 13ος Δαλάι Λάμα εξέπνευσε, και ο 14ος Δαλάι Λάμα βρέθηκε, αλλά στα εδάφη της περιοχής Amdo, που είχε περάσει στην Κίνα (επειδή το κεφάλι του άψυχου σώματος του 13ου γύρισε κάποια στιγμή και κοίταξε προς εκείνη την κατεύθυνση). Το μωράκι μεταφέρθηκε στη Λάσα μόνο όταν ο τοπικός Κινέζος διοικητής εισέπραξε 300.000 Κινεζικά Δολάρια ως αμοιβή. Το αγόρι ονομάστηκε Tenzin Gyatso και τοποθετήθηκε ως ο 14ος Δαλάι Λάμα στις 22 Φεβρουαρίου 1940, σε ηλικία 4 ετών και μισό (και ζει ακόμα).
Το 1947, ένα πραξικόπημα συγκλόνισε τη Λάσα. Έφτασαν στο χείλος του εμφυλίου, με 200 μοναχούς να χάνουν τη ζωή τους από πυροβολισμούς μόνο στο μοναστήρι Sera. Ο ως τότε αντιβασιλέας που εκτελούσε τα χρέη του Δαλάι Λάμα ως την ενηλικίωσή του, κατέληξε στη φυλακή, για το ρόλο του στο πραξικόπημα, και σύντομα βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ιστορία αποδυνάμωσε πολύ το Θιβέτ, στη χειρότερη δυνατή εποχή: Το 1949 ο Mao Zedong και ο Κόκκινος Στρατός του είχαν ήδη αποκτήσει τον έλεγχο της Κίνας (πλην Ταιβάν).
Προτού ο έβδομος ενηλικιωθεί, μια αντίπαλη φράξια Μογγόλων από την κεντρική Ασία εισέβαλε στο Θιβέτ και κατέλαβε τη Λάσα για τρία χρόνια, σκοτώνοντας το Lhabzang Khan και καθαιρώντας τον έβδομο, ο οποίος κατάφερε όμως να διαφύγει στην Κίνα, που του παρείχε άσυλο στο μοναστήρι Kumbum. Ήταν η ευκαιρία που περίμενε ο Kangxi, που πήρε μαζί του το Δαλάι Λάμα και εισέβαλε ως απελευθερωτής στο Θιβέτ, με τους Θιβετιανούς να ζητωκραυγάζουν για την επιστροφή του Δαλάι Λάμα.
Από το σημείο αυτό, το 1724, και για δυο αιώνες ακόμα, το Θιβέτ θα ήταν προτεκτοράτο της Κίνας, με δυο Μανδαρίνους τοποτηρητές (Manchu) και στρατιωτική φρουρά από την Κίνα, ένα πολύ "βολικό" προηγούμενο για αυτά που έμελλε να συμβούν στη σύγχρονη εποχή.
Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να σημειωθεί σε σχέση με την μετενσαρκωτική διαδοχή στην εξουσία, είναι το πρόβλημα με τους αντιβασιλείς που κυβερνούσαν όσο οι Δαλάι Λάμα ήταν ακόμα ανήλικα. Οι Περισσότεροι ήταν γαντζωμένοι στην εξουσία και δεν ήθελαν να την παραδώσουν όταν ο Δαλάι Λάμα ενηλικιωνόταν. Από το θάνατο του έβδομου Δαλάι Λάμα το 1757 ως την ενηλικίωση του 13ου το 1895 πέρασαν σχεδόν 120 χρόνια, αλλά από αυτά τα 120 εξουσία στα χέρια πραγματικού Δαλάι Λάμα είχαν μόνο για 7 από αυτά. Οι τρείς πέθαναν πολύ νέοι και κάτω από ύποπτες συνθήκες. Μόνο ο όγδοος έζησε κάπως παραπάνω, φτάνοντας την ηλικία των 45, έχοντας καθυστερήσει την ανάληψη της εξουσίας του.
Τα χρόνια πέρασαν, και μια νέα αυτοκρατορία έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή: Η Βρετανική. Η πρώτη επαφή έγινε με την αποστολή ενός 27χρονου Σκωτσέζου, του George Bogle, το 1774 (για την οποία σας έγραψα και στο κεφάλαιο του Μπουτάν). Ο Bogle έφτασε ως τη Shigatse, ψάχνοντας για είδη να εμπορευτεί. Εκεί έγινε φίλος με τον Panchen Λάμα, τόσο στενός μέχρι που παντρεύτηκε μια από τις αδερφές του Θρησκευτικού ηγέτη, σηματοδοτώντας και την έναρξη των σχέσεων της Βρετανίας με το Θιβέτ. Δεν κράτησε πολύ όμως αυτό, καθώς ο Panchen Λάμα απεβίωσε το 1780, ενώ το 1788, μετά από μια εισβολή Νεπαλέζων Ghurka, η οποία αποκρούστηκε με τη βοήθεια των Κινέζων, το Θιβέτ αποφάσισε να διακόψει εντελώς τις σχέσεις και τις επαφές του με όλες τις τρίτες χώρες.
Ξεκίνησε μια εποχή που η Λάσα ήταν ένας προορισμός εξαιρετικά δύσκολος για ξένους - περίπου όπως ήταν και η Μέκκα. Ακόμα και οι μεγάλοι εξερευνητές της εποχής, όπως ο Nikolai Prajavalsky κι ο Sven Hedin, απέτυχαν να φτάσουν.
Η Βρετανία έχοντας χάσει την επαφή της με το Θιβέτ, παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από απόσταση. Μια δεύτερη Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία ήρθε όμως να ταράξει τα νερά. Η Ρωσία, «καταπίνοντας» ολόκληρη την Κεντρική Ασία, είχε πάει τα σύνορά της 1000 χιλιόμετρα πιο πέρα, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στη Βρετανική Ινδία. Αυτό είχε οδηγήσει σε μια σύγκρουση των δυο αυτοκρατοριών, γνωστή και ως «The Great Game», έναν λιγότερο γνωστό ψυχρό πόλεμο, σχεδόν ένα αιώνα πριν από το γνωστό. Όταν έμαθαν λοιπόν οι Βρετανοί ότι ο Ρώσος “σύμβουλος” Agvan Dorjieff είχε προσκληθεί στη Λάσα, εκεί που αυτοί δε λάμβαναν προσκλήσεις, ανησύχησαν πολύ. Αργότερα έμαθαν ότι οι διπλωματικές αποστολές του Dorjieff ανάμεσα στη Λάσα και στη Μόσχα δεν ήταν μία αλλά τρείς, το 1898, το 1900 και το 1901. Και κυκλοφόρησε και μια φήμη ότι ο Τσάρος σκόπευε να υιοθετήσει το Βουδισμό.
Μολονότι το 1893 το Θιβέτ είχε παραχωρήσει την περιοχή του Sikkim στη Βρετανία και είχε ανοίξει το εμπόριο ανάμεσά τους, ο Λόρδος Curzon, o ρωσσόφοβος αντιβασιλέας της Ινδίας, ανησύχησε τόσο, που αποφάσισε να εισβάλει με στρατό στο Θιβέτ προτού να είναι αργά. Το 1904 μάζεψε 8000 άτομα στρατό υπό τον Colonel Francis Younghusband, και μέσω του Sikkim (και με την υποστήριξη και του Μπουτάν) εισέβαλλε στο Θιβέτ. Αφού περίμεναν αρκετούς μήνες για να έρθει κάποιος Θιβετιανός να τους μιλήσει και να διαπραγματευτεί μαζί τους, έφτασαν τελικά ως τη Λάσα, για να ανακαλύψουν ότι ο Δαλάι Λάμα είχε εγκαταλείψει τη χώρα και είχε καταφύγει στη Μογγολία μαζί με το Dorjieff.
O Δαλάι Λάμα είχε ορίσει αντικαταστάτη του τον Tri Rinpoche, ηγέτη του μοναστηριού Ganden. Οι Βρεττανοί υπέγραψαν μ’ αυτόν μια συνθήκη, και αποχώρησαν αμέσως από το Θιβέτ. Δεν πήραν ποτέ υπογραφή στη συνθήκη από τον Μανδαρίνο τοποτηρητή όμως. Αυτό ερμηνευόταν σαν οι Βρεττανοί να αναγνώριζαν την ανεξαρτησία του Θιβέτ, κάτι που δεν άρεσε φυσικά καθόλου στους Κινέζους. Έτσι το 1906 υπογράφηκε και δεύτερη συμφωνία, με τους τοποτηρητές αυτή τη φορά, η οποία αναγνώριζε την επικυριαρχία της Κίνας στο Θιβέτ, και το ίδιο έκαναν παράλληλα και οι Ρώσσοι. Με τις υπερδυνάμεις να το έχουν συμφωνήσει, οι Κινέζοι βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν με ισχυρές δυνάμεις στο Θιβέτ, στέλνοντας το Δαλάι Λάμα ξανά στην εξορία, αυτή τη φορά στο Βρετανικό πλέον Sikkim.
Το 1911, μια επανάσταση στην Κίνα εκθρόνισε τη δυναστεία των Qing, ιδρύοντας τη «Δημοκρατία της Κίνας», η οποία απέσυρε και τους τοποτηρητές και το στρατό από το Θιβέτ. Τον Ιανουάριο του 1913, ο 13ος Δαλάι Λάμα επέστρεψε στο Θιβέτ. Και μπορεί οι Κινέζοι να απέσυραν τις δυνάμεις κατοχής, αλλά δεν απέσυραν και το ενδιαφέρον τους. Έστειλαν διάφορες προτάσεις στο Δαλάι Λάμα να αναλάβει αξιώματα σε ένα ενοποιημένο κράτος, αλλά αυτός τις απέρριψε, και ανακοίνωσε ότι αναλάμβανε την ηγεσία της χώρας του. Αυτή η απάντηση, ήταν για τους Θιβετιανούς η διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. Οι Κινέζοι πάλι, επέλεξαν να την αγνοήσουν, λέγοντας ότι στο γράμμα αυτό ο Δαλάι Λάμα έδειξε σεβασμό και αγάπη για τη μητέρα πατρίδα.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τριάντα χρόνια το Θιβέτ λειτουργούσε ως ανεξάρτητο κράτος, και χωρίς παρεμβάσεις από την Κίνα. Είχε τότε την ευκαιρία να μεταμορφώσει το μεσαιωνικό, φεουδαρχικό μοντέλο λειτουργίας του και να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κράτος που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, είτε κτισμένο στο πρότυπο του δυτικού κόσμου είτε σε οποιοδήποτε άλλο. Δεν έκαναν όμως τίποτα. Αντίθετα βυθίστηκαν στις ριζωμένες θεοκρατικές τους δομές, την ενδοσκόπηση, και την απομόνωσή τους.
Όσο ο Δαλάι Λάμα βρισκόταν στο Sikkim, έγινε φίλος με τον Sir Charles Alfred Bell, ένα μελετητή του Θιβέτ και πολιτικό επικεφαλής του Sikkim. Η σχέση αυτή αναθέρμανε τις σχέσεις της Αγγλίας με το Θιβέτ, και έφερε τους Άγγλους στο τραπέζι των συνομιλιών των Θιβετιανών με τους Κινέζους, σε ρόλο διαιτητή. Ο Bell εκπροσωπούσε νομικά το Θιβέτ στις συνομιλίες, ενώ ο Archie Rose τους Κινέζους. Η συμφωνία της Simla του 1914 όριζε πως το Θιβέτ θα χώριζε στα δυο. Το ένα μέρος (Outer Tibet) θα παρέμενε απολύτως αυτοδιοίκητο, αλλά με Κινεζική επικυριαρχία, ενώ το άλλο μέρος (Inner Tibet), που πρακτικά περιλαμβάνει τις περιοχές του οροπεδίου που σήμερα δεν ανήκουν στο Θιβέτ, θα περνούσε ολόκληρο στην Κίνα. Η συμφωνία επίσης καθόριζε και τα σύνορα μεταξύ Βρετανίας και Θιβέτ, ως τη γραμμή MacMahon. Όμως, σύντομα η Κίνα απέσυρε την υποστήριξή της προς τη συμφωνία. Πολλά χρόνια μετά μια «άλλη» Κίνα οδηγήθηκε σε πόλεμο με την Ινδία (που είχε γίνει ανεξάρτητη στο μεταξύ, το 1962, για τα σύνορα που περιέγραφε η συμφωνία αυτή. Η Βρετανία υποστήριζε ακόμα τη συμφωνία, και μαζί της την επικυριαρχία (και όχι πλήρη κυριαρχία) της Κίνας στο Θιβέτ, ως τις 29 Οκτωβρίου 2008.
Το 1920 ο Bell επισκέφθηκε τη Λάσα, και ανανέωσε τη φιλία του με το Δαλάι Λάμα. Συμφώνησαν ότι οι Βρετανοί θα προμήθευαν με σύγχρονα όπλα τους Θιβετιανούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιούσαν μόνο για άμυνα. Οι Θιβετιανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν τόσο στη Gyantse του Θιβέτ όσο και στην Ινδία, και η πρώτη τηλεγραφική σύνδεση ανάμεσα στη Λάσα και τη Shigatse ήταν γεγονός. Κατασκευάστηκε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα κοντά στη Λάσα, και ένα Αγγλικό σχολείο ιδρύθηκε στη Gyangtse. Τέσσερις Θιβετιανοί μαθητές στάλθηκαν να σπουδάσουν σε δημόσια εκπαιδευτήρια στο Rugby της Αγγλίας. Με πρόσκληση του Δαλάι Λάμα, Βρετανοί γεωλόγοι ανέλαβαν τις έρευνες στα βουνά του Θιβέτ για να ανακαλύψουν τυχόν ορυκτά που το Θιβέτ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Bell έγραψε και τη βιογραφία του 13ου Δαλάι Λάμα.
Μολονότι ο 13ος Δαλάι Λάμα, με τα ταξίδια του στο εξωτερικό μάλλον είχε αντιληφθεί την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας, τα εμπόδια που είχε να ξεπεράσει ήταν τεράστια, με κυριότερο την κοινωνική οργάνωση της χώρας. Από την επικράτηση των Gelug και μετά, η χώρα λειτουργούσε ως φεουδαρχική θεοκρατία, και τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά για το λαό. Οι Μοναχοί, και ειδικά αυτοί στα τεράστια μοναστήρια Gelug και Sera κοντά στη Λάσα, είχαν παραδοσιακά μεγάλη επιρροή στα θέματα της διακυβέρνησης, και κάθε απόπειρα αλλαγής συναντούσε μεγάλες αντιδράσεις. Έτσι και οι λιγες ακόμα μεταρρυθμίσεις του Δαλάι Λάμα δεν πέρασαν στην πράξη. Οι εκπαιδευμένοι στρατιωτικοί τοποθετήθηκαν σε μη μάχιμες θέσεις, ναρκοθετώντας την ηθική του στρατού, η νέα αστυνομία που ιδρύθηκε αφέθηκε στην τύχη της και έγινε αναποτελεσματική, το Αγγλικό σχολείο έκλεισε, και το ταχυδρομείο που είχε στηθεί σταμάτησε να λειτουργεί.
Όμως υπήρχαν κι άλλα προβλήματα. Μια σύγκρουση ανάμεσα στον Panchen Lama και το Δαλάι Λάμα, για την αυτονομία του μοναστηριού Tashi hunpo στη Shigatse οδήγησε τον πρώτο στην αυτομόληση στην Κίνα, και έμεινε εκεί για 14 χρόνια ως το θάνατό του.
Το 1933, ο 13ος Δαλάι Λάμα εξέπνευσε, και ο 14ος Δαλάι Λάμα βρέθηκε, αλλά στα εδάφη της περιοχής Amdo, που είχε περάσει στην Κίνα (επειδή το κεφάλι του άψυχου σώματος του 13ου γύρισε κάποια στιγμή και κοίταξε προς εκείνη την κατεύθυνση). Το μωράκι μεταφέρθηκε στη Λάσα μόνο όταν ο τοπικός Κινέζος διοικητής εισέπραξε 300.000 Κινεζικά Δολάρια ως αμοιβή. Το αγόρι ονομάστηκε Tenzin Gyatso και τοποθετήθηκε ως ο 14ος Δαλάι Λάμα στις 22 Φεβρουαρίου 1940, σε ηλικία 4 ετών και μισό (και ζει ακόμα).
Το 1947, ένα πραξικόπημα συγκλόνισε τη Λάσα. Έφτασαν στο χείλος του εμφυλίου, με 200 μοναχούς να χάνουν τη ζωή τους από πυροβολισμούς μόνο στο μοναστήρι Sera. Ο ως τότε αντιβασιλέας που εκτελούσε τα χρέη του Δαλάι Λάμα ως την ενηλικίωσή του, κατέληξε στη φυλακή, για το ρόλο του στο πραξικόπημα, και σύντομα βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ιστορία αποδυνάμωσε πολύ το Θιβέτ, στη χειρότερη δυνατή εποχή: Το 1949 ο Mao Zedong και ο Κόκκινος Στρατός του είχαν ήδη αποκτήσει τον έλεγχο της Κίνας (πλην Ταιβάν).
Last edited: